Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115802

Szia!

Van valami fejlemény?

Előzmény: adam1117 (115780)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115801

Tehát?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (115773)
barkócza Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115800

A vadkörte rendkívül változatos, méretre, színre, ízre, és össze-vissza kereszteződik a kultúrkörte fajtákkal. Próbáld ki külön-külön, hogy melyik milyen. A vadkörtét érdemes előbb szotyósítani, és úgy cefrézni, persze nem keverendő össze a szotyós a rohadttal.

Előzmény: Norrington (115783)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115799

Ugyanúgy jártam, ahogy Te, azzal a különbséggel, hogy nekem négy hordóból egy habzott. 2/3 részig voltak feltöltve, így nem jelentett különösebb problémát. Minimális mennyiség csordult ki. Két nap után a habzás magától megszűnt. Azóta normálisan rotyog.

Előzmény: rézműves1 (115795)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115798

Orciba van egy sógor,az összekóstolás egyszer akár össze is jöhet.:)

Előzmény: TINTUS (115790)
vasbogre Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115797

A mi szemszögünkből :-)

Előzmény: vasbogre (115796)
vasbogre Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115796

Ez még nyers :-)

rézműves1 Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115795

Szia Ferikém!

 

Örülök, hogy hű maradtál önmagadhoz. Nem olyan korán kezdtem reggel cefrézni, mert mire összekészültem mindennel, már majdnem 11-óra volt és addigra szépen sütött a napocska.

Egyébként tető alatt voltak a rekeszek a lakókocsi mellett, 3x10-es rakatban és pont arra sütött rá a reggeli nap, amelyiket először cefréztem. Kicsit lassan haladtam, mert a szedőgép nem fújta ki mind a leveleket a szállítószalagról, sok belekerült a rekeszbe és azokat szedegettem, meg hát sajnos az egészet le kellett vödröznöm a pincébe, mert ott van az erjesztőhely.

Délután kettő körül végeztem az első 15-rekesszel és utána rögtön kapott egy kis savat, az élesztőt és a pektinbontót, amivel jól átkevertem. Savam csak 1,5-liter volt otthon és a 7,5-deci csak 3,7-re vitte le a kezdő 5,4-ről a PH-ját. De gondoltam ez pont elég, ha rögtön főzöm.  És mivel 17-18-körül volt az átlag cukor, napfényt egy grammot se tettem. Délután 4-körül kezdtem a második rakatot és kb. este 7-körül végeztem, de közben már a hatodik rekesz után megkapott mindent.

Mindent ugyanúgy csináltam, ugyanannyit kapott a két hordó mindenből, ezért csodálkoztam, hogy miért jön az a sok hab a bal oldali hordóból, amikor a mellette lévő is erőteljesen fortyog de nem habzik.

 

                                                                                                          jó nedűt

Előzmény: Feeriba51 (115784)
varadyz Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115794

A kis erdőjáró...

Előzmény: Norrington (115783)
kramoto Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115793

Szia,

 

sajnos elég későn érkezek haza mostanában, így elmaradt a fotó, de itt találsz egy bemutató videót a készülékről.

 

http://www.palinkafozokazan.hu/?gclid=CLj80_z6-scCFUeVGwodu5oJxw

 

Görgess le a Pálinkafőző készüléákekig, és ott katt a 30 literesre,  ott van a video.

 

Bocsi de talán holnap korábban végzek és ha péntekre itt a fotó is

 

Előzmény: kramoto (115670)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115792

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (115735)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115791

Köszönöm szépen, hogy feltetted a kedvemért a fényképeket.

Előzmény: envision (115710)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115790

Kaposvár mellett, Gyere bátran nem gond.

Előzmény: zsorsz (115763)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115789

3. megoldás.

Sőt, ha a két hordó cefrézése között volt ugye fél nap.  A második adagnak fél nappal több ideje volt egy kicsit utóérni/puhulnia. :)))

 

4. megoldás.

Én azért a ládák színét se hanyagolnám el. Lehet, hogy az egyik több napfényt szívott magába a szín miatt, és így jobb volt a gyümölcsnek. :)))

 

5. megoldás.

Szintén a láda és a láda szín, de ha nem egyszínű ládákba voltak, akkor más "színterápiát" kapott a szilva. Vidéki frenk-sui. :)))

 

6. megoldás.

Na de hol állt a második láda? Esetleg a másik hordó? Ott ahol a macska mindig lefekszik? Tudtam, hogy a vízérnek is köze van a dologhoz. Testünk több mint 75%-a víz. Hat ránk a telihold, az alattunk lévő vízerek. A cefrének több mint 75%-a víz. Őrá még jobban hatnak a vízerek. :)))

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (115785)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115788

Nos ha már megvan a garázsban egy kukta elfekvőben, az nagy előny.

Ha neked elég egy 17 L-es "üst", amibe 12-13 L-nél többet nem tudsz beletenni, akkor jó!


Néztem régebben ezt a videót. Az illetőnek mániája volt, hogy fog egy csavart, kifúrja, és húz bele egy csatlakozót, amit néha bele is hegeszt.
Nos már fejlődött a technika néhány évtizede feltalálták a közcsavart. Aminek pont ez a lényege, hogy belül cső, kívül pedig menetes és van félúton egy fogóval megfogható csavarrész. És a közcsavarra is lehet venni anyát. (vizes menetű) Számomra ez új dolog volt.
Nem tudom, hogy mi a legkisebb közcsavar, de lehet rá szűkítőt is venni. (Sőt van olyan amelynek egyik vége menetes, a másik vége szűkítős és egyben roppanógyűrűs 10mm-es csőhöz. 200-400 Ft.)


Ha már tudod, hogy milyen rézcsövet veszel (hűtő, páracső) akkor ott helyben vegyél hozzá roppantógyűrűs csatlakozót.


Illetve olyan egységet, aminek egyik vége roppantógyűrű, a másik vége pedig fél col, vagy kisebb méret. A hűtőhöz biztosan jó, ahol kijön a páracső, a hűtő alján.  (Itt csak a roppanógyűrű anya és az egység közé teszed be a hűtő lemezét/műanyagját)
Ezzel jól lehet belefogatni a hűtő réz csövét is a hűtőbe, nem mászkál el, és a kukta tetejénél is könnyen lehet egy másik darabbal játszani.

 

Ja és a legfontosabb FS, vagy valamilyen mozaikbetűs szilikon tömítő is hasznos (890.- egy tubus) és a negyedét se használod el.

Szumma- szumárum, nekem csak egy villáskulcs kellett.
Nagy előny, mert előbb-utóbb változnak az igények, és pillanatok alatt szét lehet szedni, és újat barkácsolni.


Még valami, ha teletöltöd a kuktát, és kifut, akkor az belefut a páracsőbe, végig a befőttes üvegig. Mivel nincs sisak, és nincs légtér, hogy ott forrjon és habozzon, stb. Lentebb veszed a főzést, vársz és előbb-utóbb helyre áll a rend.

Biztonsági szelepet hagyd benne!

Ha menet közben eláll a csorgás, mert mondjuk egy cefredarab a páracsőbe bedugult, a biztonsági szelep meg nem csinál semmit akkor lehet, hogy jobb menekülőre fogni a dolgot, és a gáz főcsapnál lekapcsolni a gáztűzhelyt.

Így vagy úgy, aki kuktával pálinkát főz, annak a "kirobbanó" sikerélmény nem marad el!!!

 

Előzmény: Jocó a kezd (115769)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115787

Persze a tipp esik, ha a szilva valami állandó hőmérsékletű helyiségben volt tárolva.

Jó nedűt!!!

Előzmény: öreg_néne_b (115785)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115786

A "normális" valahol a kettő között van.

Előzmény: Norrington (115783)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115785

Van benne valami...

Előzmény: Feeriba51 (115784)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115784

Szia rézműves1!

 

Feribá vagyok, tehát más a véleményem:-))))

Szerintem az ok a hőmérséklet különbség. A délelőtti éjszaka lehűlt szilvából készült, míg délutánra jól felmelegedtek a rekeszek. Ennyi.

Jó nedűt!!!

Előzmény: rézműves1 (115771)
Norrington Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115783

Úgy néz ki sikerül. Szóval a jobb oldali vadkörte teljesen normális méretű vagy szerencsésnek mondhatom magam, amiért egy ilyet termő fára bukkantam? :)

sogi01 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115782

Előzmény: sogi01 (115781)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115781

Bocs az off-ért :-D

 

 

 

adam1117 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115780

Így néz ki.

adam1117 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115779

Vettem egy saválló, valami "ipari keverőtál" című dolgot. Holnap össze barkácsolom, először csak így simán. Kipróbálom, és ha tiszta víz jön le, akkor szétvágom a régit, és bele hegesztem az újat. De ha így se lesz jó, akkor megállt a tudományom.

Előzmény: Figyelget (115772)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115778

Feltöltés után beilleszt (vagy valami ilyesmi).

Előzmény: Norrington (115775)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115777

Pedig az élesztőt (ha már használ az ember) nem lehet elég korán belerakni.

Vagy ezek szerint mégis? :-))))

Előzmény: rézműves1 (115771)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115776

Szia!

Én tizenkettesből csinálnám és mint a megszólításból is láthatod, itt tegeződés a bevett formula.

Azt hozzá kell tennem,hogy a kukta nagyon veszélyes tud lenni.Ettől függetlenül sokan használják.

Itt baloldalt üsd be a keresőbe a kukta szót és sok infóhoz juthatsz.

Sok sikert!

Előzmény: Jocó a kezd (115769)
Norrington Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115775

Hagyjuk, nem tudom feltölteni a képet. 

Előzmény: Norrington (115774)
Norrington Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115774

Találkoztatok már ekkora vadkörtével (jobb oldali)? :) 

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115773

Siloil szilikon olajból, csak az M100 a jó? M500 olcsóbb, mi a különbség?

Előzmény: rézműves1 (115771)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!