Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.01 0 0 4459

Szia:-) Hogy tetszik a "suli"? ...

Előzmény: tünde0828 (4457)
tünde0828 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 4458

Tanmese a megbocsátásról

Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: – És most? Akarsz még mondani valamit? A férfi kissé összezavarodott, mert nem számított arra, hogy ha valakinek az arcába köpnek, az képes megkérdezni:
“És most?” Ez még egyszer sem történt meg vele. Ha megsértett valakit, az feldühödött, és visszavágott. Vagy ha gyáva volt és puhány, akkor mosolygott, és megpróbált a kedvében járni. De Buddha egyikhez sem hasonlított; nem volt dühös, egyáltalán nem sértődött meg, és gyáva sem volt. Csak tárgyilagosan megkérdezte: “És most?” És más nem történt.
Buddha tanítványai viszont nagy haragra gerjedtek, nem gondolkodtak, hanem reagáltak. Legközelebbi tanítványa, Ánanda így szólt: – Ez túl sok, ezt nem tűrhetjük el. Te csak tartsd magad a tanításaidhoz, mi meg majd megmutatjuk ennek az embernek, hogy ilyet nem tehet! Meg kell büntetnünk érte! Máskülönben mindenki elkezd majd ehhez hasonló dolgokat cselekedni.
Buddha ezt felelte: – Hallgass! Ő nem okozott nekem fájdalmat, de te igen. Ő új ember, idegen. Bizonyára hallott felőlem valamit, hogy “ez a férfi vallástalan, veszélyes ember, aki letérít másokat a helyes útról, egy forradalmár, egy erkölcstelen gazember”, és ezek alapján alkotott rólam képet. Nem engem köpött le, hanem a saját elképzelését, azt a képet, amelyet rólam alkotott – hiszen nem ismer engem, akkor hát hogyan köphetett volna le engem?
- Ha mélyebben belegondolsz – mondta Buddha -, a saját elméjét köpte le. Én nem vagyok része, és látom, hogy ez a szegény férfi bizonyára valami mást is akar mondani, mert ez is a közlés egyik módja – a köpés is egy eszköz arra, hogy elmondjunk valamit. Vannak pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy a nyelv alkalmatlan – a mély szerelem, az erős harag, a gyűlölet, az imádság idején. Vannak olyan intenzív pillanatok, amikor a beszéd kevés. Ilyenkor tennünk kell valamit. Amikor nagyon szerelmesek vagyunk, és megcsókoljuk vagy megöleljük a kedvesünket, mit teszünk? Elmondunk valamit. Amikor haragszunk, rettenetesen haragszunk, és megütjük vagy leköpjük a haragosunkat, azzal is mondunk valamit. Én megértem ezt az embert. Bizonyára valami mást is akar mondani, ezért kérdeztem meg tőle: “És most?” A férfi még inkább összezavarodott.
river.
Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:
- Ti nagyobb fájdalmat okoztatok, mert ti ismertek engem, évek óta velem éltek, és még mindig visszatámadtok.
A férfi meglepetten, összezavarodva tért haza. Egész éjjel nem tudott aludni. Ha valaki találkozik egy Buddhával, rendkívül nehéz, lehetetlen ugyanúgy álomba merülnie, mint előző éjszaka. Szüntelenül ott kavarog a fejében az élmény. Nem tudta megmagyarázni magának, mi történt. Egész testében remegett, és verítékezett. Még sohasem találkozott ilyen emberrel; Buddha darabjaira törte egész elméjét, minden megrögzött szokását, egész múltját. Másnap reggel újra odament. Buddha lábaihoz vetette magát, aki újra megkérdezte: – És most? Hiszen ez is egy módja annak, hogy elmondjunk valamit, amit szavakkal nem lehet kifejezni. Amikor idejössz, és megérinted a lábamat, azzal olyasmit mondasz, amit szokványos eszközökkel nem lehet elmondani, amihez minden szó kevés; nem fér el bennük.
Aztán így folytatta: – Nézd, Ánanda, ez a férfi megint itt van, és mond valamit. Olyan ember, akiben mély érzelmek dúlnak.
A férfi felnézett Buddhára, és azt mondta: – Bocsáss meg azért, amit tegnap tettem!
Buddha így felelt: – Bocsássak meg? De már nem vagyok ugyanaz az ember, akivel tegnap azt tetted. A Gangesz szüntelenül áramlik; soha nem marad ugyanaz a Gangesz. Minden ember egy folyó. Az az ember, akit leköptél, már nincs itt; én csak hasonlítok rá, de nem vagyok ugyanaz, sok minden történt ebben a huszonnégy órában!
A folyó nagyon sokat haladt előre. Ezért nem tudok neked megbocsátani, mert nincs bennem semmi neheztelés irántad. És te is más vagy. Látom rajtad, hogy már nem vagy ugyanaz az ember, aki tegnap idejött, mert az a férfi dühös volt – milyen dühös volt! Ő köpött, te pedig meghajolsz előttem, megérinted a lábamat; hogyan lehetnél ugyanaz az ember? Nem vagy ugyanaz, ezért felejtsük is el a dolgot. Az a két ember, aki köpött, és akit leköptek, már nincs többé. Gyere közelebb! Beszélgessünk valami másról!

tünde0828 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 4457

A racionalizmus tulajdonképpen rögeszme, amely az európai civilizációnak az újkor elején támadt spirituális minimumából keletkezett. Ennek a pszeudospirituális kényszernek szülötte a technika, un rêve défaillant, ájult álom.

Mit álmodik ez az álom? Jules Verne-regényeket. Léghajókat és repülőgépeket és drótnélküli távírót és rádiót és televíziót, rakétát és holdbarepülést, utazást a tűzfolyamon a föld középpontja felé, a levegőből kivont elektromagnetizmust, és dobozokban tárolható napenergiát.

Nemo kapitány Nautilusában ül, tizenkétezer méterre a tenger színe alatt, egyedül. A tengeralattjárónak saját erőműve van, mindenfelé ragyogó fény. Saját fűtése van. Saját oxigénfejlesztője. Megnyomja az egyik gombot, és a láthatatlan orgona Bach h-moll miséjét játssza. Megnyomja a másik gombot, és a televízió eljátssza a Hamletet. Közben megéhezik, megnyomja a harmadik gombot, és begördül az asztal, nyolcfogásos ebéddel és portói borral. Megnyomja a negyedik gombot, és a teleszkópon közvetlen közelből látja a Holdat és a Vénuszt és a Jupitert.

Más gombot nyom meg, a tengeralattjáró megindul, és fölemelkedik a tenger színére, ott megint gomb, a Nautilusnak szárnya nő, a levegőbe emelkedik és felszáll a Mount Everest csúcsára. Nemo kapitány a fedélzetre ül és pipázik, nézi a hegységen tomboló orkánt, közben gombot nyom meg, és az asztalon terem egy pohár friss grapefruit leve. Mindig csak azt kell tudni, hogy melyik gombot nyomja meg. Nemo kapitány nagyon vigyáz arra, ha a Westminster Abbey-ben a vasárnapi prédikációt akarja meghallgatni, ne azt a gombot nyomja meg, amely az automatikus gyorstüzelő ágyúból percenként negyven gránátot lő ki.

Nemo kapitány kolosszális ember, mert ő mindezt hallatlan komolyan veszi, és a gombnyomáselméletre esküszik. Mindezt ő maga találta ki és építette meg. Ha ez a tizenhat éves sihedert elbűvöli, érthető, mert ez annak a világa.

Ha érett embert, akkor un rêve défaillant. Ha azonban egész civilizációvá lesz, akkor kollektív elmebaj. Ha pedig ez a kollektív elmebaj háborúra készül, és taktikai fegyvereket készít, akkor ez az, amit öngyilkosságnak lehet nevezni.

Nemo kapitány veszedelmes ellenfél. Nem azért, mert okos, hanem éppen, mert hallatlanul korlátolt és eszelős és tehetségtelen. Mert középszerű. Mert serdületlen, és a humánum értékeiről sejtelme sincs. Őt egyedül az érdekli, hogy melyik gombot nyomja meg. Ha diák lenne, még lenne lehetőség arra, hogy megérik. De felnőtt férfi, s így a helyzet reménytelen.

Nemo kapitány a spirituális minimum alatt él, és nincs is tisztában azzal, mit csinál, mint a diák, aki megrészegszik attól, hogy sikerült klórt fejlesztenie – és megmérgezi az egész házat.

Hamvas Béla

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.31 0 0 4456

Kosztolányi Dezső

Szénrajz

Most gondolok az őszi vándorokra,

kik az országúton sóhajtva mennek,

hátukon egy batyúval, tántorogva,

vágyuk feszítve a vak végtelennek.

Eső szitál és hervad már a nyárfa,

csak pár levele inog még fehéren

a holt gallyon, oly búsan, mint az árva

halott mellén a vitézségi érem.

Minek is élni? Halni már a célja,

elég, elég volt küzdeni idáig.

A tompa csöndből hallani alélva

az elvonult nyár aranytrombitáit.

Ki tegnap állt, az fekszik most a földön,

és sírni is erőtelen ezentúl.

Köröskörül a köd akár a börtön,

a hangtalan és ájult őszben elnyúl.

De jajgatnak sírjukban a halottak,

kik élni vágytak volna, jajveszéklő

szóval kiáltanak és felzokognak.

Tiértetek bor... álom... pálma... szép nő...

Itt járnak ők sötét, halálra sértett

arccal közöttünk és rázzák az ajtót,

bitangoló sok millió kísértet,

a sírból az élet felé sohajtók.

A katona tanyák körül bolyong most,

hol rózsaszín láng ég, az arca sápadt,

csak nézi az égboltot, a borongóst,

szíve üres, tarisznyájába bánat.

Hideglelős szemét feszíti tágra,

és óriás fantasztikus alakja,

amint reámered e bús világra,

s lelkét, szegény lelkét a semmi lakja.

Az ablakon lesi, amint a polgár

dunyhák között vetkőzödik az ódon

hálószobában, puffadt vánkosoknál,

s libeg-lobog gyertyája furcsa módon.

Hol az ő ágya? Hollók, éji varjak

kárognak útján, gyengelábu, részeg,

és átkozódva búsan tovaballag,

mint a középkori lándzsás vitézek.

kep: Claude Monet - Nyarfak

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.31 0 0 4455

TI NEM IS SEJTITEK...

„Egyik este az Élet szerkesztőségét együtt hagytuk el KOSZTOLÁNYI DEZSŐVEL, az akkor már ünnepelt fiatal költövel. Először politikáról beszélgettünk. Majd az irodalomra tértünk át. A rohamosan fejlődő modern katolikus költészetre.

Igen örülök neki, mondta Kosztolányi, hiszen én is katolikus vagyok.

- Igen, de nem vagy katolikus költő, válaszoltam neki.

Ez igaz – folytatta kissé lehangoltan. Pedig katolikus nevelést kaptam, de hitemet forrongó ifjúságomban elveszítettem.

- Akkor miért szeretsz bennünket?

Nem titeket szeretlek, hanem a vallásotokat. Olyan páratlan, tündöklő vallás egy sincs, mint a tiétek. Tiszta költészet.

- Nono!- ellenkeztem vele.

De igen, tiszta költészet! És ötödik jelzőt kellene adnotok neki. Négyet a hittanban tanultam, hogy egy, szent, általános (katolikus) és apostoli. Ötödik jelzője az lehetne, hogy szép.

- Azt mi is tudjuk!

De nem tudatosítjátok eléggé. Ti nem is sejtitek, milyen széppé és változatzossá tettétek az életet, amely magában fárasztó és unalmas. Ti ünnepeitekkel részekre bontottátok az évet. Szolgálatba állítottátok fel a csúcsokat: építészetben, szobrászatban, festészetben, zenében, költészetben egyaránt. Ezt nem éppen Chateaubriandtól veszem.

Ti november elsején, amikor kezdődik az őszi vörös hervadás, kiviszitek az embereket a temetőbe, és meggyújtjátok a kegyelet gyertyáit és mécslángjait. Virággal borítjátok a sírokat, és figyelmeztetitek a világot az elmúlásra. Félistenek és hősök felett elsíratjátok a requiemet.

Amikor megjön a december, hajnali misét tartotok. A hajnali kék ködben, amely olyan, mint a szilva hamva, süveges, lámpásos emberek bandukolnak a kivilágított kis falusi templomok felé, és teli torokkal énekeltetitek az „ Ó, fényességes szép hajnal” kezdetű ódon adventi éneket. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, a sötétség egyre sűrűbb és hosszabb. És ti azt mondjátok, nem kell félni. Majd jön valaki, aki elűzi a sötétséget, és sose látott fényt gyújt a világnak. Az adventi emberek remélnek, és várják a fényt.

A várakozásban kicsordul az ajándékozási kedv. Titokban vásároljátok szeretteiteknek az emléktárgyakat, hogy szeretettel ünnepeljétek együtt azt a hallatlan és páratlan tüzijátékot, amelynek sziporkái New Yorktól Tókióig látszanak.

Akkora az öröm, hogy a világ táncra perdül. És ti mosolyogva nézitek a jégszikrás farsangot. De pár hét múlva ismét üstökön ragadjátok az embert, és azt mondjátok neki: Elég volt! Kék lepellel borítjátok a templom képeit, hamut hintetek a kijózanult fejekre és azt mondjátok: memento homo! Emlékezz ember, hogy porból vagy és porrá leszel. Az élet nem lehet örökös vigalom. A rózsa mellett felvérzik a tövis. És igyekeztek meggyőzni a világot, hogy mindenkinek szenvedni kell. A vonakodó embernek megmutatjátok a keresztet. A Kálváriára járatjátok az embereket, és a szenvedés szépségeit magyarázzátok nekik. Egyre jobban sarokba szorítjátok őket: a szenvedés és gyász komor hangulatába. És megjön a nagyhét. Elnémítjátok a harangokat, és rekedt kereplők hangja mellett énekeltetitek velük sötét templomokban Jeremiás halhatatlan siralmait. A nagypénteki katarakta tetején a bíboros, a püspök leveti saruit a szentélyben, és mezítláb csúszik a földre fektetett kereszt elé, amelyen meghalt Krisztus. És felállítjátok a nagy Halott sírját. Piros, zöld, sárga üveggömbök mögött ijedt kis gyertyák égnek, halvány virágok dideregnek, sírás fojtogatja a torkokat, csörren a rézfillér, és döbbenve áll a világ a nagy ravatalnál.

Nagyszombaton felzúgatjátok a Rómából visszatért harangokat , aranyos karingbe öltöztök, terelitek a népet, amely ellepi a templom-teret és megindul az öröm mámorában ujjongó körmenet- Alleluja! Föltámadt Krisztus e napon. A körmenet szegélyén sorfalat állnak a fák, zöld rügyekkel figyelnek rátok. Igen! Igen!- mondogatják a fák Valóban itt a feltámadás: a tavasz..

Oly szép mindez, hogy az egyházhoz akkor se volna szabad hozzányúlni, ha Isten nem volna sem égben, sem bennünk. Ha valami szörnyű hatalom kipusztítatná a világból a virágokat, a színeket, és hamuszürkévé tenné a földet, vagy eltörölné a modern ember játékszerét, a sportot, nem okozna akkora kárt, mintha az egyházat törölné el”

(Kosztolányi Dezső véleményét a húszas években ismert papköltő, Harsányi Lajos jegyezte le.)

(Kovács S. Isten embere, Bp.1966.183. p.).

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.31 0 0 4454

Szia :-)

Ez jo - gratulalok! :-)))

" Valóban csodálatos Isten világa körülöttünk, ám még csodálatosabb Isten világa bennünk.

Ott terül el a dal földje, ott terül el a költő szülőföldje."

/ Henry Wadsworth Longfellow /

Előzmény: tünde0828 (4453)
tünde0828 Creative Commons License 2013.08.28 0 0 4453

Nem titok. :) Bölcsészet, magyar szak. :) 

"A gondtalan embernek nincs gondja, a gondatlan ember nem gondos, fiunkat az iskolába járatjuk, de jártatni csak lovakat lehet "A nyelv maga a végtelenség. Minél tovább foglalkozom vele, annál inkább látom, hogy sohase lehet a végére érni. Csak vérünk érzi. Értelmünk mindig elámul, ha elemezzük és tudatosítjuk azt, amit vérünk érez. De ez az ámulat számomra az élet egyik legnagyobb gyönyörűsége." Kosztolányi Dezső

Előzmény: Törölt nick (4450)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.20 0 0 4452
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.19 0 0 4451

Mirtse Zsuzsanna

Műrepülés

Zebegényben a templom órája

rég megállt, a számlap csak a halott

időt mutatja. Induljunk, mondtad,

jobb máshol, itt semmi nem változott.

Sirályok köröznek most felettem,

odabent kicsi, belső udvarok,

bükkfatemplom-liget az otthonom,

mögöttem felégetett városok.

Máshol szárnyatlan vagyok.

Maradok.

Párizsban a kis utcákat róttam,

etettem idegen galambokat,

a Boul’Mich-en mindig vendég voltam,

csavargókkal ittam bort, híd alatt.

Szemesen a lépcső – tényleg titkos.

Ha végigjársz, látod, nem vagyok fal.

A tetején leégett fatemplom,

balatoni helyett tengeri hal.

Az első eldobott gyufaszál is

itt ért földre. Nekem mondod? Tudom.

A külváros ronda, mint mindenhol.

Mégis szebben ronda. Neked mondom:

máshol szárnyatlan vagyok.

Maradok.

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.19 0 0 4450

Szia:-)

Koszonom, koszonjuk szepen :-)

Gratulalok, ez nagyon jo hir :-))...es azt elarulod - ha nem titok - hogy mit fogsz tanulni? :-)

"Nem mások tesznek boldoggá. Nem ő, te és ők, és nem a pénz, a szerencse és a jólét. Boldog csak akkor lehetsz, ha megszólal a dalod. Lehet, hogy éppen nem történik semmi. Nincs ott senki, egyedül vagy, és mégis érzed. Átéled, hogy: "Most jó! "

/ Müller Péter /

Előzmény: tünde0828 (4449)
tünde0828 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 4449

:) Sok örömöt kívánok a lányodnak! :)  Én pedig egyetemre készülök. 

"A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle. Mert amikor bennünket elküldtek, az útra bocsátó Hatalom így szólt: Rád bízok mindent embert külön, kivétel nélkül mindenkit, segíts, adj enni, adj ruhát, mindenkire vigyázz úgy, mint magadra...Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg! Az egész világ a tied. Szabad vagy a kövektől az étherig..." Hamvas Béla

Előzmény: Törölt nick (4443)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 4448

Kellemes hetveget Mindenkinek!

"Lelkünk, mint halott lepke, oly törékeny,

mint hárfahúr, a szélben elszakad,

elég hozzá egy rosszul értett szó is,

elég egy félreértett mozdulat"

Faludy György

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 4447

Republic - Nem kell félni

"Arról beszélt, hogy elmegy nemsokára

és itt a földön nem lelek nyomára,

mert ha az ember meghal, minden dolga

olyan, akárcsak sohasem lett volna.

Egy helyen marad meg igaz valója:

a fénysugáron, mely leválik róla."

Faludy György

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 4446

"Az élet kusza és zavaros volt.

Akár a sakkjáték elveszett figurái.

Mint egy fél szabásminta.

Mint amikor nemet mondasz, de igent értesz.

Mint amikor sokat akarsz, de keveset kapsz.

De lassan kiegyenesítem.

Az élet egy kusza vonal volt.

Mint amikor azt mondom, a tied, de úgy értem, az enyém.

Mint amikor rosszul érzed magad, de azt mondod, jól vagy.

Mint amikor tejet kérsz, de bort kapsz.

Mint amikor fát látsz, de indát mondasz.

De lassan kiegyenesítem.

Az élet ma már világosabb.

A szálak kibogozódnak, És a remény közel van.

Még számos ütközet vár rám,

De már nem rémülettel várom.

Tizennégy év után kisimítottam a ráncokat."

(Vanessa : A ráncok kisimítása – egy Asperger szindromas lany verse) 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 4445

Marjorie Chappel:

Sérült emberek boldogsága

"Áldott, aki türelmesen

Meghallgatja nehézkes szavunkat,

Mert így rájövünk, hogy

Ha kitartóak vagyunk,

Meg tudjuk értetni magunkat.

Áldott, aki nem szégyell

Nyilvánosan mutatkozni velünk,

És nem törődik a ránk bámuló Idegenekkel,

Mert társaságban

Mennyei megkönnyebbülés az

Életünk.

Áldott, aki soha sem siettet,

És ezerszer áldott, aki nem veszi ki a

Munkát kezünkből, hogy megcsinálja /helyettünk,

Mert sokszor csak időre van szükségünk

Nem segítségre.

Áldott, aki mellettünk áll,

Amikor valami újba kezdünk,

Mert számára a hibáink eltörpülnek

Az eredményeink mellett.

Áldott, aki a segítségünket kéri,

Mert a legnagyobb szükségünk arra van,

Hogy szükség legyen ránk.

Áldott, aki mindezen cselekedeteivel

Bizonyítja számunkra,Hogy nem sorvadt izomzatunk,

Nem a sérült idegrendszerünk tesz

Minket egyénivé,

Hanem énünk, melyet Isten adott,

És amelyből semmi gyöngeség

Nem von le semmit.

Áldottak mindazok, akik tudják,

Hogy én is ember vagyok,

És nem várják el tőlem, hogy szentként

Viselkedjem,

Csak azért, mert sérültnek születtem.

Áldottak mindazok,

Akik kérés nélkül is megértenek minket.

Áldottak mindazok, akik elfelejtik

Testem tökéletlenségét,

És csak a lelkemet látják.

Áldottak mindazok, akik teljes

Embernek látnak,

Egyedülinek és egésznek

És nem csak egy roncsnak,

A Teremtő tévedésének.

Áldottak mindazok, akik olyannak

Szeretnek,

Amilyen vagyok,

És nem gondolnak arra,

Hogy milyen lehettem volna.

És áldottak az én barátaim,

Akiktől függök,

Mert ők az én életem tartalma

És öröme."

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 4444

"Egyszer volt, hol nem volt, valahol a tengerben, mondjuk, a Capri-öbölben egy hullám, amelyik beleszeretett a sziklába. Mindig körülötte fodrozódott, csókolta éjjel-nappal, fehér habkarjával ölelte. Sóhajtozott, zokogott, könyörgött, hogy legyen az övé, és addig ostromolta szerelmével, míg lassan-lassan alámosta a szikla ellenállását, és egy szép napon, mert nem bírta tovább, a szikla megadta magát, és a hullám karjába omlott. (...) És akkor a szikla, a körülrajongott, az imádott, az annyira áhított szikla nem létezett többé. Egy kődarab hevert csupán a mélyben, a tengerfenéken. A hullám úgy érezte, megcsalták, rászedték, és hamarosan másik sziklát keresett magának."

Erich Maria Remarque

Vangelis - Fields Of Coral

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 4443

Szia:-)

Koszonom szepen, keszulunk a lanyom eskuvojere - pont egy het mulva lesz :-))...es a Tied?...remelem minden rendben...

...hu, ez a vers nagyon-nagyon...

"Az ismeret ma mindenkit magányos

toronyba zár, ahol a téboly szálldos,

hol nem lelünk hitet, harmóniát,

gyógyszert a halál és a jövő ellen,

sem vigaszt. Mentől többet tud az ember,

annál kétségbeejtőbb a világ."

Faludy György

Előzmény: tünde0828 (4441)
tünde0828 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 4442

tünde0828 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 4441

Üdvözöllek! :) Remélem, hogy jól telik a nyarad!

Villon - Haláltánc ballada

Ott ült a Császár. Dús hajában
hét csillag volt a diadém.
Rabszolganépek térden állva
imádták, barna köldökén
a Göncöl forgott, válla balján
lámpásnak állt a holdkorong:
de a bohóc sírt trónja alján:
"Mit sírsz" - rivallt reá - "bolond,
nincs szív, mit krdom át ne járna,
enyém a föld!"... S hogy este lett,
egy csontváz tántorgott eléje
s elfutta, mint egy porszemet.
- Kényúrként éltünk mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

Gót ablakokban sírt az Orvos:
"Uram, nektárod merre nő,
amely ír minden kínra s melytől
meggyógyul minden szenvedő?"
S az nyílt: keszeg magiszter
táncolt végig a szobán,
kezében mély ólomkehelyből
kínálva színtelen borát:
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit hegged nem takar,
igyál, testvér; e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."
- Kontárok voltunk mindahányan,

A kútkávánál állt a Gyermek,
szakadt gyolcsingecskében, s rőt
topánban, s nézte lenn a vízben
képét, mely játszani hívta őt:
..."Ha jössz: a holdleánytól este
a cukrot süvegszám kapod,
s minden pirosló reggelente
békákon ugráltunk bakot."
"Jövök már!" - szólt, s a víz lenn nyálas
siklót dagasztott zöld hasán,
míg a halál vihogva vitte
anyjához a vörös topánt.
- Balgán játszottunk mindahányan,

Repedt tükrénél állt a Céda:
"Hajamnak árja még veres,
miért, hogy már a régi léha
seregből már senki sem keres?
Ölem még izzó csókra éhes,
mellem rózsája még kemény..."
S az ablakon röhögve lépett
be az utolsó válegény:
"Hopp, Sára, hopp gyerünk a táncra,
ma: holt szerelmeid torán
hadd üljön nászlakomát lárva
ágyékod hervadt bíborán!"
- Buján fetrengtünk mindahányan,

Éjfél borult a háztetőkre,
s kuvikhan szólt a berken át,
midőn a Bankár útnak indult,
elásni véres aranyát.
Az útkereszten vasdoronggal
hét ördög várta s a Halál;
s mikor kardot rántott, a csontváz
fülébe súgta: "Mondd, szamár,
szamár, mit véded még a pénzed?
Meghalsz s a kincsed elviszem,
s a kincs helyett eláslak téged,
akit nem ás ki senki sem."
- Kufárok voltunk mindahányan,

Aránypárnáin ült a Dáma,
s üvöltve sírt: "ne még, ne még",
de ő már átkarolta drága
csípői karcsú, gót ívét,
"engedj csak még egy lanyha csókot,
meg egy gyönggyel kivart ruhát,
engedj csak még egy buja bókot,
még egy szerelmes éjszakát" -
de ő, rút foltot fetve mellén,
mely, mint rákseb, egyre nőtt,
fehér testét nyakába vette
és vitte, vitte, vitte őt.
- Tunyán helyéltünk mindahányan,

Tüzénél állt az Alkimista,
s óráját nézte, mely lejárt.
"Isten vagy ördög: egy napot még,
amíg megoldom a talányt,
a végső, nagy talányt, amerre
görebjeimnek ezre vitt,
csak egy napot, mert megfejtem,
megfejtem holnap alkonyig."
"Nem fejted" - szólt a hang- "nem fejted"
s vállára vette jéghideg
kezét , míg felrobbant a lombik:
"Aludni mégy most, mint a töbiek.
- A Titkot űztük mindahányan,

Pestis-csengőkkel jött dögvész,
s a reimsi szentegyház előtt
húsvétvasárnapján derékon
kapta a hájas Püspököt:
"Néked szereztem ezt a nótát,
gyerünk nagyúr! Csengőm csörög -
légy pápa vagy próféta, rózsás
hajnalködökbe öltözött,
légy szent püspök, vagy rút eretnek
ki ég a máglya kormain,
misézhetsz lenn - én fenn nevetlek
a dómok csonka tornyain!"
- Álszentek voltunk mindahányan,

A vén Paraszt már tudta s várta
alkonytájt kinn az udvaron:
"Görnyedt testünknek nincsen ára,
s úgy halunk meg, mnt a barom.
Kaszás testvér! Sovány a földünk!
könyörgöm: egyet tégy nekem:
ha elviszel, szórd szét trágyának
testemet kinn a réteken!"
Ő rábólintott s vitte lassan,
s úgy szórta, szórta, szórta szét,
mint magvető keze a búzát,
vagy pipacsot az őszi szél.
- A földbe térünk mindahányan,
s az évek szállnak, mint a percek,

Előzmény: Törölt nick (4433)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 4440

Republic-A tűzzel játszom

"Csak úgy legyen, ahogy lehet
A valóság, ha Rád nevet
Ha törni kell, hallj meg nagyon
Amíg vagyok, én folytatom
A tűzzel játszom, félek attól, hogy megéget
Ha rossz volt csak Rád gondoltam
A lángszórókból tűzvirágok nyilnak újra
De szép volt minden álmomban
Vígasztalj, vígasztalj,
Simogass csak a hangoddal,
Te vagy a legszebb kincsem
A tűzzel játszom, egyszer úgy is majd elégek
Csak álom volt, hogy itt voltam"

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 4439

Kosztolányi Dezső

Szemét és csillagok között

Ha emberek közé megyünk, fényes terembe,

remegve toljuk a tiltó reteszt.

A tiszta nők nyugodt és enyhe mellén

oly súlyosan lóg az aranykereszt.

Ez a talaj szilárd - ők állnak, ülnek,

vagy fekszenek, nyugodtan alszanak.

Övék a föld, a biztos rejtve-élés,

vetésükben lassan kikél a mag.

Mi a jövőt fogunkkal ráncigáljuk,

köldökzsinórját tépjük esztelen,

mi Mágusok vagyunk, Előidézők,

és korcsolyázunk kócos fellegen.

És minden úszik és csurog köröttünk,

bukunk, hacsak hozzánk nyúlnak puhán,

folyton-folyó és folyton-újuló lét,

síkos, csuszamlós trottoir-roulant,

hullám a szélben, szél a fellegekben,

szemét és csillagok közt a kezünk,

bizonytalan habokban, életünkben

alélva és őrjöngve evezünk -

csak evezünk a ködben és a szélben,

mint tántorgó és ájult szívbajos,

ki kétes életének óceánján

rozzant ladikkal tétova hajós.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 4438
Előzmény: Törölt nick (4437)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 4437

“Gyűjtjük az adatokat, dolgokat, embereket, ötleteket, “mélyenszántó tapasztalatokat”, anélkül, hogy megértenénk lényegüket… De néha eljönnek más idők is. Amikor megálljt parancsolunk magunknak. Nyugodtan elüldögélünk valahol. Elveszünk egymásra rakódott emlékeink halma alatt. Figyelünk, és meghalljuk, amint egy másik világ halk szellői susogni kezdenek.”

/James Carroll /

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.28 0 0 4436

'O lands! O all so dear to me -- what you are, I become part of that, whatever it is.'

Walt Whitman 

("Tree of Other Lands" by Josephine Wall)

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.28 0 0 4435

"Azóta én is rájöttem, milyen nehéz jónak lenni, illetve, hogy a jóhoz rosszat is kell tudni tenni, mert mindenki egyszerre jó meg rossz, és a körülményektől függ, ilyen lesz-e, vagy olyan."

Örkény István

/sajat fotok/

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.28 0 0 4434

Republic - Zsoldosok, katonák

„Nem csak arra, hogy mindig szilárdan álljunk a földön. Nem csak arra, hogy két lábon próbáljunk eljutni célunkhoz. Néha szárnyak is kellenek. Felemelkedni, szállni, repülni álmaink útján célunk felé. Hinni azt, hogy elérjük, hogy ami ma álom, egykor valóság lesz. De ehhez nem elég a láb. Ehhez szárnyak kellenek.

Mosolyszárnyak."

Csitáry-Hock Tamás.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.27 0 0 4433

Szia, koszonom szepen - viszont kivanom!:-)

Orulok Neked! :-)

„A titok 12 pillére

1. A tiltás létrehoz.

2. A tagadással állítasz.

3. Aminek ellenállsz, az hat rád.

4. Amitől félsz, az bekövetkezik.

5. A teremtéshez tér kell.

6. Ami téged vonz, azt te is vonzod.

7. Amit elfogadsz, attól teret kapsz.

8. Amiről van egy képed, arra képes vagy.

9. Csak akkor kaphatod azt, amit akarsz, ha tudod, hogy mi az.

10.Nem kell, hogy kutass a szeretet után, amikor abból vagy.

11.A karma titka : ami körbe megy, az körbe jön.

12.Amit megosztasz másokkal, azt meghálálja az Univerzum !"

Előzmény: tünde0828 (4431)
tünde0828 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 4432

Igen, sajnos valóban így van. S ami még sajnálatosabb, hogy magamon is szoktam tapasztalni...

"Komolyan végiggondolni önmagunkat - ez a legjelentősebb lépés, amit fejlődésünk során valaha is megtehetünk." Shirley MacLaine

Előzmény: Törölt nick (4427)
tünde0828 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 4431

Kellemes hétvégét kívánok! :)

"Aki másokat ismer, okos.

Aki magát ismeri, bölcs.

Aki másokat legyőz, erős.

Aki önmagát legyőzi, hős."

Lao-Ce

tünde0828 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 4430

"Mágikus áldozat az, amikor valami olyasmit teszünk, amire sem a körülmények, sem egészségi állapotunk nem kényszerít bennünket, Mikor valami olyat teszünk, amely fizikai érdekeinkkel, kényelemszeretetünkkel, kéjszerző hajlamunkkal, hiúságunkkal, vagy személyes becsvágyainkkal ellentétes, világi megítélés szerint esetleg értelmetlen, és semmi anyagi hasznot nem jelent. Amit nem kell megtennünk. Nem kellemes megtennünk. Ami talán fájdalmas, fárasztó. Nem hoz sikert.  Csak szolgálat, elismerés nélkül. Adomány, ellenszolgáltatás nélkül. Önfeláldozás, hála nélkül. A léleknek, a jellemnek ez az elmondhatatlanul különös aszkézise, e titokzatos és emberfeletti heroizmus az, amely a mágikus gyümölcsöt termi. Amely rejtéjes szellemkezekkel kioldja anyaghoz kötött sajgó idegszálainkat. Finom sebészujjunkkal kiszabadítja húsunkból a félelemhorgokat. Antitoxinnal közömbösíti beidegzett rossz szokásaink mérgét és saját gyerekes igényeink, indulataink fölé emel bennünket. Aki belül így szabaddá lesz, arról kívül is lehullanak a bilincsek. 

A puszta szavakkal való áldozás azonban nem áldozás. A közömbös és felelősségmegváltó jótékonykodás nem áldozás. Amit adunk, önmagunkból kell adnunk, úgy, hogy még forró a vágyainktól, kegyeletünktől, vérünktől, verejtékünktől és könnyeinktől. Ez a felszabadulás egyetlen valutája. Szolgálni ellenszolgáltatás nélkül. Dolgozni siker nélkül a dicsőségért, ami a Messiásé bennünk."

Szepes Mária - Az áldozat mágiája 

Előzmény: Törölt nick (4429)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!