Keresés

Részletes keresés

Csilla Creative Commons License 2000.09.15 0 0 453
Sziasztok!
Maplesyrup kedves már hiányoltalak (-tunk, ugye lányok :))))
Éva kedves most hogy emlited a Praktikát fel rémlett az agyamban hogy mintha egy pipere táskát is bemutattakvolna az egyik számban, ha haza megyek utánna is nézek.
Szeretnék csinálni ajándékba tűpárnát, nem tudja valaki nekem megmondani mivel kellene azt kitömni hogy mosható legyen, ne lapuljon ki mosás után sem? Kitört rajtam az alkotási láz:)))
maplesyrup Creative Commons License 2000.09.15 0 0 452
Sziasztok, üdv mindenkinek. Hosszú szabi után nem gyozöm olvasni a hozzászólásokat.
Fancsi Creative Commons License 2000.09.15 0 0 451
Szia Csilla,
én is próbáltam keresni a neten valami német oldalt, ahol vannak ábrák, de nem jött össze, de most azt hiszem Lőrincz szótárával már jutok valamire.
Én csináltam régebben egy kézimunkatáskát, de nem lett valami szép. A Praktikában volt egy kis fénykép, ahol a tömbház és a bírósági lépcső mintákkal foglalkoztak egy kis hengeres alakú zsákról. Azzal próbálkoztam. csak a kivitelezéssel volt egy kis gond, de amúgy nagyon praktikus, jól elnyeli a gombolyagokat.
Éva
Előzmény: Csilla (450)
Csilla Creative Commons License 2000.09.15 0 0 450
Szia Éva!
Ez egy szuper ötlet, erre még nem is gondoltam. A lappal kapcsolatban annyit szeretnék elmondani hogy még csak gondolati szinten foglalkozom vele, de ha megszáll az ihlet akkor alkotok valamit és majd dumcsizunk róla.
Én, bár elég jól tudok románul (itt meg kell tanulj mert el veszet vagy nélküle) de a kézimunka könyvek szinte kinaiul vannak, a himzést és horgolást kivéve (a horgolást is csak azért értem mert ábrán be mutatták a szemeket és ugy megértettem).
Előzmény: Fancsi (449)
Fancsi Creative Commons License 2000.09.15 0 0 449
Sziasztok, köszi Lőrincz, ez nagyon nagy segítség,
szerinted mi az a szoros szem? ezt nem tudtam megfejteni. Szoktál német újságokból horgolni? Nekem ez lenne az első próbálkozásom...
(Persze én nem beszélni német csak angol, ennek ellenére az angol leírás is kínszenvedés volt elsőre)
Ezt be is tehetnénk a kézimunkalapra is majd, szerintem sokakon segítene egy kisszótár...
A blokk is készül persze :-)

Jó pénteket! Éva

Előzmény: Lőrincz (447)
Csilla Creative Commons License 2000.09.15 0 0 448
Sziasztok!
Ugy gondoltam hogy készitek egy patchwork pipere táskát, de nem tudom milyen anyagokkal próbálkozzak amivel könnyű dolgozni de később könnyű tisztitani, szóval minden szempontból könnyen kezelhető és a varrással egy abszolut kezdő is megbirkózik, kézzel akarom csinálni és az lesz az első munkám. Nem tud valaki tippeket adni, esetleg szabásmintát, vagy bármilyen hasznos öteletet?
Lőrincz Creative Commons License 2000.09.15 0 0 447
Sziasztok!
Fancsi a német kézimunkaszavak. Általában a német kézimunka újságokban a kifejezések röviditve vannak, a röviditések magyarázat valahol megvan, sok ujságban az impressumban. A leirásokon kivül mindig van rajz, amin még a legkezdőbb is eltud igazodni. Szerintem a német leirások a legpontosabbak és legolvashatóbbak.
sticken - himezni, stricken (str)- kötni, häkeln-horgolni, M- masche - szem(általában kötésnél) LM (Luftmasche)láncszem (általában horgolásnál), Km (Kettnmasche)- szélszem, MS (Mustersatz) mintaegység, Stb (Stäbchen)- pálca (általában egyráhajtásos, h.Stb (halbes Stb.)- félpáca, Dstb (Doppelstäbchen)- kétráhajtásos pálca, R (reihe) sor, Rd (Runde) kör (körbehorgolás, vagy körkötésnél egy sor), U (Umschlag)-ráhajtás, wdh (Wiederholen) ismételni, zus (zusammen) egybe (egybekötni), fM (feste Masche) szoros szem (általában horgolásnál)
Na talán ennyi egyenlőre elég.
Lőrincz
Lőrincz Creative Commons License 2000.09.14 0 0 446
Sziasztok!
Látom azért még vannak kézimunka kedvelők! Fancsi, holnap megmondom ezeket a kifejezéseket németül, most nemigen jut eszembe, meg szakirodalmam sincs. A blokkot varrjad, most állok levelezésbe a pécsiekkel, akiknél októberben kiállitás és vásár lesz, márciusban fesztivál pályázattal. Most szedtem össze a foltos e-mail cimeimet. Ebből az alkalomból egy igen jó kis füzetet nem is egyet, hanem kettőt felfektettem. Különben nem mindenki foltvarró, mindenféle kézimunkához értünk. Sziasztok!
Lőrincz
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.14 0 0 445
Kedves Mindenki!

Nagyon örülök, hogy Rátok találtam!! :-))) Néha már-már azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen elfajzott, hogy szeretek kézimunkázni. :-) A barátaim többsége úgy tekint rám, mint egy hatfejű borjúra, hogy ilyen úgymond régimódi szokásaim vannak. De nem érdekel a véleményük, szeretem az eféle időtöltéseket és kész! :-)))

Látom, hogy itt a foltvarrók vannak nagy többségben, de talán olyanok is közétek csapódhatnak, mint pl. én, aki nem szoktam "foltvarrni", csak egyszerűen varrni, meg nagyon imádok hímezni (és hámozni), kerszetszemeseket varrni, gobelint készíteni, valamint kötni, de eme utóbbit inkább csak telente művelem. Habár be kell valljam, hogy a gobelinvarrást egy ideje mellőztem, régen, még középiskolás koromban varrtam rendületlenül.

Magamról hirtelen ennyit, most már betettem a topicot a kedvencek közé ha már egyszer rátaláltam, úgyhogy gyakrabban meg fogok itt fordulni (legalább is remélem).

Üdv, Cic

Fancsi Creative Commons License 2000.09.14 0 0 444
Sziasztok kézimunkázók!
Egy kis időre kivonom magam a forgalomból, a szokásos őszi nyaralásomra...Szeretnék egy kis segítséget kérni: holnapig meg tudná nekem valaki írni, hogy németül hogyan hívják a horgolásmintákat: láncszem, rövidpálca, hosszúpálca, ráhajtás, félpálca?...Ha nem, nem baj, majd próbálkozom a szótárral, csak ha esetleg valakinek fejből is megy. Nagyon jó munkát mindenkinek!
Lőrincz, megtudtál valamit a blokkokról? Milyen konkrét határidő lenne rá?
Éva
Lőrincz Creative Commons License 2000.09.12 0 0 443
Sziasztok!
Nahát igen örülök, hogy más is észrevette, hogy a mostanában megjelent kézimunkakönyvek forditása rossz. Szerintem a lektorálásra sajnálják a pénzt. Ezért a Fürge Ujjak ebből a szempontból jobb, csak ott pl. a kötéshez nem adnak szabásmintát. Mivel a munkámban is magyaritani kell (a már leforditott szöveget kell úgy átnézni, hogy azt egy magyar is megértse!) A kézimunkamintáknál én azt tudom tanácsolni, hogy antikváriumokban keressetek régi magyar (nyolcvanas évekbeli) kötő könyveket. Némelyiknek még az az elönye is megvan, hogy a mintarajz is ott van mellette. Ha azt tudod olvasni, akkor pl. a német nyelvűek is jól mennek. Én irtam már a Magyar Könyvklubnak a Szép kézimunkák slendrián forditása miatt. Mégiscsak Magyarországon élünk és magyarul beszélünk, gondolkodunk! Nem tudom ismeritek-e Moldován Katalin régebbi kötős kiadványait?
Cyd kedves, a nagyitót ésn több ujságba láttam hirdetni, aztán valójában Bécsben láttam régebben ilyen kerek rámát, amire rá van erősitve egy nagyitó. Itt Varsóban is láttam, de nem kérdeztem az árát. A kézimunkázáshoz ki kell alakitani egy jó világitással rendelkező esti helyet, a szemüvegről is gondoskodni kell. Nekem progressziv lencsém van, mivel a számitógép tönkre tette és amúgy rövidlátó vagyok. Nem olcsó, de megéri.
Ja el felejtettem, hoyg tájékoztassalak Benneteket, aki tudja, ne olvassa! hol lehet sok kézimunka ujságot nézegetni! A Városház utcában van egy Press üzlet közel a Kossuth Lajos utcához. Igen nagy a választék, persze egy csaj rögtön ott lesz melletted, nehogy forditva nézzed, de nem muszáj venni, mert elég drágák.
Hosszú voltam, megyek, mert most szúrtak le hogy sok a munka!!!
Lőrincz
Mulan Creative Commons License 2000.09.11 0 0 442
Csilla, kedves!

A főzés nekem nem igazán hobbim, bár igazán szívesen csinálom, a szakácskönyv-írás már inkább.
Nagyon sok hobby-időm nincs, és akkor logikai rejtvények:-)

Ez persze nem jelenti azt, hogy azért ne szeretnék kötni, horgolni, varrni, csak lámpavilágnál nemigen látok hozzá, napvilágnál meg időm nincs, tehát örülök, ha a szükséges "kézimunkát" elvégzem és lassan egy éve ígérgetek picinyemnek egy másik pár zoknit...

Általában egyébként jobban élvezem a minta megtervezését, mint a végrehajtást, és kisgyerek-korom óta soha semmit nem csináltam "könyv szerint" - ha kötök valamit, az biztos, hogy egyedi mintájú, és mindig a norvég és a félnorvég volt a kedvencem, mert ahhoz olyan mintát találok ki, amilyet akarok, meg a csavart, lyukacsos, gombócos, szóval jól megvariált kötészet is jöhet. (Aztán meg hülyének néződöm, amikor milliméterpapírról kötök). Amikor a lányok még kicsik voltak és jórészt magam varrtam a ruháikat, azok is eléggé egyedi darabok voltak. Valami előnyomott hímzéshez valószínűleg nem lenne türelmem, bár rengeteget terveztem másoknak.

Előzmény: Csilla (433)
Cyd Creative Commons License 2000.09.11 0 0 441
Kedves Lőrincz!
Hálás lennék egy pontos címért.Szemüveges vagyok s csak picit túl a harmadik x -en. Kiváncsi lennék egy nagyítós megoldásra, mert így meghosszabbíthatnám a hímzésre fordított ídőt, talán később kezdene könnyezni a szemem. Köszönöm.
Cyd.
Előzmény: Lőrincz (438)
Csilla Creative Commons License 2000.09.11 0 0 440
Szia Lőrincz!
Köszi, megjött. Majd a feltevésnél meg levlista készitésnél kellesz egy pici segitség mert már alkottam néhány web oldalt az elmult félévben igy van némi tapasztalatom főleg hogy pont a design részét kell én csináljam. Meg rengeteg oldalt láttam is már onnan is lopok egy két ötletet. Fel tenni a netre még nem tettem oldalt igy abban nincs tapasztalatom. Majd megpróbálok összehozni valamit és valahogy felteszem és megvitatjuk, nem igérem hogy most rögtön mert sok a dolgom de majd foglalkozom vele. A sajátom is tervben van de valahogy mindig elmarad. Arra a listára irtam ahová te is szoktál, a magyar foltvarró céh listájára.
Előzmény: Lőrincz (438)
Rozalindácska Creative Commons License 2000.09.11 0 0 439
Halihó!
Köszönöm a tanácsokat. Akkor mégiscsak marad a Fürge Ujjak. Nemrég kaptam egy jó kis könyvet, az a címe, hogy 500 új kötésminta, vagy ehhez hasonló. Nem tudom ti tapasztaltátok-e, de szerintem akik az ilyesmit fordítják, azok kb. annyit értenek a témához, mint nyúl a horgoláshoz. Vért izzadok esetenként, hogy kibogozzam a minták leírását. Elég dühítő dolog.
Jó munkát!
Rozi
Lőrincz Creative Commons License 2000.09.11 0 0 438
Sziasztok!
Csilla! A cimet (pontosabban a hozzáférési lehetőséget megirtam Neked e-mail-be!) A gobelin keretet, és igen jópofa, asztalra tehető, lábai vannak, a Bajcsy Zs.utcai gobelin boltban láttam, a többiben csak az a kerek ráma van, ami a gobelinhez nem jó, mert töri (persze van aki szerint nem) Aztán a bécsi út végén vannak még olyan állványok, hogy nagyitó is tartozik hozzájuk. Magyar kötős könyv nem jelent meg mostanában, azaz magyarul megjelent valami könyv (azt hiszem a Magyar Könyvklubban)de az forditás. Sajnos magyar ujság egyetlen a Fürge ujjak, én is inkább ötleteket nyerek belőle. Mostanában nemigen kötök, pedig azelőtt rengeteget kötöttem. Persze a mai fonalak árai. Igaz, van azért némi tartalékom a szekrényben, de az az igazság, hogy magamra szedtem pár kilót, aztán azért nem kötöttem, most ugyan ledolgoztam jó pár kilót, de valahogy nincs ihletem a kötéshez. Ami az elrontott blokkot illeti, nekem is van jópár. Elteszem, aztán ha kell valami gyorsan, akkor mindig jön egy ötlet, mivel lehetne kijavitani és felhasználni. Pl. a háromszögek közepe nem jött össze. Kis szivet applikálsz rá. Szép könyvek vannak a Rákoczi uti uj könyváruházban, a régitől nem messze a régi Verseny áruház területén. Ja Csilla, melyik foltos levelezőlistán irtál?
Lőrincz
Cyd Creative Commons License 2000.09.09 0 0 437
Szervusztok kézimunkázók!
Nem is tudtam, hogy vannak ilyen jó helyek errefelé a hálón.
Én még kicsike vagyok a net területén, de már gyakorlottab a kötés, himzés, és gebelin területén.
Ha szabad kiegészítenem a felsorolást gobelin üzletek ügyében akkor mondanám tovább a címeket.
1.Akácfa u 4.(?)Az Akácfa u - ban az elején az Emke Hotellel szemben. - A tulaj kedves türelmes, a bolt pici, de sok kép közül lehet választani.
2.Madách tér , Király és Dob u. között egy Fotó szaküzlet mellett beugró kis udvar, a bolt roppant apró, de érdekes képeket lehet időnként találni, a fotó üzletben pedíg vállalnak képkeretezést és fantasztikusan szépen dolgoznak.
3. A Blahánál a templommal szemben a volt Lottó áruház emeletén. Csak sok pénzzel és egy egész szabadnappal érdemes odamenni, mert széles a kínálatuk mind méretben, mind témában.
Én eddig ennyit ismertem ezért örülök a többi címnek köszönöm.
Jó munkát nektek.
A neten nincsenek olyan helyek ahonnan képeket lehetne letölteni?
Előzmény: Lőrincz (430)
Csilla Creative Commons License 2000.09.08 0 0 436
Szia Fancsi!
És még fogunk szaporodni mert ma valaki kérdezte a foltos céh levlistáján hogy hol is van ez a topic és én meg irtam, ugyhogy onnan is lesz társaság.
Én rengeteget kötök, magamnak is meg a páromnak is és többnyire Fürge Ujjakból de ritkán csinálok meg egy modelt pontosan ugyan ugy, de isteni öteleteket adnak. Mostanában meg esztétikusabb is és tényleg ez az egyetlen magyar kézimunka lap peddig volt pár klasz de mind beszüntek :(((( (Verena, Pulli, Sandra, SK...)Én szinte mindig megveszem mert valami mindig tetszik benne. Na de ez egy saját vélemény nem kell feltétlenül egyet érteni vele :)))
Web oldalas ötleted nincs?
Jó hétvégét mindenkinek!
Előzmény: Fancsi (435)
Fancsi Creative Commons License 2000.09.08 0 0 435
Sziasztok, örömmel láttam, mennyire megsokasodtunk... :-) Sajnos vizsgaügyileg elfoglalt vagyok mostanában, de a leendő weboldalunkra mindig gondolok tanulás közben...
Lőrincz, azt a blokkot, amit még a multkor írtam, sajnos a selejt kategóriába soroltam, de készül a hétvégén másik. Nálatok foltozáskor sok selejt van? Nem technikailag gondoltam, hanem inkább mert nem tetszik az összkép...
Én azért szeretem a Fürge Ujjakat, igaz ugyan, hogy nem szoktam kötni, inkább nézegetős-ábrándozós típus vagyok, de nem muszály teljesen olyanra csinálni mindent, ahogy ott van....meg azért gondoljatok bele, hogy ez egy magyar lap, ami szerintem fontos. (egy kis nemzeti öntudat).
Jó hétvégét!
Éva
Rozalindácska Creative Commons License 2000.09.08 0 0 434
Szia Lőrincz, meg persze a többieknek is. Én sem írtam még ide, de majd most...
Ha már azt tudod, hogy gobelint hol lehet venni, arról nem tudsz, hogy magyar nyelvű kötő könyvet hol kaphatnék? Olyan tipusút, mint régebben voltak az Olasz Kötött Modellek, vagy valami hasonló. Persze a Fürge Ujjakon kívül. Azt nem szeretem. Csúnyák a modellek és nincs is elég bennük.
Visszatérve a gobelinre. Nagyanyóm meséi szerint régebben létezett egy állvány, amire ki lehetett feszíteni az adott gobelint vagy hímzést. Manapság nem látok ilyet. Ti tudtok ilyenről? Hol lehet kapni?
Köszi és jó hétvégét!
Rozi
Előzmény: Lőrincz (430)
Csilla Creative Commons License 2000.09.08 0 0 433
Sziasztok!
Lőrincz várom a cimet és megnézem majd okulás gyanánt.
Mulan köszi a segitséget előre is. Te mit kézimunkázol, szoktál? Nekem a főzés mellet a kedvenc hobbim a kézimunka. Te is igy vagy?
Csucsuka Creative Commons License 2000.09.08 0 0 432
Köszönöm:)
Előzmény: Lőrincz (430)
Mulan Creative Commons License 2000.09.07 0 0 431
Először is üdv a topicnak, (és a bálanyának), merthogy eddig nem írtam ide, csak most hirtelen találtam kettőt is amihez szóljak.

1. Kézimunkaboltokban, jobb rövidáruboltokban - nagyjából, ahol hímzőfonalakból is jobb választék van - szokott lenni mindenféle előnyomott hímzés, gobelin is minden méretben és minden ízlésnek.

2. Ha weblapot akarnátok csinálni, nagyon szívesen segítek

Most pedig azértis végigolvasom az egész topicot.

Lőrincz Creative Commons License 2000.09.07 0 0 430
Sziasztok!
El kellett hivatalosan mennem, ezért nem jelentkeztem eddig. Csucsuka! Most augusztus végén pont a Ti információitok alapján felkerestem az Ági goblein boltot a Ráday utcában. Meg nem mondom hány szám, de közel a templomhoz (azaz a Bakáts térhez) csak a másik oldalon. Nagyon helyes a tulaj és szép képei vannak. A himzőfonalak (Coats márka-magyar) 35 ft/db. Tehát ha választasz egy képet, ami nem olcsó, mert ezek majdnem mint importból valók, akkor választ hozzá fonalat. De én más apropoóból elmentem a Bajcsy Zsilinszki uti gobelin boltba, ami szintén jó és gazdagabb a választék. Ez az Arany János u. Metro után ha mész a Nyugati felé akkor az első lámpánál kell átmenni. 1/25-ig vannak nyitva. Én árnyképet vettem. Ezenkivül van a Fiskars üzlet a Wesselényi utcába (ha Körútról mész befelé, akkor kb. féluton van az utca végéig, a jobboldalon egy sarkon)ahol nagyon helyes gobeli képeket kapsz. Vannak kicsik amik kerettel és fonallal vannak.
A web oldal jó ötlet. Majd ha eszembe jut (azaz előkeresem!) van egy fogyókura web oldal, amit a látogatók anyagai alapján valaki szerkeszt. Mindenki bead amit tud. Majd megirom a cimét, és nézd meg CSilla.
Lőrincz
Csucsuka Creative Commons License 2000.09.05 0 0 429
Sziasztok Lányok!

Már régóta olvasgatlak benneteket, és most volna egy nagy kérésem és kérdésem:
Végre kiderítettem ,hogy anyosóm vágya egy csendéletes goblein-kép. Azt szeretném kérni, hogy ha valaki tudja, hogy hol lehet előrajzolt (vagy nyomott?) képet kapni, tegye közzé tudását!:))
Igazándiból a virágos és a gyümölcsös képek tetszenek Neki és vmi komolyabb méretűt szeretne...
Minden segítséget előre is köszönök
Zsófi

Csilla Creative Commons License 2000.09.05 0 0 428
Sziasztok!
Beinditotta a fantáziámat ez a web oldal szerkesztés, tegnap este otthol is ezen tünődtem. Arra gondoltam hogy kellene egy olyan rész a web lapon ahol a látogatók hagyhatnak üzeneteket ha keresnek valamit vagy olvasni szeretnének valamiről, ez lehetne vendégoldal, vagy levlista vagy csak egy e-mail cim amire irhatnak igy a látogatók szerkesztenék az oldalt. Érdekel egy minta és megirod és ha valakinek megvan elküldi és feltesszük és aztán bárki letöltheti, valahogy igy képzelem el. Felehet tenni egy lelőhely tippek kategóriát is amit szintén látogatói észrevételek alapján frissitenénk. Lehetne csere-bere rovat is, ezektől mindig mozgalmas lenne az oldal. Akár a szabász varrász lányokat is be lehetne vonni és megjelenhetnének szabásminták is. Majd ha még eszembe jut valami jelentkezem addig is várom a megjegyzéseket és a tippeket.
Csilla Creative Commons License 2000.09.04 0 0 427
Sziasztok!
Én is megkerültem és sajnos ma már melózni kell. Alig tudom magamat behozni a sok topicban, itt is volt ám mozgás. Itt kezdem az irogatást.
Elég lusta voltam a szabin és kézimukázáshelyet sétáltam a hegyekben meg a folyóparton és növénykéket gyüjtögettem. Na azért egy keveset horgoltam is bár eléggé elment a kedven a hüvös időtől tudván hogy már idén nem hordhatom a csipke bluzzom.
Hát hogy nagy mestere lennék a web ldalaknak az tulzás de február óta ez a dolgom meg egyébb design melók. A gond az hogy scannerem az nincs de ha muszály én is tudok néha scannelni. Össze kellene állitani a főbb témákat és hogy mi legyen benne. Ehez kell a csapat munka, az arculat tervezésben szivesen segitek. Lássuk az ötleteket, témákat. Valami olyasmire gondoltok mint a freepatterns. Foltosok össze hozhatnátok egy szép tanácsok gyüjteményt. Szerintem elsőnek minden tehnikában az alapokról és az eszközökről kellene irni és minden hónapban bővülne a lap. Várom az ötlteket... Nekem is vannak alapokról rajzok különféle lapokban horgolásról, kötésről, himzés öltés tipusok stb. Elkellene dönteni hogy milyen oldalt szeretnénk és akkor neki lehet állni. Szép napot mindenkinek.
Lőrincz Creative Commons License 2000.09.04 0 0 426
Sziasztok!
Vége a szabinak, itt vagyok az őszben Varsóban. Otthon a nagy meleg teljesen kikészitett, a pihenésnek annyi, de azért elmentem az általatok ajánlott Ráday utcai gobleineshez, de végül a Bajcsy Zs. uton vettem két árnyképet (tű goblein) és elkezdtem csinálni. Vettem kékfestőt a patchwork munkákhoz. Örömmel látom, hogy Pesten egyre több Röltex és méteráru bolt nyilt, ja és voltam a BNV-n a Budapesti Divatnapokon. A blokkot Fancsi jó hogy megcsináltad, majd körbekérdezem az illetékeseket hogy mi legyen. Addig is jó kézimunkázást.
Lőrincz
Fancsi Creative Commons License 2000.09.04 0 0 425
Kedves PMara,
elküldtem a csíkon levő címre valamit, remélem megkaptad.
Éva
Előzmény: PMara (423)
Fancsi Creative Commons License 2000.09.03 0 0 424
Kedves PMara,
A Fűrge ujjakban szokott lenni ilyen hirdetés, holnapra nézek egyet....
Különben nincs is pihentetőbb egy kis varrásnál éjszakánként :-)
Éva
Előzmény: PMara (423)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!