Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115913
Nyugodtan,a végén úgyis odateszed.:-)
(Még egy ok,amiért időnként le kell menni;-) )
Előzmény: hevezoli64 (115911)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115912

Tavaly esős idő volt, idén igen nagy a szárazság, illetve a napos órák száma.

Előzmény: abácsip (115909)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115911

Köszi, de még egy megerősítést szívesen veszek.

Előzmény: Figyelget (115910)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115910
A hűvös pince lesz a jó választás.
Előzmény: hevezoli64 (115908)
abácsip Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115909

tavaly a birset oktober kozepen szedtek nekem es meg 1-1,5 hetet utoerleltem pinceben. Kokeny itt Borsodban is sok van, abbol tutira marad nekem is, de elso fozesre keszulok, vegtermekrol nyilatkozni nem

tudok.

Előzmény: hevezoli64 (115908)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115908

Üdv.!

Ma szedtem már a birset, félig érett, de az enyém. Megértem aggódásod, csak az marad tovább a fán, ami el van kerítve.

 

Ennek kapcsán kérdésem lenne: A félig érett (egyébként hibátlan) birset hűvös pincében, vagy meleg napos helyen érleljem?

 

Más: Felénk most iszonyatos mennyiségű kökény van, én soha nem használtam fel pálinkakészítéshez. Tényleg olyan finom a pálinkája, hogy megéri a vesződséget?

Előzmény: abácsip (115907)
abácsip Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115907

Kimentem ma vadkortet szedni, de mar csak a hult helye maradt...szerintetek a birs faknak mikor alljak  neki, hogy ne elozzenek be az orkok?

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115906

Most cefréztem Aletta szőlőt, finom édes, enyhén muskotályos, nem teszek bele cukrot, van benne bőven elég.

Előzmény: Bárk_i (115902)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115905
Igen,mondhatjuk nyugodtan,hogy ez már többszörösen is tesztelt és bizonyítást nyert dolog.2-3%(max.)cukor nemhogy nem árt,de még előnyére is válhat a végterméknek.Gyorsan hozzáteszem:NEM kötelező adalék,sőt törvényileg tilos.
Előzmény: kornel8 (115904)
kornel8 Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115904

Köszi. Az egyik ismerős csinált nélküle és vele is, ugyanabból a szilvából, amiben volt, igaz az kevésbé volt illatos, de simább, selymesebb volt. Akkor egy picit mégis érdemes lehet.. :)

Előzmény: Figyelget (115892)
Barret02 Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115903

A mustba fontos a "cukor",mert a gyenge bor nem áll el! Megromlik...(17-18 fok már jó)

De a pálinka vagy párlat nem fog megromlani a magas alkoholfok miatt.

Viszont a sok cukorból nem pálinka lesz,hanem egy semleges íztelen alkohol.

Ezáltal felhígul a pálinka íz anyaga.

Előzmény: Bárk_i (115902)
Bárk_i Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115902

Ha a must,vagy mi is az :Mennyi fokosnak kell lennie,hogy ne kívánjon cukrot ?

Bárk_i Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115901

Nem gondolnám,hogy ki akarnál oktatni ,szívesen veszem bárkitől az instrukciókat ,miért is ne tenném.Köszönöm neked a meglátásaid,szerintem nem rosszak .Amúgy pedig szerintem ezzel is okosabb leszek :D

Előzmény: Figyelget (115897)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115900

"Buksik..."

Szerintem a nagy fórumozás közepette elkeveredtél a topikok közt! Ez nem a "hűséges gazdik" kutyás fórum!

Előzmény: varadyz (115896)
varadyz Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115899

Itt olvastam az ötletet. Lerajzoltam hogy jól értem-e a keverő kérdését....

Kipróbáltátok már üzembiztosan megy?

 


 

Barret02 Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115898

A hozzátett víz kívánta :) 

Előzmény: Figyelget (115891)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115897
Félre ne érts,nem kioktatni akartalak(nem vagyok én ahhoz senki),csak jeleztem a meglátásomat.Kívánom sikerűljön finomra!
(Az a vicc az egészben,hogy nekem is kb 30 liter vörösszőlő pezseg otthon.:-) )
Előzmény: Bárk_i (115895)
varadyz Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115896

Buksik... nem tudtok nekem készen kapható üstbe való tömített keverőlapátot, amit már a kisiparosnak csak be kéne heggeszteni a saválló tartályba?

Jó lenne ilyet venni mert talán megcsinálná nekem ha lepostáznám. 

Bárk_i Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115895

Tanulom a főzés csínját bínját ,Tudom nem lehetne fényezni de mivel első eme nedű főzése ,részemről .Gondoltam ennyit még megér ha sikerül.Jövőben majd azért kikérem az itt jelen lévőktől a véleményüket .

Előzmény: Figyelget (115894)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 2 115894
Na ja,a bor az bor.A pálinkához meg gyümölcscefre kellene.Te megszórtad vagy 13% cukkerral,na az már nem annyira az.Hozzáteszem nem vagyok cukorellenes,csak ez soknak tűnt.
Előzmény: Bárk_i (115893)
Bárk_i Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115893

Van borfokolóm is nem érte el a 12 °-t ,valahol azt olvastam a vörös egyébként is kevesebbet és gyengébb minőséget ad mint a fehér. A dúsítással értem el azt a bizonyos 12 °-t.

Előzmény: Figyelget (115891)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115892
Szia!
1-2% cukor nem csinál nagy aromacsökkenést,szerintem.
Előzmény: kornel8 (115889)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115891
Persze,hisz ezt is kétszer főzöd.
Nem sajnáltad a cukrot,hallod-e.:-)
Előzmény: Bárk_i (115890)
Bárk_i Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115890

Sziasztok! Kaptam Vasárnap pár kiló(kb 30) vörös szőlőt ,mivel nincs sem darálóm sem présem gondoltam keverő szárral megkeverem,ezzel nem is volt baj gyakorlatilag fel szecskáztam a szőlőt. Tettem hozzá vizet 4 kiló napfényt ,. Hétfőn leszedtem róla a szár maradványokat ami bogyó volt azt benne hagytam. Kevergettem nyomkodtam a bundát rajta ,ma reggelre kicsit mintha ecetes szag csapta volna meg az orrom,gondoltam gyorsan alágyújtok az üstnek.kb egy óra múlva megjelent az első pár csepp 72˘-ról indult ,2 liter után 68 ˘. Kérdés ezt a (bor )párlatot is engedjem le amennyire csak tudom ? Illata remek ,kóstolni nem merem délutánra megyek dolgozni . :) 

kornel8 Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115889

Vörös szilvát érdemes napfénnyel tuningolni? Vagy túl gyenge az aromája és nem érdemes hígítani?

zsorsz Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115888

Na jó,de két dudás......:)

Előzmény: Figyelget (115884)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.18 0 1 115887

Úgy látszik ez a szilva még mindig tud meglepetést okozni. Onnantól, hogy mindkét hordó kapott 5-5kg

napfényt, szépen csendesen fújták a lufit.  De ma reggelre ez érdekesen alakult.

A "renitens" habzós balos hordó, az esti keverés és lefóliázás után, reggelre "behorpadt", míg a mellette lévő még vígan púposodik.

 

                    .........

 

De úgy látszik, hogy nem csak a szilva viselkedik az idén másképpen. Beszéltem egy Győr környéki modellező ismerőssel, aki borászkodik.  A lebogyózott szőlő több hordóban is nagy erővel nyomul kifelé, pedig ő is mindent ugyanúgy csinált mint tavaly.

Előzmény: bujukcekmece (115866)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115886
Ajajj!Mondjuk erre volt nagyobb az esély sajnos.Legalábbis az eddigi kostólási beszámolók alapján.Akkor ki lehet nyugodtan jelenteni:ha gyümölcs,ha nem,pálinkának nem való.
"Jóakaróknak" jó lesz kínálni.:-)
Előzmény: Pálinkás Alex (115881)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115885
Ez szép volt.Irigylésre méltó a helyzeted.
Előzmény: bujukcekmece (115873)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.18 0 0 115884
Á,nem olyan megijedős Ő! :-)
Előzmény: zsorsz (115869)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!