Keresés

Részletes keresés

Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1374

Számos helyen, pl. templomokban élőkoncertekre lehet benevezni  ( Vivaldi:4 évszak,avagy 4 staggione;  élő operaelőadások)   Szerintem érdemes egy-egy estébe bekalkulálni. Accademia mellett, Szent Márk tér közelében, pl. a Sóhajok hídja mellett börtön épületében, vaúúúúú,    stb.stb.   Beugró 25 Euro.   Nem szükséges elővételben megvenni.

 

 

 

A Dózse Palotára érdemes sok órát rászánni, átrohanni 1-2 óra alatt nem sok értelme van.   "Külföldiül" elérhetőek audio guide-ok 5 euro ellenében.   Ez sokat segít abban, hogy ne csak a felszínt karcolja ott a turiszt. Érdemes lemenni alfába és elképzelni aXVI. század eseményeit, ahogy ott élhettek Velence nemesei.

 

A legizgalmasabb helyek külön vezetővel járhatók csak be a Dózse palotán belül, erre is érdemes előre tervezni időben, és anyagiakban. 

 

 

 

A Szent Márk Bazilika földszinti része ingyenesen látogatható, de olyan iszonyatos tömegek lepik el, hogy nehéz a lényeget átélni.  Itt letölthető ángliusul ingyenesen iPod-on, vagy PDA-n aztán ott helyben meghallgatható ismertető. Ennél több részletet érdemes előre olvasni, vagy letölteni.  Izgalmas a helyszinen meghallgatni.

 

http://www.italyguides.it/us/venice_italy/venice_travel.htm

       

 

A többi múzeum, ami a Szent Márk téren látogatható a Dózse Palota belépőjeggyel szerintem ínyenceknek való csak. Ha valaki egyébként nem látogat itthon is rendszeresen múzeumokat és Velencében csak néhány napot tölt nem veszít sokat, ha kihagyja a könyvtárat, és kapcsoló termeket.  

 

 

A Frari tényleg nagyon szép, izgalmas, ha utána olvas az ember előre és ott az audio guide-ot 2 Euroért kikölcsönzi. Ha csak átszalad rajta a turiszt annak semmi értelme.   

 

 

 

   

Ryke Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1373
:)

700-720km-et írnak az útvonaltervezők, ebből a szlovéniai szakasz egyedül, ami nem autópálya. Én úgy tervezem, hogy 3 körül indulunk, pihenni majd ott fogok és akkor 10-re már odaérhetünk... De a korábbi autós nyaralások megtanítottak rá, hogy +1-2 óra simán belefér egy ilyen útba, nem érdemes még 120-as átlagot sem számolni...

de remélem legalább alagutak nem lesznek, azokat egy életen át kerülném az ausztriai nyaralás óta :D

Előzmény: tomeckk (1371)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1372
Hát elég rettenetesnak hangzik az odautad......
Előzmény: tomeckk (1371)
tomeckk Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1371

ennel lehet kevesebb is, persze. mi olyan 00:30kor ultunk be pest belvarosaban az autoba es 8:48kor raktuk be az autot a parkolohazba (amit meg is kellett talalni a hetkoznap reggeli csucsforgalomban; kaptunk sorompot is mestreben az allomas elott), esett az eso es csak ljubjana utan hagyta abba, sok kamion volt, beteg voltam, es valami erthetetlen okbol kifolyolag fel romania dec. 19en hajnalban utazott olaszba, ami miatt volt forgalom. tovabba dohanyzom, ami miatt tobbszor megalltunk a kelletenel pihenni. tovabba nyari gumival nem akartam szaguldozni szloveniaba, ha mar ugyis tilos ;-)

 

maga a tav olyan kb. 700 km

Előzmény: Ryke (1369)
Ryke Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1370
ehh... nickváltás elmaradt
Ryke Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1369
8 óra, hmm... 6-nál többet nem szánnék rá, így is elég feszített lesz a napi program. Tudom, hogy 4 óra sétálás elég kevéske idő, de mi a párommal csak "fuvarozunk" valakit oda-vissza :)

a parkolási tippet köszi, szerintem maradunk ennél...
Előzmény: tomeckk (1356)
Ryke Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1368
Ha találok valami "akciósat", akkor veszek matricát, de tulajdonképpen nem sokkal hosszabb az út Szlovéniát kikerülve sem. Még meggondolom...

Az árakat köszi!
Előzmény: szeretekutazgatni (1360)
Léna007 Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1367
Köszönöm a tanácsokat. Már korábban is ezt szűrtem le az itt írottakból, hogy nem, fogunk tudni átmenni. De összesen kb. 8 óránk lesz a városra. Annál többet egy napon az ember úgysem gyalogol :-) Szerintem elég lesz.
Ryke Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1366
köszi a tippeket !
Előzmény: Málnaszőr (1352)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1365
LN járat a 42. oldalon
Előzmény: Latya (K.L.) (1364)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1364

42 perc egy irányban, fél óránként jár. A pontos menetrend itt:

http://www.hellovenezia.com/jspvenezia/htmlincludes/pdf/orario_navigazione.zip

 

Sztem egy órányi kellemes séta elég rá,  viszont  egy napos villámlátogatásnál.....háát.....

Előzmény: Léna007 (1362)
szeretekutazgatni Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1363
Ne menj ha csak ennyi időd van!
Akkor csak azt tudod elmondani,hogy voltál itt is,ott is.
Azt az egy napot töltsd Velencében.Van nézni való bőven!
Nehéz lesz eldöntened,mit zsúfolj bele a napba!
Előzmény: Léna007 (1362)
Léna007 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1362
Buranóról láttam már ilyen színpompás képeket, nagyon hangulatos, én nagynszeretnék átmenni oda. Most úgy néz ki a jelenlegi állás szerint, hogy reggel 8-kor landolunka Marco Polon és este fél 7-re kell oda visszaérnünk. Szerintetek belefér egy ilyen egy napba még Burano is?? Mennyi ideig tart oda a hajóút?
georgina 1 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1361
Ez Buránóban készült!
Előzmény: Málnaszőr (1358)
szeretekutazgatni Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1360
Letenye-Zágráb-Trieszt (elkerülő út van)-Velence
Zágráb felé csak egy nagyon rövid út nem autópálya.
A navigációnk még nem tudta,oda felé el is vitt minket.:-(
A szlovénoknál tényleg fél évest tudsz venni-35 euro.
Én nem ragasztottam fel,csak a sarkát,de ellenőrzést kaptunk és a "mérges" ember rácsapott,-így nem tudtam sértetlenül leszedni.
De sokan hirdetnek,pár ezer forintért.(tesz-vesz,vatera)
Horvátországban 6 eurot fizettünk az autópálya használatért a kapunál.
Olaszországban is kapu van,Mestre-ig,ha jól emlékszem,szintén 6 eurót fizettünk.

Szerintem a vaporetto bérletet érdemes megvenni.Egyenkénti jegyvétel sokkal többe kerül.

Murano,Burano nagyon szép!
Előzmény: Raistlin77 (1348)
Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1358

Velence perifériáján:

 

Szubjektív vélemény:  

 

   Burano

 

érdekes hely, a legfőbb különlegessége a sok színűre festett tarka-barka házai. Pici szigetecske, ami szinte teljesen beépült lakóházakkal.      Bár elvileg a terítőiről, csipkéiről (is) híres ennek sok nyomát nem láttuk ott, egy-két boltocskában árusítottak csak néhány ilyen holmit. De hogy ezek hol készülnek, nénikék készítik -e otthon, mint nálunk a matyóhímzést, az nem derült ki.  

 

Érdekes szokás, hogy az esernyőket nyitott állapotban kiakasztják az ablakrácsra, vagy ajtóra, pedig eső aznap nem volt.  E szokás mögött van valami történet ?  

 

Arra kíváncsi lennék miből élhetnek az itt lakók, ( a turistákon kívül) mert elég távol van Velencétől is meg más nagyobb településtől a sziget. Ha valaki tudja kérem írja meg.   

 

Templomtornya a hajóról már jó messziről látható, alaposan megdőlt, úgy tapasztaltam be is van zárva. 

 

A helybéli lakosok rendkívül barátságosak, az utcákon sétálva ők köszönnek a bóklászó turistáknak, amit a tömegturizmuson edződött helyeken máshol nem tapasztalni.

 

 

   Murano

 

( a Velencéhez közelebbi nagyobb sziget) véleményem szerint tök érdektelen hely. Csak akkor érdemes odalátogatni, ha

 

- sikerül egy üvegfúvó műhelybe bejutni és munka közben találni a májsztrókat. 

Erre a velencei vaporetto végállomáson vannak ott álldogáló szervezők, akik belépti  díj ellenében ezt lehetővé teszik.

 

- valaki imádja a szines üvegholmikat, amiket vagy ott gyártottak, vagy nem. Számos bolt minden mennyiségben árul szerintem giccses szines üvegfigurákat (az meg minek ?)  és nyilván vannak értékes, egyedi kézműves termékek is, ( ha valaki üvegszakértő az biztos élvezi)  amiket viszont horribilis áron  vesztegetnek.

 

Ha valaki nem az üvegtermékek szerelmese, akkor szerintem Murano bátran kihagyható és az az idő valóban élvezetes helyen tölthető.

 

 

   Giudecca

 

egy lakósziget, régi bérházjellegű háromszintes épületekkel, keskeny utcákkal, csak gyalogosforgalommal.   Csendes lakókörzet, ápolt házakkal, kis zöld, bekerített parkokkal, amit este bezárnak annak elkerülésésre, hogy jobb időben ott töltsék az éjszakát némely turisztok. 

 

Szerintem élmény  sétálgatni ezen a keskeny, hosszú szigeten annak ellenére, hogy nincs ott semmi különös. A Velence felé eső hosszú partszakaszon több vaporetto állomás is van. Több kis kricsmi is található, amin semmiféle jelzs nincs, csak az ablakon kiszűrődő fényekből tudni, hogy "belépés díjtalan, kilépés bizonytalan"  :-)

 

 

Ezek közül volt egy, amelyiknek egy kis zárt kirakata volt, ahol az olasz kommunista párt emblematikus figuráinak képei (Togliatti, Gramsci, Berlinguer) könyvei voltak, valamint Che Guevara, Ide Fidelj Castro, ...)   Gondolom a helyi párt gyűlések helye lehet a kricsmi. Az ajtóban cigerettázó embert kérdeztem, hogy ide szabad -e bemenni meginni valamit, mondta, hogy ez nem egy nyilvános iszolda, de ha szeretnék, nyugodtan bemehetek bedönteni valamit)   Nagy volt a kísértés, de asszonpajtás húzódozott, így lemondtam róla)  

 

 

 

 

 

 

 

Léna007 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1357
Lasan, de biztosan közeleg a mi utazásunk is (ápr. 23.). Közben már kétszer változott a repülőgép menetrend és végül törölték is az esti visszafelé járatot. De nagyon korrekt volt a LH, felhívtak, hogy milyen lehetőségek vannak és most így még egy órával tovább maradhatunk, mert este 8-as géppel repülünk vissza, de nem haza :-) hanem Frankfurtba, majd onnan egy másik géppel (amit ők fizetnek) Münchenbe (haza). Szóval kalandos lesz ez az egy nap, de már nagyon várom. És remélem, árpilis végére igazaán szép idő is vár majd ránk.
tomeckk Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1356

sztem ne parkolj benn, mert draga. mi a mestre-i vasutallomassal szemben levo parkolohazban parkoltunk (hetkoznap 6, hetvegen 10 euro minden megkezdett nap), allitolag zartlancu kamerarendszer vedi, a vonatjegy pedig 1 euro be a varosba. benn a varosban olyan 25 euro egy napi parkolas

 

a 4-6 oras setalas sztem keves velencere, de te tudod. maguk a tavolsagok nem nagyok, a szent mark ter fel ora a vasutallomastol

 

a szlovenoknal tenyleg legalabb fel eves matricat kell venni (35 euro). mi nem hagytuk el schengent (nem leptunk be a horvatokhoz), igy a horvat arakrol nem tudok semmit. a trieszt-velence dij 6.4 euro volt, ha jol emlexem

 

maga a budapest-velence autout olyan 8 ora volt nekunk, 110-120as atlagtempoval es pihenokkel

Előzmény: Raistlin77 (1348)
Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1355

Nem sikerült jól belinkelni, a módosított útvonal helyett az eredeti koordinátákat őrizte meg.  Na mégeccer:

 

 

a Foscari egyetem "büfé tanszék" térkép

 

Ideális pihenő, kávézó megfáradt turisztoknak
Előzmény: Málnaszőr (1353)
Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1353

Megpróbálom a Foscari egyetem "büfé tanszék" térképet beilleszteni a Latyától tanultak szerint. Na nézzük.  

 

 

Ideális pihenő, kávézó megfáradt turisztoknak
Előzmény: Málnaszőr (1351)
Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1352

mit ne együnk?
hol együnk (jobbféle helyek, éttermek) ?
hol ehetünk olcsóbban (szendvicsbár, hotdogos, bármi :D) ?

 

Azt, hogy olcsón enni töröld ki a szótáradból.

 

Ha enni is akarsz Velencében, akkor az itthoni vendéglői árak kb. 3-4-szorosával kalkulálj. Legolcsóbb pizza, pasta  egy trattoria-ban (kisvendéglő)  7,5 Euro + terítékdíj ( coperto)  + sok helyen kötelező borravaló este 10-12 %.

 

Rengeteg kis "szendvics bár" is van szerte a városban, egy egyszerű "sonkás zsemle "  3-4 Euro/darab elvitelre.  Két ár van az árlistákon:  1, elvitelre   2, helyben fogyasztva (+1,5-2 Euro) .   Az állomástól balra elindulva kb 150-200 méterre van egy kis pizzasütöde, ahol utcán át 2,5 Euro egy szelet friss pizza, de azzal jól lehet lakni. Ilyet máshol nem láttam, meg kell becsülni   ;-)

 

Halételek 12-16 euro körül + köret 3-4 euro.

 

Velencében csak a "turiszt" helyeket láttam.  Mestreben voltunk egy valódi olaszos trattoriában nem messze az állomástól egy kis utcában, ezt ajánlom vacsorára.   Bepi Venesian a neve, és a Via Dante / Via Sernaglia kereszteződésében van 200 méterre az állomástól. Valódi mediterrán miliő, temperamentumos tulaj, aki határozottan igazgatja a pincéreit, maga is felszolgál, itt Olaszországban érzi magát az ember és nem a globális térben.

Előzmény: Raistlin77 (1348)
Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1351

 Mc'Donald' Velencén

 

A Rialto-tól a San Marco irányába haladva, ahol kiszélesedik az út a bal oldalon találod. Mi ott ettük meg a szendvicsünket a zuhogó esőben a napernyűjük alatt leülve az asztalnál. Nem voltak sokan, a kutya nem szólt hozzánk, de természetesen ez pofátlanság volt. Velencében egyébként alig találni olyan helyet, ahol ingyen leülhetsz pihenni.

 

Ötlet: felfedeztünk egy ideális helyet, ahol olcsó és finom a kávé (0,80) , cappucino (1,20 ) és ingyen bemehetsz patyolat tiszta wc-re is, vagy csak pihenhetsz egy asztalnál.  Ez a Foscari egyetem büféje, ami a S.Thoma állomástól a Ca' Rezzonico vaporetto állomás felé haladva fél úton található a labirintusban egy kis laguna mellett. Nem könnyű észrevenni, nagyon kell figyelni, egy kis belső udvarba kell egy nyitott kapun belépni.

Előzmény: namox (1349)
Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1350

Közlekedés

 

Március első napjaiban voltunk Velencében.  Fapados repülővel mentünk, a gép  Treviso mellett száll le.  Percre pontosan szálltunk fel és a mentrendhez képest negyed órával korábban szálltunk le. ( hazafelé jövet az értünk jövő gép Trevisoban fél órával korábban landolt, jó szelet kaphattak a vitorlái )

 

 A treviso-i reptér meglepően jó szinvonalú létesítmény, a párizs beauvais (kvázi sátor volt) , vagy az Oslo Sandefjord fapadoshoz képest lényegesen jobb, a Ferihegy I-gyel összemérhető, de új épület, és a gép az épület elé áll be, nincs buszozás.  

 

Én egyszerűen nem tudok betelni azzal az élménnyel, hogy leszállok a gépről és mindenféle útlevélellenőrzés nélkül kisétálok, mint egy vasúti pályaudvarról a buszhoz, és a landolást követően kb. 5 perc múlva már a buszon ülök.

 

Nagyon jó a közvetlen buszjárat Mestre-Velence irányba, a busz közvetlenül a kijárat előtt várakozik, megvárja míg a feladott csomagokkal érkezők is kikászálódnak és pár perc múlva indul.   ( a jegyet az épületen belül az Public transportation feliratú ablaknál lehet megvenni, nem a buszon.)

 

Az útidő rövidebb, mint a menetrendben írják, mi Mestre-be és onnan vissza is 40 perc alatt értünk.  Aki Mestre-ben száll le figyeljen arra, hogy nehéz felismerni a mestre-i leszállás helyét, kerestem a pályaudvart, hogy ott szállunk le, de nem magától értetődő,  így fennmaradtunk.   Szándékunk ellenére Velencében a Piazzale Roman szálltunk le, de ezt nem bántuk ;-)      Vonatjegy vissza Mestre-be 1 Euro és gyakran járnak.

 

A veniceconnected-en legalább  két héttel előre vásárolt jegyet a Piazzale Roma-n, és a vasúti pályaudvar előtti vaporetto állomások mellett az ilyen feliratú bódénál lehet átvenni a PNR kód birtokában. ( a kinyomtatott emilt praktikusabb átadni, mint szóban elmondani a hosszú kódot)   Az x napos bérlet az első érvényesítéstől indul, nem a kiváltás percétől.    Azt a 8 eurot, amit egy 3 napos bérleten így megtakarít az ember érdemes inkább egy pizzára költeni, ha valaki legalább két héttel előre tudja hogy mikor megy Velencébe. 

 

A bérletet elvileg minden felszállás előtt az állomáson hozzá kell érinteni a jegyellenőrző készülékhez, de ennek semmi értelme, ha egyszer tudom, hogy 3 napos bérletem van. Az ellenőr úgyis tudja ellenőrízni, ha akarja a saját ketyeréjén, de mi egyszer sem találkoztunk velük.  Lógni nem ajánlott, mert ha elkapnak, ott nem cicóznak, ez nem a BKV.  ( Büntetés 44 Euro + 6,5 a jegy ára)  

 

 

Szerintem a közlekedés nagyon drága, mert gyalogosan tökéletesen be lehet járni a szigetet, a vaporetto inkább élmény, mint szükségszerűség.  Viszont a legolcsóbb jegy a 12 órás, ami 6,5 euroba kerül.  Ha ez alatt mondjuk múzeum(ok)ba is mész, akkor nehéz kihasználni.  

 

A bérlet érvényes Torcello, Burano, Murano, Lido-ra is, ha az időbe beleférnek ezek, akkor lehet javítani a költséghatékonyságon ;-)  Nekünk csak Burano és Murano fért bele.  A Canale Grande-n az 1 -es és 2-es vaporettok nagyon gyakran járnak, nem kell menetrendet nézni.    Murano, Buranoba pedig fél óránként indulnak hajók.  

 

 

 

Mestrébe nagyon gyakori  busz,- és vonat járatok vannak.  A buszok szinte 5 percenként járnak napközben.

 

Este vigyázat, nem minden busz jár. Pl. a 7-es helyett este a "Mirano" feliratút kell keresni, ami 20-30 percenként indul.

 

namox Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1349

Azt olvastam valahol, hogy van Mc'Donald' Velencén, csak azt nem tudom,hogy hol, úh. valaki tudja, árulja már el, ugyanis azt is olvastam ezügyben, hogy oda belehet menni wc, akkor is ha nem eszel, vagy iszol, tehát, ha ez tényleg így van, akkor lehet, hogy kihagyható a nyilvános wc drága pénzért.

Raistlin77 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1348
Üdv!

Jövő héten villámlátogatnánk Velencét és szeretnék egy körülbelüli költségkalkulációt csinálni. Nagyon hálás lennék pár tippért a következő témakörökben:

- parkolás

érdemes- e bent parkolni drágán?
vagy olcsóbb vonattal/busszal bemenni és a kocsit kint lerakni?
mennyire biztonságos bármelyik parkoló...?)

-kaja

mit ne együnk?
hol együnk (jobbféle helyek, éttermek) ?
hol ehetünk olcsóbban (szendvicsbár, hotdogos, bármi :D) ?

- helyi közlekedés

érdemes-e napijegyet venni? (16 EUR ?)
be lehet-e sétálni az egész kanálist 4-6 óra alatt? :) Múzeumokat kihagyva....

- bármi egyéb tipp

Wc használat (amit itt olvastam, hogy lehet gond), galambetetés, egyéb költségek, must-see helyek stb

-------------
Nem Velencéhez kötődő kérdések, de aki autóval járt arra, az talán tud segíteni:

- Szlovéniába tényleg csak éves és féléves matricát lehet venni? (ergo autópálya ott bukta...)
- Trieszt - Velence és Letenye - Zágráb - Rijeka - Rupa utakra tudna valaki egy normális díjkalkulátort ajánlani.. .Lehet, csak én vagyok szerencsétlen, de az olasszal abszolút nem, a horváttal meg csak kevés sikerrel bldogultam.
De egy kb érték is megteszi :)

Köszi előre is! :)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1347
A Pannonnál van olyan Prepaid kártya, amit pl. benzinkútnál, Photo hall üzletlánc boltjaiban stb. lehet venni. Aktiválni kell telefonon, megadni egy magyarországi címet ( Hotel XX vagy egy haver lakása) aztán 60 napig él, vagy ha megerősíted a megadott címre kiküldött szerződésen, akkor némi ráhagyással addig, amíg töltögeted rá a pénzt. Ja és még kell hozzá egy telefon is. Ha nincs, akkor alap készüléket már 10.000 Ft. környékén lehet venni.
Előzmény: FLaci (1346)
FLaci Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1346
Az amerikai T-Mobile telefonok azért mûködnek Európában is, mert ugyanazokat a hálózati standarokat használják mint az európai szolgáltatók: GSM és UMTS. A Verizon CDMA-t használ, ami Európában nagyjából teljesen ismeretlen.

Lehet hogy egy olcsó pre-paid telefon vásárlása lenne a legolcsóbb megoldás...
Előzmény: denes (1344)
trotttli Creative Commons License 2009.03.09 0 0 1345
ha valaki szivesen alszik satorban, caravanbak, akkor ez egy jo lehetoseg venezia kapcsan
http://www.campingsannicolo.com/venice-camping-inglese.htm

Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.08 0 0 1343

Egyébként a youtube-on van egy tucat privát video a szállodáról, ahová foglaltatok. Egész korrekt belső a látott képek alapján.

Előzmény: Törölt nick (1340)
Málnaszőr Creative Commons License 2009.03.08 0 0 1342

Én szivesen megadom bárkinek a szállás elérhetőségét, ahol voltunk Mestre-ben, de csak Privát Emil küldönccel kérésre, mert ingyen reklámot nem csapok nekik.

 

Félre ne érts, nem azt mondtam, hogy tutti lenyúl a szálloda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Előzmény: Törölt nick (1340)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!