Azért írtam, hogy a különböző lombtrágyák meg műtrágyák annyit érnek mint halottnak a csók.
Márt csak azért se mert ez a "betegség" legnagyobb részben a zweigeltet tizedeli, utána az oportó. A többi fajtánál-kékfrankos, merlot, cabernet, stb..- nem fordul elő, vagy csak nagyon elvétve.
Pedig az elmúlt 10 évben kipróbáltunk sok mindent a zweigelten.
Én jobban hiszek abban, hogy korélettani oka van, meg, hogy a kocsánynál a hámszövetek eltömődnek és nem jut tápanyag a fürtbe.
Ezt(nálunk) tapasztaltuk is mivel kb: 15 éves koráig semmi gond nem volt vele. Csak az utóbbi 10 évben kezdett el fonnyadni savanyodni, ez idő alatt tán 2x volt, hogy csak minimális fonnyadás volt amúgy a kb: a termés 1/3 levagdaljuk a földre szüret előtt.( bár ez a tapasztalat nem mérvadó)
A másik amiről néha beszélnek, hogy az se mindegy ezeknél a fajtáknál, hogy milyen alanyra milyen nemest oltanak.
Az igazság az, hogy még ma se tudják az okát, de szerintem még egy jó ideig csak tippelgetni fognak.
Letudjátok adni a szőlőt?Hallottam,hogy hektáronként 160 mázsánál több nem lehet,mert nem veszik át.De,hogy ez fajtánként változó azt nem tudom.Meg azt sem,hogy mi van akkor ha ezt a mennyiséget túlhaladja.Nekünk z.veltelinink van,számoltam,51 mázsa lehet rajta.de ez csak egy közepes ,jó termés.
Ezek a hiánytünetek a tapasztalataim szerint csak lassan, évek alatt pótolhatók. Nem vagyok biológus de Rambó írása alapján nem feltétlen hiány, lehet valaminek a többlete okozza a hiánytünetet (antagonizmus).
A lombtrágya nálam állandóan használatban van, folyamatosan minden permetezésbe megy valami.
Ez a fürtfonnyadás nálunk is gyakran előfordul a zweigeltben. Az okát igazán senki nem tudja de már régóta arról írnak, hogy a kocsány hámszövete eltömődik és így elveszti a funkcióját és az összes tápanyag a hajtásba megy. De írják azt is, hogy korélettani okai vannak(amibe lehet valami mivel 10-15 éves koráig nem volt vele semmi baj).
Azt írják, hogy kálium magnézium kálcium pótlással orvosolható a probléma.
De saját tapasztalat, hogy annyit ér mint halottnak a csók.
Nincs nálunk terméskorlátozás. Ez most ennyit termett. Igaz van egy 5-10% hiány mivel ez egy 40 éves ültetvény, de így is a tavalyihoz képest is kb: 30q volt kevesebb, pedig se fagy se jégverés se betegség nem tizedelte a termést.
Az hogy ez észrevehető e a minőségen? Valamennyire biztos, csak az a kérdés, hogy el tudod e adni annyival drágábban a bort mint amennyivel kevesebbet szüreteltél. Évek óta 17,5-18,5 MMo és 7-7,5 savval szüretelünk.
Nekem tavaly és az idén is a Zweigelten jelentkezett ilyen, szerintem se nem peronoszpora se nem kocsánybénulás. A többi fajtán még nem láttam. Emiatt gyorsan le is kellett szednem h ne menjen rá a fél termés. Nem tudom mi lehet, a túlterhelésre gondoltam, nyomelemhiányra, (esetleg vmilyen rothadás?), úgy néz ki nagyjából akkor kezdődik amikor az érés is...
Ennyire erősen termés korlátoztok? Észrevehető bor minőség az alacsonyabb hozam? Felénk a szilvánik 150-200 mázsa körül teremnek, igaz eladásra megy mind.
Kerestem már többször, könyvekben és interneten is. Nem találtam, átsiklottam felette. Próbáltam utána kérdezni, de nem sikerült így sem. Már mióta terem 5-6 éve azóta foglalkoztat. :)
Otelló nem szereti ezt a meleget, ennyi az egész... s amikor nem érzi jól magát, akkor megbetegszik, akár mit csinálsz vele. Ültess jobbat. Ennél sokkal eészségesebb minden permetezés nélkül-nálam is van egy tő Otelló, s gyerekkortól ismerem- pl. a Néró, s amit még nem magyon ajánlottam, a Turán...
Ez a fonnyadás nálam is megjelent néhány korai fajtánál de szerintem nem kocsánybénulás.
Először azt hittem a vándorpoloska, de azt jobban megfigyelve arra jutottam, hogy az csak oda megy ahol már a darazsak kikezdték a szemeket, vagy kirepedtek.
Ahol ilyen fonnyadás volt ott sok a rosszul kötött, madárkás fürt.
Igaz ezek nem othello fajták.
Lehet peronoszpóra. Mondjuk nem néztem meg, de ha belül barnás a szövet akkor esélyes.
Otelló szőlőm van néhány tő, és most az érés folyamán egyes szemek ill. fürtrészek elfonnyadnak, és savanyú ízűek maradnak. Oly méretű a jelenség, hogy már a termés egynegyede elveszett ezáltal.
Tavaly ugyanígy jártam, azt mondták erre, hogy fürtkocsány bénulás, és a megoldás a keserűsóval való permetezés. Szorgosan permeteztem 10 naponta (esetleg 2 hetente az időjárástól függően) és nem változott semmi.
Peronoszpóra nem lehet, mert -mint látható július eleje óta- 2 hetente kékkővel permeteztem. (előtte felszívódó hatóanyagú permetszerrel)
Tud-e valaki erre tanácsot adni.
(Egyébként érdekes, hogy borzasztó intenzív a hajtás növekedése, és óriási fürtök jelentek meg a hajtásokon, persze nem kell ezeket meghagyni, úgysem érik be. Ilyennel még nem találkoztam, hogy ennyire hajtson)
Évekkel ezelőtt kaptam pár szőlővesszőt amit dugványoztam. Már jó pár éve teremnek. Meg vagyok a fajtával elégedve, de azóta sem tudok utána járni, hogy milyen fajta lehet. Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Erőteljes növekedésű, világosbarna és viszonylag vastag vesszőt nevel. Nagyjából a saszlával érik (már finom, érett). A saszlától jóval édesebb fajta. Fürtjei nem túl nagyok, de nálam bőven terem. Ellenállóságát átlagosnak mondanám.
Július végi képek:
A levélnyél elég hosszú (mellette saszla és otelló levél van)
Nem festőszőlő,mikor érett a szőlő,kicsit fanyar az ize,az idén figyeltem,a kékfrankos már tiszta sötét kék volt,ez az egy tőke még zöld.A vesszői jó erősek,a homokon is szépen megfogta az a vessző amit ledugtam.
Van pár tévhit azzal kapcsolatban, hogy milyen vegyszer meddig mérgező...
A bordói lé fó összetevője a réz. Namost a réz és vegyületei szervetlen anyagok. Nem bomlanak le, ellenben az eső lemossa őket. A szőlőültetvény meg nem atomreaktor, hogy átalakítsa. Ahogy a csapvíz is. Viszont a réz nem veszít a mérgezőségéből egyáltalán. Többnyire réz karbonáttá alakul, amiből a gyomorban megintcsak rézklorid lesz.
A réz csakis az eső és a harmat által távozik a növényről, illetve ha kiszárad, van némi természetes lepergés.
De mérgezőségéből nem veszít.
Vagyis ne edd meg úgy, hogy rajta van a szőlőn, akármilyen régi is.
Igazi lebomlás a szerves vegyületekre jellemző, pld rovarölők.
Sziasztok! Öt hete permeteztem a szőlőt/bordói lé/,de megsütötte a nap és rászáradt a permet ahol a szemek összeérnek.Szemmel láthatóan.Lemosni elég körülményes,és érzik az ízén is. Mivel tudnám eltávolítani? Mérgező még? Előre is köszi:
Ha mégsem festő szőlő, akkor hasonló levele van a Cab.Savignonnak, talán a Cab. Franc-nak is A Zweigelt is kicsit hasonló. Már amennyire ez a képeken látszik. És ilyenek itt biztos vannak a fórumtársaknak, hátha valaki felismeri.
Merlot van, annál is elő szokott fordulni, hogy nem egységes a fürt (bár mostanában nem volt), de most nem a virágzás után ki nem potyogott szemek zöldek hanem majdnem teljesen kifejlett bogyók maradtak azok.