Keresés

Részletes keresés

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115791

Köszönöm szépen, hogy feltetted a kedvemért a fényképeket.

Előzmény: envision (115710)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115790

Kaposvár mellett, Gyere bátran nem gond.

Előzmény: zsorsz (115763)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115789

3. megoldás.

Sőt, ha a két hordó cefrézése között volt ugye fél nap.  A második adagnak fél nappal több ideje volt egy kicsit utóérni/puhulnia. :)))

 

4. megoldás.

Én azért a ládák színét se hanyagolnám el. Lehet, hogy az egyik több napfényt szívott magába a szín miatt, és így jobb volt a gyümölcsnek. :)))

 

5. megoldás.

Szintén a láda és a láda szín, de ha nem egyszínű ládákba voltak, akkor más "színterápiát" kapott a szilva. Vidéki frenk-sui. :)))

 

6. megoldás.

Na de hol állt a második láda? Esetleg a másik hordó? Ott ahol a macska mindig lefekszik? Tudtam, hogy a vízérnek is köze van a dologhoz. Testünk több mint 75%-a víz. Hat ránk a telihold, az alattunk lévő vízerek. A cefrének több mint 75%-a víz. Őrá még jobban hatnak a vízerek. :)))

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (115785)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115788

Nos ha már megvan a garázsban egy kukta elfekvőben, az nagy előny.

Ha neked elég egy 17 L-es "üst", amibe 12-13 L-nél többet nem tudsz beletenni, akkor jó!


Néztem régebben ezt a videót. Az illetőnek mániája volt, hogy fog egy csavart, kifúrja, és húz bele egy csatlakozót, amit néha bele is hegeszt.
Nos már fejlődött a technika néhány évtizede feltalálták a közcsavart. Aminek pont ez a lényege, hogy belül cső, kívül pedig menetes és van félúton egy fogóval megfogható csavarrész. És a közcsavarra is lehet venni anyát. (vizes menetű) Számomra ez új dolog volt.
Nem tudom, hogy mi a legkisebb közcsavar, de lehet rá szűkítőt is venni. (Sőt van olyan amelynek egyik vége menetes, a másik vége szűkítős és egyben roppanógyűrűs 10mm-es csőhöz. 200-400 Ft.)


Ha már tudod, hogy milyen rézcsövet veszel (hűtő, páracső) akkor ott helyben vegyél hozzá roppantógyűrűs csatlakozót.


Illetve olyan egységet, aminek egyik vége roppantógyűrű, a másik vége pedig fél col, vagy kisebb méret. A hűtőhöz biztosan jó, ahol kijön a páracső, a hűtő alján.  (Itt csak a roppanógyűrű anya és az egység közé teszed be a hűtő lemezét/műanyagját)
Ezzel jól lehet belefogatni a hűtő réz csövét is a hűtőbe, nem mászkál el, és a kukta tetejénél is könnyen lehet egy másik darabbal játszani.

 

Ja és a legfontosabb FS, vagy valamilyen mozaikbetűs szilikon tömítő is hasznos (890.- egy tubus) és a negyedét se használod el.

Szumma- szumárum, nekem csak egy villáskulcs kellett.
Nagy előny, mert előbb-utóbb változnak az igények, és pillanatok alatt szét lehet szedni, és újat barkácsolni.


Még valami, ha teletöltöd a kuktát, és kifut, akkor az belefut a páracsőbe, végig a befőttes üvegig. Mivel nincs sisak, és nincs légtér, hogy ott forrjon és habozzon, stb. Lentebb veszed a főzést, vársz és előbb-utóbb helyre áll a rend.

Biztonsági szelepet hagyd benne!

Ha menet közben eláll a csorgás, mert mondjuk egy cefredarab a páracsőbe bedugult, a biztonsági szelep meg nem csinál semmit akkor lehet, hogy jobb menekülőre fogni a dolgot, és a gáz főcsapnál lekapcsolni a gáztűzhelyt.

Így vagy úgy, aki kuktával pálinkát főz, annak a "kirobbanó" sikerélmény nem marad el!!!

 

Előzmény: Jocó a kezd (115769)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115787

Persze a tipp esik, ha a szilva valami állandó hőmérsékletű helyiségben volt tárolva.

Jó nedűt!!!

Előzmény: öreg_néne_b (115785)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115786

A "normális" valahol a kettő között van.

Előzmény: Norrington (115783)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115785

Van benne valami...

Előzmény: Feeriba51 (115784)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115784

Szia rézműves1!

 

Feribá vagyok, tehát más a véleményem:-))))

Szerintem az ok a hőmérséklet különbség. A délelőtti éjszaka lehűlt szilvából készült, míg délutánra jól felmelegedtek a rekeszek. Ennyi.

Jó nedűt!!!

Előzmény: rézműves1 (115771)
Norrington Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115783

Úgy néz ki sikerül. Szóval a jobb oldali vadkörte teljesen normális méretű vagy szerencsésnek mondhatom magam, amiért egy ilyet termő fára bukkantam? :)

sogi01 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115782

Előzmény: sogi01 (115781)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115781

Bocs az off-ért :-D

 

 

 

adam1117 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115780

Így néz ki.

adam1117 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115779

Vettem egy saválló, valami "ipari keverőtál" című dolgot. Holnap össze barkácsolom, először csak így simán. Kipróbálom, és ha tiszta víz jön le, akkor szétvágom a régit, és bele hegesztem az újat. De ha így se lesz jó, akkor megállt a tudományom.

Előzmény: Figyelget (115772)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115778

Feltöltés után beilleszt (vagy valami ilyesmi).

Előzmény: Norrington (115775)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115777

Pedig az élesztőt (ha már használ az ember) nem lehet elég korán belerakni.

Vagy ezek szerint mégis? :-))))

Előzmény: rézműves1 (115771)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115776

Szia!

Én tizenkettesből csinálnám és mint a megszólításból is láthatod, itt tegeződés a bevett formula.

Azt hozzá kell tennem,hogy a kukta nagyon veszélyes tud lenni.Ettől függetlenül sokan használják.

Itt baloldalt üsd be a keresőbe a kukta szót és sok infóhoz juthatsz.

Sok sikert!

Előzmény: Jocó a kezd (115769)
Norrington Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115775

Hagyjuk, nem tudom feltölteni a képet. 

Előzmény: Norrington (115774)
Norrington Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115774

Találkoztatok már ekkora vadkörtével (jobb oldali)? :) 

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115773

Siloil szilikon olajból, csak az M100 a jó? M500 olcsóbb, mi a különbség?

Előzmény: rézműves1 (115771)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115772

Mit teszel?

Előzmény: adam1117 (115770)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115771

Na gyerekek, ezért jó ez a fórum. Mert elmesélhetem mindenki okulására, hogyan szívatott meg majdnem az egyik hordó szilvám, a két "lufit-fújó" közül.

Az egyiket délelőtt, a "szívatósat" pedig délután cefréztem. Mindkét tétel 15-15db mű10-es rekeszben volt. Előttem szedték (rázták), ugyanabból a fasorból, amiből a Zwack is kapott. Mindkettő egy-egy 200-as hordóban landolt, Nabiti-féle "rettenettel" turmixolva, fórumosan cefrézve, ahogy Snapszitól tanultuk, tökéletesen egyformán.

Ennek ellenére a délután cefrézett hordóból, a fóliát felnyomva, kezdett kifolyni a hab. Olyan volt, mint a kemény sörhab és nem akart elmúlni, hiába mertem át a másik hordóba, ahol szintén intenzíven forrt ugyanaz a cefre.

Végiggondoltam mindent, hogy mi lehet az oka, mit csinálhattam másképp, ami ezt okozza.

Végül csak egy különbségre emlékeztem, hogy addig amíg az első hordónál csak amikor "tele" lett, raktam bele a 15-perccel azelőtt futtatott élesztőt, a második hordónál ugyanannyi élesztőt, több mint egy órával előbb morzsoltam bele a langyos vízbe és még egy kis szilvalét is csorgattam bele és azt is már a hordó felénél beleöntöttem. Valószínűleg így a sokkal kedvezőbb körülmények között, sokkal gyorsabban szaporodtak a később cefrézett hordóban az élesztőbacik.

Legalább is én erre gondolok, de ezt Snapszi is lehetségesnek tartja.

Mindenesetre a bekevert 5ml szilikon olaj gyorsan véget vetett az eszeveszett habzásnak. A biztonság kedvéért a másikba is tettem, de az annak ellenére, hogy fortyogott, mint a láva mégsem habzott.

 

 

 

 

 

adam1117 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115770

Na, holnap minden kiderül.

Jocó a kezd Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115769

Üdvözlök mindenkit!

 

Újonc vagyok (elrontott nickkel) :-) .

 

17 literes kuktából szeretnék pálinkafőzőt csinálni a youtuben ismert módon   .

 

Érdemes ilyen lepárlóval főzni?

 

A rézcső milyen méretű legyen: 6-10-12mm ?

 

Valaki főz ilyen főzővel?

 

Köszönöm segítséget!

 

Ui.: tegeződés vagy megázódás itt a megszokott?

varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115768

100 liter duplafalú? :)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (115765)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115767

bocsánat: zsorsz, de már válaszolt is..:)

 

Előzmény: hevezoli64 (115766)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115766

zsorz szerintem

 

Előzmény: TINTUS (115753)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115765

Söröshordó?

Előzmény: varadyz (115764)
varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115764

Saválló hengerelt palástot hol tudnék kukázni?

zsorsz Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115763

"Melyik merte azt írni, hogy a bluefre szílvából nem lehet jó párlatot csinálni ?!"....ez így ebben a formában nem igaz.:)

 

 

 

"Bluefree tavaly volt,hát sajnos nem egy Besztercei,de még egy Stanley közelébe sem ér,de azért elfogyott.:)".....ezt merészeltem írni és egy szóval se mondtam hogy a bluefree pálinka nem jó.Holnap Rodnát főzetek,azt szívesen összevetném a Bluefree-vel!

 

Azt a páleszt hol lehet megkóstolni?:)

 

Előzmény: TINTUS (115753)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115762

Amiről a kép készült, ott én martam meg direkt köszörűvel, hogy látszódjon az anyaga.

Előzmény: vasbogre (115734)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!