Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2014.12.11 0 0 93160

Azt hiszem, az, hogy mit eszunk nem is annyira fontos a hangulathoz, hanem az, hogy hagyomany legyen.  Az hozza meg a hangulatot.

 

A kocsonya... azt hiszem lesz most a hetvegere is, meg majd szilveszterre is.  Nincs igazan hagyomanya - csak amikor megkivanjuk.

 

A beigli es zserbo kell - de sokkal kevesebb... szeretik a fiuk... erdekes modon a makos megy ki a divatbol.  Lehet iden nem is csinalok, csak diosat.

Előzmény: H_G (93157)
joy Creative Commons License 2014.12.11 0 0 93159

Hé!

A táblázatot beillesztette, utána összebarmolta. :o(

Előzmény: joy (93158)
joy Creative Commons License 2014.12.11 0 0 93158

Nekem eleve több napra kell főzni, mert maminak ünnepen-vasárnap nincs kajája.

Valamelyik napon átjön a válogatós banda is.

Nagyjából ez vár rám:

2014.12.21 Tejfölös bableves Csirkeragu Galuska 2014.12.22 Tejfölös bableves Sültoldalas Galuska 2014.12.23 Disznóság Krumplifőzelék 2014.12.24 V. Boros meggyleves Mákosguba vaníliamártással Bejgli-zserbó 2014.12.25 ? Zöldborsós raguleves Kacsasült   +4 comb Cicus-féle rizsköret Savanyú uborka Rizskoch aszaltakkal 2014.12.26 ? " Ttkáposzta Bejgli-zserbó 2014.12.27 V. Boros meggyleves Kocsonya Bejgli-zserbó 2014.12.28 Frankfurtileves Túróscsusza Bejgli-zserbó 2014.12.29 " Krumplistarhonya kolbásszal Bejgli-zserbó 2014.12.30 Tücsökömnél szülinapja. Bejgli-zserbó 2014.12.31 Kolbászos zöldbableves Malacsült Korhelysaláta Bejgli-zserbó Virslik 2015.01.01 Korhely lencseleves Főttkolbász Korhelysaláta Gyümölcsrizs 2014.12.21 Tejfölös bableves Csirkeragu Galuska 2014.12.22 Tejfölös bableves Sültoldalas Galuska 2014.12.23 Disznóság Krumplifőzelék 2014.12.24 V. Boros meggyleves Mákosguba vaníliamártással Bejgli-zserbó 2014.12.25 ? Zöldborsós raguleves Kacsasült   +4 comb Cicus-féle rizsköret Savanyú uborka Rizskoch aszaltakkal 2014.12.26 ? " Ttkáposzta Bejgli-zserbó 2014.12.27 V. Boros meggyleves Kocsonya Bejgli-zserbó 2014.12.28 Frankfurtileves Túróscsusza Bejgli-zserbó 2014.12.29 " Krumplistarhonya kolbásszal Bejgli-zserbó 2014.12.30 Tücsökömnél szülinapja. Bejgli-zserbó 2014.12.31 Kolbászos zöldbableves Malacsült Korhelysaláta Bejgli-zserbó Virslik 2015.01.01 Korhely lencseleves Főttkolbász Korhelysaláta Gyümölcsrizs

Előzmény: joy (93156)
H_G Creative Commons License 2014.12.11 0 0 93157

A mamám mindig halászlé--rántott ponty--franciasaláta vacsorát csinált (sütiből sokfélét), de én csak egyszerűen valami finomat, ami épp eszembe jut, azzal a megkötéssel, hogy ha a főfogás nem hal (tavaly pl. szarvaspörkölt volt), akkor kell mellé valami halat tartalmazó előétel. A hal pedig leggyakrabban lazac.

 

A sztenderd halászlével és töltött káposztával épp eleget találkozunk a következő napok vandégeskedései során, a kocsonya pedig számomra már inkább a szilveszter kelléke.

 

Érdekes módon így az otthoni szokásokból csak egy jelentéktelennek látszó maradt meg igazán fix pontként, a 24.-ei ebéd. Ez nálunk mindig spenót tükörtojással, ami a fadíszítésben (értsd szaloncukorevés) megfáradt gyomornak meglepően jót tesz, komoly rosszullét-megelőző hatása van.

  

Előzmény: ZsuR (93150)
joy Creative Commons License 2014.12.11 0 0 93156

Muszáj, mert idén zűrös lesz.

Előszedtem a tavalyi menüsort, azt ismétlem kis változtatással.

Előzmény: ZsuR (93147)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.12.11 0 0 93155

Majonézt nem, ecetes lével készül.

Előzmény: ZsuR (93152)
Caipi Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93154

Nálunk meg a déltiroli (húslével készült, nem annyira édes) borleves. 

Előzmény: Törölt nick (93148)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93153

Nálunk nincs hagyományos karácsonyi menü. Mostanában már nem is mindig én vagyok a vendéglátó. De van pár elmaradhatatlan dolog. Süteményből a mézes zserbó és a kókuszkocka, meg persze a beigli. Nálunk a karácsonyi mézes nem fogy, még a tavalyiból most is van pár darab egy dobozban. Sütni kell kalácsot. És a lényeg: karácsony körül kell legyen kocsonya. Pár éve megpróbáltam kihagyni, olyan felháborodás lett, hogy 24-én reggel kellett gyorsan csülköt, egyebet szerezni és megfőzni még mielőtt elindultunk volna az unokák karácsonyára. 

Előzmény: Törölt nick (93148)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93152

Majonezt is teszel a zelleres krumplisalataba?

Előzmény: nagypapi51 (93151)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93151

...zelleres-hagymas krumpli salata...

igen, ezt kihagytam, a zeller kötelező a krumplisalátába - meg kevés pirospaprika, bors és pár csepp olaj a tetejére.

A marinírozás csak halpatkónál (ponty) érdemes, az ecetes lében szinte feloldódnak a szálkák. Jellemzően filézett halat rántottunk, és abból nem sok maradt, detto borleves.

Előzmény: ZsuR (93150)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93150

A mi szokasunk igazibol az Anyu es az o Anyosanak a szokasa... nem sokat adtunk hozza, elvenni egyedul a halaszlevet vettuk el belole. :))

 

Kezdetnek.... Borleves... es apro falatok eloetelnek, mig mind osszejovunk, mig a vacsora utolso reszleteit be nem fejezem - beszelgetes, iddogalas.

 

A vacsora nagyon egyszeru: rantott hal/hus (mert van aki nem eszik halat),sult krumpli, zelleres-hagymas krumpli salata, birsalma kompot - eddig a hagyomany.  Tartar martas, zoldsalata/sult zoldseg, mikor mi. Ha kapok birsalmat, akkor van kompot, illetve szoktam kortevel helyettesiteni.

 

Zserbo, dios es makos beigli.

 

Masnap reggelire hideg borleves :)) - imadom!

Ebedre meg este a maradek rantott halat retegezem szeletelt hagymaval, es leontom forro ecetes vizzel. Papus csemegeje masnap - de en is szeretem.

 

Kotelezo a kaposzta, a kocsonya "az unnepekre" :)).

 

 

Előzmény: Törölt nick (93148)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93149

Nálunk 24-én az obligát menü borleves pirított kiflikarikákkal, rántott hal krumplisalátával, bejgli. A 25-26-i kaja soha nem volt kőbevésve, miként a szilveszteri malac, és az újévnapi lencse sem.

A tavalyi kihagyás után (nem is emlékszem, miért nem mentünk) idén újra Bécs, csak szilveszterre jövünk haza, pláne, mert a banda megint rámlőcsölte  a főzést. :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (93148)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93148

Nálatok mi a karácsonyi menü? Nálunk egy dolog van kőbevésve - kell hogy legyen halászlé.

ZsuR Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93147

Jaja... elkezdted a keszulodest?

Előzmény: joy (93146)
joy Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93146

A kapuban dönget Karácsony!

ZsuR Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93145

Igaz - koretnek nem is szivesen eszem, de levesbe igen.

 

Hat ez a bajom - az idozites.  Ha ugy fozok, hogy csak ket tanyer leves legyen, ok.  Ha van maradek, ott a kinyilt rizs.

Előzmény: H_G (93144)
H_G Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93144

A barna rizs felülete sohasem lesz annyira puha, mint a fehéré.

 

"Nem szeretem ha szetnyilik a rizs mint a rozsa..."

 

Az már tényleg túlzás, de jó időzítéssel könnyű megelőzni.

 

Előzmény: ZsuR (93143)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93143

...neked... nekem tokeletes.  Nem szeretem a suru paradicsom levest.  Az, meg, hogy mennyire veszi at a leves izet - szinten izles kerdese.  Sokat hasznalom a parolt rizst mint levesbetetet - elore fozve.  Nem szeretem ha szetnyilik a rizs mint a rozsa... Azt meg szinten szeretem, hogy nem egy izu - de szepen kieegeszitik egymast.

 

Roppanos... hogy erted?

Előzmény: H_G (93142)
H_G Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93142

"Kulon paroltam barna rizst es talalaskor tettem bele a levesbe."

 

Na, ez rossz ötletnek tűnik. Túl roppanós, nem elég simán csúszós levesbetétnek és túl erős alapízű, nem eléggé átvett levesízű.

 

Előzmény: ZsuR (93141)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93141

Koszonom az otleteket a paradicsom leveshez.

Vilagos rantas - felengedtem a paradicsompure/csirke alaple keverekkel, es beletettem egy fel hagymat, sot, mediterran fuszereket...

Kulon paroltam barna rizst es talalaskor tettem bele a levesbe. Vagtam meg ra vekonyan ujhagymat - nem kellett volna, nem sokat tett... igaz, nem rontott rajta.

Szendvics volt a masodik fogas - cheddar/jalapeno szosz, sult szalonna es paradicsom.

 

macózug Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93140

Köszönöm :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (93139)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93139

"Ez eredetileg a puszedli receptje, annak is tökéletes!"

Előzmény: ásítósmacska (93136)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93138
Előzmény: ZsuR (93120)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93137

Én az aszaltgyümölcsös nürnbergit szeretem a legjobban, de az nem teljesen olyan, mint a "békebeli" magyar. Viszont rettentően finom! :D

 

http://kifoztuk.hu/receptjeink/desszertek-edes-es-sos-aprosutemenyek-sorkorcsolyak/item/nuernbergi-puszedli

Előzmény: ZsuR (93120)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93136

De ez nem puszedli!

 

 

Előzmény: macózug (93135)
macózug Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93135

MÉZESKALÁCS RECEPT

A tökéletes mézeskalács recept! gyors, rögtön süthető, isteni finom, puha

Tészta:

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 25 dkg langyos ( meleg ) méz, 5 dkg zsír, 1 cs. mézes fűszerkeverék, 4 evőkanál tejföl, 75 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna


Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. nyújtjuk, szaggatjuk 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni!

Máz: tojásfehérje, porcukor

Nem kell az összes fehérjét bekeverni, elég a fele.

Általában 1 fehérjéhez 15-20 dkg porcukrot mérnek, de ez függ a tojás nagyságától is.

A cukormázhoz a fehérjét ki kell keverni a porcukorral. NEM HABBÁ VERJÜK!!!! Fakanállal, vagy kézi habverővel kikeverjük. papírtölcsérbe tesszük és díszítjük a kalácsokat.

Díszítés előtt a mézeskalácsokat "megtisztítjuk" . A lisztet egy ecset segítségével lesöpörjük a tésztáról.

Ez eredetileg a puszedli receptje, annak is tökéletes! Nem lehet abbahagyni az evését!

 

(TraRita receptje alapján, kipróbált- jó recept. )

 

Jó sütögetést  :)

Előzmény: ZsuR (93120)
kisidi Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93134

Csipetke. Vagy keményebb nokedli mokkáskanállal beleszaggatva. Ha gyorsan kell vékonymetélt.

Előzmény: Caipi (93130)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93133

Én nem szeretem benne a rizst, tésztát-nokedlit mi nem szoktunk így nekem idegen, mostanában a végén beleszórok egy maréknyi kuszkuszt, az bevált.

Zellerzöld nélkül nem az igazi. És én csak akkor csinálok, ha van legalább egy félliternyi házi paradicsomlé otthon, sűrítettet csak jobb híján teszek pluszban bele.

Boszorka Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93132

Ha valaki nagyon hű meg ha akar lenni ezzel a levessel, akkor piritson 1-1 szelet kenyeret, kenje meg vajjal és szórja meg vastagon reszelt sajttal. Rátenni a levesre, ami már csészékben van, aztán be a sütőbe néhány percre. Nagyon finom és mutatós. Anno vendégeknek csináltam, magunknak semmiféle levessel nem vacakolok, inkább vizet iszom.:-)

H_G Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93131

Akkor ebben megállapodhatunk :) Vagy fokhagyma, vagy babérlevél.

  

Előzmény: Bubo.Bubo. (93127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!