Keresés

Részletes keresés

vlacko Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20547

Réz kellett volna neki?

Egyébként kb. 3 hete kezdődött, akkor már nem akartam permetezni, mert érik folyamatosan.

Előzmény: alfi13 (20546)
alfi13 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20546

Lehet hogy szürke rothadás lesz a kép alapján.

Előzmény: vlacko (20539)
Volán Ellen Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20545

Üdv Mindenkinek.Érdeklődöm hogy Piros,Kék,Tüdőszínű Bakator oltványt nem tudtok valahol eladót?Szabadgyökerű vagy konténeres lenne jó.Legvégső esetben vessző is...😀 Én ugyanis sehol nem kapok.A Balatonnál van,de csak februárban adnak ugye vesszőt,azt még oltanom kell,szóval az sok idő lenne,gyorsítanám a folyamatot gyökeres megoldással.Az is jó ha erdélyi termesztőt ismertek,rendelési megoldás is érdekel.Előre is köszi a segítségeteket.

vlacko Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20544

Köszi az infót. Ez valóban azóta jelent meg, mióta meleg van.

Előzmény: pintjano (20543)
pintjano Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20543

Lisztharmat, ami az "ámerikai" szőlőt is elkapja, ha melege van. Márpedig elég sokáig volt 30 fok körül

Nekem is van egy tő, oltványkánt és ilyen permetezés nélkül. Esős hűvösebb nyáron egészséges, mint minden direktermő, s édesebb is, bár én nem szeretem... Lehet egyszer mégis?

üdv PJ

Előzmény: vlacko (20539)
jacsoj Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20542

Kellemes szüretet kívánok a jövő hétre:

jacsoj Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20541

Tedd el jövőre.

 Most már minek írtani a magról kelt gyomokat, vagy nem kel, vagy a tél elintézi. A tarackot még egy pár naplg lehet írtani, most különösen jó, mert télre elpusztul. De arra van olcsóbb szer a glifozát alapanyagú, különböző néven. 10 literhez 1 dl szer kell, de akkor hatásos, ha 1 marék pétisót is belekeversz. Esőt nem kaphat 1 napig, így a héten az idő valszeg alkalmas a gyomirtásra. A fiatal szőlőt azért kerüld el vele.

Előzmény: shaggy86 (20535)
vlacko Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20540

Csak egy tőkém van, és én sem permetezem. Először azt hittem kosz, de nem minden fürtön van, hanem inkább csak azokon, amelyek árnyékos helyen vannak, és nem lehet lemosni.

Idén nem volt szerencsém az otellóval, ez is elérte, meg a fürtfonnyadás is, és a ez az iszonyat mennyiségű poloska is rákapott. 

Előzmény: vlacko (20539)
vlacko Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20539

Ilyen:

Falusi1 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20538

Fogalmam sincs mi lehet az, de nekem van egy, a kerítésre felfutott Otelló, amit a terület korábbi gazdája ültethetett. Mivel én nem szeretem az Otellót, sok évvel ezelőtt kivágtam a teljesen elhanyagolt tőkéket és más fajtát ültettem a helyére. Ez valószínűleg a gyökérről hajtott ki néhány éve, de nem bántottam. A lényeg, egyszer sem permeteztem semmivel soha, így az idén sem, de semmi baja.  Egészséges, már majdnem teljesen érett.

Egy sor kérdés vetődik fel. Pl. hány tőkéről van szó; mindegyik olyan e; az egész szemet beborítja e, vagy csak egy részét a szürkeség. Nem akarok tovább okoskodni, de nem lehet, hogy egy korábbi permetezés nyoma most az éréskor vált láthatóvá? (bár ez nem magyarázza a halszagot)

Remélem nem ért nagy kár, de megértem, hogy tudni szeretnéd a választ.

Előzmény: vlacko (20534)
vlacko Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20537

Nem az. és nem is sorvad alatta a szem, csak büdös.

Előzmény: alfi13 (20536)
alfi13 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20536

Nem inkább gomba szagú mert akkor az lisztharmat lesz.

Előzmény: vlacko (20534)
shaggy86 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20535

sziasztok!

 

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok ki szeretném írtani a tarackot a szőlőből néhol elég szépen elhatalmasodott.

Panterára gondoltam a kérdésem az lenne szerintetek ha most kiszornám akkor csináltam valamit vagy már késő és felesleges pénz kidobás?

Nekem alul is van zöld hajtés azért nem jó a totális és fiatal a szőlő is nagyon kemény szerekkel nem is mennék rá.

vlacko Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20534

Kedves Topiktársak.

Otelló szőlőmszemeken világosszürke porszerű réteg jelent meg. Lemosni nem lehet, csak dörzsölésre jön le, és meglepő módon halszagú lesz tőle a kezem. Érett szemeken van csak, és sajnos eléggé lerontja az ízét.

Tudja valaki hogy mi ez, és mit kellett volna tennem ellene?

 

 

attika672 Creative Commons License 2016.09.24 0 0 20533

Köszönöm.

Természetesen értesítelek.

Arra még nem válaszoltál,hogy a postaköltséget milyen módon tudom megtéríteni.

Előzmény: öreg-muslica (20532)
öreg-muslica Creative Commons License 2016.09.24 0 0 20532

Úton van……Jelezz itt, ha megérkezett.

Sok sikert,

ö-m

Előzmény: attika672 (20528)
atrego Creative Commons License 2016.09.23 0 0 20531

bocsánat,hogy belevau,de ez  direkttermőnek,vagy  valami  Berlandieri alanyfajtának  tűnik.....szerintem.

Lehet,hogy az oltószakértőnél  lerúgta   a nemest...

Előzmény: bakatorro (20520)
atrego Creative Commons License 2016.09.23 0 0 20530

valaki tudna nekem Japán izabella és Moldova fajtájú szőlővesszőt küldeni?

Keresem Vinik  Táltost és     a   csodaszőlőjét is:)

öreg-muslica Creative Commons License 2016.09.23 0 0 20529

Szívesen.

-45 °C –ot mondanak, én – 38 °C –ot garantálok.( három februári éjszaka, negyedik évesek voltak ).

Tizenhárom év alatt sokféle tavaszuk volt, sosem volt bajuk. Késöbb indulnak, de gyorsan fejlödnek.

ö-m

Előzmény: attika672 (20528)
attika672 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 20528

Újfent köszönöm!

Arra gondoltam,ha sikerül szaporítanom,viszek belőle Erdélybe,bár ott a tavaszi fagyok is jelentősek.

Nálatok,hogy bírja a kora a tavaszi fagyokat?

üdv. VA

Előzmény: öreg-muslica (20526)
saja75 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 20527

Én vörösborhoz nem használok pektimbontót, bogyózóm majd zúzom és kádban érlelem addig, amíg az összes héj lesüllyed. Pálinka cefréhez használók bontót, de ott is bogyózom és zúzom és úgy megy az erjesztő hordóba a pektimbontó.

Előzmény: JelenikD (20522)
öreg-muslica Creative Commons License 2016.09.22 0 0 20526

attika672

Meg van a címed, nemsokára útnak indulnak…..

ö-m

Maci_P Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20525

Sajnos nekem csak a határozókulcsos van benne, abban a tüdőszínű nem szerepel, csak bakator, valamint fehér és kék bakator néven van benne, és ugye itt végig kell menni a jegyeken, hogy megtaláld, de vissza is lehet követni, hogy megkapd a teljes leírást. A sima és a kék kifejezetten osztott levelű egyébkén, a fehérre még nem találtam rá. Ha van képed teljes, jól látható vitorláról, fejlett levélről (mondjuk egy legalább 1 m-es hajtás kifejlett levele), annak fonákja, akkor már esetleg lehet valamit kezdeni vele. Gondolom a tüdőszínű nem a fenti három közül az egyik?

Előzmény: bakatorro (20523)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20524

Én vöröshöz a PX 5 használnám.

Vagy rozét csináltok belőle? Akkor jó a P 110.

Én azt javaslom, hogy csak annyit enzimezzél be amennyi egyszerre a présbe fér. A következőt meg mikor már látod, hogy 1-1,5 óra múlva végzel az előző préselésével.

 

Nem kell bátortalannak lenni az ilyen és hasonló szerek használatától. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy amit ráírnak adagolás az egy tol-ig határ. Minden évjárat különböző más mennyiségben kell adagolni és ezért nagyon fontos a gyakorlati tapasztalat.

 

Én is megfizettem a tanulópénzt mire kitapasztaltam, hogy melyik évjárat mekkora mennyiséget kíván.

 

Úgyhogy csak bátran.

Előzmény: JelenikD (20522)
bakatorro Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20523

sajnos nekem nincs meg a Németh féle könyv. Küldenél képet róla, már ha van benne? Köszi szépen.

közben bekérek a forrásomtól képeket az őszi friss hajtásokról ...

bíztató, hogy a másik déli fajta, a kadarka is hasonló változatosságot mutat.

 

Előzmény: Maci_P (20521)
JelenikD Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20522

Haverom otellóját, mindig panaszkodik hogy kocsonyás. Végülis igaza van

Előzmény: saja75 (20519)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20521

A bakatort sajnos nem ismerem, de én idén úgy jártam, hogy a forrásomtól kaptam rossz fajtát (is, vegyesen a jóval), sőt, magam is adtam rosszakat is az oltványosnak, mert nem vettem észre, hogy keveredés van a saját tőkéim között. Szerencsére segítőkész, megjelölte a nem odavalókat. Szóval akár ilyen is elképzelhető nálad.

Egyébként ha a kép friss, akkor az ilyenkor hozott vitorla nem feltétlen néz ki pont úgy, mint a tavasszal hozott. A lisztessége, szőrössége megvan neki, ha jól látom, de a levél zárt. Javaslom, hogy menj el a forrásodhoz, nézd meg, mennyire változatos nála a levélzet, mert lehet, hogy környezeti hatások, alany befolyásolja. Esetleg tavasszal kérjél újra vesszőket, és gyökereztesd magadnak, próbáld utána összehasonlítani. És az is lehet, hogy a lenti vitorla képe pont nem a jellemző, hanem valamennyire elütő kép.

Németh Márton könyveit nézted már, mit ír róla?

 

Előzmény: bakatorro (20520)
bakatorro Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20520

T. Fórumozók!

sürgős segítségre lenne szükségem:

tavasszal leadtam tüdőszínű bakator nemest az oltványosnak, most nézem és ez a vitorla, ill. levelek nagyon nem bakatorra emlékeztetnek:

 

ehhez képest:

 

mit gondoltok? 

csak kifejlett tőkén ismerhető fel könnyen a fajtajelleg vagy ... (át akarnak b*ni)?

 

előre is köszönöm a segítséget.

saja75 Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20519

Üdv,

mit pektinbontózol? Milyen szőlőt, és miért?

 

Előzmény: JelenikD (20516)
JelenikD Creative Commons License 2016.09.20 0 0 20518

Köszönöm szépen! 
Hmm, eléggé elbátortalanodtam, gőzöm sincs hogy legyen a dolog. Szerinted, ha belerakom, és mondjuk háromnegyed óra múlva nekiállom préselni. Ha egy adag préselésével végzek, akkor a következő adaggal ugyan ez és így tovább és tovább? 

Előzmény: Tigris0704 (20517)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!