Keresés

Részletes keresés

jacsoj Creative Commons License 2016.10.08 0 0 20565

Ha a CO2 nehezebb a levegőnél, akkor hogy megy be a levegő?

 

Előzmény: Flanell (20564)
Flanell Creative Commons License 2016.10.08 0 0 20564

Nem kell éppen megtölteni az üveget, mert ki fog forrni.

Ha már félig van, az is elég. Az üveg szájára tegyél valamit, ami mellett a keletkező gáz feleslege ki tud jönni, de levegő nem megy az üvegbe. (Nálam ez egy régi parafadugó, ami nem illeszkedik jól és nem is szorul az üvegbe.)

A CO2 nehezebb a levegőnél, tehát amennyi keletkezik, az egyből elterül a must felszínén, és elzárja a levegőt, aztán végül teljesen kiszorítja azt.

Az utóbbi években 25-30 l mustot szoktam tenni 50 l-es üvegbe, és még nem volt probléma.

Előzmény: G.á.b.o.r. (20563)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2016.10.07 0 0 20563

Köszi a választ! Hát a színe valóban bámulatos, este fogom kipréselni és megy a rozé mellé érni a pincébe :) Mivel van hegesztőgázom dögivel (inert gáz: Argon + CO2) azzal lesz "ledugózva" az üveg ha nem tudom megtölteni

Előzmény: Flanell (20562)
Flanell Creative Commons License 2016.10.06 0 0 20562

Azt lehet csak igazán.  :)

Héjon erjesztve nagyon erős festő szőlő, fehéret hozzákeverve is szép vörös lesz a bora.

Előzmény: G.á.b.o.r. (20561)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2016.10.04 0 0 20561

Sziasztok. Otellót is lehet héjon erjeszteni, ugye? Főként hogy 3 fokot emeltem cukorral, szóval annak kompenzálnia kellene a metil tartalmat bőven... évek óta pálinkázok, most gondoltam borba is belekóstolok :)

Maci_P Creative Commons License 2016.10.04 0 0 20560

Örülök, ha már biztosabb vagy a dolgodban. A levél egyes fajtáknál nem mindig néz ki ugyanúgy, vannak olyanok, amik nem mindig szeldeltek, vagy csak az öregebbek hozzák a hivatalos formát, és egy oltványnál ez nem feltétlen jelenik meg az elején. És persze a környezet, valamint az alany is befolyásolhat valamennyire. Legalábbis ezeket tapasztalom a saját fajtáimmal.

A felajánlásod köszönöm, én más régi fajtákkal játszom.

Előzmény: bakatorro (20559)
bakatorro Creative Commons License 2016.10.04 0 0 20559

nna, úgy néz ki megmenekültem ... : )

mostani képeken, amiket a forrásomtól kaptam, nagy a hasonlóság:

 

 

a friss levelek alig tagoltak.

lehet, hogy ivarilag leromlott a fajta?

 

 

(friss oltvány)

 

mégegyszer, köszönöm a segítséged.

 

ha szeretnél pár oltványt, tudok adni belőle.

ez a tudőszínű bakator amúgy.

 

Előzmény: Maci_P (20525)
bakatorro Creative Commons License 2016.10.04 0 0 20558

én tudok valakit, aki tud adni vesszőket.

Erdélyben, Avasújvároson.

én is úgy oltattam.

Előzmény: Volán Ellen (20545)
Jani71 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 20557

Jómagam is csak lebeszélném az olvtársat erről a fajtáról.

A részleteket már leírtam (talán a csemegeszőlősben, nem tudom). Sokkal jobb fajták vannak már.

Természetesen azonban úgy tesz, ahogy helyesnek ítéli, nem vagyunk egyformák.

Mindenesetre én átoltogatom, mutatóban hagyok egy rügyet, vagy lehet, hogy azt se,

mivel az 'alany' úgyis az lesz, bármikor reprodukálható (de minek...).

Előzmény: vlacko (20556)
vlacko Creative Commons License 2016.10.01 0 0 20556

Na ezért ma direkt megkóstoltam az auchanban, ott árultak. Tényleg jellegtelen. A mellette levő kara guzul sokkal finomabb volt.

Előzmény: Flanell (20554)
attika672 Creative Commons License 2016.10.01 0 0 20555

Én is hasonlóképpen szeretném szaporítani,az eredményről mindenképpen beszámolok.

Ha arra jársz nézz be a szeszes fórumra,lenne néhány kérdésem.

Köszönöm.

VA

Előzmény: öreg-muslica (20552)
Flanell Creative Commons License 2016.10.01 0 0 20554

Moldovát tudok adni, ha más még nem jelentkezett. Majd szólj, ha aktuális lesz. Február közepe és március közepe között szoktam metszeni.

 

Viszont ha rám hallgatsz, nem foglalkozol ezzel a fajtával.

Rendkívül szép, mindennek ellenálló, csak éppen megenni nem érdemes. Évjárattól függően közepes ízű és ízmentes között változik.

Észak-Alföldön és mátrai borvidéken is van belőle, a borvidéken csak a tőke erősebb, de az íz nem jobb.

Előzmény: atrego (20530)
Flanell Creative Commons License 2016.10.01 0 0 20553

Ha nem lesz jelentkező, szerintem bontsd ketté a dolgot.

Olyan embert talán még itt a topikban is találsz, aki szívességből megszakérti a szőlődet.

A konkrét fizikai munkához meg helyben keress napszámost.

Előzmény: medvegyu (20551)
öreg-muslica Creative Commons License 2016.09.29 0 0 20552

Örülök neki, ez tényleg rekord gyorsaság.

Nem kaptam visszajelzést a korábbiról.

Egy másik ismerösöm tejfölös pohárban csíráztatta és nevelte bent, mad a fagyok után a helyükre ültette. Vagy két hónapig félárnyékot biztosított nekik. 10/10 sikere volt. Azóta már böven teremnek…….

Sok sikert,

ö-m

Előzmény: attika672 (20550)
medvegyu Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20551

Sziasztok!

 

Szőlők rendbetételéhez keresek hozzáértő segítséget.

Egy 16x25 tőkés tábláról van szó, aminek már szinte csak a fele terem sajnos.

Idén nagyon el lett hanyagolva sajnos.

Kb. két tőke akár esca gyanús is lehet, meg jó pár tőke apró, satnya, gyűrött leveleket hoz, termés nélkül.

Más típusú gond, hogy a támszerkezet is kezd kidőlni.

 

Ezekben keresem hozzáértő segítségét.

A helyszín Pilisborosjenő.

 

Az email címem medvegyu kukac gmail pont com.

 

 

 

 

attika672 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20550

Ma megérkezett a küldemény.

Nagyon köszönöm,meglepően gyors  volt.

Néhány éve küldtél ilyen szőlőmagot egy fórumtársnak,neki sikerült e szaporítani?

Előzmény: öreg-muslica (20532)
juhosttt Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20549

Pont ma olvastam, hogy Rambo (szolo.blog.hu szerzője) valamilyen baktérium törzset alkalmazott ezellen. Ez nem is olyan rossz dolog, érdemes utána nézni.

Előzmény: alfi13 (20548)
alfi13 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20548

Ha igaz az hogy szürkerothadás akkor Teldor az egyetlen szer aminek aránylag rövid a várakozási ideje. Borszőlőnél 14 nap. De azt írják róla hogy megelőzésre kell használni nem tudom a kialakult fertőzést menyire tudja megállítani.

Előzmény: vlacko (20547)
vlacko Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20547

Réz kellett volna neki?

Egyébként kb. 3 hete kezdődött, akkor már nem akartam permetezni, mert érik folyamatosan.

Előzmény: alfi13 (20546)
alfi13 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20546

Lehet hogy szürke rothadás lesz a kép alapján.

Előzmény: vlacko (20539)
Volán Ellen Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20545

Üdv Mindenkinek.Érdeklődöm hogy Piros,Kék,Tüdőszínű Bakator oltványt nem tudtok valahol eladót?Szabadgyökerű vagy konténeres lenne jó.Legvégső esetben vessző is...😀 Én ugyanis sehol nem kapok.A Balatonnál van,de csak februárban adnak ugye vesszőt,azt még oltanom kell,szóval az sok idő lenne,gyorsítanám a folyamatot gyökeres megoldással.Az is jó ha erdélyi termesztőt ismertek,rendelési megoldás is érdekel.Előre is köszi a segítségeteket.

vlacko Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20544

Köszi az infót. Ez valóban azóta jelent meg, mióta meleg van.

Előzmény: pintjano (20543)
pintjano Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20543

Lisztharmat, ami az "ámerikai" szőlőt is elkapja, ha melege van. Márpedig elég sokáig volt 30 fok körül

Nekem is van egy tő, oltványkánt és ilyen permetezés nélkül. Esős hűvösebb nyáron egészséges, mint minden direktermő, s édesebb is, bár én nem szeretem... Lehet egyszer mégis?

üdv PJ

Előzmény: vlacko (20539)
jacsoj Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20542

Kellemes szüretet kívánok a jövő hétre:

jacsoj Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20541

Tedd el jövőre.

 Most már minek írtani a magról kelt gyomokat, vagy nem kel, vagy a tél elintézi. A tarackot még egy pár naplg lehet írtani, most különösen jó, mert télre elpusztul. De arra van olcsóbb szer a glifozát alapanyagú, különböző néven. 10 literhez 1 dl szer kell, de akkor hatásos, ha 1 marék pétisót is belekeversz. Esőt nem kaphat 1 napig, így a héten az idő valszeg alkalmas a gyomirtásra. A fiatal szőlőt azért kerüld el vele.

Előzmény: shaggy86 (20535)
vlacko Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20540

Csak egy tőkém van, és én sem permetezem. Először azt hittem kosz, de nem minden fürtön van, hanem inkább csak azokon, amelyek árnyékos helyen vannak, és nem lehet lemosni.

Idén nem volt szerencsém az otellóval, ez is elérte, meg a fürtfonnyadás is, és a ez az iszonyat mennyiségű poloska is rákapott. 

Előzmény: vlacko (20539)
vlacko Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20539

Ilyen:

Falusi1 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20538

Fogalmam sincs mi lehet az, de nekem van egy, a kerítésre felfutott Otelló, amit a terület korábbi gazdája ültethetett. Mivel én nem szeretem az Otellót, sok évvel ezelőtt kivágtam a teljesen elhanyagolt tőkéket és más fajtát ültettem a helyére. Ez valószínűleg a gyökérről hajtott ki néhány éve, de nem bántottam. A lényeg, egyszer sem permeteztem semmivel soha, így az idén sem, de semmi baja.  Egészséges, már majdnem teljesen érett.

Egy sor kérdés vetődik fel. Pl. hány tőkéről van szó; mindegyik olyan e; az egész szemet beborítja e, vagy csak egy részét a szürkeség. Nem akarok tovább okoskodni, de nem lehet, hogy egy korábbi permetezés nyoma most az éréskor vált láthatóvá? (bár ez nem magyarázza a halszagot)

Remélem nem ért nagy kár, de megértem, hogy tudni szeretnéd a választ.

Előzmény: vlacko (20534)
vlacko Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20537

Nem az. és nem is sorvad alatta a szem, csak büdös.

Előzmény: alfi13 (20536)
alfi13 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 20536

Nem inkább gomba szagú mert akkor az lisztharmat lesz.

Előzmény: vlacko (20534)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!