Keresés

Részletes keresés

Szirty__ Creative Commons License 2017.03.08 0 0 74703

 

 

"de próbálj meg egy adatgyűjtővel meg egy SCADA server-el is kommunikálni és mondjuk legyen még 2db OP-d és tegyük fel hogy az ütemszámod 65 termék/perc (ami nevetségesen kicsi), jah és a terepi eszközökkel is kommunikálj (mondjuk legyen még 2db RS485 alapú buszod meg két vonalkódolvasód RS422-n)"

 

Igazad van! Nálunk is van olyan rendszer ahol egy CPU319-3 PN/DP-n van 3 busz (profibus, profinet, interbus) 828 digitális I/O pont, 12 frekvenciaváltó, 26 szervó hajtás, 1 alakzat felismerő kamera, két FANUC robot, két operátor panel, meg az apraja.

 

De ne keverjük szerintem az ipari PLC-t (még ha általános célúak is) az épület automatizálással. Az utóbbi más dimenzió, másmilyen kiépítettségű vezérlés való. Persze meg lehet csinálni ipari PLC-vel is, de szükségtelenül drága lenne.

 

Előzmény: 2ozzmexy (74702)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.03.08 0 0 74702

"De minek? Ott a PLC, gyors, egyszerű, faszaság."

 

Előre leszögezném, nem kötözködöm (nem is vitát akarok generálni), de:

1. Gyors, igen attól függ mit akarsz csinálni és milyen PLC-ről van szó... (a felsőbb kategóriásak, mondjuk egy S7-319/1518 egy komplett gyárat el tudna vezérelni)

2. Egyszerű???? Akkor otthon hobbiból mindenki szerezzen be egy Step7 Classicot és egy sima, egyszerű kereszteződés közlekedési lámpa vezérlését tessék leprogramozni benne. (mondjuk a Hungária körút/Kerepesi út kereszteződést)

 

Tehát ismétlem attól függ mit akarsz csinálni vele... ameddig két digitális kimenetet rángatsz addig nincsen gond, de próbálj meg egy adatgyűjtővel meg egy SCADA server-el is kommunikálni és mondjuk legyen még 2db OP-d és tegyük fel hogy az ütemszámod 65 termék/perc (ami nevetségesen kicsi), jah és a terepi eszközökkel is kommunikálj (mondjuk legyen még 2db RS485 alapú buszod meg két vonalkódolvasód RS422-n), na innentől két dolog nem elmondható róla: Gyors és egyszerű :) :) :)

 

Ha PLC alatt mondjuk a Zelio-t érted, na akkor az nem az, max egy programozható relé. :)

 

Remélem senki sem veszi magára, nem bántásból írtam (és nem is okoskodásnak szántam), csak a tisztán látás végett.

Előzmény: Jahno (74683)
Jahno Creative Commons License 2017.03.08 0 0 74701

Még vártam, hogy beraktok egy falba véshető kicsi, éppen nappaliba való DMX vezérlést, de senki nem tette. Szomorú vagyok :-D

 

Olcsó, műxik, nem sokkal nagyobb, mint egy kapcsoló. Bár ez is nyilván csak vezérlést visz.

Előzmény: tfe_tng (74697)
Jahno Creative Commons License 2017.03.08 0 0 74700

Bár éppen 3G-s, de milyen árfekvés, egyéb igény? Miért baj, ha mondjuk wifis és lekapcsolod? Én simán belenyomnám a szolgáltatói sticket is mert bírni szokták.

 

http://www.wireless-bolt.hu/6819-routerboard/540566-routerboard-411u-alaplap-level-4

Előzmény: bcslaci (74698)
cucu Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74699

"Vicces, mert általában ösztönből abból indul ki az ebber, hogy a kisjelű, törpefeszülségű kábel a "vékony", de ez csak addig igaz, amig nincs teljesitmény átvitel igény, onnantól minden megváltozik."

 

Vicces, de nálam az ösztön azt súgja, hogy ha továbbítani akarok egy elektromos feszültséget, azt minél magasabb feszültségen tegyem. Erre van kitalálva a transzformátor.

Előzmény: Törölt nick (74696)
bcslaci Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74698

Kicsit OFF, de mivel sok itt az IT területen mókuskáló, így kérdeznék. :D 

 

Olyan 4G modemet keresek aminek ethernet csatlakozása van (nem USB stick), semmi csicsa nem kell (wifi és egyebek). Load balance-olható routerre kellene backup kapcsolatnak.

 

Ha valakinek van infója ne tartsa magában.

 

Köszi

tfe_tng Creative Commons License 2017.03.07 -1 0 74697

Van 1db weboldaluk a 90-es evekbol, gyartanak egy szoftvert amivel a knx eszkozoket lehet programozni. Milyen uzemeltetesrol beszelunk ?

A szervezetnek tipikusan ilyen kis garazscegek a tagjai akik a napi fennmaradasert kuzdenek (gira, berker, abb, siemens, csak hogy parat emlitsek, van parszaz tagja), az eszkozok certifikalasert 10k EUR nagysagrendeket fizetnek eszkozonkent(!), ezen kivul trainingeket tartanak

 

Tisztan latszik hogy nyomorognak, non-profit az egesz. 

 

A KNX egyebkent egy "nyilt"-nak mondott szabvany (mert IEEE szabvany a protokol, kb ennyi) amihez az ETS szoftver az egyetlen amivel az eszkozoket programozni lehet. Ez egy elkepesztoen buta, hardverkulcsos szoftver, amibol NEM lehet a projekteket kimenteni es verziozni, mert valami proprietrary adatbazisban tarolja. osszeszarja magat a vinyod akkor kb annyi, mert backupbol sem egyszeru visszaallni a hardverkulcs miatt es asszem talan 5x lehet egy licenszt masik gepre atvinni. 

 

szal nem, nem lennek ott uzemelteto, de meg akkor sem tetszene ez az uzleti model. 

 

(hozzateszem hogy hardverileg elkepesztoen jo a KNX, meg nekem is sikerult 1 perc/szerelveny sebesseggel felszerelnem, ki van talalva ez a resze na)

Előzmény: Jahno (74695)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74696

Allando, nyilvan a kabelnek meg kell nezni a maximum feszultseget, de nem ettol fugg hogy mennyi aramot lehet atkergetni rajta.

 

 

Nagyobb feszültségen többet lehet megengedni, mert a feszültségesés kevésbé számít, mondjuk 230V kevesebb 4V-al, oké, ha a teljesitmény veszteség nem éri el adott vezetére-szerelésre a megengedhetőt, akkor teljesen jó 226V, minden működik, az energia elenyésző %-a "veszett el"

 

12V esetén azonos árammal az átvihető teljesitmény karcsú, a 4V feszültségesés az esetek többségében tolerálhatatlan, a teljesitmény 1/3-a tisztán veszeteség, ami elfogadhatatlan.

 

Vicces, mert általában ösztönből abból indul ki az ebber, hogy a kisjelű, törpefeszülségű kábel a "vékony", de ez csak addig igaz, amig nincs teljesitmény átvitel igény, onnantól minden megváltozik.

 

 

 

Előzmény: tfe_tng (74694)
Jahno Creative Commons License 2017.03.07 0 1 74695

"Az meg hogy 1000EUR-t kernek a programozo szoftverert egy "open" szabvanyban egy rossz vicc."

 

Persze ha a fejlesztő cégnél lennél üzemeltető, akkor meg nahát, mi?

Előzmény: tfe_tng (74692)
tfe_tng Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74694

Jah, Elek ilyen :)

 

> ... és egyébként erősen elkanyarodtunk az eredeti témától, miszerint adott keresztmetszetű vezetéken a maximális áramerősség állandó, vagy feszültségfüggő?

 

Allando, nyilvan a kabelnek meg kell nezni a maximum feszultseget, de nem ettol fugg hogy mennyi aramot lehet atkergetni rajta.

Előzmény: b4ndyTA (74690)
tfe_tng Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74693

> DMX bizonyos dolgokban verné a KNX-et.

 

jaja, peldaul a diszkofenyek vezerlesere, esetleg komplett csaladihaz-szinpadok vezerlesere. egyeb ? Kivaloan alkalmas gepeszet vezerlesre, riasztorendszerre, arnyekolasvezerlesre, stb. 

 

(uristen, erzem hogy ebbol egy uj FI rele - rack szekreny - wifi halozat shitstorm lesz, amibol kiderul hogy mindenki mennyire nem ert hozza :)

 

> 1: csak pofátlan árképzésű alkatrészek léteznek hozzá (gondolom a rendszer tagjai jogi trükkökkel is hizlalják a vagyonukat: az olcsó konkurencia tudatosan ki van iktatva)

 

ez egyreszt ugye relativ, masreszt csak olyan gyartok gyartanak KNX eszkozoket akiknek a hagyomanyos cuccaik is a "pofatlan arkepzesu" kategoriaba esnek (GIRA, Berker, ABB, stb...)

 

> 2: a gyártók közül tudtommal senki sem foglalkozik a fogyasztónként helyben kapcsolás lehetőségével (pedig technikailag könnyű lenne pl KNX-es lámpákat/foglalatokat/dugaljakat gyártani),

 

aham. szoval te szivesen vennel KNX-es "helyben" kapcsolhato villanykortet mondjuk 150EUR-ert darabjat, amit aztan nyugodt szivvel dobnal ki ha kieg. Esetleg vennel 2x annyiert KNX-es lampatestet, de arrol ne is beszeljunk hogy mi lenne akkor ha kellene egy 230-as kabelt ES egy *meregdraga* KNX jelkabelt is huzni minden lampahoz. Az a baj hogy sajat magaddal mondasz ellent az 1-es es a 2-es pontban. 

 

> a csillagpontos (fogyasztónkénti) energiaellátás erőltetése pedig még új ház esetén is nevetséges elképzelés 2017-ben, felújításnál meg többnyire egyenesen kivitelezhetetlen.

 

ez olyannyira igaz hogy pl en is igy csinaltam, nevettem is magamon. Egyszer amikor felujitottam meg egyszer amikor epitkeztem. 

nem irod, de nyilvan az ilyen zigbee / z-wave / wifi / akarmi radios cuccokra utalsz, amik ugye kivaloak egeszen addig amig annyira nem szennyezet a 20/40/80MHz-es csatornad hogy at tudjal kuldeni 3 bit infot masodpercenkent ;)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74688)
tfe_tng Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74692

Teljesen igaza van bizonyos szempontbol, egyebkent meg elkepesztoen nagy faszsag ;)

 

Szoval a KNX programozasa egy idoutazas (es akkor meg finoman foglamaztam) akkora egy elkepesztoen sz** *** ******* ****-t mint az ETS mar regen lattam. Az meg hogy 1000EUR-t kernek a programozo szoftverert egy "open" szabvanyban egy rossz vicc.

 

Ettol fuggetlenul a nagy gyartok ezt tamogatjak (lakasautomatizalas temakorben), szerelhetoseg, valasztek szempontjabol igazabol nincs parja. 

Előzmény: Jahno (74670)
Jahno Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74691

2. De van. Sőt. Ilyenkor ennél is a helyben áramellátás a divat és csak a vezérlés megy végig. Olcsóbb is, mint sok 100 méterre kihúzni minden egyes áramkört.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74688)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74690

... vagyis elkanyarodtál egy olyan irányba, ami nem volt terítéken, az eredeti problémán nem segít, és úgy egészében a témához nem ad hozzá. Kicsit gereblyézted a vizet...

 

A KNX-et lehet utálni, lehet szeretni. Én személy szerint szintén túlárazottnak tartom az eszközöket, de ez ilyen. Éppen emiatt nem is nagyon használom, csak ahol muszáj, minden másra ott a LOXONE. :)

 

... és egyébként erősen elkanyarodtunk az eredeti témától, miszerint adott keresztmetszetű vezetéken a maximális áramerősség állandó, vagy feszültségfüggő?

 

A válaszokból egyébként a helyben táplálás, ha a tápegység elfér és a 24V-os LED lehet érdekes. :) A kisebb szakaszokhoz meg mehet direktbe is, pláne a 24V.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74688)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74689

Az éjszakai fényszennyezés sok területen már most is jól kitol az élővilággal, ráadásul az emberiség jelentős része azt hiszi, hogy összesen 30 db csillag van az égen, mert még soha nem látott ennél többet, ha felnézett az égre.

Előzmény: Törölt nick (74686)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74688

"senki nem beszél DMX-es gombról."

 

De. Én arról beszélek. Mármint arról, hogy miért nincs.

Mert ha lenne ilyesmi, akkor a DMX bizonyos dolgokban verné a KNX-et.

 

"Házautomatizálásról beszéltünk, mozgásérzékelőkkel, jelenlétérzékelőkkel, nyomógombokkal."

 

Van két óriási hátránya a KNX rendszernek:

1: csak pofátlan árképzésű alkatrészek léteznek hozzá (gondolom a rendszer tagjai jogi trükkökkel is hizlalják a vagyonukat: az olcsó konkurencia tudatosan ki van iktatva)

2: a gyártók közül tudtommal senki sem foglalkozik a fogyasztónként helyben kapcsolás lehetőségével (pedig technikailag könnyű lenne pl KNX-es lámpákat/foglalatokat/dugaljakat gyártani),

a csillagpontos (fogyasztónkénti) energiaellátás erőltetése pedig még új ház esetén is nevetséges elképzelés 2017-ben, felújításnál meg többnyire egyenesen kivitelezhetetlen.

Előzmény: b4ndyTA (74684)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74687

... olvasd fel hangosan magadnak. :)

 

Tehát?

Előzmény: Jahno (74685)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74686

Erről jut eszembe. Tök egyszerűen meg lehetne turbózni az éjszakai világítást, legalábbis a hónap egy bizonyos részében, de a föld egészére vonatkozóan. Semmi mást nem kéne csinálni, csak beborítani a hold felét ezüstfóliával. Jó sok kéne, olyan európa méretű, de ha egyszer leszúrják, az ottmarad. Nem fújja el a szél. A holdpor is visszaveri a fényt, az ezüstfólia még jobban visszaverné. De még fólia se kéne, csak az ezüstszemcséket kell szanaszét szórni. Megvan a hold azon furi tulajdonsága, hogy mindig ugyanaz a fele néz ide, vétek kihagyni a lehetőséged, de hát az olaj és a lámpalobbi nem fogja ezt sem engedni.

Előzmény: Jahno (74675)
Jahno Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74685

Valahol itt kezdődött:

 

"A másik verzió, hogy a már 12V-ot viszem ki terepre és ez pár helyen működik is talán, mert 8-12A-es áramerősség jönne ki, de vannak hosszabb szakaszok, amik együttesen 35A-t is elérhetnék... :/ A DMX vezérlő 12-24V-on üzemel."

Előzmény: b4ndyTA (74684)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74684

... senki nem beszél DMX-es gombról. Házautomatizálásról beszéltünk, mozgásérzékelőkkel, jelenlétérzékelőkkel, nyomógombokkal. Ezek szolgálhatnak bemenetként (és még sok minden más is persze).

 

Komolyan, hogy a rákba lehet a leírtakból DMX buszos eszközökre asszociálni? :DDD

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74682)
Jahno Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74683

"Mert ha léteznének pl DMX buszos nyomógombok** is"

 

Szerintem tuti van. De minek? Ott a PLC, gyors, egyszerű, faszaság.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74682)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74682

"de ha egy olyan folyamat része, ami a működtetett eszközök alapján állítja a világítást"

 

A DMX "szabvány" nem tiltja a két irányú kommunikációt (tulajdonképpen ez is egyfajta RS485-ös busz), de ezt a tulajdonságát valami miatt mégsem használják. És itt bukik meg a hasznossági mutatvány. Mert ha léteznének pl DMX buszos nyomógombok** is, akkor ezeket felszerelhetnénk a falra (villanykapcsolók helyett) és a DMX vezérlőt beprogramozhatnánk akár hasznos dolgokra is. Pl milyen jó lenne, ha a kapu nyitásakor automatikusan 5 percre felkapcsolódna az udvari világítás, a terasz világítás és az előszoba világítás.

 

(** meg DMX buszos mozgásérzékelők, fényérzékelők, páraérzékelők, szénmonoxid érzékelők, stb stb.)

Előzmény: b4ndyTA (74674)
Jahno Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74681

Visszaolvasok még egyszer :-P

Előzmény: b4ndyTA (74680)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74680

... leírtam, de feladom. :)

Előzmény: Jahno (74678)
Jahno Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74679

Azért izgult rá vagy 400 cég, ABBtől az akármeddig. Kemény dió, de legalább szabványos valami.

 

Ellenben én nem ismerem ennyire, de érdekelne, hogy mi a bajod vele?

Előzmény: Zs:) (74677)
Jahno Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74678

Otthonra nem értem minek ez a nagy DMX mánia, vagy gyakorlatban milyen előnnyel jár.

Előzmény: b4ndyTA (74676)
Zs:) Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74677

Jól beszél a haverod, egy kalap sz... :)

Előzmény: Jahno (74670)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74676

... akkor miért nézel úgy a DMX vezérelt LED szalagra, mint az ördög művére? Nyilván tisztában vagy a piacon elérhető technológiákkal és berendezésekkel.

 

o.O

Előzmény: Jahno (74675)
Jahno Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74675

"az intelligens épületnek csak egy nagyon kicsi szelete az egyébként látványos világításvezérlés."

 

Nekem nem kell mondani, ilyesmikkel is melózom, vagy hobbizom, meg akármi. Sőt, itt reszelik mellettem az intelligens mosogatógépet, ami majd akkor indul el ha olcsóbb lesz a napelemes áram -)

Előzmény: b4ndyTA (74674)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.03.07 0 0 74674

... nem, az intelligens épületnek csak egy nagyon kicsi szelete az egyébként látványos világításvezérlés. Az, hogy önmagában ez egy telefonról, tabletről, webes felületről, vagy fizikai kapcsolóról működik egy dolog. A lényeg a mögötte levő logikán van. Nyilván egy színes, vagy dimmelt világítási kép alapvetően hangulat kérdése, de ha egy olyan folyamat része, ami a működtetett eszközök alapján állítja a világítást (és most éppen csak azt, mert arról beszélünk), akkor az már más.

 

Normál napfény esetén nem, vagy csak nagyon kismértékben kapcsolható fel a világítás, és hamar le is kapcsolja azt a rendszer mozgás hiányában. Szürkület esetén ez az érték megnő, és tovább lehet tétlen. Estére mindenhol maximális értékkel világít.

 

Jelenlét és vagy mozgásérzékelőkkel felszerelt helyiségekben "követ" a fény.

 

Lehet értesítés is a szín szerepe, stb, stb.

Előzmény: Jahno (74673)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!