Sikerült Royal Glory fajta barackot szemeznem, az olvasottak alapján nagyon bizakodó vagyok, de még legalább két év, mire lesz egy főzetre való. Nem mondom, hogy kenterbe fogja verni a 2013-as ceglédi óriásomat, de talán jóval zamatosabb lesz egy átlagos őszinél...
Egy részét betéve tudom :o)) de úgy látszik ennél a desztvíz/ásványvíz dolognál pont hiányoztam az iskolából! ;o)))))
Az is benne van, hogy az elszíneződött réz tartályt, alkatrészeket mivel kell, lehet megtisztítani?
Mosogatószivaccsal és olyan meleg vízzel amilyet elbír a kezem nem mentem semmire...(nem leégés vagy ilyesmi, csak már nem olyan fényes, patyolat, mint volt...)
Mindig újra és újra előjönnek az alaptémák.És ez jól is van így,szerintem.Ám sokat segítenél Magadnak,ha átolvasnád a minden reggel (sogi01 által) közzé tett okosságokat.Persze azért lehet eszmecserézni,csak az nagyon jó gyűjtemény.
Nemrég óta vagyok itt és szakaszosan olvasok - jó, hogy helyenként ismétlitek önmagatokat, mert így a felületes olvasók, újoncok is tanulhatnak/okulhatnak!
Ja és hogy folytassam. Megint levettem az elejéből kb 2 dl. ( Majd megy vissza a tisztázáskor). Amikor már jóízű volt egy féllitert kivettem, 2 ment a 0,55 höz és a megmaradt 3 hoz ment a 2dl. Mind a kettő nagyon finom. Üdv ksanyi.
Én is meglepődtem(de még mennyire!),aztán rájöttem gyorsan mit csesztem el.Egyedi gyártású egységem van,a keverő is egyedi.A lapátjai állíthatóak,leszerelhetőek.Most cseréltem tömítést a sisak alatt,jóval vastagabb szilikontömítést kapott a drága.Hát ezt nem vettem figyelembe,beállítottam a szokott magasságra és ez lett a vége.Szerencsére nem volt olyan brutál leégés,de így is takarítottam vagy 2 órán át.Most fájdalomdíjként tesztelem a takarítás sikerét egy adag vörösszőlő cefrével.:-)
10 fokig mentem le és nincs leégés. Szerintem egy kicsit kicsi a hűtője , állandóan cserélgettem rajta a vizet. De most kitaláltam valamit. A fürdőkádat félig engedem vízzel és egy kis szivattyúval állandóan forgatom. Ha kell akár egy gépkocsi hűtőjét is közbe lehet iktatni. Feribára hivatkozva megint levettem az elő párlatot. A közép párlatból kb 2 decit kevertem az előzőleg főzött pálinkámhoz úgy hogy abból 0, 75 literből 2 decit kivettem és sokkal gyümölcsösebb lett mint volt. Majd próbáljátok ki! Üdv ksanyi.
Két kérdésem volna, hátha valaki tud segíteni... Egyrészt van nekem egy verőléces, vízszintes tengelyű magozógépem. A szokásos kinézetű és felépítésű darab, szlovén gyártmány. A verőlécek 5-6 mm vastag kemény szilikon lapok.
Az vele a bajom, hogy én lekvárhoz magoznék vele és akárhogy állítom, csak töri a magot. Igaz csak pár százalékban, de lekvárba a pár darab is sok. Azon agyalok, hogy lehetne alakítani rajta, hogy ne törje.
Egyrészt gondoltam a fordulatszámot csökkenteni (380/perc jelenleg). Ez nem túl olcsó, vagy motort, vagy hajtóművet kellene cserélnem és ilyenkor ugye mindig ami kell az drága , ami eladandó, az meg olcsó...
Másrészt a verőléceket gondoltam valamilyen rugalmas vékony rozsdamentes lemezből készült passzírozó lapátra cserélni, ami visszahajolva csúszna a szita belsején. Csak azt nem tudom, hogyan fognak úgy a magok előrefelé haladni... Csinált már valaki ilyesmit, mit lenne érdemesebb próbálni?
Másik. Pár hónapja volt a jófogáson egy XI. kerületi srác, valamilyen Attila, aki deflegmátor készítéssel foglalkozott. Sajna már nincs meg a száma, most szükségem volna rá.
Ha esetleg valaki ismeri, vagy megfordul itt, megírhatná az elérhetőségét. Esetleg ha valaki gyártana ilyesmit, az is írhat, hátha...
Szia. Az őszibaracknak nincs olyan aromás pálinkája mint a kajszinak vagy a szilvának. A kozmaolaj a cefre főzés elején jön leginkább, illetve később más féle jön de nem fogod látni ha nem hígul ki és túlmagas az alkohol fok. Ami az elején jön azt kell a leginkább leszedni. A kozmaolaj mennyisége cefrénként változhat. Ma főztemszilvát, leginkább a levét mertem a főzőbe a bunda részét képező szilárd részt kevésbbé és kevés volt a kozmaolaj. Lehet hogy a héjából jön leginkább de nem vagyok benne biztos. Évekkel ezelőtt azt se tudtam mi az a kozmaolaj de sose volt opálos egy pálinkám se.