Nálunk nincs hagyományos karácsonyi menü. Mostanában már nem is mindig én vagyok a vendéglátó. De van pár elmaradhatatlan dolog. Süteményből a mézes zserbó és a kókuszkocka, meg persze a beigli. Nálunk a karácsonyi mézes nem fogy, még a tavalyiból most is van pár darab egy dobozban. Sütni kell kalácsot. És a lényeg: karácsony körül kell legyen kocsonya. Pár éve megpróbáltam kihagyni, olyan felháborodás lett, hogy 24-én reggel kellett gyorsan csülköt, egyebet szerezni és megfőzni még mielőtt elindultunk volna az unokák karácsonyára.
igen, ezt kihagytam, a zeller kötelező a krumplisalátába - meg kevés pirospaprika, bors és pár csepp olaj a tetejére.
A marinírozás csak halpatkónál (ponty) érdemes, az ecetes lében szinte feloldódnak a szálkák. Jellemzően filézett halat rántottunk, és abból nem sok maradt, detto borleves.
A mi szokasunk igazibol az Anyu es az o Anyosanak a szokasa... nem sokat adtunk hozza, elvenni egyedul a halaszlevet vettuk el belole. :))
Kezdetnek.... Borleves... es apro falatok eloetelnek, mig mind osszejovunk, mig a vacsora utolso reszleteit be nem fejezem - beszelgetes, iddogalas.
A vacsora nagyon egyszeru: rantott hal/hus (mert van aki nem eszik halat),sult krumpli, zelleres-hagymas krumpli salata, birsalma kompot - eddig a hagyomany. Tartar martas, zoldsalata/sult zoldseg, mikor mi. Ha kapok birsalmat, akkor van kompot, illetve szoktam kortevel helyettesiteni.
Zserbo, dios es makos beigli.
Masnap reggelire hideg borleves :)) - imadom!
Ebedre meg este a maradek rantott halat retegezem szeletelt hagymaval, es leontom forro ecetes vizzel. Papus csemegeje masnap - de en is szeretem.
Kotelezo a kaposzta, a kocsonya "az unnepekre" :)).
Nálunk 24-én az obligát menü borleves pirított kiflikarikákkal, rántott hal krumplisalátával, bejgli. A 25-26-i kaja soha nem volt kőbevésve, miként a szilveszteri malac, és az újévnapi lencse sem.
A tavalyi kihagyás után (nem is emlékszem, miért nem mentünk) idén újra Bécs, csak szilveszterre jövünk haza, pláne, mert a banda megint rámlőcsölte a főzést. :)
...neked... nekem tokeletes. Nem szeretem a suru paradicsom levest. Az, meg, hogy mennyire veszi at a leves izet - szinten izles kerdese. Sokat hasznalom a parolt rizst mint levesbetetet - elore fozve. Nem szeretem ha szetnyilik a rizs mint a rozsa... Azt meg szinten szeretem, hogy nem egy izu - de szepen kieegeszitik egymast.
Vilagos rantas - felengedtem a paradicsompure/csirke alaple keverekkel, es beletettem egy fel hagymat, sot, mediterran fuszereket...
Kulon paroltam barna rizst es talalaskor tettem bele a levesbe. Vagtam meg ra vekonyan ujhagymat - nem kellett volna, nem sokat tett... igaz, nem rontott rajta.
Szendvics volt a masodik fogas - cheddar/jalapeno szosz, sult szalonna es paradicsom.
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. nyújtjuk, szaggatjuk 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni!
Máz: tojásfehérje, porcukor
Nem kell az összes fehérjét bekeverni, elég a fele.
Általában 1 fehérjéhez 15-20 dkg porcukrot mérnek, de ez függ a tojás nagyságától is.
A cukormázhoz a fehérjét ki kell keverni a porcukorral. NEM HABBÁ VERJÜK!!!! Fakanállal, vagy kézi habverővel kikeverjük. papírtölcsérbe tesszük és díszítjük a kalácsokat.
Díszítés előtt a mézeskalácsokat "megtisztítjuk" . A lisztet egy ecset segítségével lesöpörjük a tésztáról.
Ez eredetileg a puszedli receptje, annak is tökéletes! Nem lehet abbahagyni az evését!
(TraRita receptje alapján, kipróbált- jó recept. )
Én nem szeretem benne a rizst, tésztát-nokedlit mi nem szoktunk így nekem idegen, mostanában a végén beleszórok egy maréknyi kuszkuszt, az bevált.
Zellerzöld nélkül nem az igazi. És én csak akkor csinálok, ha van legalább egy félliternyi házi paradicsomlé otthon, sűrítettet csak jobb híján teszek pluszban bele.
Ha valaki nagyon hű meg ha akar lenni ezzel a levessel, akkor piritson 1-1 szelet kenyeret, kenje meg vajjal és szórja meg vastagon reszelt sajttal. Rátenni a levesre, ami már csészékben van, aztán be a sütőbe néhány percre. Nagyon finom és mutatós. Anno vendégeknek csináltam, magunknak semmiféle levessel nem vacakolok, inkább vizet iszom.:-)
Anyám mindig nokedlit tett bele, úgyhogy amikor életemben egyszer csináltam magyar paradicsomlevest, akkor én is. (Annyifajta paradicsomleves-recept van a világon, hogy én inkább mindig újat próbálok.)
Gyenge, vajas rántás az alap. Ezt öntjük fel paradicsompürével, vízzel, majd felforraljuk. Megy bele só és bors. Esetleg egy csipet oregano. Egy tojás sárgájával sűrítjük. Betétnek nokedli kerül bele és a végén belenyomunk egy gerezd fokhagymát. A tányéron parmezánt reszelünk rá. Szeretjük.