Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115660

Elektromosat javasolok.

Előzmény: kramoto (115658)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115659

50 literesnek saccolom, de elbizonytalanodtam, inkább este megmérem.

Előzmény: Pálinkás Alex (115657)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115658

 

Bimetálos, vagy szeszes-higanyos legyen?

bár lehet mindkét típus esetében pontatlanság.

Előzmény: kramoto (115656)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115657

DES 30 L-es főzőhöz hány literes hűtőt kaptál?

Előzmény: kramoto (115656)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115656

 

 

Valamint jelenthet javulást a párlatban hogyha megnövelem a páracső hosszát?

A jelenlegi hosszt a rendelkezésre álló hely miatt kb 20%-al tudnám növelni, úgy hogy tartom az emelkedési szöget.

 

És ez, mert akkormár egylépcsőben a kettőt megcsinálnám.

barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115655

Pár centin biztos nem múlik.

Előzmény: kramoto (115653)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115654

Na akkor csak meg kell csinálnom:))) de gyárilag miért nem így?????

Előzmény: öreg_néne_b (115651)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115653

Ez egy egyszerú és jó ötlet:))))

 

Az gondolom mindegy, hisz nem lehet nagy különbség azon a pár centin, hogy a páracsőben a hőmérsékletet az "emelkedési" szakasz végén vagy a "leszálló" szakaszban mérem?

Előzmény: barkócza (115650)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115652

Arra kell figyelni, hogy egy maghőmérő ezen a helyen a gőzhöz tartozó forráspontot méri (kb), a cső viszont a kondenzációs hőmérsékleten lesz, a hőmérő kicsit alámutathat.

Előzmény: öreg_néne_b (115651)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115651

Már azon gondolkodtam, átalakítom a páracsövet és a legmagsabb pontra (hűtöbe fordulásnál) teszek be egy hőmérőt.

Ott van jó helyen. Az ott mért hőmérséklet azt mutatja, pillanatnyilag éppen mennyire tömény párlat jön. Mint az eprüvetta + fokoló, csak jobb.

Előzmény: kramoto (115649)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115650

Én ott mérem a hőmérsékletet, nagyon jó az, de kell egy jó párat főzni ahhoz, hogy megtanuld, hogyan kell értelmezni. Sima T toldót teszel a csőre, a szabad lukba pedig egy maghőmérővel átszúrt parafadugót teszel. Ennyi.

Előzmény: kramoto (115649)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115649

Köszönöm Nektek a bíztatást.

Már azon gondolkodtam, átalakítom a páracsövet és a legmagsabb pontra (hűtöbe fordulásnál) teszek be egy hőmérőt.

Akkor ezzel ne foglalkozzak?

 

Valamint jelenthet javulást a párlatban hogyha megnövelem a páracső hosszát?

A jelenlegi hosszt a rendelkezésre álló hely miatt kb 20%-al tudnám növelni, úgy hogy tartom az emelkedési szöget.

 

Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115648
Ha keverős,akkor azért nem kell annyira f...i.
:-)
Előzmény: kramoto (115644)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115647

Fűthetsz bátrabban, a lényeg, hogy hígítsd meg kellően a cefrét, és keverd. Hajrá, jó lesz az!

Előzmény: kramoto (115644)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115646

Ne haragudj, megpróbáltalak követni, de nem sikerült:-)))

Először főztél egy 42 fokos párlatot "egymenetben" (nevezzük így)

Aztán azt mondtuk, hogy főzzél két lépcsőben is és hasonítsd össze.

Ez alkalommal született neked 35% középpárlat és 25% utópárlat. Mi lett a 40% valamivel????

Aztán azt mondod, hogy az alszeszedet (ez az, amit először főztél???)  feljavítottad 52 fokra. Hogyan??? És akkor mit hasonlítasz és mivel???

Az alszesz "darabos vad" és az 52 fokos simább????

Lehet nem ébredtem még fel, de nem nagyon értek semmit.

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: ksanyi52 (115634)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115645
Szerintem csapd hozzá a következőhöz.Mint barkócza is írta,ne akarj a hőmérőnek megfelelni.Még a tisztázásnál sem,nemhogy a cefre főzésekor.Nagyon jó támpont tud lenni egy pár főzés után,de semmi több.
Előzmény: kramoto (115639)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115644

írtad korábban, hogy a leégéstől nagyon fo...sak, hát én fo...tam rendesen, ezért nem mertem tolni a hőt.

Üst ürítésnél láttam, hogy nincs leégés, és a második főzésnél bátrabb voltam.

 

Mivel SOS kellett a főző, )írtátok, hogy azonnal főzni kell és a duplafalú 30 literest talán ennek a hét közepére mondták, hogy készül, megvettem a DES keverős szimplafalút 30 literesben. (ha lesz másik főző /nem valószínű/ akkor jó lesz ez tisztázásra )

34-35 literes valójában, csak 30 literrel tölthető maximum, de az ajánlott a 27 liter.

 

Kicsit felhabzott, de nem vészesen, a vízzár bezavarosodásán lehetett látni amikor felhabzott.

A páracső 22-es és epruvettát is vettem hozzá (remélem jól írtam) a folyamatos méréshez.

Vizet 3-4 alkalommal cseréltem a hűtő felső harmadában az intenzí főzésnél mikor 60 fok főlé ment a hőmérő (ekkor a hordó also fele még hideg volt, a kifolyón gőz nem jelent meg).

Első főzés olyan lassú volt, hogy nem is kellett cserélnem hűtővizet, mert 40 fok fölé nem is ment a hűtővíz felső rétegének hőmérséklete.

 

 

Előzmény: barkócza (115641)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115643
Ezt mondom:-)
Sok az a 7-8 óra főzési idő.Vízet ne benzinkúton vegyél,olyat vásárolj ami emberi fogyasztásra alkalmas.Egyébként a csapvíz sem rossz megoldás.
Előzmény: ksanyi52 (115640)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115642

Melyik főzőt vetted meg végül?

Előzmény: kramoto (115639)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 3 115641

Állandóan előjövő tipikus hiba, hogy hőmérsékletet próbál tartani valaki a főzésnél. Értelmetlen. A lepárlás lényege, hogy forralni kell a cefrét, különben nem jön át a pára. A cefre összetevői nem külön-külön forrnak, hanem az egész együtt. A cefrének minden pillanatban van egy forráspontja, ami a pillanatnyi összetételétől függ. Ez alatt a forráspont alatt nem forr, a forráspontja fölé meg nem tudod vinni a hőmérsékletet, ezért forráspont. A hőmérő itt egy tájékoztató értéket mutat, amit majd neked kell kitapasztalni, hogy hogyan értelmezel, de semmiképpen ne vedd túl komolyan. Cefrefőzésnél nyugodtan durrants alá, csak arra vigyázz, hogy ne égjen oda. Hőmérsékletet ne próbálj szabályozni.

 

Előzmény: kramoto (115639)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115640

Sziasztok! " a középpárlatról 50nél váltasz és lefőzöd teljesen az utópárlatot,akkor annak (utópárlatnak)az átlagfoka ilyasmi lesz." Tehát akkor ott kellet volna még üljek kb 2-3 órát és akkor kaptam volna ezt az átlagot. Szerintem kár lett volna, megy vissza a cefrébe. Visszatérve az előzőkhöz: Én nem mondom hogy rossz ízű az al szesz, sőt így felturbózva, ( ittam már kereskedelemben ettől sokkal rosszabb pálinkát is), de olyan  " darabos, vad ízű". Újból  lefőzve ki símúlt selymes lett. Ja és most nem mondhatjátok hogy nem ültem eleget mellette! Ennyi idő alatt már 2 öreg tyúk is megfőtt volna levesnek még ha külön külön főznénk is. Na most már indulok vízért. Szép napot!    

Előzmény: Figyelget (115636)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115639

Sziasztok,

 

Szombat - vasárnap lefőztem egy-egy üsttel (30 literes).

Első főzést kb 8 óra után leállítottam, ekkor 38 fokos volt a párlat, Túl lassan fűtöttem, nagyon elhúzódott és elegem lett:(((

Ügyeltem, hogy 76-80 fok között legyen az üsthőmérséklet (kupola középmagasságában a hőmérő) és végig csak csepegett az alszesz.

30 liter cefréből lett 4 liter.

 

A második főzésnél (hibakereséses utánolvasást követően) már emeltem a hőfokot (100 fokra a kupolában, mivel gondoltam a páracső legmagasabb pontján így is ez alatt lesz a hőmérséklet) és így ahogy a nagykönyvben meg van írva, a forrástól számíva 3,5 óra alatt lefőztem 6-8 fokos alszeszig. Itt 6 liter alszesz jött le, és szép lassan csurdogált, talán még a gyufaszál vastagságot sem érte el a csorgó alszesz áramlási mennyisége.

 

Ma főzöm munka után a harmadik adagot, és ennyi, nincs több:((((

 

Amiben döntésképtelen vagyok, mert erre utalást nem találok, hogy az első adagot, aminél megálltam 38 fokos alszesznél visszategyem csak magában, nem keverve az esetleges maradékkal lefőzni 6-8 alkoholfokig, vagy ez márcsak ablakpucolásra lesz jó, kár vele foglalkozni??

 

Egyébként számomra meglepően, nagyon gyümölcsös íz jött le (első főzésem de szerintem ez a fentiekből lejött mindenkinek), kicsit kesernyés illattal, de ízben ez a kesernyésség nem érződik. Nem iszogattam, csak nyalogattam az újbegyemet a főzés során:))))))

sogi01 Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115638

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (115605)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115637
ilyasmi=olyasmi
Előzmény: Figyelget (115636)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115636
Szia!
Látod nem kapsz itt rossz tanácsokat(vagy ha mégis,azt egyből helyreteszik:-) )!
Persze meg lehet inni az alszeszt,de meg lehetne inni a cefrelevet is. :-) (sokan tudnának erről mesélni)
Mert akárhogy is nézzük Neked alszeszed volt.Amit Feribá mond az egy kicsit más tészta.Ő eleve úgy is főzi,hogy az kész legyen egy főzésből,"játszik" a deflegmációval,rektifikációval.De nem megy el az egylépcsős szintre(direkt),ezért egymenetesnek nevezte el.És ezért(is)van támadva,hogy alszeszt iszik.Nézőpont kérdése.
Te viszont valóban azt ittál,mert kétlépcsősként főzted a cefrét.
A főzéshez:a7-8óra tisztázási idő az sok,csökkentened kellene.Persze,ha van rá időd,energiád,akkor nem számít.
Nincs 50 és 25 fok közötti rész.Van a középpárlat és van az utópárlat.Ha teszem föl a középpárlatról 50nél váltasz és lefőzöd teljesen az utópárlatot,akkor annak (utópárlatnak)az átlagfoka ilyasmi lesz.
Előzmény: ksanyi52 (115634)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115635

Az utópárlat az alszesz térfogatának 25 %-a, szeszfoka 15-25°."

Az 50 és a 25 alk.fok közötti részt hova soroljuk?

Nem azt írta, hogy a 15-25 közötti tartományt szedi utópárlatnak, hanem, hogy az utópárlat szeszfoka ennyi. Nagy különbség...

Előzmény: ksanyi52 (115634)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.09.13 0 1 115634

Sziasztok! Igaza volt Feribának, "meg lehet azt inni", és neked is hogy "  én azt ajánlom főzz le egy adagot fórumos ajánlás szerint,..... és hasonlítsd össze az első alszesszel.

Megtettem és a különbség : ég és föld.Bár egy kicsit hosszúra nyúlt a lefőzési idő de megérte.

 Fél 11-kor tettem fel fél  12-kor indul 12-től minden fél órában mértem, és rögzítettem hőfokot, alkoholfokot és időt. Mivel ez egy fórum mindet nem írom le, csak 1-2 belőle.  12 óra --78,7C ---75 alkoholfok, 15 óra, 83,5C -63

18 óra 88,7 C --30 alkoholfok. Na itt hagytam abba. Hallottam hogy rotyog az üstben de már alig csöpögött.

 "  Utópárlat
Akkor váltsunk át, amikor megjelenik a jellegzetes főtt, fazék-, üst íz. Az utópárlat savanyú szagú." Nem volt semmi íz és szag változás, csak gyengült. Így lett 2,7 liter 65 alk. fokos közép párlatom, az asszonykámnak tettem el befőttes üvegbe kb 3 dl 52 fokost körtére ágyaspálinkának, az alszeszből hagytam meg kb 2dl ( összehasonlítási alapnak) azt feljavítottam 52 fokosra. Hát ennyi lett. Holnap elmegyek ion cserélt vízért mert ami itthon volt, azt mondta az asszonykám hogy állott ízű, és azt " El ne rontsd azt a finom pálinkát" Pedig amit megkóstoltunk csak csapvízzel hígítottam.  Egyelőre ennyi. Kösz fiúk. Meg akartam még kérdezni egy információt, mégpedig:

 "  A középpárlat az alszesz 30-35 %-a, szeszfoka 50-60° Az utópárlat az alszesz térfogatának 25 %-a, szeszfoka 15-25°."

Az 50 és a 25 alk.fok közötti részt hova soroljuk?

 Üdv ksanyi.

Előzmény: benchmade (115562)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.13 0 0 115633

Szép estét mindenkinek.

Hűtőt szeretnék készíteni, ha valaki tud csőkígyó hajtásában jártas mestert, céget, kélrem írjon. Átmérő 35 vagy 42 mm.

Köszönöm.

Piszti 2 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 115632

Hol lehet beszerezni 75 literes gulyáságyu lezáró fedélhez höálló tömitést.Átmérö 400 mm?

Figyelget Creative Commons License 2015.09.13 0 1 115631
Szia!
Nem lesz ebből így semmi.Csináld meg,amit snapszmester tanácsolt és többet fogsz tudni.Mindig csinálsz valamit,de soha nem pont úgy mint kellene.Mindig mondasz valamit,de soha nem egyértelmüen.Egy fix dolgot lehet tudni változatlanul,hogy nem jó (Neked) a pálinkád.Így azért el fog egy darabig tartani a hibakeresés...
Ha nincs kompresszorod,nyomd fel símán vízzel és hagyd rajta a nyomást egy napig.Ha valahol átereszt,akkor le fog esni a nyomás.
Előzmény: adam1117 (115626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!