Keresés

Részletes keresés

karibaba Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115817

Ugyanilyen főzőnk van, ugyanezen dolgokon átestem én is! :o)) /30 L DES, keverős/

- én nem raknám vissza azt a bizonyos 38 fokost (sok használható dolgot abból már nem csalogatsz le, tudom, mert kipróbáltam.)

- én 6-7 cefrefőzésen vagyok túl, rendszeresen kevergetve -hál istennek- sem kajszi, sem körte, sem birs nem égett le egyszer sem! (ez mindenképpen bíztató)

- a lángot akkor veszem vissza, ha olyan 90 celsiusnál elkezd csordogálni az alszesz, de egészen 105-108 C-ig engedem, hogy felmenjen. Az alszesz még ilyenkor is sokszor 35-40 alkoholfokos, nekem nem sikerült igazán lejjebb mennem, mondjuk, mivel gázzal fűtöm, 5-10 fokig le sem mennék, de azért a cél 15-20 alkoholfok lenne...

- a főzési idő nekem is sok néha, az az ideális, ha 3-4 óra alatt teljesen ki tudsz főzni egy feltétet

- szerintem különben nagyon jó kis főző, úgy gondolom, hogy, ha jó a cefre és van egy kis tapasztalat, kiváló párlatot lehet vele előállítani, tisztázásra pedig kifejezetten alkalmas!

- az ideális páros különben egy 50-60 L-es "hal-féle" duplafalú lenne (cefre kifőzéshez) és egy ilyen 20-30 L-es a második lépcsőhöz. (egy nagyobb duplafalúval sokkal hatékonyabban lehetne "dolgozni", nem kellene tartani a leégéstől, közben lehetne az udvaron, gyümölcsösben ténykedni -közben rá-rápillantva a főzőre-, míg a szimpla keverősnél ott kell lenni, kevergetni és bízni abban, hogy nem ég le.)

 

Fehérkutyánál láttam -aki nekem csak Opa-kapitány :o) - ilyesmi párost (házi asszem' 70 lityis duplafalú, kicsi, talán 20 literes réz készség a második menethez) ennél praktikusabbat nem nagyon tudok elképzelni....(felkraksz egy adag cefrét a duplában, közben készrefőzöl egy adag korábbi alszeszt, mindezt egyidőben.)

Előzmény: kramoto (115639)
fehérkutya Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115816

Én körtéim nagyon kemények voltak, fa meg nem magas. Ütődéstől nem kezdtek rothadni 1 hét után sem.

Nekem napon "megsültek", kívül ugyan bebarnultak, de belül még zöldek voltak. Normál érésnél belülről barnul kifelé.

Nálam hozzáértőbbek azt írták  ládában, árnyékban érdemes megvárni a teljes barnulást.

Én próbáltam napon hagyott fekete zsákban almával is ( alma gyorsítja az érést), de mindig került cefrébe éretlen is.Nem voltam elég türelmes.

1,5 éve átoltottam a fát. Talán jövőre kezdhetem újra a próbálkozást nagyobb fajta ( sózó ) körtével .

 

 

Előzmény: abácsip (115815)
abácsip Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115815

Szombaton akarok körtét szüretelni. Hideg helyen zsákban szottyosítsam vagy elég kiöntenem egy asztalra? 2 nap elegendő, hogy már elinduljon valami, de még ne induljon rohadásnak?

Előzmény: fehérkutya (115813)
gyugyu. Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115814

Köszönöm a gyors segítséget . Tehát ha folyami homokot jól átmosom ,esetleg forró vízel is kezelem-mosom, akkor ugyan olyan hatásfokkal meg gátolom a leégést minta leégésgátló lemezzel illetve a duplafalú üstel.

más : cefre főzésénél Betakarom a sisakot és így hamarabb megindúl a csorgás (szigetelés) és ha finomítok akkor sisak teljesen "meztelen:-)) de viszont így 1,5óra múlva idul meg a párlat ( az elöző égőálásnál)majd kb 4-5 órát teszki a finomítás, szépen csöpögve történik .Na de , igaz kisfőző kis mennyiség stb.,nagyon oda kell figyelni az elválasztásokra , ami néha így néha úgy sikerül  , de a legjobb estben is a friss pálinkának van valami utóíze ( talán fazék íz vagy UP. íz?) , majd idővel ez csökken. Kérdésem : ha 10 fokos Pcső emelkedést megnövelem 20-30 fokra akkor ez megszünhet . A mostani állásnál az indúló párlat akár 80-85 fokos is szokott lenni (a páracsövem 22.-es 1,5m hosszú) ....Arra gondolok hogy esetleg a deflegmációból eredő flegmát "kihordja".

- a Tejes derítésnél csak a réz alkotókat vagy az esetleg más "fém" elemek is lekötődnek ?

Előzmény: öreg_néne_b (115810)
fehérkutya Creative Commons License 2015.09.16 0 2 115813

A megbarnult körtének mazsolás jellege lesz, míg a zöldnek fanyar.

Voltam párszor türelmetlen, és megbántam. Várd meg míg bebarnul és ne a tűző nap barnítsa meg.

Előzmény: Norrington (115809)
fehérkutya Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115812

homokot én is használtam még az illegalitás éveiben, mikor zománcozott üstben főztem.  Amikor használtam, sosem égett le. 

Próbálkoztam karikára feszitett vászonnal is ( alá csak levet tettem ), volt hogy félrecsúszott.

Nekem a sűrű homogén lekvárszerű cefrékkel gyűlt meg a bajom. 

Előzmény: zsorsz (115808)
körte51 Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115811

Megtudná ,hogy megpúpozom a cefrét! :-)  Úgy kezdeném ,ezt senki ne csinálja utánam! :-)

Előzmény: zsorsz (115808)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.16 0 2 115810

-valahol halottam hogy leégés ellen HOMOKOT használnak? mi ez?

A homok finom szemcsés (általában kvarc) kőzet. ;)
Sóval a homokba csak a lé szivárog be a cefréből, a leégésre hajlamos részek nem.

-konkrétan mikor jó a kazeines (tejes) derítés?

Fém (réz) eltávolítására. A tejfehérje a réztől kicsapódik és eközben a rezet is megköti, így az kiszűrhető.

-az alszeszt PET palackba engedem és a végén a flakon oldalának ősszenyomásával "lefőlőzőm az esetleges kozmaolajat ,jó e ez a módszer?

Jó. Egyszerű és hatékony.

Előzmény: gyugyu. (115807)
Norrington Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115809

Én is arra gondoltam, hogy nemes körtével kereszteződött vagy pedig nemes körte magoncból vadult ki a réten. A szottyosítás jelenleg is zajlik, a mai melegben a leszedett termény fele megszottyosodott, aminek nagyon örültem. Furcsállom viszont, hogy a szottyos gyümölcs illata megváltozik és almás pitéhez hasonló lesz a finom körteillatból. Bízok benne, hogy a pálinkában előbukkannak majd a körtés jegyek :) 

Lenne egy tudományosabb jellegű kérdésem is a kedves fórumozókhoz; méghozzá az, hogy ha a szottyos termést daráljuk össze a nem szottyossal, akkor a szottyosban lévő enzimek nem indítják be a barnulatlan termésben lévő keményítő lebontását? Vagy a folyamathoz mindenképpen a napfény energiájára van szükség? 

Előzmény: barkócza (115800)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115808

Figyu oda,mert Bőrzeke mint a sas,kíméletlenül lecsap.:)

Előzmény: körte51 (115806)
gyugyu. Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115807

Üdvözletem eme nemese párlat készítő és elemző tudós társagnak .

Én (Gyula) a messzí Békésből vagyok  a" VERES SZILVA PÁJINKA" hazájából . A főzésben igen kezdő , az "elemzésben " kicsit jártasabb. Saját fejlesztésű (15l , saválló űst Vréz sisakszerűség +páracső és liebig hűtő)készülékkel próbálkozom Pl: cseresznye ,meggy,nyárialma, birs 30-40 literig (persze a nagyobb mennyiségű szilva cefrét főzdében főzetem). Még igen kezdő minőséggel de remélem ez javulni fog az idő teltével (és a kifőzött cefre mennyiségével arányosan) a készülék beállítása folyamatos ( páracső szöge ,párlat elvételek mógja stb.)

Volna pár kérdésem, hátha valaki felhomájosít:

-valahol halottam hogy leégés ellen HOMOKOT használnak? mi ez?

-konkrétan mikor jó a kazeines (tejes) derítés?

-az alszeszt PET palackba engedem és a végén a flakon oldalának ősszenyomásával "lefőlőzőm az esetleges kozmaolajat ,jó e ez a módszer?

......... egyenlőre ennyi a válaszokat-segítségeket előre is köszönöm ....... na ittam egy stampli tavaji szilvát   egészségetekre.

körte51 Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115806

Igen!

Előzmény: öreg_néne_b (115805)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115805

Amikor már hallani ,hogy forr az alszesz időben csökkenteni a fűtést!

Esetleg nem megpúpozni az üstöt.

Előzmény: körte51 (115804)
körte51 Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115804

Volt szó az alkohol gőz berobbanásról. Annyi történt,hogy finomításkor teljesen teli öntöttem az üstöt és még egy kicsit a páracsövön! A fűtést a kelleténél intanzívebben és felhabzott,ami elég volt egy kis nyomásemelkedéshez. Megemelkedett a sisak és egy kis alkohol le a tűzre ! Szép kék lánggal égett nem túl sokáig. Mondjuk ez nem alkohol gőz ,hanem a forró alszesz égés volt! Okulásképp, hogy vigyázni! Amikor már hallani ,hogy forr az alszesz időben csökkenteni a fűtést!

körte51 Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115803

A hideg vízzel hígítást próbáltam.  22°C - 65% körte , víz 1,5°C . Hígítás után 20,1°C -48% lett a körtém!  Minden gond nélkül hígítható hidegebb vízzel !

Figyelget Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115802

Szia!

Van valami fejlemény?

Előzmény: adam1117 (115780)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115801

Tehát?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (115773)
barkócza Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115800

A vadkörte rendkívül változatos, méretre, színre, ízre, és össze-vissza kereszteződik a kultúrkörte fajtákkal. Próbáld ki külön-külön, hogy melyik milyen. A vadkörtét érdemes előbb szotyósítani, és úgy cefrézni, persze nem keverendő össze a szotyós a rohadttal.

Előzmény: Norrington (115783)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115799

Ugyanúgy jártam, ahogy Te, azzal a különbséggel, hogy nekem négy hordóból egy habzott. 2/3 részig voltak feltöltve, így nem jelentett különösebb problémát. Minimális mennyiség csordult ki. Két nap után a habzás magától megszűnt. Azóta normálisan rotyog.

Előzmény: rézműves1 (115795)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115798

Orciba van egy sógor,az összekóstolás egyszer akár össze is jöhet.:)

Előzmény: TINTUS (115790)
vasbogre Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115797

A mi szemszögünkből :-)

Előzmény: vasbogre (115796)
vasbogre Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115796

Ez még nyers :-)

rézműves1 Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115795

Szia Ferikém!

 

Örülök, hogy hű maradtál önmagadhoz. Nem olyan korán kezdtem reggel cefrézni, mert mire összekészültem mindennel, már majdnem 11-óra volt és addigra szépen sütött a napocska.

Egyébként tető alatt voltak a rekeszek a lakókocsi mellett, 3x10-es rakatban és pont arra sütött rá a reggeli nap, amelyiket először cefréztem. Kicsit lassan haladtam, mert a szedőgép nem fújta ki mind a leveleket a szállítószalagról, sok belekerült a rekeszbe és azokat szedegettem, meg hát sajnos az egészet le kellett vödröznöm a pincébe, mert ott van az erjesztőhely.

Délután kettő körül végeztem az első 15-rekesszel és utána rögtön kapott egy kis savat, az élesztőt és a pektinbontót, amivel jól átkevertem. Savam csak 1,5-liter volt otthon és a 7,5-deci csak 3,7-re vitte le a kezdő 5,4-ről a PH-ját. De gondoltam ez pont elég, ha rögtön főzöm.  És mivel 17-18-körül volt az átlag cukor, napfényt egy grammot se tettem. Délután 4-körül kezdtem a második rakatot és kb. este 7-körül végeztem, de közben már a hatodik rekesz után megkapott mindent.

Mindent ugyanúgy csináltam, ugyanannyit kapott a két hordó mindenből, ezért csodálkoztam, hogy miért jön az a sok hab a bal oldali hordóból, amikor a mellette lévő is erőteljesen fortyog de nem habzik.

 

                                                                                                          jó nedűt

Előzmény: Feeriba51 (115784)
varadyz Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115794

A kis erdőjáró...

Előzmény: Norrington (115783)
kramoto Creative Commons License 2015.09.16 0 0 115793

Szia,

 

sajnos elég későn érkezek haza mostanában, így elmaradt a fotó, de itt találsz egy bemutató videót a készülékről.

 

http://www.palinkafozokazan.hu/?gclid=CLj80_z6-scCFUeVGwodu5oJxw

 

Görgess le a Pálinkafőző készüléákekig, és ott katt a 30 literesre,  ott van a video.

 

Bocsi de talán holnap korábban végzek és ha péntekre itt a fotó is

 

Előzmény: kramoto (115670)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.16 0 1 115792

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (115735)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115791

Köszönöm szépen, hogy feltetted a kedvemért a fényképeket.

Előzmény: envision (115710)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115790

Kaposvár mellett, Gyere bátran nem gond.

Előzmény: zsorsz (115763)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115789

3. megoldás.

Sőt, ha a két hordó cefrézése között volt ugye fél nap.  A második adagnak fél nappal több ideje volt egy kicsit utóérni/puhulnia. :)))

 

4. megoldás.

Én azért a ládák színét se hanyagolnám el. Lehet, hogy az egyik több napfényt szívott magába a szín miatt, és így jobb volt a gyümölcsnek. :)))

 

5. megoldás.

Szintén a láda és a láda szín, de ha nem egyszínű ládákba voltak, akkor más "színterápiát" kapott a szilva. Vidéki frenk-sui. :)))

 

6. megoldás.

Na de hol állt a második láda? Esetleg a másik hordó? Ott ahol a macska mindig lefekszik? Tudtam, hogy a vízérnek is köze van a dologhoz. Testünk több mint 75%-a víz. Hat ránk a telihold, az alattunk lévő vízerek. A cefrének több mint 75%-a víz. Őrá még jobban hatnak a vízerek. :)))

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (115785)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115788

Nos ha már megvan a garázsban egy kukta elfekvőben, az nagy előny.

Ha neked elég egy 17 L-es "üst", amibe 12-13 L-nél többet nem tudsz beletenni, akkor jó!


Néztem régebben ezt a videót. Az illetőnek mániája volt, hogy fog egy csavart, kifúrja, és húz bele egy csatlakozót, amit néha bele is hegeszt.
Nos már fejlődött a technika néhány évtizede feltalálták a közcsavart. Aminek pont ez a lényege, hogy belül cső, kívül pedig menetes és van félúton egy fogóval megfogható csavarrész. És a közcsavarra is lehet venni anyát. (vizes menetű) Számomra ez új dolog volt.
Nem tudom, hogy mi a legkisebb közcsavar, de lehet rá szűkítőt is venni. (Sőt van olyan amelynek egyik vége menetes, a másik vége szűkítős és egyben roppanógyűrűs 10mm-es csőhöz. 200-400 Ft.)


Ha már tudod, hogy milyen rézcsövet veszel (hűtő, páracső) akkor ott helyben vegyél hozzá roppantógyűrűs csatlakozót.


Illetve olyan egységet, aminek egyik vége roppantógyűrű, a másik vége pedig fél col, vagy kisebb méret. A hűtőhöz biztosan jó, ahol kijön a páracső, a hűtő alján.  (Itt csak a roppanógyűrű anya és az egység közé teszed be a hűtő lemezét/műanyagját)
Ezzel jól lehet belefogatni a hűtő réz csövét is a hűtőbe, nem mászkál el, és a kukta tetejénél is könnyen lehet egy másik darabbal játszani.

 

Ja és a legfontosabb FS, vagy valamilyen mozaikbetűs szilikon tömítő is hasznos (890.- egy tubus) és a negyedét se használod el.

Szumma- szumárum, nekem csak egy villáskulcs kellett.
Nagy előny, mert előbb-utóbb változnak az igények, és pillanatok alatt szét lehet szedni, és újat barkácsolni.


Még valami, ha teletöltöd a kuktát, és kifut, akkor az belefut a páracsőbe, végig a befőttes üvegig. Mivel nincs sisak, és nincs légtér, hogy ott forrjon és habozzon, stb. Lentebb veszed a főzést, vársz és előbb-utóbb helyre áll a rend.

Biztonsági szelepet hagyd benne!

Ha menet közben eláll a csorgás, mert mondjuk egy cefredarab a páracsőbe bedugult, a biztonsági szelep meg nem csinál semmit akkor lehet, hogy jobb menekülőre fogni a dolgot, és a gáz főcsapnál lekapcsolni a gáztűzhelyt.

Így vagy úgy, aki kuktával pálinkát főz, annak a "kirobbanó" sikerélmény nem marad el!!!

 

Előzmény: Jocó a kezd (115769)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!