A vadkörte rendkívül változatos, méretre, színre, ízre, és össze-vissza kereszteződik a kultúrkörte fajtákkal. Próbáld ki külön-külön, hogy melyik milyen. A vadkörtét érdemes előbb szotyósítani, és úgy cefrézni, persze nem keverendő össze a szotyós a rohadttal.
Ugyanúgy jártam, ahogy Te, azzal a különbséggel, hogy nekem négy hordóból egy habzott. 2/3 részig voltak feltöltve, így nem jelentett különösebb problémát. Minimális mennyiség csordult ki. Két nap után a habzás magától megszűnt. Azóta normálisan rotyog.
Örülök, hogy hű maradtál önmagadhoz. Nem olyan korán kezdtem reggel cefrézni, mert mire összekészültem mindennel, már majdnem 11-óra volt és addigra szépen sütött a napocska.
Egyébként tető alatt voltak a rekeszek a lakókocsi mellett, 3x10-es rakatban és pont arra sütött rá a reggeli nap, amelyiket először cefréztem. Kicsit lassan haladtam, mert a szedőgép nem fújta ki mind a leveleket a szállítószalagról, sok belekerült a rekeszbe és azokat szedegettem, meg hát sajnos az egészet le kellett vödröznöm a pincébe, mert ott van az erjesztőhely.
Délután kettő körül végeztem az első 15-rekesszel és utána rögtön kapott egy kis savat, az élesztőt és a pektinbontót, amivel jól átkevertem. Savam csak 1,5-liter volt otthon és a 7,5-deci csak 3,7-re vitte le a kezdő 5,4-ről a PH-ját. De gondoltam ez pont elég, ha rögtön főzöm. És mivel 17-18-körül volt az átlag cukor, napfényt egy grammot se tettem. Délután 4-körül kezdtem a második rakatot és kb. este 7-körül végeztem, de közben már a hatodik rekesz után megkapott mindent.
Mindent ugyanúgy csináltam, ugyanannyit kapott a két hordó mindenből, ezért csodálkoztam, hogy miért jön az a sok hab a bal oldali hordóból, amikor a mellette lévő is erőteljesen fortyog de nem habzik.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sőt, ha a két hordó cefrézése között volt ugye fél nap. A második adagnak fél nappal több ideje volt egy kicsit utóérni/puhulnia. :)))
4. megoldás.
Én azért a ládák színét se hanyagolnám el. Lehet, hogy az egyik több napfényt szívott magába a szín miatt, és így jobb volt a gyümölcsnek. :)))
5. megoldás.
Szintén a láda és a láda szín, de ha nem egyszínű ládákba voltak, akkor más "színterápiát" kapott a szilva. Vidéki frenk-sui. :)))
6. megoldás.
Na de hol állt a második láda? Esetleg a másik hordó? Ott ahol a macska mindig lefekszik? Tudtam, hogy a vízérnek is köze van a dologhoz. Testünk több mint 75%-a víz. Hat ránk a telihold, az alattunk lévő vízerek. A cefrének több mint 75%-a víz. Őrá még jobban hatnak a vízerek. :)))
Nos ha már megvan a garázsban egy kukta elfekvőben, az nagy előny.
Ha neked elég egy 17 L-es "üst", amibe 12-13 L-nél többet nem tudsz beletenni, akkor jó!
Néztem régebben ezt a videót. Az illetőnek mániája volt, hogy fog egy csavart, kifúrja, és húz bele egy csatlakozót, amit néha bele is hegeszt. Nos már fejlődött a technika néhány évtizede feltalálták a közcsavart. Aminek pont ez a lényege, hogy belül cső, kívül pedig menetes és van félúton egy fogóval megfogható csavarrész. És a közcsavarra is lehet venni anyát. (vizes menetű) Számomra ez új dolog volt. Nem tudom, hogy mi a legkisebb közcsavar, de lehet rá szűkítőt is venni. (Sőt van olyan amelynek egyik vége menetes, a másik vége szűkítős és egyben roppanógyűrűs 10mm-es csőhöz. 200-400 Ft.)
Ha már tudod, hogy milyen rézcsövet veszel (hűtő, páracső) akkor ott helyben vegyél hozzá roppantógyűrűs csatlakozót.
Illetve olyan egységet, aminek egyik vége roppantógyűrű, a másik vége pedig fél col, vagy kisebb méret. A hűtőhöz biztosan jó, ahol kijön a páracső, a hűtő alján. (Itt csak a roppanógyűrű anya és az egység közé teszed be a hűtő lemezét/műanyagját) Ezzel jól lehet belefogatni a hűtő réz csövét is a hűtőbe, nem mászkál el, és a kukta tetejénél is könnyen lehet egy másik darabbal játszani.
Ja és a legfontosabb FS, vagy valamilyen mozaikbetűs szilikon tömítő is hasznos (890.- egy tubus) és a negyedét se használod el.
Szumma- szumárum, nekem csak egy villáskulcs kellett. Nagy előny, mert előbb-utóbb változnak az igények, és pillanatok alatt szét lehet szedni, és újat barkácsolni.
Még valami, ha teletöltöd a kuktát, és kifut, akkor az belefut a páracsőbe, végig a befőttes üvegig. Mivel nincs sisak, és nincs légtér, hogy ott forrjon és habozzon, stb. Lentebb veszed a főzést, vársz és előbb-utóbb helyre áll a rend.
Biztonsági szelepet hagyd benne!
Ha menet közben eláll a csorgás, mert mondjuk egy cefredarab a páracsőbe bedugult, a biztonsági szelep meg nem csinál semmit akkor lehet, hogy jobb menekülőre fogni a dolgot, és a gáz főcsapnál lekapcsolni a gáztűzhelyt.
Így vagy úgy, aki kuktával pálinkát főz, annak a "kirobbanó" sikerélmény nem marad el!!!
Úgy néz ki sikerül. Szóval a jobb oldali vadkörte teljesen normális méretű vagy szerencsésnek mondhatom magam, amiért egy ilyet termő fára bukkantam? :)
Vettem egy saválló, valami "ipari keverőtál" című dolgot. Holnap össze barkácsolom, először csak így simán. Kipróbálom, és ha tiszta víz jön le, akkor szétvágom a régit, és bele hegesztem az újat. De ha így se lesz jó, akkor megállt a tudományom.