Sőt, ha a két hordó cefrézése között volt ugye fél nap. A második adagnak fél nappal több ideje volt egy kicsit utóérni/puhulnia. :)))
4. megoldás.
Én azért a ládák színét se hanyagolnám el. Lehet, hogy az egyik több napfényt szívott magába a szín miatt, és így jobb volt a gyümölcsnek. :)))
5. megoldás.
Szintén a láda és a láda szín, de ha nem egyszínű ládákba voltak, akkor más "színterápiát" kapott a szilva. Vidéki frenk-sui. :)))
6. megoldás.
Na de hol állt a második láda? Esetleg a másik hordó? Ott ahol a macska mindig lefekszik? Tudtam, hogy a vízérnek is köze van a dologhoz. Testünk több mint 75%-a víz. Hat ránk a telihold, az alattunk lévő vízerek. A cefrének több mint 75%-a víz. Őrá még jobban hatnak a vízerek. :)))
Nos ha már megvan a garázsban egy kukta elfekvőben, az nagy előny.
Ha neked elég egy 17 L-es "üst", amibe 12-13 L-nél többet nem tudsz beletenni, akkor jó!
Néztem régebben ezt a videót. Az illetőnek mániája volt, hogy fog egy csavart, kifúrja, és húz bele egy csatlakozót, amit néha bele is hegeszt. Nos már fejlődött a technika néhány évtizede feltalálták a közcsavart. Aminek pont ez a lényege, hogy belül cső, kívül pedig menetes és van félúton egy fogóval megfogható csavarrész. És a közcsavarra is lehet venni anyát. (vizes menetű) Számomra ez új dolog volt. Nem tudom, hogy mi a legkisebb közcsavar, de lehet rá szűkítőt is venni. (Sőt van olyan amelynek egyik vége menetes, a másik vége szűkítős és egyben roppanógyűrűs 10mm-es csőhöz. 200-400 Ft.)
Ha már tudod, hogy milyen rézcsövet veszel (hűtő, páracső) akkor ott helyben vegyél hozzá roppantógyűrűs csatlakozót.
Illetve olyan egységet, aminek egyik vége roppantógyűrű, a másik vége pedig fél col, vagy kisebb méret. A hűtőhöz biztosan jó, ahol kijön a páracső, a hűtő alján. (Itt csak a roppanógyűrű anya és az egység közé teszed be a hűtő lemezét/műanyagját) Ezzel jól lehet belefogatni a hűtő réz csövét is a hűtőbe, nem mászkál el, és a kukta tetejénél is könnyen lehet egy másik darabbal játszani.
Ja és a legfontosabb FS, vagy valamilyen mozaikbetűs szilikon tömítő is hasznos (890.- egy tubus) és a negyedét se használod el.
Szumma- szumárum, nekem csak egy villáskulcs kellett. Nagy előny, mert előbb-utóbb változnak az igények, és pillanatok alatt szét lehet szedni, és újat barkácsolni.
Még valami, ha teletöltöd a kuktát, és kifut, akkor az belefut a páracsőbe, végig a befőttes üvegig. Mivel nincs sisak, és nincs légtér, hogy ott forrjon és habozzon, stb. Lentebb veszed a főzést, vársz és előbb-utóbb helyre áll a rend.
Biztonsági szelepet hagyd benne!
Ha menet közben eláll a csorgás, mert mondjuk egy cefredarab a páracsőbe bedugult, a biztonsági szelep meg nem csinál semmit akkor lehet, hogy jobb menekülőre fogni a dolgot, és a gáz főcsapnál lekapcsolni a gáztűzhelyt.
Így vagy úgy, aki kuktával pálinkát főz, annak a "kirobbanó" sikerélmény nem marad el!!!
Úgy néz ki sikerül. Szóval a jobb oldali vadkörte teljesen normális méretű vagy szerencsésnek mondhatom magam, amiért egy ilyet termő fára bukkantam? :)
Vettem egy saválló, valami "ipari keverőtál" című dolgot. Holnap össze barkácsolom, először csak így simán. Kipróbálom, és ha tiszta víz jön le, akkor szétvágom a régit, és bele hegesztem az újat. De ha így se lesz jó, akkor megállt a tudományom.
Na gyerekek, ezért jó ez a fórum. Mert elmesélhetem mindenki okulására, hogyan szívatott meg majdnem az egyik hordó szilvám, a két "lufit-fújó" közül.
Az egyiket délelőtt, a "szívatósat" pedig délután cefréztem. Mindkét tétel 15-15db mű10-es rekeszben volt. Előttem szedték (rázták), ugyanabból a fasorból, amiből a Zwack is kapott. Mindkettő egy-egy 200-as hordóban landolt, Nabiti-féle "rettenettel" turmixolva, fórumosan cefrézve, ahogy Snapszitól tanultuk, tökéletesen egyformán.
Ennek ellenére a délután cefrézett hordóból, a fóliát felnyomva, kezdett kifolyni a hab. Olyan volt, mint a kemény sörhab és nem akart elmúlni, hiába mertem át a másik hordóba, ahol szintén intenzíven forrt ugyanaz a cefre.
Végiggondoltam mindent, hogy mi lehet az oka, mit csinálhattam másképp, ami ezt okozza.
Végül csak egy különbségre emlékeztem, hogy addig amíg az első hordónál csak amikor "tele" lett, raktam bele a 15-perccel azelőtt futtatott élesztőt, a második hordónál ugyanannyi élesztőt, több mint egy órával előbb morzsoltam bele a langyos vízbe és még egy kis szilvalét is csorgattam bele és azt is már a hordó felénél beleöntöttem. Valószínűleg így a sokkal kedvezőbb körülmények között, sokkal gyorsabban szaporodtak a később cefrézett hordóban az élesztőbacik.
Legalább is én erre gondolok, de ezt Snapszi is lehetségesnek tartja.
Mindenesetre a bekevert 5ml szilikon olaj gyorsan véget vetett az eszeveszett habzásnak. A biztonság kedvéért a másikba is tettem, de az annak ellenére, hogy fortyogott, mint a láva mégsem habzott.
"Melyik merte azt írni, hogy a bluefre szílvából nem lehet jó párlatot csinálni ?!"....ez így ebben a formában nem igaz.:)
"Bluefree tavaly volt,hát sajnos nem egy Besztercei,de még egy Stanley közelébe sem ér,de azért elfogyott.:)".....ezt merészeltem írni és egy szóval se mondtam hogy a bluefree pálinka nem jó.Holnap Rodnát főzetek,azt szívesen összevetném a Bluefree-vel!