Keresés

Részletes keresés

maplesyrup Creative Commons License 2000.03.02 0 0 34
Bevezetés a foltvarrásba 2.

Az anyagok: bármilyen textilt fel lehet használni a foltvarráshoz de: legjobb a természetes alapanyagból készült: pamut, vászon, gyapjú...
Varrás és tűzés szempontjából persze a karton és vászon jellegű, vékonyabb anyagok az igazán jók.
Láttam műszálas anyagból összeállított takarót, csupa szines 10x10-es négyzetek, nagyon barátságos, a hátsó oldala viszont pamutból van!
Jó , ha az anyag nem nyúlik, tartása van. Profi varrók készíthetnek selyemből, hurkolt pólóanyagból. Ügyesség kell a flokon és a hasonló lágyesésű anyagok varrásához is.
Az én első takaróm, kinőtt melegítőkből készült.
Fontos, hogy a blokkok anyaga azonos, vagy megközelítően azonos legyen.
Az elkészült blokkok összevarrása után flízzel és egy hátlappal állítjuk össze a munkát. Mint egy szendvics. A hátlap lehet molinó, (olcsó, elég széles, könnyű tűzni, semleges) vagy bármilyen anyag, de legyen összhangban az előlappal. Tehát, egy szép pasztell-virágmintás előlapot ne béleljünk barna kockás flanellel.
Minden anyagot fel lehet használni, kinőtt ruhák, már nem divatos holmik, elnyűtt ágyneműk darabjait. Lehet festeni házilag. Én szétbontok minden felhasználhatót, kimosom, kivágom a hasznos részeket , kivasalom és elteszem dobozokba, színek szerint válogatva. Egyszer biztos jó lesz valamire!!

Jemand Creative Commons License 2000.03.02 0 0 33
Noa mivel sejtettem az igenlő választ nyomozást indítottam a mappa után amiben a hímzés mintáimat tartom. Murphyke a kis aranyos elintézte és nem találom, már a fél lakást átkutattam. Ma jön a másik fele:))
Ha meglesz küldöm csak írd meg hogy milyen kiterjesztésbe scanneljem be./jpg, bmp vagy gif???/
Üdv. Jemand
csepp Creative Commons License 2000.03.02 0 0 32
Én a fóti Corában láttam a fonalat.

A fonalbolt az Opare mellett pedig Székely M. u. 11.

Előzmény: Andalgó (27)
Kádár Mónika Creative Commons License 2000.03.02 0 0 31
A barátnőmmel voltunk a Textillandben a nyitás után nem sokkal függönyt venni. Igen sokféle anyag volt, de annyira nagy a hely maga, hogy nem tűnik zsúfoltnak. A kiszolgálás kedves és előzékeny volt. Voltak maradékok is. A barátnőm vett gyerekfüggönynek valót, azzal nem is volt semmi gond, de a nappalihoz megrendelt bársonyra hiába várt vagy három hetet, csak hitegették, aztán sosem jött meg.
Előzmény: hirvike (26)
noa Creative Commons License 2000.03.02 0 0 30
Jemand!!!
Nagyon is érdekel a virágminta, az a kedvencem! Ha gondolod, maganba is küldheted a koordinátákat!

Köszi

Előzmény: Jemand (23)
noa Creative Commons License 2000.03.02 0 0 29
Rajzszöggel.
Előzmény: Andalgó (18)
Scully Creative Commons License 2000.03.01 0 0 28
Azt hiszem, hogy a Székely Mihály utcában. (?) De arrafelé ki is van "plakátolva" több helyen.
Előzmény: Andalgó (27)
Andalgó Creative Commons License 2000.03.01 0 0 27
Ez az Opera melletti bolt pontosan melyik utcában van? A Budakalászi Corában nem láttam még fonalat.
Előzmény: csepp (25)
hirvike Creative Commons License 2000.03.01 0 0 26
Ha már Opi hiányolt, gyorsan be is linkelem a topic-ot:

ZOKNIKÖTÉS

Én mást nem nagyok csinálok, mert egy pulóverhez már nem lenne elég lendületem, meg hát kb. 2 évre való megrendelésem van az ismerősöktől. :-)

Az anyum nyugdíjas lévén elég sok időt tud a foltvarrásra szánni, már jónehány ágytakarót meg párnahuzatot összebütykölt.

A Textilland-ban járt már valaki? (Azt hiszem ez a neve, a Szentendrei úton nyílt meg vagy fél éve.) Milyen a választék ill. árszínvonal?

csepp Creative Commons License 2000.03.01 0 0 25
Én kötni szoktam,
de szerintem a Burda fonalbolt nagyon drága!
Kedves karácsonyi pulcsijának 5 dkg-ja 600 forintba került! (kellett is hozzá 90 dkg).
Van egy fonaldiszkont az Opera
mellett, ki lehet fogni jó fonalakat, de lehetetlen nyitvatartása van, h-k-cs 13-17 óra.
Legutóbb felfedeztem, hogy a Coraban is lehet fonalat kapni, jónak néz ki.

De ha valaki tud Pesten jó fonalboltot, árulja el!

maplesyrup Creative Commons License 2000.03.01 0 0 24
Bevezetés a foltvarrásba kurzus 1.

Már a régi görögök is ismerték a foltvarrást, (írhatnám Karinthy-t idézve) valószínű igaz is, mert ruhát javítani, régiből újat fabrikálni nem a legújabb kor találmánya.
A magyar, elsősorban erdélyi néprajz is említést tesz az elvásott vásznak foltonkénti összevarrásáról, de a ma ismert foltvarrás az Amerikába érkező telepesek munkái nyomán alakult ki. Messze, közép-nyugat, nyugat felé vándoroltak az Európából áthajózó telepesek. Kevés, de annál nagyobb becsben tartott holmijuk hamar elvásott,utánpótlás nem, vagy csak nehezen volt beszerezhető. Minden , még használható darabkát újra varrtak. Aztán a szükségből lassanként művészi szintű alkotások születtek. Már lehetett válogatni az anyagok között, színesek, mintásak, selymek, brokátok..
Gyönyörű takarókat őriznek az amerikai múzeumok az 1700 évek végéről, 1800-as évekből.

Jemand Creative Commons License 2000.03.01 0 0 23
Andalgó köszönöm a címet, pénteken megpróbálok rátalálni.
Noa hagyományos virág goblein minta érdekel?
alienne Creative Commons License 2000.02.29 0 0 22
nagyon jó :)
rohanok veszek anyagot meg hímzőfonalat.
Előzmény: Scully (21)
Scully Creative Commons License 2000.02.29 0 0 21
Keresztszemes mintagyűjtemény található a következő helyen:

http://www.cogpsyphy.hu/~ujvari/mek/tarsad/neprajz/gyergyoi/minta.html

Scully Creative Commons License 2000.02.29 0 0 20
"Fonalgyárat" nem tudtok mondjuk Budapesten? Ahol esetleg gyári áron lehetne a gyártótól fonalat vásárolni.
alienne Creative Commons License 2000.02.29 0 0 19
mmmhmmmm.
fanatikus varrónő vagyok.
én is foltot varrok (lesz belőle takaró, falvédő), kötni is nagyon szeretek, de nincs miből, és nincs kinek (a kedvesem irtózik a kötött holmitól.) bár tavaly kötöttem neki egy sapit, és azóta nem lehet levakarni a fejéről :))))
meg horgolok most éppen, a folt-falvédőnek meg a folttakarónak hátlapot. azért csak hátlap, mert egy barátnőmtől kaptam cca. 10 kg neonzöld és pink fonalat. nagyon finom puha, de nem való szem elé. összehorgoltam a két színt, legalább annyit elértem vele, hogy nem vakulok meg, miközben csinálom. :)
hímezni is imádok. azokat a nagymutter-stílusú tulipántos-rózsás-szegfűs terítőket, nem túl vad színekben (pl. fehérben ;). ezzel meg az a gond, hogy nem raknám ki sehova, mert nagyon nagyis hangulatot ad a lakásnak. de olyan jól lefoglalom magam vele.
Andalgó Creative Commons License 2000.02.29 0 0 18
Örülök, hogy így nekiindult a topic!

maplesyrup: kötésmintákat tartalmazó weblapokat nem ismersz?
Azt a Guzsalyas boltot mostmár mindenképp meg kell nézzem, ha fonal is van benne.

Meli: nálam is a kitartás a probléma, mint írtam, ezért keszülnek inkább mellények. És sok, változó, de - remélem - összeillő mintával szeretek dolgozni.

Jemand: A Balah Lujza téren (két megálló metróval az Örs vezér tere felé) van egy Burda fonalbolt, ott sokmindenféle van, de nem olcsó :((. Persze mindig van egy-két kosárban leárazott fonal is. A bolt a körút elején van, a Petőfi híd felé rögtön, szemben a McDonaldssal. (Jó sok reklámot írtam ide akaratlanul...)

A gyöngyhöz még csak elméleti kedvem van, mindig azt gondoltam, egyszer nekiállok. De félek is tőle, a szemrontás miatt. A hímzést is csak világosban, lehetőleg napon szeretem csinálni. A fakeretre feszítést hogy kell csinálni?

noa Creative Commons License 2000.02.29 0 0 17
Ami a munka megkönnyítését illeti, nagy ötletem nincs. Talán érdemes kifeszíteni az anyagot egy faléc-keretre, ez a nagyobb gobelineknél azért is fontos, mert miután egy irányban mennek a szemek, könnyen elhúzódik az anyag és csálé lesz.

Gyöngy: én gyöngycsipkéket fűzök nyakláncnak, csak az az igazság, hogy már nem tudok velük mit csinálni, mert minden ismerősömet elhalmoztam velük :-))). Eléggé macerás és szemet erőltető munka, ráadásul mostanában nagyon rossz minőségűek a kásagyöngyök: nem egyformák, sok a selejt köztük. Általában nyaralás alatt vagy ünnepekkor szoktam ezzel foglalkozni, egyébként nem érek rá. A varráshoz vásárolt anyagok is ott állnak a szekrényben :-((

Előzmény: Jemand (15)
Kádár Mónika Creative Commons License 2000.02.29 0 0 16
Én majd ha öreg leszek, hímezni fogok, régen tanultam és nagyon szerettem. De nem a most divatos "népi" mintákat, hanem reneszánsz és szecessziós darabokat másolnék eredeti színekkel. A gyöngyözés a másik, egész szép gyűjteménnyel rendelkezem, köztük antik gyöngyökkel is, régen még tanítottam is gyöngyfűzést meg szövést. Persze már évek óta nem csináltam semmit.:(
Jemand Creative Commons License 2000.02.29 0 0 15
Noa bár a kérdésedre nem tudok válaszolni, de ez a leszámolós dolog érdekel. A párom kérésére nekiálltam egy keresztszemes terítőnek. Egy éve csinálom mert ezt is számolgatni kell és munka után lámpafénynél macerás. Mivel neked van tapasztalatod nincs valami jó trükköd a munka megkönnyítésére?
noa Creative Commons License 2000.02.29 0 0 14
Sziasztok! De jó, hogy van egy ilyen topic is!
Én a gobelin-t, a varrást és a gyöngyfűzést szeretem. A varrásban még eléggé kezdő vagyok, kinden jó ötletet szívesen veszek. Gobelin-téma: az előrajzolt képek nagyon giccsesek. Tud valaki olyan helyet, ahol leszámolható mintákat lehet kapni? Egyet találtam egy régebbi burdában, meg is csináltam párnának, nagy munka volt, de csodaszép lett : -)))
maplesyrup Creative Commons License 2000.02.29 0 0 13
Gyorsan pár sort, mert 9-kor értekezlet.
Meli: Csinálhatsz olyan takarót, amelyikben más-más féle blokkok vannak, csak akkor a színösszeállításra nagyon kell ügyelni. Tehát pl: piros + fekete a szín (ennek minden változata, aprómintás, egyszínű, pöttyös) és ezekből különféle blokkok. Választósávval (3-5cm) összevarrva, kerettel. Ez nem lenne egyhangú.
Ráadásul megtanulsz egy csomó blokk-félét.
Jemand: Most kicsit megrémültem az ötletemtől.
Majd kidolgozom, hogyan tudnék feltenni rajzot.
Vagy milyen trükkel ábrázolhatnám a dolgokat.
Visszajövök.
Jemand Creative Commons License 2000.02.29 0 0 12
Sziasztok!

Örülök hogy indult a topic ugyanis kötőmániás vagyok. Rögtön lenne egy kérdésem ha van köztetek pesti. Hol van jó /és elérhető árral dolgozó/ fonalbolt Pesten amit a Deák térről könnyen elérhetek. Eltévedésben nagy vagyok, ha lehet kicsit részletezzétek az útleírást. Sürgős lenne mert pénteken megyek Pestre és fonal hiányban szenvedek.
Egyszer kipróbáltam a papírtechnikát, ezzel a módszerrel hímeztem ki egy pulóvert. Nagyon macerás volt de megérte.
Maplesyrup a topicos foltvarró tanfolyam nagyon érdekelne, jó ötletnek tartom.

Meli Creative Commons License 2000.02.29 0 0 11
Örülök, hogy örülsz nekem :-)
A neten én igazából a magyar nyelvű honlapokat hiányolom aktuális információkkal, ötletekkel. Ilyet sajnos még nem találtam.
Milyen foltvarrós folyóiratokra gondolsz?
Sajnos valószínűleg nem fogunk csak a foltvarrós kiállítás miatt Debrecenbe utazni, de már előre sajnálom :-(
A papírtechnika valóban az amit írtál. Tapasztalataim szerint sokkal munkaigényesebb, mint az általam eddig használt egyszerűbb technika (amikor előre kiszabott darabokat - többnyire négyzet, téglalap, háromszög, félkör - kell egymás mellé varrni) Viszont az eredmény kárpótól a fáradtságért.
Nálam inkább a kitartással van a baj. Pl.: eddig még nem készítettem nagyobb dolgot párnánál, ill. babatakarónál. Egyszer ugyan belevágtam egy ágytakaró varrásába, de végül abból is párna lett... Egy-egy mintát szeretek megvarrni, de ha többet kell belőle csinálni az már kicsit uncsi. Akkor inkább újba kezdek. Ez pedig nem túl jó, mert minden álmom egy foltvarrós ágytakaró (amit persze magam készítek el).
A másik problémám az időhiány. Ha ugyanis elkezdek valamit észíteni, akkor azt addig szeretem csinálni, amíg el nem készül. Erre pedig csak nagyon ritkán van idő. Ezért szeretem például a vasárnap délutánokat.
Azt hiszem már kicsit hosszú voltam.
Sziasztok,
M
Előzmény: maplesyrup (10)
maplesyrup Creative Commons License 2000.02.28 0 0 10
Hurrá! foltvarró a neten! Szia, akkor azt is tudod, hogy többszázezer weblap van quilt vagy patchwork címszó alatt. Ezekről is lehet ötleteket, mintát, leírást szerezni. Angolul, németül stb..de finnül is. Igen, sajnos nagyon drágák a foltos könyvek (is) de nem érdemes megvenni mindegyiket, ismétlik önmagukat és úgysem másolod le pontosan az ott látható dolgokat.
Érdemes egy-két alapokkal foglalkozó, és folyóiratokat. Persze ezek is nagyon drágák, de évente 1-2 darab kibírható és ebben új dolgok is vannak.
A papírtechnika, amikor papírra van rajzolva a minta és ezen keresztül varrod a virágot..ezt a fajtát csináltad?
Az idén Debrecenben lesz nagy foltos kiállítás, most Lovasberény nevű faluban van egy kis kamara kiállítás a székesfehérvári foltvarróktól.

Andalgó, gyapjúfonalat és régebben a Soroksári úton található gyapjúfeldolgozónál vettem
Samu (László vagy István vagy nemtom' már mi a keresztneve) cégénél. Jó messze van, 200-as házszám körül. A telefonkönyvben biztos megtalálod. Ez, mivel közvetlen feldolgozó olcsóbb mint az üzletekben. A Guzsalyas boltban is biztosan lehet kapni. De, ha jól körülnézel, biztosan vannak más kézművesboltok is.

Andalgó Creative Commons License 2000.02.28 0 0 9
Mi az a papírtechnikával készített virág?
Jaj, és nem tudjátok-e, hol lehetne színes gyapjúfonalat kapni? Subázáshoz, vagy akár majd a szövéshez?
Előzmény: Meli (7)
Andalgó Creative Commons License 2000.02.28 0 0 8
Köszi a tanácsokat, a boltot majd megnézem. Én is gondoltam már a kötött négyzetekből párnát, ilyesmit-re. Szövőtanfolyamot hol hirdetnek?
Előzmény: maplesyrup (5)
Meli Creative Commons License 2000.02.28 0 0 7
Végre egy igazán nekem való topic!
Az az igazság, hogy mindenféle kézimunkát nagyon szeretek, de az igazi kedvencem a foltvarrás.
Éppen tegnap délután is egy ilyen párnát készítettem. Csillag alakú mintában egy papírtechnikával készült virág. A papírtechnika még új volt nekem, de egész jól sikerült.
A párom nem örül túlságosan a hobbimnak, mert mindenféle szakirodalmat igyekszem beszerezni, és hát ez nem olcsó mulatság. Persze az eredményt aztán ő is nagyon tudja értékelni.
Számomra az év egyik nagy eseménye a Mesterségek Ünnepe, amit minden évben aug. 20. körül rendeznek meg a Várban. Hogy ott mennyi gyönyörűség szokott lenni...
Opi Creative Commons License 2000.02.28 0 0 6
Hmm... horgolás??:)

(hirvike még nem járt erre?? :) zoknikötés rlz!:)) ;)) )

maplesyrup Creative Commons License 2000.02.28 0 0 5
Ami nem kell: az a nagy lakás.
Én először egy téglalap alakú fakereten kezdtem el szőni. Feltekertem a fonalat és elkezdtem maradék fonalakból csíkosat szőni.
Alul-fölül-alul fölül
fölül-alul-fölül-alul
Még most is meg van az a kis zippzáras táska, amit ebből csináltam. (nagyon régen, kb. 25 éve)
Lehet álló un. szőnyegszövő állványon is szőni, de a legjobb az igazi szövőszék. Már vannak egészen kis helyigényűek.
A kötést úgy lehet kombinálni a folttal, hogy a maradék fonalakból egyforma méretű - akár egyforma mintával, akár különbözővel - négyzeteket kötsz és a végén ezeket összehorgolod vagy varrod.
Csuda barátságos takarót,ágyterítőt, falvédőt vagy kabátkát, mellényt lehet rittyenteni.
Ezek mind régi trükkök, de nagyon hálás dolgok.
Lehet kisebb, asztali szövőkereteket is venni. Én Pesten a Guzsalyas boltot tudom ajánlani a Budapesti Művközpontban Etele tér, de biztos van ezenkívül több hely is. Praktika folyóiratban címek. Pápán van egy úr, aki gyönyörű szövőszékeket csinál, ha komolyan akarsz tanulni. Érdemes persze egy szövőtanfolyamot elvégezni, mert nagyon sok fogása van, amit tudni kell a szép munka elkészítéséhez.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!