Valami olyasmit ertettem ki az egyik szakacstol, hogy nem szabad agyondolgozni a tesztat. Bemutatta, hogy ket kessel hogy lehet (kb fel liternyi liszt es harom tojas) nagyon finom tesztat kesziteni.
En mindig kezzel gyurtam - most a kezem nem birja, ezert a foodprocessor. De nem banom, konnyebb, gyorsabb.
A szakacs ilyent hasznalt kettot - ezzel keverte/vagdosta.
Köszönöm. Nagyon sokat nem csinálok, csak nyújtani nem bírok, fáj a kezem. Először én is marcatot néztem, de az drágább. Csak attól tartanék, hogy ez esetleg hajlamosabb e a rozsdásodásra. (tudom, nem teljesen szárazon kell eltenni).
Ugyanúgy készítettem mint a rendes liszttel. 1 kg liszt, 10 tojás. Vizet is kellett ehhez adnom azt hiszem, hogy gyúrható és nyújtható legyen. A nyújtásnál a szélei berepedeztek, de ezt lehetett korrigálni kézzel. Amint megfelelő minőségűre száradt szépen lehetett a géppel vágni. Talán a kiszáradt tészta törékenyebb kicsit. Széles metélt készült belőle. Lefotóznám, de a lányom elvitte.
Köszönöm, közben megoldódott. Sikerült, csak nehezebben ment mint a sima liszttel. Régi, gyakorlott tésztázó vagyok, kizárólag a 10 tojás 1 kg liszt összetételt alkalmazom. Rizsliszttel macerásabb volt, de elkészült az is.
Kézzel vágom, de lisztezni csak nyújtás közben lisztezem, ha szükséges. A kész lapok már nem lisztesek, el kell találni a jó időpontot a vágásra. Ha véletlenül túlszárad és már törne, akkor meghagyom lebbencstésztának.
Én is csinálom már vagy 40 éve, de már kislánykoromban is csináltam nagymamámmal. Akkoriban nagy családnak csináltunk, kijelöltek egy napot, akkor egész nap tésztakészítés volt, minden vízszintes felületen tészták szikkadtak. Én nem szeretem nagyban csinálni.
A fél kiló liszt 5 tojás azért nem szentírás, mert a tojások nem egyformák, ha nagyon frissek, akkor több lisztet vesznek fel. Igyekszem eltalálni azt a pontot, ahol már nem túl kemény a tészta, de már nem ragad, de ha kell, a nyújtások előtt lisztezem. Azt hiszem, ezt a keménységet még Nagymamától tanultam meg, hogy milyennek kell lennie, ő még kézzel nyújtotta, az nem lehetett túl kemény.
Amikor saját tyúkjaim voltak és tényleg aznapi tojásból csináltam a tésztát, előfordult, hogy már 8 tojás is elég volt az egy kiló liszthez.
Meghát a lisztek se egyformák. Most olyan lisztem van itthon (még több, mint 10 kiló), amiből a kenyér se az igazi...
Köszönöm a hozzászólást. De szerintem az 50dkg. búzaliszt durumliszt nélkül!!(nem dolgozok vele, nincsenek jó tapasztalataim róla és az ize is zavar, ráadásul a durumliszthez nem kell tojás) és 5db. normál tojás annyira lágy tésztát eredményez, amit csak úgy lehet kinyújtani ahogy a YouToub-on látni. Igazából én 2tojást és 23dkg lisztet "darálok" össze a gyorsaprítóban és abból lesz igazán jó tészta. (Ebben az esetben 92dkg. liszt és 8 tojás kerül felhasználásra). De ez annyira kemény, hogy az első nyújtásokhoz komoly erőre van szükség. Dagasztó gép ilyet meg se mozdít, és kézzel se lehet átgyúrni. Ezért kell 2-3szor az 1-esen áthajtani, hogy pótoljam az átgyúrást.Tudom mit beszélek. 30éve csinálom. De mindenki úgy csinálja ahogy jobb neki.Amiről nem írt, hogy kézzel vágja vagy géppel? Ha 4lapot is egymásra rak akkor csak kézzel vághatja, akkor pedig lisztezni szükséges. Ettől pedig a főzővíz lesz "vastag".
Én egyszerűbben csinálom. Fél kiló liszt, 5 tojás, ritkán csinálok egy menetben ennél többet. A BoschMum dagasztókarjával, amivel a kenyeret csinálom összeállíttatom, onnan kivéve kézzel párszor átgyúrom, zacskóba téve 1-2 órát pihen.
Ezután mindet áthajtom a nyújtógépen, gyors egymásutánban 1-es, 3-as, 4, 5,6. Nem ismétlem az 1-est, sose értettem, mire jó, bár többször olvastam a neten.
A kész tésztacsíkokat abroszra terítem, majd ha kellő szárazságú - ennek ideje függ a levegő, a lakás hőmérsékletétől, páratartalmától - késsel felvágom. Ha jó az állaga, egymásra rakok 4-5 lapot, így vágom a metéltet, nem ragad.
A liszt nálam vagy rétesliszt, vagy finomliszt, ha van itthon, akkor 10-15 % durum tésztaliszt is van benne.
Msmami! Én próbáltam rizslisztből tésztát csinálni. Nincs sikér tartalma egyszerűen nem áll össze.
Más!! Itt többen panaszkodnak, hogy búzalisztből nem lehet megfelelő tésztát készíteni, mert lágy lesz és ha ki is tudja nyújtani, ragad. Nem lehet a vágókkal szépen feldolgozni. A megoldás a következő lehetne: Álltalában már minden háztartásban van gyorsaprító. Térfogatától függően beleteszek 11dkg. búzalisztet és beleütök 1 átlagos tojást (vagy ennek többszörösét). Fél percig keverem, majd kiöntöm. Egy gríz szerü dolog lesz belőle, amit könnyen össze lehet gyúrni. Alapjába véve összetapad, de mivel kemény átdolgozni nem lehet. Fél-egy órára félreteszem pihenni egy neylonzacskóba. Utána nagyjából kinyújtom a gyúródeszkán, hogy a nyújtó gép könnyebben bekapja. 1-es állásban 3szor áthajtom, közben mindíg kettéhajtom (bal széltőlközépig, jobb szélt is középig, így szép egyformán széles szalagunk lesz). Fél óra száradás, 3-as állásban nyújtás, fél óra száradás, 5-ösön nyújtás, (ha szükséges a szalagot félbe lehet vágni, hogy ne keljen a kert végéből kezelni a dolgot) fél óra száradás, 6-oson nyújtás. Újabb száradás követőleg lehet elvágni és igen szépen lehet elvágni a megfelelő fazonra. Szélesmetéltnek, keskenymetéltnek, (én a cérnametéltnek is ezen a vastagságon hagyom, a 7-es már nagyon vékony) stb. Szép mutatós tészta lesz belőle. Mindenkinek sikeres elkészítést kívánok. Üdv. János
Visszatérve előző hozzászólásomhoz, a durumbúza tésztaliszt bevált, azóta is teszek 10-30 % -ot a gyúrt tésztába, ha van itthon belőle.
De bajban vagyok a gépemmel. Egyszerű majd 20 éves olasz Atlas gép, 7 fokozat, ezekből a hetediket csak levestésztához használtam, spagettihez az 5-öst, minden máshoz 6-ost. Most azt tapasztalom, hogy a hatos fokozat olyan vékonyra nyújt majdnem, mint korábban a 7-es, túl vékony a lebbencs, laska. De az ötös még túl vastag. Kikopott volna benne valami? Merjem szétszedni, jutnék azzal valamire?
Időnként én is elgondolkodom ilyen tésztagépeken, de vagyok annyira szkeptikus, hogy idén sem ezt kértem karácsonyra. Főleg, hogy tavaly kaptam egy hasonló elven működő kézi gépet, ami gyakorlatilag használhatatlan tésztakészítésre, a kijövő végtermék pedig ehetetlenül vastag. Csak frissen lehetne elkészíteni, de úgy se jó.
De most megosztom a legfrissebb tapasztalatomat. Szeretek új dolgokat kipróbálni, megláttam a bioboltban a durumbúza lisztet és vettem egy kilónyit. Drága. Csináltam némi tésztát, 4 tojásosat belőle. Enni nem finom, ennyi erővel vehetném boltban is, pont az hiányzik belőle, amiért a házitészta finom. Viszont hihetetlenül könnyebb vele bánni, mint a normál búzalisztből készült tésztával. Nem ragad, lehet használni a géphez adott vágókat, amiket én nem tudok a rendes tésztánál bevetni, mert vagy összeragad, vagy már törik.
MA ezért kísérletképpen normál 10 tojásos tésztát gyúrtam, de 1/3 durumliszttel. A tulajdonságai majdnem olyan jók, mint a tiszta durumnak, az ízét pedig majd meglátjuk.
Az, hogy megéri-e, erősen függ attól, hogy mennyi tésztát készítesz, ill. esztek meg. Az alapanyag árát össze tudod adni - és össze lehet hasonlítani a kész száraztészta árával.
Mindazonáltal az ilyen formatészták - spagetti, penne, fusili, stb. - inkább durumbúzásak (tojás nélkül), legalábbis én ilyeneket mindig készen veszek. Ráadásul annyira olcsó, hogy otthoni készítéssel sem tudsz rajta sokat spórolni.
A "hagyományos" tésztagép, ami nyújtja a tésztát, szerintem inkább megéri. finom házitésztákat lehet vele készíteni, a lasagne-tól a tagliatelleig, a csuszatésztától a cérnametéltig.
Esetleg véleménye valakinek erről? Megéri az árát? Száraztésztát lehet készíteni vele? Sokminden le van írva róla, meg van videó is, de saját tapasztalat érdekelne! 40 eFt körül van (38?talán)
Szia! Én a Reginát próbáltam, de szó szerint. Még a párom megcsinálta azt is, hogy elektromosan lehetett működtetni. De csak friss főzésre alkalmas az elkészült tészta, mert a száradás folyamás szétesnek félcsőre, vagy még kisebb darabokra. :( Szóval ebben jó tanácsot nem tudok adni. :( A másik gépet nem ismerem.
Szeretnék egy tésztagépet venni, de nem tudom melyik a jobb, a segítségeteket szeretném kérni a választásban.ezen a kettőn gondolkodom, de ha tudtok mást ami jobb akkor légyszives írjátok meg!Köszönöm!
Késsel szoktam a kockatésztát. Nincs azzal semmi baj, ha nem mértani pontossággal van elvágva. Attól is látszik, hogy kézzel gyártott és ugyan ki vonalzózza le? :D A tésztacsíkot hosszában 7 csíkra vágom általában, majd ezeket egymásra téve kockázom. :) Eperlevélhez van külön erre a célra való vágóm. :) Sajnos nem tudom a fotót feltölteni, de egy olyan eszköz, mintha 11 derelyemetsző vágója lenne egymás mellé rögzítve. Csak sokkal apróbb a recézése és ezzel kb. 5 x 5 mm-es kockákat tudok vágni. :D Ezek viszont tényleg egyformák. :)