Sziasztok! Lenne egy kérdésem,nekem még a tilos korszaki főzöm van (tervezem a cseréjét )de most még ez van. A kérdésem ha az üstöm ami zománcozott (Budafoki) néhány helyen sajna már oda lett ütve ,ennél fogva a zománc lepattogzott.Szerintetek lehet ezen segíteni ? Gondolok itt arra ,van az a szer amivel a fürdőkádakat szokták a leverődéstől vissza varázsolni.Szóval ha lekenem ezzel a festékkel tudok még benne főzni cefrét ,alszeszt.
Arra lennék kíváncsi vajon az a festék bírja a nagy hőt?
"sajnos lehet, hogy a kifejezéseim nem a legtökéletesebbek, mert inkább románul tudnám elmagyarázni jobban".....na,még csak az hiányozna,mikor még magyarul sem tudom hogy miről van szó!:)
Hidd el jobb az ha magyarul írod és nem románul. :) Egy mukkot sem tudok románul. :)
Értem a hasonlatot. A miértre nem kérdezek rá! :)) De jó példa.
Most azért beugrottak az endoterm és exoterm kémiai fogalmak.
Tehát ha egy, kis nyíláson beáramlik a gőz egy nagyobb térbe (aminek kisebb a nyomása) itt hőt ad le (mert eloszlik a térben, lassul, keveredik) már pusztán ezzel a műveletével is .
Mint ahogy a víz is keveredik hideg-meleg-ből langyos lesz az arányok tükrében.
Az hogy most hogyan süvít át a gőz, vagy miért nem képződik vákum mikor 1700 liter gőzből 1 liter folyadék lesz, azaz 1700 csepptérfogat gőzből egy kicsapódott vízcsepp lesz, ez mellékes, hiszen van utánpótlás bőven.
Jó kis összetett dolog ez az egyszerű pálinkafőzés. :)
Érthető teljesen,én is kétszer meggondolom mire adjak ki pénzt.
A birshez tehetsz nyugodtan 3-5% cukrot(szirup formájában),van aromája bőven.A pektinbontóból is a többszörösét az ajánlottnak.És jól keverd össze az adalékokkal a cefrét!
Ha tudom hogy megéri nem sajnálom én a pénzt értre, de hogy csak dísz legyen a karácsonyfámra , ahhoz egy kicsit drága. Általában ügyelek a cefrémre. Az utolsó napokban teljesen lezárom, és minden reggel kiengedem a nyomást. Amikor már csak alig szusszan két nap múlva lefőzöm. Most voltam pektinbontóért, a legközelebbi kannámba már teszek bele élesztőt és pektinbontót is. Alma és birs következik. Az öregasszonyok azt mondják: hogy egy kis cukor is kell hozzá. Tudom hogy nem szabad, de mennyi? Üdv ksanyi.
Üdv Feribá!
Persze,hogy láttam a néhány tizedet,hisz figyelgetek! :-))
Csak azért merültek fel ezek a kérdések,mert úgy képzeltem,hogy a fedélre rakott plusz kupola elég közel van még az üsttérhez,hogy közel azonos legyen a nyomás bennük.
Sziasztok! Annyit tennék még hozzá , mivel a rendszer egyik vége nyitott, mindenféleképpen van nyomáskülönbség. A másik pedig az hogy nem teljes keresztmetszeten ömlik ott a lé kifele éppen csak csordogál. Ha vékony is a cső van hely mellette a kicsapódott folyadék visszaáramlására. Ha üvegből lenne a nyaka ,szerintem látnánk is a visszaáramló folyadékot. De most visszaérkeztünk a kérdés elejéhez: Lassabb tűzzel ugyan azt a hatást érem e el mintha felraknám azt a kis valamit, és egy félórával hamarabb végeznék? Üdv ksanyi.
Nagyon jó a szódásszifon, a gázpalack példája. Ilyen a bicikli is. Próbáld ki, vedd ki a szelepet egy felfújt bicikliből.
"Jó lenne megérteni. De úgy igazán."
Megpróbálom a lehetetlent :-)))
Tegyük fel van 1 liter vized, ami 90 fokos. Ezt a vizet beöntöd 10 liter 20 fokos vízbe. A keverék nem lesz 90 fokos, hanem sokkal kisebb.
Majdnem így állunk a gázok tágulása esetén is. (sajnos lehet, hogy a kifejezéseim nem a legtökéletesebbek, mert inkább románul tudnám elmagyarázni jobban.) A kiáramló gáz, gőz egy kisebb nyomású térben eloszlik és hőt veszít.
Na, ha most sem érted, akkor elmondhatod, hogy van neked egy gépészmérnök haverod, aki egy tíz perc után elzavart:-)))
"Azt, hogy amikor a gőzök átáramlanak a deflegmátor nagy terébe, egy néhány tized fokkallehűlnek és megtörténik a deflegmáció."
A nyomáskülönbség pedig végig fennáll, mert a nyomás a gőztérben keletkezik (lásd a vízzár néha kifúj) és fokozatosan csökken a rendszerben minél jobban távolodunk a nyomás forrásától. Azt is el tudom képzelni, hogy a feltaláló annak idején a beömlő nyílást szűkebbre vette, mint a kimenőt.
Szia!
Nem hiszem,hogy a pistorius vetélytársa lenne egy megtöltött "akármi",de a rézfelület növelésre és a (pára lassítása révén)deflegmáció elősegítésére mindenképp jó.Akár még rektifikációhoz is jó lehet.
Jó ez a réztöltet az új berendezéseknél is ,de a háztáji, meglévő anyagokkal való bűvészkedéskor nagyon sokat jelenthet.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Üdv Feribá!
Ez megintcsak egy elég érdekes,elgondolkodtató "szösszenet" volt.Meg is tettem.:-)
Utána a következő kérdések (észrevételek?)körvonalazódtak bennem:
- Van itt akkora nyomáskülönbség,hogy ez számottevő legyen?
- Ez a nyomáskülönbség vajon meddig áll fent,mert szerintem rövid idő alatt nagyjából ugyanaz lehet a nyomás(Már ha egyáltalán lehet nyomásnak csúfolni azt,ami itt van.Persze az,csak kicsinyke.) az egész rendszerben,egész a folyadékká válásig.
pumpával fújom a bicikli kerekét és ennek az energiának (amit a kezem csinál és a pumpával csinálja) egy része valamiért hővé alakul. Ez veszett energia. Én nem hőt akarok, hanem kemény gumikat.
Na de ha kiengedem a szelepet, akkor ott nem fagy meg a levegő.
A szódás szifonnál igaz a dolog. A gázpalack is jegesedik nyomáscsökkentő nélkül. Jó lenne megérteni. De úgy igazán.
Egyszer egy villamosmérnök haveromnak feltettem a kérdést, hogy magyarázza el nekem, miért áramlik az áram a vezetékben és hogyan. Hát fél óra után elzavart. Azóta is barátok vagyunk, csak túl sokat kérdeztem. :)
Itt a fórumon is vannak érdekesebbnél érdekesebb témák.
Fél éve a páracsövet megváltoztattam rendesen emelkedőre (20 fok), mert hát úgy az igazi.
Aztán most egy-két hete kielemeztük, hogy az a gőz viszont úgy keresztül süvít a páracsövön, hogy nincs ideje az emelkedést lemérni szögmérővel. Szóval kell egy vastagság, egy hossz, egy már meglévő hidegebb felegma, egy ráterített vizes gatya ami a kapláris Erdélyi (de nem Székely) stílusban hűti a csövet.
Nekem a rongy ráégett. Pedig finomításnál ráfér egy kis plusz vízhűtés.
Az elméletem meg nem adom ki! :)
Legfeljebb egy-két részletet.
Egy tartályt fűtök. A következő tartályt az első gőzével melegítek. Majd az egy harmadikat is fűt. Az első kettőben cefre van, a harmadikban pedig alszesz.
A végén mindhárom tartályt (ahogyan igényli) külön fűtéssel befejezem.
Van ezen kívül két hűtő. Ezeken megfuttatom a lejövő aleszt, és pálinkát. Itt se víz van, hanem cefre.
Majd a leengedett forró cefréből is kivonnám a hőt a hűtőben lévő előmelegített cefrével.
Azaz 100 L-t fűtenék, és 180 L-t főznék le valójában. És ezek után 150 L cefrét előmelegítenék.
Negyed annyi energia költség.
Kisüsti kétszer finomítós megoldás megmarad.
És hát igen. Ezt háznál, hobbiként kizárt, hogy valaki alkalmazza. A nagy üzemre meg már mindenki felvette a támogatást.
Szóval marad az elmélet, egy-két teszt tavasszal, és max egy szabadalmi eljárás. Aztán visszadobják, hogy nem feltalálói szabadalom, hanem technológiai szabadalom.
Szia Alex! Igaz hogy Feribá-nak írtad, de én reagálok az írásodra. Biciklis téma: Mi történik a kézi pumpa alsó részével amikor a kereket pumpálod? Felmelegszik. Energiát közöltél, ez az energia benne van a gumiban mint nyomás. Mivel energia nem vész el ez az energia vissza alakul. Ha leengeded a gumit lehűl. Ugyan így tesz a szódás patron is. A terveid és ötleteid biztosan nagyon jók lehetnek, folyamatos üzemnél. Az egyik üstnél feleslegessé váló energiát egy másik üsthöz vezetve mint egy előfűtést eszközölve felhasználod azt. Ugye nem sokat tévedtem? Ez a mi kis idény szerinti 5-6 főzésnél nem járható út. Én is szeretek újítani, most pl a hűtő vizet nem folyatom a lefolyóba, hanem egy használaton kívüli fürdőkádat félig engedtem vízzel és azt a vizet egy kis vízen úszó szivattyúval forgatom. Így állandóan 20-22 C fokon tudom tartani a hűtő vizet. A motor fordulatszámát tetszőlegesre állíthatom a kívánt hőfoknak megfelelően. Ötleteket újításokat én s szívesen fogadok. Üdv ksanyi.
Ők a nagy réz felületet a kupolával érik el. Jól teszik.
Azt, hogy a mozgási energia a réz töltetben könnyebben lecsapódik, azaz a hőenergia mozgási energiává alakul és ezzel a gőz lehűl, ezt még én is átlátom. :)
Szerintem ez egy nyakatekert, de jó ötlet.
A főzdék meg kupolázzanak csak, hiszen nagyüzemben az azért mégis csak kifizetődőbb, és jobb és plombásabb. :)
Minden építő jellegű hozzászólást jó néven veszek, mert szeretnék egy olyan főzőt, ami minden szempontból kielégíti az igényemet.
Szia! Erre gondoltam amikor ezt írtam: " Igaz hogy újból vissza kell neki gyorsulni ha a páracsőhöz ér,de ami közben történik azt lenne jó látni." Azért lenne jó ha valaki már kipróbálta volna és tudna viszonyítani.
És a bele pakolt rézdarabokra reagálva: Az egymenetes főzők ( tornyai, ) több kilónyi réztöltetet rejtenek. Csak van benne valami. Azokra is rárakódik valami azért kell minden főzés után kimosni. Gondolkodunk, tehát vagyunk. Üdv.