"Melyik merte azt írni, hogy a bluefre szílvából nem lehet jó párlatot csinálni ?!"....ez így ebben a formában nem igaz.:)
"Bluefree tavaly volt,hát sajnos nem egy Besztercei,de még egy Stanley közelébe sem ér,de azért elfogyott.:)".....ezt merészeltem írni és egy szóval se mondtam hogy a bluefree pálinka nem jó.Holnap Rodnát főzetek,azt szívesen összevetném a Bluefree-vel!
Szóval az alapanyag nyári alma (40% darálva) körte (30%) és bódiszilva (30%) volt, összesen 130 liter cefre. A Cefrefőzés 2 részletben ment (1. 70 liter, 2. 60 liter). Összesen lett az 1.-ből 14 l alszesz a 2.-ból 10 liter. Sajnos a végén a fokokat (szeszfok, hőfok) nem néztem a végén. Az előpárlatot mindkét esetben 10 Alkoholfokig engedtem. A tisztázásnál összeöntöttem a két alszeszt és lett 7,5 liter 70 fokos elegy 21 Celsiuson , amit ioncserélt vízzel (20 Celsius) 10 literig 48 fokra hígítottam. A kész párlat 21 Celsius hőfokú volt összeöntve a vízzel.
Én pedig pont arra gondoltam hogy túl gyorsan kiáramlik az illóanyag a csőrendszerből és keveset érintkezik odabent a hideg vízzel így az illékonyabb olajtartalmú gőzők kimennek lecsapódás nélkül.
"Kénytelen" voltam ehhez az egyszerű, de jól bevált módszerhez folyamodni, mert ezeknek a nagyszerű
műanyag hordóknak csak a "kivágós" fajtáját sikerült ebben a méretben beszerezni. Így nem kellett 7-8-darab 50-est befogni. Igaz ez nem gumis, de ha ismered, hogyan lehet oldhatóan megkötni, akkor ugyanolyan jó.
Ha jól értem, az eredetileg 22-es páracső áteresztő képességét csökkentetted?? Mert szerintem a 22-es páracső, még egy 20-literes főzőnél sem túlzás és nem gondolom, hogy a vékonyabb csőtől aromásabb lesz a páleszed. Annak más lehet az oka. Egyébként a 22-es páracső még egészen 60-literesig is jól működik és talán csak efölött érdemes vastagabbat (28) választani.
Csak annyi a probléma, hogy a kozmaolajat a cefrefőzéskor szedjük (szűrjük) le. A finomításkor ezzel már nem kell foglalkozni. De ha már így jártál, van egy két jól bevált módszer, az ilyen kisebb mennyiségek "olajtalanítására". Pl. a tejes derítés (sovány 1,5%-os tejjel), vagy a fagyasztóba rakás...
Tegnap 14 l. alszeszt finomítottam egy DES 100l főzővel PB gáztüzeléssel.
Lassan főztem, kb. 1 óra után 75-80 Celsius kupolahőmérsékletnél jelent meg a rézeleje. Szagminta alapján kivártam azt a poharat (poharanként 1 dcl) ahol már nem volt érezhető a technokol szag. Utána kezdtem felfogni a középpárlatot (kb: 80 Alcfok). A párlat kezdetben opálos volt, majd 1 liter után kitisztult. A végét 45 Alcfok-nél zártam, de akkor már alig jött valami!
A kérdésem az, hogy ez normális, vagy valamit elronthattam? (a kozmaolajat papír zsebkendővel leszedtem az előpárlatról ami megítélésem szerint nem volt sok).
HA már így jártam lehet valamit kezdeni még vele, hogy áttetsző legyen?
Az üstön kívül (illetve afelett), minden ami rézből készül, abban tudok segíteni. (üstfedő sisakkal, belevaló aromakosárral, páracső, hűtő, epruvetta, kozmaolaj-szűrő, Pistóriusz-tányér stb...)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem az egy olasz 2,5 collos sárgaréz gömbcsap lehet. Az egyik képen ahol kopott mintha látszódna a réz, de húzz meg rajta egy fűrészlapot és látni fogod.