Keresés

Részletes keresés

varadyz Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115896

Buksik... nem tudtok nekem készen kapható üstbe való tömített keverőlapátot, amit már a kisiparosnak csak be kéne heggeszteni a saválló tartályba?

Jó lenne ilyet venni mert talán megcsinálná nekem ha lepostáznám. 

Bárk_i Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115895

Tanulom a főzés csínját bínját ,Tudom nem lehetne fényezni de mivel első eme nedű főzése ,részemről .Gondoltam ennyit még megér ha sikerül.Jövőben majd azért kikérem az itt jelen lévőktől a véleményüket .

Előzmény: Figyelget (115894)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 2 115894
Na ja,a bor az bor.A pálinkához meg gyümölcscefre kellene.Te megszórtad vagy 13% cukkerral,na az már nem annyira az.Hozzáteszem nem vagyok cukorellenes,csak ez soknak tűnt.
Előzmény: Bárk_i (115893)
Bárk_i Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115893

Van borfokolóm is nem érte el a 12 °-t ,valahol azt olvastam a vörös egyébként is kevesebbet és gyengébb minőséget ad mint a fehér. A dúsítással értem el azt a bizonyos 12 °-t.

Előzmény: Figyelget (115891)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115892
Szia!
1-2% cukor nem csinál nagy aromacsökkenést,szerintem.
Előzmény: kornel8 (115889)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115891
Persze,hisz ezt is kétszer főzöd.
Nem sajnáltad a cukrot,hallod-e.:-)
Előzmény: Bárk_i (115890)
Bárk_i Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115890

Sziasztok! Kaptam Vasárnap pár kiló(kb 30) vörös szőlőt ,mivel nincs sem darálóm sem présem gondoltam keverő szárral megkeverem,ezzel nem is volt baj gyakorlatilag fel szecskáztam a szőlőt. Tettem hozzá vizet 4 kiló napfényt ,. Hétfőn leszedtem róla a szár maradványokat ami bogyó volt azt benne hagytam. Kevergettem nyomkodtam a bundát rajta ,ma reggelre kicsit mintha ecetes szag csapta volna meg az orrom,gondoltam gyorsan alágyújtok az üstnek.kb egy óra múlva megjelent az első pár csepp 72˘-ról indult ,2 liter után 68 ˘. Kérdés ezt a (bor )párlatot is engedjem le amennyire csak tudom ? Illata remek ,kóstolni nem merem délutánra megyek dolgozni . :) 

kornel8 Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115889

Vörös szilvát érdemes napfénnyel tuningolni? Vagy túl gyenge az aromája és nem érdemes hígítani?

zsorsz Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115888

Na jó,de két dudás......:)

Előzmény: Figyelget (115884)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115887

Úgy látszik ez a szilva még mindig tud meglepetést okozni. Onnantól, hogy mindkét hordó kapott 5-5kg

napfényt, szépen csendesen fújták a lufit.  De ma reggelre ez érdekesen alakult.

A "renitens" habzós balos hordó, az esti keverés és lefóliázás után, reggelre "behorpadt", míg a mellette lévő még vígan púposodik.

 

                    .........

 

De úgy látszik, hogy nem csak a szilva viselkedik az idén másképpen. Beszéltem egy Győr környéki modellező ismerőssel, aki borászkodik.  A lebogyózott szőlő több hordóban is nagy erővel nyomul kifelé, pedig ő is mindent ugyanúgy csinált mint tavaly.

Előzmény: bujukcekmece (115866)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115886
Ajajj!Mondjuk erre volt nagyobb az esély sajnos.Legalábbis az eddigi kostólási beszámolók alapján.Akkor ki lehet nyugodtan jelenteni:ha gyümölcs,ha nem,pálinkának nem való.
"Jóakaróknak" jó lesz kínálni.:-)
Előzmény: Pálinkás Alex (115881)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115885
Ez szép volt.Irigylésre méltó a helyzeted.
Előzmény: bujukcekmece (115873)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115884
Á,nem olyan megijedős Ő! :-)
Előzmény: zsorsz (115869)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115883
"Nem a te hsz-ra reagáltam, hanem a kótyagosra"
:-))))
Előzmény: bujukcekmece (115866)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115882

Nem lep meg a dolog :)

A paradicsom ágy az már tényleg odab..sz! Egyszer egy versenyre hoztak nekünk efféle csodát, természetesen azonnal kizáruk, de azért versenyen kívül le minősítettük. A vicc az hogy, nem elég hogy borzalmas volt de még utópárlatos is:)))))

Előzmény: Pálinkás Alex (115881)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115881

Egy kis helyzetjelentés PARADICSOM PÁLESZ ügyben!

 

Vasárnapra már elállt a forrása. Kellemes illat. Még a CO2 gáz is kellemesebb illatú volt.

 

Hétfőre már biztosan kiforrt, bár hétfő reggelre fellökte a hordó tetejét a gáz, de már délután semmi mocorgás.

 

Kedden kifőztem a cefrét. Illata kellemesen erős volt. Mindenre hasonlított, csak pálinkára nem.

Ízre már nem annyira volt reklámozni való. Gondoltam hátha egy menetben lejön, nagy főző, kis mennyiség, de hát itt nincsen földcsakra, jött a zavaros alszesz, melynek az íze nyomokban paradicsomot tartalmazgatott.

 

Szerdán pihentem egyet és rákészültem, hogy ezt a hatalmas alszesz mennyiséget (kb 10L) egy mini főzőn fogom lefinomítani.

 

Ma csütörtökön neki is láttam, hogy jöjjön a nedű. Több kisebb üveg, stb, mindennel bekészültem. 

 

Szeszfokát tekintve, nincs gondom a hígítási dolgokkal. Masszív 45 fokos a nagy része.

Jelenleg 4 üvegben van.

Holnap osztok-szorzok és nekiállok megkeresni, hogy a 3kg kabai abba a 4 üvegben megvan-e.

 

Nos a jelenlegi ízvilág: Bűn rossz.

Aki megkóstolja: Annak bűnhődés

Mennyiségből ítélve a paradicsom normál cukortartalma ami át tudna alakulni alkohollá: közel áll a nullához.

 

Felmerült bennem, hogy megcsinálom ágyas pálinkának. Paradicsom ágyon. Ha már bűn rossz valami, akkor legyen rossz a nézeten. 

 

Szóval az elmélet és gyakorlat közötti különbség miatt kijelenthetjük, hogy paradicsomot mint pálinkát azért nehéz megvalósítani, mert alap esetben semmi cukor nincs benne.

Így maximum párlat.

 

 

Nem rég változott a Kressz. Most már lehet biciklin inni. Azaz ittasan biciklizni. Fura módon ezt akkor tudtam meg, amikor már ismét lehet. Eddig nem tudtam, hogy nem lehetett. Még jó hogy nem tudtam, mert én Kressz szerető ember vagyok. :)

 

Szóval, ha tök részeg az ember, és ebből a Paradicsom nedűből leküld egy 3-4cl-t, olyan józanul fog hazabiciklizni, hogy hazaérve elgondolkodik, hogy az abcinens és az antialkoholista között mindegy, hogy mi a különbség, de legközelebb ebből a kettőből választ ha ital szóba kerül.

 

Most még várok holnapig (TV előtt néztem a Honfoglalás c. filmet az m1-en) hátha éjszaka kerekedik, gömbölyödik az ízvilág.

 

Ja, és hogy egy pozitív dolgot mondjak, színe tiszta, átlátszó! Mindent a szemnek! Igazi látvány pékség, akarom mondani látvány pálinka.

 

 

 

 

Előzmény: Figyelget (115862)
Barret02 Creative Commons License 2015.09.17 0 1 115880

Én megértelek teljesen,télen-nyáron a szőlőhegyen lakom :)

Előzmény: bujukcekmece (115873)
barkócza Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115879

Sajnos, csak Izabellám van, és az is csak lesz. :) Szilvakukcnak szokott ízleni, régi emlékeket idéz neki. Kéne szerezni egy kis kékfrankost, vagy pláne kadarkát. Nekem a lesárazás borászatban éppen egy olyan hagyománytisztelő eljárás, mint a pálinkafőzésben a kisüsti. Régebben kerestem lesárazott kadarkát, de nem találtam. Állítólag Vida Gábor régebben alkalmazta ezt az eljárást, de már ő sem. Kár.

Előzmény: Babar66 (115876)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115878

A 30-ast nem ajánlom, hamar ki fogod nőlni! Aztán az sem mérvadó mennyi cefréd lenne egy szezonban, mert hamar a többszöröse lesz, mint ami megterem ezt biztosra veheted. Az 50 literes már használható méret. Én a duplafalút ajánlom, mert akkor biztos nem megy el a kedved a főzéstől soha. A leégésgátló addig működik míg nem főzől egy olyat ami igazán le tud égni. Utánna egy otthoni kalapácsvetés bajnokságon megindítod a szomszéd felé. Sokan söröshordót duplikálnak, az enyém is ilyen, profi cucc, én hajdú villanybojler belsőből csináltam neki az olajos duplikációt. Igaz nem sokat használtam, mindössze 12 tonna cefrét főztem le vele amióta megvan. Gyakorlatilag kibír egy kisebb atomcsapást is.

Előzmény: italian stallion (115845)
Babar66 Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115877

 :)))))

 

Előzmény: bujukcekmece (115873)
Babar66 Creative Commons License 2015.09.17 0 1 115876

Szerintem az szépen végbemegy a  hordóban is, ha nincs rögtön kénezve a bor.

Majd egyszer összekóstoljuk, ha arra járok! Meg a törkölyét is!  :)))

Előzmény: barkócza (115872)
barkócza Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115875

Jól teszed! :)

Előzmény: bujukcekmece (115873)
barkócza Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115874

(Ja, nem az almasavbontás miatt gondolom, hogy jobb a törköly, hanem a préselés elmaradása miatt, mert csatakosabb a törköly így.)

Előzmény: Babar66 (115870)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.17 0 1 115873

Ez a hsz off is meg nem is, de mégis elmondom. Tudjátok milyen fasza most kinn a szőlőhegyen lenni? 26 fok, a tücsökciripelést néha megtöri a közeli erdőben bőgő szarvasbika mély hangja, A szőlőtől dagadtra lakmározott darazsak csak vánszorognak a lámpa fénye felé. Gyenge szellő hozza a szőlőből a pár órája még az üstben rotyogó Mirabella cefre illatát, miközben az egyszemélyes főzdéből jön az éppen most meginduló őszibarack alkoholfolyónak csobogó hangja. Én itt ülök kinnt a csillagos ég alatt egy szál gatyában, frissen megfürödve a tüskéskörte és a Mirabella szeszgőze által felmelegítell vízben. Azt hiszem töltök is egy idei kajszit! Egs!

barkócza Creative Commons License 2015.09.17 0 1 115872

Nekem is nyilván kiforr egy hét alatt, nem is azért tartom még kierjedés után, csak az almasavbontás miatt. :)

Előzmény: Babar66 (115870)
barkócza Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115871

Egyébként nyilván tudom, hogy mostanában nem szokás már törkölyön almasavat bontani, és azt is, hogy három hét is elég. De házi körülmények közt mégis szerintem ez a legegyszerűbb eljárás.

 

(Nem a törkölyt tárolom, hanem a teljes cefrét. A színlé leeresztése után persze rögtön főzöm a törkölyt.)

Előzmény: bujukcekmece (115867)
Babar66 Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115870

Bujuk szépen leírta, én is kb. úgy csinálom. Általában két hét alatt bőven kierjed (csak egyszer kellett neki három hét, de akkor a 10-12 fokot is alig tudtam tartani, olyan hidegek voltak). Ha meg almasavat akarok bontani, akkor várok még a kénezéssel. (de inkább nem szoktam)

Egyébként az eddigi legfinomabb törköly páleszom is rögtön másnap a préselés után ki lett főzve.

Üdv!

Előzmény: barkócza (115865)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115869

Szlvakukc nagyon eltűnt,Pálinkás Alexben talán rivális poétát lát?

Előzmény: Figyelget (115860)
barkócza Creative Commons License 2015.09.17 0 0 115868

Hogyan bontsz almasavat, ha erjedés után préselsz?

Előzmény: bujukcekmece (115867)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.17 0 1 115867

azért ez nem teljesen így szokás :))) karácsonyig nem áztatjuk a szőlőtörkölyön a bort, mert lehet elkezd bomlani az almasav, de az a sok csersav a magokból és a hélyból....

Szőlőt ledaráljuk, kaccsozzuk természetesen, majd erjedést követően, kíméletesen préseljük, mehet a hordóba a bir a törköly meg az üstbe (azonnal!!!) A vörös törkölyt nem, vagy csak nagyon nehéz tárolni, mivel már kierjedt, nincs CO2 termelés ezért hamar oxidálódik.

Előzmény: barkócza (115865)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!