Keresés

Részletes keresés

Jam Clerk Creative Commons License 2017.06.27 0 1 3593

Most jellemzően azokat a kereteket pucolom ki, amelyek a télen kiürült kaptárakból származnak, ezeket csak félretettem, mert nem volt szükség a bennük lévő telelőélelemre. Mármint ahol atka miatt hullottak el a méhek, gondoltam, az onnan való kereteket, ha még mézesek, majd felhasználom "serkentésnek", ha kell, de nem kellett. Belepergetni meg nem akartam a repcébe-tisztítóba, mert a "méz" egy része valószínűleg cukor(ból invertált) is lehet, nem olyan a méhlegelőm, hogy nyár végére összeböngésszék maguknak a teleléshez szükséges mézet. Viszont mivel egyébként sem kellettek, így sajnos nem is figyeltem annyira a tárolásukra, és a moly meglepte jó részüket. Tavaly télen elég sokáig elszórakoztam azzal, hogy az ősszel kiürültekből kikapargassam a "mézet" (nem akartam pergetni, hideg is volt, meg akkor még nem voltam biztos benne, miért ürült ki a kaptár, nem akartam a pergetőt is átfertőzni), most nem akartam megint ezzel pepecselni, elég mocskos meló volt. A most kifolyt "mézet" nem fogom sem üvegezni, sem eladni, megy a cefrébe, arra ez a "karamell" is megfelel. Nincs sok, eddig kb. 4 félkeretes fióknyiból talán ha 2 liter lehet.

Elsőre én is úgy gondoltam, hogy vizet teszek a (kivehető) vályú aljába, de úgy tapasztalom, hogy nem szükséges, egyrészt reggel csak beállítom, hogy kb. a déli órákban érje a napsütés, és este 6 óra körül, amikor hazaérek, még mindig annyira langyos, hogy kézzel simán fel tudom szedni, alig marad benne. A letapadás elkerülésében az a kicsi "méz" is segít, legföljebb egy félórás-órás lecsepegtetés után még lemosom az aktuális "viaszcseppkövet", így szinte semmi nem vész kárba. Másrészt, ha víz lenne az aljában, a lefolyó karamell is rögtön hígulna, amit egyelőre szeretnék elkerülni (kisebb helyet foglal "mézként", mint vizes cefreként).

Nekem egyelőre így egyszerűbbnek tűnik, mint mosogatni-áztatni-stb.

Előzmény: van_Persil (3592)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.27 0 1 3592

Azért azt, hogy méz kerüljön a napviaszolvasztóba, el kellene kerülni. Vagy úgy, hogy a méhek szépen kipucolják a sejteket, vagy úgy, hogy pl. a fedelezést többször váltott vízben kiáztatjuk. Az a méz, ami átment a napviaszolvasztón, az már semmire se jó, lévén, hogy jóval 80 ° fölötti a hőmérséklet benne.

 

A npviaszolvasztó lényegi része, hogy a vályúban, amibe az olvadt viasz csorog, víznek kell lennie, hogy abba csorogjon és egyből megdermedjen a viasz. Ha kivehető a vályú, az csak előny, így nem kell az egész olvasztót felfordítani a víz cseréjéhez, amit minden olvasztás után meg kell tenni.

Előzmény: Jam Clerk (3591)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.06.27 0 0 3591

Nemrég készítettem egy nagyobb napviaszolvasztót (kb. 1 X 0.5 méteres) dupla üvegezéssel. Ha fektetett keretekkel töltöm fel, akkor 5 darab félkeret kényelmesen elfér benne, ha kivagdosom a lépeket, és úgy rakom be, jórészt élére állítva a lépdarabokat, akkor kb. 8 félkeret, és jó napsütés esetén kb. 2 óra alatt csak pillekönnyű bábingek maradnak a tálcán. Meg vagyok elégedve vele. A bekerülési költsége nagyjából 1-2 OSB-tábla, ~ 3 méter cserépléc (az üveglapok keretebefoglalásához, az üvegezést nem én csináltam, ez tehát plusz kiadás), némi hulladék alumínium trapézlemez, kb. 1 méter csatornadarab a lecsorgó viasznak és méznek, egy marék facsavar, néhány óra munkaidő.

Előzmény: Deryan (3590)
Deryan Creative Commons License 2017.06.27 0 0 3590

Kedves Fórumozó Méhészek!

 

Viaszkioldáshoz 3-5 hunor + 1/2 NB kaptáras méhészkedésnél milyen felszerelést javasoltok a legcélszerűbbnek?

Jam Clerk Creative Commons License 2017.06.22 0 0 3589

Mik a fejlemények?

Előzmény: Pegi18 (3588)
Pegi18 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 3588

Rendben, köszönöm a segítséget.

Előzmény: Jam Clerk (3587)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.06.21 0 0 3587

"Építsd körbe" őket a lefestett kaptárral, magyarán tedd bele a kereteket a méhekkel :)

Aztán kis pihenő után tedd oda, ahova egyébként is tennéd. Ha az anya a kaptárban van, és a méhek többsége a kereteken ül, nem hiszem, hogy nagyon tiltakoznának, ha kapnak egy kész lakást maguknak.

Előzmény: Pegi18 (3586)
Pegi18 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 3586

Sziasztok! Sűrgős segítségre lenne szükségem. Történt tegnap, hogy a tavasszal elpusztult családom 1db kaptárát elővettem, mondom szépen lefestem. (Jelenleg nincs 1db családom se) Még lecsiszoltam minden, a kereteket kint hagytam az udvaron felakasztva ilyen tartószerüségre. Ma mennék ki, hogy folytassam a munkát és erre egy raj megszállta az összes keretet. Mivel ilyen helyzettel még nem találkoztam és nagyon szeretném őket megtartani kérdezném, hogy hogyan kell őket e helyzetben befogni? Várjam meg az estét vagy azonnal kezdjek neki a raj befogásának? Kérlek segítsetek, köszönöm.

No Home Creative Commons License 2017.06.17 0 0 3585

Kimerítő válasz,köszönöm 

Előzmény: Kempingez (3584)
Kempingez Creative Commons License 2017.06.17 0 0 3584

"No Home" Méhészkedni lehet hobbiból, jövedelem kiegésszítéként, és természetesen mint fő jövedelem forrás is lehet. Azt hogy mennyit hoz, az a hozzáértéstől, a méhészet méretétől, és az értékesítési lehetőségtől függ, és nem utolsó sorban a szerencsétől. Azt mondanám, hogy egy ilyen kérdés nem kicsit indiszkrét, nyilván te sem írod ki ide hogy mennyi a fizetésed, prémiumod, vagy a vállalkozásod adózott jövedelme. De nehezen is lehetne erre válaszolni, alapos szakmai ismeretekkel, több évtizedes gyakorlattal, nagy állománnyal, és sok munkával, nem kevés szerencsével, és jó üzleti érzékkel rendelkezőknek hozhat. A valóság az hogy egyre nehezebb a szakma helyzete, az első ok az hogy nagy a méhsűrűség, ma az oszágban többszöröröse van az ideális méh mennyiségnek. A méhlegelők túlterheltek, ezért elmaradnak az elvárt eredmények. A méhbetegségek is könnyen terjednek emiatt, de új betegségek is megjelentek az elmúlt évtizedben. A bevezetett új növényvédőszerek eggyüttes hatása is hatalmas károkat okoz. A másik sajnálatos dolog, hogy a régi jól mézelő napraforgókkal szemben, már az új nem, vagy gyengén mézelő fajták vetik. Az akácosok területe bár nem csökken, de egyre fiatalabb az állomány, amely még méhészeti szempontból nem jöhet számításba. A másik negatív hatás, a drasztikus felvásárlási ár csökkenés, amely a nagyüzemileg előállított hamisítványok okoznak. A nulla szakmai érdekvédelem, illetve kinek az érdekét szolgálják? A vezetőségen belül hatalmi harcok voltak, vannak? 

No Home Creative Commons License 2017.06.17 0 0 3583

Azt megkérdezhetném hogy a Méhtartás hobbi vagy hoz is valami bevételt havonta illetve vissza hozza-e az árát amit belefektet az ember? Mondjuk azt tudom hogy a szomszéd egy kiló mézet 2000 Ft és a Viasz valami 3500 ft kilója árúlja de havi szinten a legrosszabb eseten mennyi folyik be ha nem titok? 

Előzmény: van_Persil (3582)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.17 0 0 3582

Akkor így jártál... tartsd garázsban.

Előzmény: No Home (3581)
No Home Creative Commons License 2017.06.17 0 0 3581

Kérdés hogy a fényezésnek mennyire tesz jót az alkohol vagy legalábbis a Wax rétegnek,jól tudom az is méhviaszból van? :) Mert akkor azt is oldja

Előzmény: van_Persil (3580)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.17 0 0 3580

Alkoholos ablaklemosó+ papír törlökendö

Az újra bepiszkolás ellen nincs mit tenni.

Előzmény: No Home (3578)
No Home Creative Commons License 2017.06.16 0 0 3579

Szia.Nem vagyok méhész de a szomszédomban is vannak méhek,én nem tudom miért de félmeztelenül rövidnadrágba szét izzadva nyírtam füvet kézikaszával,előtte meg kb 1 hónappal elektromos fűnyíróval is de egy se csípett meg,nem tudom hogy csináltam (bár volt vagy 28 fok lehet a meleget se bírják?...) de elképzelni se tudnám hogy dupla nadrág overál meg kesztyűben kaszáljak,ez mazoizmus lenne...

Előzmény: kozso1 (3538)
No Home Creative Commons License 2017.06.16 0 0 3578

Tiszteletem mindenkinek.Nem vagyok Méhész de a szomszédom igen... Tanácsra lenne szükségem hogy a fényesfekete autómon a sárga Méh kaki sehogy nem jön le se meleg vizes szivaccsal se semmivel csak vizes körömmel,kérdésem lényege hogy mi oldja a méhkakit? (fél nap után ismét vakarni kell valaki adjon tippet köszönöm!)

van_Persil Creative Commons License 2017.06.13 0 0 3577

Ezért kell este a kaptárba rázni öket, akkor már nem mennek sehova. Én sohasem pincézek, mégis minden rajom ott marad, ahova rakom öket, egy se ment még el. komolyan ajánlom a rajláda helyett a kast, sokkal egyszerübb vele a rajbefogás (egy kézben lehet tartani, még ilyen:

dupla raj esetében is (egyszerre jött ki kettö, és egyesületet lapítottak...)

Előzmény: kacagógerle (3568)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.06.13 0 0 3576

Ezeket a módszereket egymás után próbáltad, ugyanazoknál a családoknál? Elég kitartó lehetsz :)

Szerintem ilyenkor elegendő a vallatókeret, azzal legalább nem buksz anyát. Ha arra húznak bölcsőt, annyi jel elegendő az anyátlanságra. A kirágott bölcső, kidobott anya elég egyértelműen arra utal, hogy a család nem akar két dudást egy csárdában :)

Nekem azt mondták, legkésőbb június 10-ig kellene beindulni a fiasításnak akác után, addig előfordulhat, hogy az anya épp a tavaszi és akác alatti stresszt feldolgozandó, tart egy kis pihenőt. Szóval szerintem még nem nagyon vagy elkésve.

Előzmény: kacagógerle (3575)
kacagógerle Creative Commons License 2017.06.13 0 0 3575

Az ominózus raj köszöni jól van, egy nap pincézést követően kiraktam őket és minden ok. Az anya petéz, és hordják a virágport is.

Én rendkívüli viselkedést okozó vegyszerről nem tudok itt a környéken. Nálam még nem volt se mászkáló méh, sem pedig hasmenés. 

Viszont egy érdekes jelenségre lettem figyelmes tavaly is és az idén is. Akácpergetés utáni vizsgálatkor jópár családnál leállt az anya(vagy nincs is?), se fedett fias se nyitott. Anyát sem találtam, de szerintem vak vagyok egy kicsit.:-)
Próbálkoztam sokféle módszerrel. Anyát adtam be ezekhez a családokhoz 3 napra zárkában, 4. napon kirágósra állítva. 6. nap nézem, ki vannak dobva az anyák a kaptár elé.
Mikor ez megvolt, adtam be bölcsős kereteket. Pár nap mulva nézem oldalról kirágva mind. Végül tettem be vallatókereteket nyitott fiassal, de bölcsőt nem húztak egyikre sem.
Anyátlanságra utaló zúgást nem tapasztaltam.

Mi lehet ez? Mikor fognak ezek beindulni? Mindjárt itt a napra, és se fias se pete.


Előzmény: Kempingez (3574)
Kempingez Creative Commons License 2017.06.13 0 0 3574

Néhány rajt befogtam már az idők során, 20 év méhészkedésem alatt. Lényegében a rajok akkor nyugszanak meg ha beütöd egy kaptárba őket, ahol van néhány keret amit szép lassan elfoglalnak. Durván 1-2 nap kell hogy normalizálódjanak. De addig is, mint egyébként nyitva a kijárójuk. 

A befogott rajokat egyből lehet kaptárba ütni, nincs szükség pincézésre, felesleges kínzás. Max addig amíg előkészíted az üres kaptárt, én először mindíg ezt teszem, főleg ha éppen akkor telepedtek le. Ritka hogy aznap tovább álljanak, de minimum akkor is 3-4 órát helyben maradnak. Természetesen ha nem zavarják őket. 

Soha nem ment el befogott rajom.

Az atkaraj az más, ez főleg ősz elején fordul elő, letelepednek minden hülye helyre, akár kaptárak alá is. Kényszerből kénytelen befogni az ember, de ezek tovább állnak. Aztán gondolkodhat az ember, hogy hol van a környéken elhanyagolt méhészet. 

Egyébként van valami rendkívűli viselkedést okozó, vegyszer? Én  idő előtti rajzásokat tapasztaltam, éppen hogy fedett bölcsőjük volt és már mentek is. De befogásuk után semmi anomáliát nem észleltem. Idén minden rajzás ilyen volt. Ez eléggé agasztó jelenség, mivel kiszámíthatatlanná teszi a rajzás valószínűsíthető időszakait. 

Előzmény: kacagógerle (3568)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.12 0 0 3573

ÁFÁ-s, ha ÁFA-körös vagy. Östermelöként (ha nem tévedek) 8 millió Ft-ig alanyi ÁFA-mentes vagy, azaz a számládon nem kel az ÁFÁ-t feltüntetned, se ÁFÁ-t befizetned (viszont rá kell írnod a számládra, hogy "alanyi ÁFA-mentes"). A kompenzációs felár az a felvásárlónak szól, ha nem ÁFA-köröstöl vásárol, a felárat visszaigényelheti. A 600 ezer felettinél attól függ, hogy milyen adózást választasz, tételes költség, 20 %-os költséghányad etc. Legegyszerübb, ha adótanácsadóval beszéled meg a konkrét bevételi adatai ismeretében. Én 20 %-osat választottam, + kompenzációs felárat, de mondom, ez nagyban bevételfüggö dolog.

Amúgy a Méhészetben külön adótanácsadói oldal van. Talán a helyi könyvtáratokban van példány belöle, valamelyik régebbi példányban biztos benne van részletesen.

Előzmény: kacagógerle (3572)
kacagógerle Creative Commons License 2017.06.12 0 0 3572

Sziasztok!

Őstermelői igazolvány kiváltásakor, és az adószám igénylésekor milyen adózási formát érdemes választani méz eladáshoz?

Olvastam vagy 3 félét. Kompenzációs feláras vagy anélküli, áfás vagy anélküli stb...

Ill. ha meghaladja a 600.000Ft-ot a bevétel, mennyit kell adózni?

Köszi!


Jam Clerk Creative Commons License 2017.06.08 0 0 3571

Raktam fel korábban, talán október-november környékén képeket a munkahelyem egyik faágán élő méhcsaládról (mondjuk nem élték túl a januárt), de amikor tél közepén leszedtük az ágról a maradványokat, azért meglepő volt látni azt a 6-7 NB lépnyi szabadépítményt, viasztetővel a fejük felett... bár kétségtelen, hogy ez az élőhely-kialakítás a (leg)ritkább eset, és mint látható, a természetes kiválasztódás gondoskodott is a "hibás" génállományról.

Előzmény: van_Persil (3570)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.07 0 0 3570

Az apus mellifera fán (szabadban, nem odúban) csak max. egy-két napot marad, bár extrém esetben lehet több is. Más szóval, a lenti képen látható raj nagyon valószínű, hogy már nincs ott.

Előzmény: babkag (3569)
babkag Creative Commons License 2017.06.07 0 0 3569

Kedves nyüzike, sikerült megoldast talalnod a mehek eltavolitasara ?, ha nem megprobalnek segiteni, ugyanis kezdo mehesz lennek, es minden ilyen befogas jol jonne a tanulas, fejlodes miatt, koszi, Gabor

Előzmény: nyüzike (3550)
kacagógerle Creative Commons License 2017.06.06 0 0 3568

Mikor a rajládába beleráztam a rajt, otthagytam egy időre a helyszinen. Viszont a röpnyílást be kellett zárnom, mert özönlött kifelé a méhecske annak ellenére, hogy bent volt az anya és a fias keretek.

Épp az volt a furcsa, hogy még a pincéba rakáskor is jöttek volna kifelé.

Máskor mikor rajt fogtam be, ugyanígy beleráztam a rajládába, de azok nem akartak sehová menni, szépen bementek a rajládába a kint lévők is.

Előzmény: van_Persil (3567)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.06 0 0 3567

Amikor kiröpülnek a kaptárból, elöször egy közeli fán gyülnek össze, pár órát ott töltenek. Elöször kasba kell ütni öket, majd a kast lerakni a fa/bokor alá, árnyékos helyre. Estefelé, amikor már összehuzódtak, akkor lehet mülépes kaptárba ütni. A fiasos keret ökörség és teljesen felesleges is. Én csakis mülépet használok a fenti módszerrel és még sosem mentek el, mert mindig megvolt az anya is.

Előzmény: kacagógerle (3566)
kacagógerle Creative Commons License 2017.06.06 0 0 3566

Mit értessz az alatt, hogy túl korán ütöttem ládába? Ahogy kiértem a méhészetbe és kiszálltam a kocsiból, már az utcáról hallottam hogy rajzás van. 
Gondolom akkor ültek le a fára. Én ahogy megláttam őket, már gyujtottam is a füstölőt, meg öltöztem be nehogy lelépjenek.:-) Túl korán volt? Meddig kellett volna várnom?

Ha 2-3 napig pincézem őket ezt követően is tovább állnak?

Mivel már nincs üres kaptáram sem és üres rajládám sem, (most rajládában vannak), azon gondolkodom hogy egyesíteni kellene őket valamelyik idei rajjal amik kaptárban vannak 8 kereten. Így felszabadul a rajáda(ha lesz még raj lesz mivel befogni), ill. lesz még egy erős család naprára.

Az egyesítés megoldható annak ellenére hogy menni akarnak?

Előzmény: Cirkusz01 (3564)
kacagógerle Creative Commons License 2017.06.06 0 0 3565

Ha idegen raj lett volna akkor csak kizárólag műlépre ütöm, de ez saját volt. A nyitott fiasos kereteket azért raktam be, hogy biztosan maradjanak, de amint tapasztaltam ez sem garancia a maradásra.

Úgy derült ki hogy saját raj, hogy mikor a zárt rajládára ráült a kint maradt mennyiség, bevittem ládástól a kaptárak elé, és lesöpörtem a kint lévőket, ők meg szépen visszaszálltak az eredeti kaptárhoz. Ezt végülis azért csináltam, hogy ne gyengüljön le az eredeti család így napra előtt.

Majd ma megnézem lenyugodtak-e már, és meg is etetem őket.

Előzmény: van_Persil (3563)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 3564

Szia ! Túl korán ütötted őket rajládába,A másik,meg valószínű mennének tovább.Várja őket az új lakás.Én ,ha nem kell őket szállítani, akkor eleve kaptárba rakom őket.

Egyébként a fias kerettel csak annyit érsz el,hogy oda lett 2 keret nyílt fiasod. Hiába pincézed,ha a raj tovább akar állni tovább is fog.

 Üdv

Előzmény: kacagógerle (3562)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!