Üdv Mindenkinek.Érdeklődöm hogy Piros,Kék,Tüdőszínű Bakator oltványt nem tudtok valahol eladót?Szabadgyökerű vagy konténeres lenne jó.Legvégső esetben vessző is...😀 Én ugyanis sehol nem kapok.A Balatonnál van,de csak februárban adnak ugye vesszőt,azt még oltanom kell,szóval az sok idő lenne,gyorsítanám a folyamatot gyökeres megoldással.Az is jó ha erdélyi termesztőt ismertek,rendelési megoldás is érdekel.Előre is köszi a segítségeteket.
Lisztharmat, ami az "ámerikai" szőlőt is elkapja, ha melege van. Márpedig elég sokáig volt 30 fok körül
Nekem is van egy tő, oltványkánt és ilyen permetezés nélkül. Esős hűvösebb nyáron egészséges, mint minden direktermő, s édesebb is, bár én nem szeretem... Lehet egyszer mégis?
Most már minek írtani a magról kelt gyomokat, vagy nem kel, vagy a tél elintézi. A tarackot még egy pár naplg lehet írtani, most különösen jó, mert télre elpusztul. De arra van olcsóbb szer a glifozát alapanyagú, különböző néven. 10 literhez 1 dl szer kell, de akkor hatásos, ha 1 marék pétisót is belekeversz. Esőt nem kaphat 1 napig, így a héten az idő valszeg alkalmas a gyomirtásra. A fiatal szőlőt azért kerüld el vele.
Csak egy tőkém van, és én sem permetezem. Először azt hittem kosz, de nem minden fürtön van, hanem inkább csak azokon, amelyek árnyékos helyen vannak, és nem lehet lemosni.
Idén nem volt szerencsém az otellóval, ez is elérte, meg a fürtfonnyadás is, és a ez az iszonyat mennyiségű poloska is rákapott.
Fogalmam sincs mi lehet az, de nekem van egy, a kerítésre felfutott Otelló, amit a terület korábbi gazdája ültethetett. Mivel én nem szeretem az Otellót, sok évvel ezelőtt kivágtam a teljesen elhanyagolt tőkéket és más fajtát ültettem a helyére. Ez valószínűleg a gyökérről hajtott ki néhány éve, de nem bántottam. A lényeg, egyszer sem permeteztem semmivel soha, így az idén sem, de semmi baja. Egészséges, már majdnem teljesen érett.
Egy sor kérdés vetődik fel. Pl. hány tőkéről van szó; mindegyik olyan e; az egész szemet beborítja e, vagy csak egy részét a szürkeség. Nem akarok tovább okoskodni, de nem lehet, hogy egy korábbi permetezés nyoma most az éréskor vált láthatóvá? (bár ez nem magyarázza a halszagot)
Remélem nem ért nagy kár, de megértem, hogy tudni szeretnéd a választ.
Otelló szőlőmszemeken világosszürke porszerű réteg jelent meg. Lemosni nem lehet, csak dörzsölésre jön le, és meglepő módon halszagú lesz tőle a kezem. Érett szemeken van csak, és sajnos eléggé lerontja az ízét.
Tudja valaki hogy mi ez, és mit kellett volna tennem ellene?
Én vörösborhoz nem használok pektimbontót, bogyózóm majd zúzom és kádban érlelem addig, amíg az összes héj lesüllyed. Pálinka cefréhez használók bontót, de ott is bogyózom és zúzom és úgy megy az erjesztő hordóba a pektimbontó.
Sajnos nekem csak a határozókulcsos van benne, abban a tüdőszínű nem szerepel, csak bakator, valamint fehér és kék bakator néven van benne, és ugye itt végig kell menni a jegyeken, hogy megtaláld, de vissza is lehet követni, hogy megkapd a teljes leírást. A sima és a kék kifejezetten osztott levelű egyébkén, a fehérre még nem találtam rá. Ha van képed teljes, jól látható vitorláról, fejlett levélről (mondjuk egy legalább 1 m-es hajtás kifejlett levele), annak fonákja, akkor már esetleg lehet valamit kezdeni vele. Gondolom a tüdőszínű nem a fenti három közül az egyik?
Én azt javaslom, hogy csak annyit enzimezzél be amennyi egyszerre a présbe fér. A következőt meg mikor már látod, hogy 1-1,5 óra múlva végzel az előző préselésével.
Nem kell bátortalannak lenni az ilyen és hasonló szerek használatától. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy amit ráírnak adagolás az egy tol-ig határ. Minden évjárat különböző más mennyiségben kell adagolni és ezért nagyon fontos a gyakorlati tapasztalat.
Én is megfizettem a tanulópénzt mire kitapasztaltam, hogy melyik évjárat mekkora mennyiséget kíván.
A bakatort sajnos nem ismerem, de én idén úgy jártam, hogy a forrásomtól kaptam rossz fajtát (is, vegyesen a jóval), sőt, magam is adtam rosszakat is az oltványosnak, mert nem vettem észre, hogy keveredés van a saját tőkéim között. Szerencsére segítőkész, megjelölte a nem odavalókat. Szóval akár ilyen is elképzelhető nálad.
Egyébként ha a kép friss, akkor az ilyenkor hozott vitorla nem feltétlen néz ki pont úgy, mint a tavasszal hozott. A lisztessége, szőrössége megvan neki, ha jól látom, de a levél zárt. Javaslom, hogy menj el a forrásodhoz, nézd meg, mennyire változatos nála a levélzet, mert lehet, hogy környezeti hatások, alany befolyásolja. Esetleg tavasszal kérjél újra vesszőket, és gyökereztesd magadnak, próbáld utána összehasonlítani. És az is lehet, hogy a lenti vitorla képe pont nem a jellemző, hanem valamennyire elütő kép.
Köszönöm szépen! Hmm, eléggé elbátortalanodtam, gőzöm sincs hogy legyen a dolog. Szerinted, ha belerakom, és mondjuk háromnegyed óra múlva nekiállom préselni. Ha egy adag préselésével végzek, akkor a következő adaggal ugyan ez és így tovább és tovább?