Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115763

"Melyik merte azt írni, hogy a bluefre szílvából nem lehet jó párlatot csinálni ?!"....ez így ebben a formában nem igaz.:)

 

 

 

"Bluefree tavaly volt,hát sajnos nem egy Besztercei,de még egy Stanley közelébe sem ér,de azért elfogyott.:)".....ezt merészeltem írni és egy szóval se mondtam hogy a bluefree pálinka nem jó.Holnap Rodnát főzetek,azt szívesen összevetném a Bluefree-vel!

 

Azt a páleszt hol lehet megkóstolni?:)

 

Előzmény: TINTUS (115753)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115762

Amiről a kép készült, ott én martam meg direkt köszörűvel, hogy látszódjon az anyaga.

Előzmény: vasbogre (115734)
anaret Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115761

Köszönöm! Igen alszeszre gondoltam, csak keverem még a megnevezéseket. Akkor így járok el!

 

Előzmény: öreg_néne_b (115760)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115760

 Az előpárlatot mindkét esetben 10 Alkoholfokig engedtem.

Gondolom, alszeszt, mert az előpárlat a tisztázásnál van és ennél sokkal töményebb.

Ízlik a pálinkád? Ha igen, tedd be a hűtőbe, hűtsd le 10 fokra és szűrd le, akár egy vattakorongon és örülj. :)

Előzmény: anaret (115759)
anaret Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115759

Elnézést, de én még kezdő vagyok. 

Szóval az alapanyag nyári alma (40%  darálva) körte (30%) és bódiszilva (30%) volt, összesen 130 liter cefre. A Cefrefőzés 2 részletben ment (1. 70 liter, 2. 60 liter). Összesen lett az 1.-ből 14 l  alszesz a 2.-ból 10 liter. Sajnos a végén a fokokat (szeszfok, hőfok) nem néztem a végén.  Az előpárlatot mindkét esetben 10 Alkoholfokig engedtem. A tisztázásnál összeöntöttem a két alszeszt és lett 7,5 liter 70 fokos elegy 21 Celsiuson , amit ioncserélt vízzel (20 Celsius) 10 literig 48 fokra hígítottam. A kész párlat 21 Celsius hőfokú volt összeöntve a vízzel. 

Előzmény: TINTUS (115755)
varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115758

Írtam levelet.

Előzmény: rézműves1 (115739)
varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115757

Köszi a felhomályosítást.

Előzmény: Barret02 (115754)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115756

Nem én voltam, de ha ezen múlik, még mondhatom. ;)

Előzmény: TINTUS (115753)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115755

Nem értelek. Azt írtad, hogy kitisztult. Akkor mi a baj?.

Mindig csak fél információt adtok.

Hány fokos volt az alszesz?

Milyen gyümölcs volt?

Összesen mennyi párlatod lett és milyen erős?

Mit csináltál ezután ?

Mivel higítottad ki? Egyforma volt-e a közegek hőmérséklete és nem folytatom.

Előzmény: anaret (115740)
Barret02 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115754

A vékony csőben fog hamarabb kiáramlani,és ott érintkezik kisebb réz felülettel is. 

Előzmény: varadyz (115752)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115753

Melyik merte azt írni, hogy a bluefre szílvából nem lehet jó párlatot csinálni ?!  Az álljon elibém és fogja meg a poharat

 

varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115752

Én pedig pont arra gondoltam hogy túl gyorsan kiáramlik az illóanyag a csőrendszerből és keveset érintkezik odabent a hideg vízzel így az illékonyabb olajtartalmú gőzők kimennek lecsapódás nélkül.

 

 

Előzmény: snapszmester (115747)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115751

"Kénytelen" voltam ehhez az egyszerű, de jól bevált módszerhez folyamodni, mert ezeknek a nagyszerű

műanyag hordóknak csak a "kivágós" fajtáját sikerült ebben a méretben beszerezni. Így nem kellett 7-8-darab 50-est befogni. Igaz ez nem gumis, de ha ismered, hogyan lehet oldhatóan megkötni, akkor ugyanolyan jó.

 

Jó nedűt neked is.

Előzmény: Feeriba51 (115745)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115750

Ha jól értem, az eredetileg 22-es páracső áteresztő képességét csökkentetted??  Mert szerintem a 22-es páracső, még egy 20-literes főzőnél sem túlzás és nem gondolom, hogy a vékonyabb csőtől aromásabb lesz a páleszed. Annak más lehet az oka.  Egyébként a 22-es páracső még egészen 60-literesig is jól működik és talán csak efölött érdemes vastagabbat (28) választani.

Előzmény: varadyz (115742)
anaret Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115749

Köszönöm! A tejes módszert nem ismerem, így megpróbálom kifagyasztani!

Előzmény: rézműves1 (115743)
varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115748

Ugyanezzel főztem tegnap vízzáras és a csavar simán enged annyit hogy ha picit befogod a páracsövet már emelkedik a vízzár majd bugyog. Bolondbiztos.

Előzmény: envision (115710)
snapszmester Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115747

A vastag páracső inkább előny mint hátrány. Szerintem.

Előzmény: varadyz (115742)
varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115746

Milyen üst ez hogy 6-bárral tesztelted?

Ha bírta én is veszek 1-et :)

Előzmény: adam1117 (115671)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115745

És milyen egyszerű!

Jó nedűt!!!

Előzmény: Figyelget (115744)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115744
Ez szép,látványos szemléltetés!
Jó ezeket látni.
Előzmény: rézműves1 (115741)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115743

Csak annyi a probléma, hogy a kozmaolajat a cefrefőzéskor szedjük (szűrjük) le. A finomításkor ezzel már nem kell foglalkozni. De ha már így jártál, van egy két jól bevált módszer, az ilyen kisebb mennyiségek "olajtalanítására".  Pl. a tejes derítés (sovány 1,5%-os tejjel), vagy a fagyasztóba rakás...

Előzmény: anaret (115740)
varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115742

Tegnap foztem ugyanezzel a kilepo paracsovet félig leragasztottam így szerintem aromasabb lett. Vastag rajta a paracso sztem.

Előzmény: kramoto (115644)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115741

Tegnap cefrézett Stanley szilvám reggelre pattogva rotyogott a pincében és a reggeli bunda nyomkodást követően, ilyen szép lufikat fújt a hordóra...

 

......vékony festőfólia, selyemzsinórral lekötve...

anaret Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115740

Sziasztok!

 

Tegnap 14 l. alszeszt finomítottam egy DES 100l főzővel PB gáztüzeléssel.

Lassan főztem, kb. 1 óra után 75-80 Celsius kupolahőmérsékletnél jelent meg a rézeleje. Szagminta alapján kivártam azt a poharat (poharanként 1 dcl) ahol már nem volt érezhető a technokol szag. Utána kezdtem felfogni a középpárlatot (kb: 80 Alcfok). A párlat kezdetben opálos volt, majd 1 liter után kitisztult. A végét 45  Alcfok-nél zártam, de akkor már alig jött valami!

A kérdésem az, hogy ez normális, vagy valamit elronthattam? (a kozmaolajat papír zsebkendővel leszedtem az előpárlatról ami megítélésem szerint nem volt sok). 

HA már így jártam lehet valamit kezdeni még vele, hogy áttetsző legyen?

Jó nedűt!

rézműves1 Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115739

Az üstön kívül (illetve afelett), minden ami rézből készül, abban tudok segíteni.  (üstfedő sisakkal, belevaló aromakosárral, páracső, hűtő, epruvetta, kozmaolaj-szűrő, Pistóriusz-tányér stb...)

 

.........a "gulyáságyúra" pont passzolt...

Előzmény: varadyz (115737)
Bárk_i Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115738

hal65.Szerintem ő tudna segíteni neked benne.

Előzmény: varadyz (115737)
varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115737

Nem tudtok valakit aki össze tudna rakni egy főzőt nekem, záros határidőn belül?

 

Paraméterei: 100 literes üst, dupla falú saválló, 2,5-3 colos kiömlővel, saválló tető, réz hűtő és réz aromatorony. Szoknyás tűztér gázhoz. 

Bárk_i Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115736

Szia .Nekem vadkörtém volt némi vaj körtével,nagyon finom lett a pálinkám csak (kevés lett)

Én azt mondom nyugodtan tedd egybe. HA pedig sok van mindkét fajtából még mindig  cefrézheted külön.

Előzmény: abácsip (115729)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115735

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (115638)
vasbogre Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115734

Szerintem az egy olasz 2,5 collos sárgaréz gömbcsap lehet. Az egyik képen ahol kopott mintha látszódna a réz, de húzz meg rajta egy fűrészlapot és látni fogod.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (115532)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!