Keresés

Részletes keresés

Bárk_i Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116688

Boldog születésed napját.

Előzmény: rézműves1 (116680)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 1 116687
" Jó kis összetett dolog ez az egyszerű pálinkafőzés. :)"
Pedig nem.És mégis!!!!
Előzmény: Pálinkás Alex (116681)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116686
Isten éltessen!
Előzmény: rézműves1 (116680)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116685

Sziasztok! Lenne egy kérdésem,nekem még a tilos korszaki főzöm van (tervezem a cseréjét )de most még ez van. A kérdésem ha az üstöm ami zománcozott (Budafoki) néhány helyen sajna már oda lett ütve ,ennél fogva a zománc lepattogzott.Szerintetek lehet ezen segíteni ? Gondolok itt arra ,van az a szer amivel a fürdőkádakat szokták a leverődéstől vissza varázsolni.Szóval ha lekenem ezzel a festékkel tudok még benne főzni cefrét ,alszeszt.

Arra lennék kíváncsi vajon az a festék bírja a nagy hőt?

Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.02 0 1 116684

:-))))))

Előzmény: zsorsz (116682)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116683

Sok, sok boldog születésnapot kívánok neked, erőben, egészségben, boldog környezetben!!!!

A témát pedig hagyjuk abba, szerintem.

Azért ne igyál sokat!!:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: rézműves1 (116680)
zsorsz Creative Commons License 2015.10.02 0 1 116682

"sajnos lehet, hogy a kifejezéseim nem a legtökéletesebbek, mert inkább románul tudnám elmagyarázni jobban".....na,még csak az hiányozna,mikor még magyarul sem tudom hogy miről van szó!:)

Előzmény: Feeriba51 (116669)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.02 0 1 116681

Hidd el jobb az ha magyarul írod és nem románul.  :) Egy mukkot sem tudok románul. :)

 

Értem a hasonlatot. A miértre nem kérdezek rá! :)) De jó példa.

Most azért beugrottak az endoterm és exoterm kémiai fogalmak.

 

Tehát ha egy, kis nyíláson beáramlik a gőz egy nagyobb térbe (aminek kisebb a nyomása) itt hőt ad le (mert eloszlik a térben, lassul, keveredik) már pusztán ezzel a műveletével is .

 

Mint ahogy a víz is keveredik hideg-meleg-ből langyos lesz az arányok tükrében.

 

Az hogy most hogyan süvít át a gőz, vagy miért nem képződik vákum mikor 1700 liter gőzből 1 liter folyadék lesz, azaz 1700 csepptérfogat gőzből egy kicsapódott vízcsepp lesz, ez mellékes, hiszen van utánpótlás bőven.

 

Jó kis összetett dolog ez az egyszerű pálinkafőzés. :)

Előzmény: Feeriba51 (116669)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116680

Szia Ferikém! 

 

Már körvonalazódik bennem a válasz, de ma van a szülinapom és most nincs időm a gép előtt ücsörögni:):):)...

 

                                                                                                jó nedűt         (folyt-köv)

Előzmény: Feeriba51 (116653)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 1 116679
Érthető teljesen,én is kétszer meggondolom mire adjak ki pénzt.
A birshez tehetsz nyugodtan 3-5% cukrot(szirup formájában),van aromája bőven.A pektinbontóból is a többszörösét az ajánlottnak.És jól keverd össze az adalékokkal a cefrét!
Előzmény: ksanyi52 (116678)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.02 0 1 116678

Ha tudom hogy megéri nem sajnálom én a pénzt értre, de hogy csak dísz legyen a karácsonyfámra  , ahhoz egy kicsit drága. Általában ügyelek a cefrémre. Az utolsó napokban teljesen lezárom, és minden reggel kiengedem a nyomást. Amikor már csak alig szusszan két nap múlva lefőzöm. Most voltam pektinbontóért, a legközelebbi kannámba már teszek bele élesztőt és pektinbontót is. Alma és birs következik. Az öregasszonyok azt mondják: hogy egy kis cukor is kell hozzá. Tudom hogy nem szabad, de mennyi? Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (116677)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116677
Ezt jól kifundáltad! :-)
Gondolom,ha utána Neked adnám,úgy lenne az igazi.:-))))
Előzmény: ksanyi52 (116676)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116676

Tudod mit? Vegyél meg egy olyan kis kupolát és rakd fel! Azután győzzél meg minket hogy nagyon bevált és vegyük meg mink is! Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (116675)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116675
Értem ami Te és Feribá mond,csak még nem tudtam magam teljesen meggyőzni.:-))
Előzmény: ksanyi52 (116673)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 1 116674
Azért vedd figyelembe a felületek nagyságát, szerintem több lenne az fél óránál.
De hát mondjuk Te úgyis szeretsz sokáig főzni! :-))))
Előzmény: ksanyi52 (116670)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116673

" a fedélre rakott plusz kupola elég közel van még az üsttérhez,hogy közel azonos legyen a nyomás bennük." 

 Ez igaz, de közte van egy nagy szűkítés, és a másik végén egy szabad kiáramlás.

Előzmény: Figyelget (116672)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116672
Üdv Feribá!
Persze,hogy láttam a néhány tizedet,hisz figyelgetek! :-))
Csak azért merültek fel ezek a kérdések,mert úgy képzeltem,hogy a fedélre rakott plusz kupola elég közel van még az üsttérhez,hogy közel azonos legyen a nyomás bennük.
Előzmény: Feeriba51 (116668)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116671

"Lassabb tűzzel ugyan azt a hatást érem e el mintha felraknám azt a kis valamit, és egy félórával hamarabb végeznék?"

 

Nagyon jó meglátás!!!

A fél óra lehet több vagy kevesebb.

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: ksanyi52 (116670)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116670

Sziasztok! Annyit tennék még hozzá , mivel a rendszer egyik vége nyitott, mindenféleképpen van nyomáskülönbség. A másik pedig az hogy nem teljes keresztmetszeten ömlik ott a lé kifele éppen csak csordogál. Ha vékony is a cső van hely mellette a kicsapódott folyadék visszaáramlására. Ha üvegből lenne a nyaka ,szerintem látnánk is a visszaáramló folyadékot. De most visszaérkeztünk a kérdés elejéhez: Lassabb tűzzel ugyan azt a hatást érem e el mintha felraknám azt a kis valamit, és egy félórával hamarabb végeznék? Üdv ksanyi.

Előzmény: Feeriba51 (116668)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116669

Helló Pálinkás Alex!

 

Nagyon jó a szódásszifon, a gázpalack példája. Ilyen a bicikli is. Próbáld ki, vedd ki a szelepet egy felfújt bicikliből.

 

"Jó lenne megérteni. De úgy igazán."

 Megpróbálom a lehetetlent :-)))


Tegyük fel van 1 liter vized, ami 90 fokos. Ezt a vizet beöntöd 10 liter 20 fokos vízbe. A keverék nem lesz 90 fokos, hanem sokkal kisebb.

Majdnem így állunk a gázok tágulása esetén is. (sajnos lehet, hogy a kifejezéseim nem a legtökéletesebbek, mert inkább románul tudnám elmagyarázni jobban.) A kiáramló gáz, gőz egy kisebb nyomású térben eloszlik és hőt veszít.

Na, ha most sem érted, akkor elmondhatod, hogy van neked egy gépészmérnök haverod, aki egy tíz perc után elzavart:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: Pálinkás Alex (116664)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116668

Szia Figyelget!

A kérdésedre idézem magamat:

"Azt, hogy amikor a gőzök átáramlanak a deflegmátor nagy terébe, egy néhány tized fokkal lehűlnek és megtörténik a deflegmáció."

 

A nyomáskülönbség pedig végig fennáll, mert a nyomás a gőztérben keletkezik (lásd a vízzár néha kifúj) és fokozatosan csökken a rendszerben minél jobban távolodunk a nyomás forrásától. Azt is el tudom képzelni, hogy a feltaláló annak idején a beömlő nyílást szűkebbre vette, mint a kimenőt.

Jó nedűt!

Előzmény: Figyelget (116665)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116667
Szia!
Nem hiszem,hogy a pistorius vetélytársa lenne egy megtöltött "akármi",de a rézfelület növelésre és a (pára lassítása révén)deflegmáció elősegítésére mindenképp jó.Akár még rektifikációhoz is jó lehet.
Jó ez a réztöltet az új berendezéseknél is ,de a háztáji, meglévő anyagokkal való bűvészkedéskor nagyon sokat jelenthet.
Előzmény: Pálinkás Alex (116658)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.02 0 1 116666

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (116607)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116665
Üdv Feribá!
Ez megintcsak egy elég érdekes,elgondolkodtató "szösszenet" volt.Meg is tettem.:-)
Utána a következő kérdések (észrevételek?)körvonalazódtak bennem:
- Van itt akkora nyomáskülönbség,hogy ez számottevő legyen?
- Ez a nyomáskülönbség vajon meddig áll fent,mert szerintem rövid idő alatt nagyjából ugyanaz lehet a nyomás(Már ha egyáltalán lehet nyomásnak csúfolni azt,ami itt van.Persze az,csak kicsinyke.) az egész rendszerben,egész a folyadékká válásig.
Előzmény: Feeriba51 (116653)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.02 0 0 116664

pumpával fújom a bicikli kerekét és ennek az energiának (amit a kezem csinál és a pumpával csinálja) egy része valamiért hővé alakul. Ez veszett energia. Én nem hőt akarok, hanem kemény gumikat.

Na de ha kiengedem a szelepet, akkor ott nem fagy meg a levegő.

 

A szódás szifonnál igaz a dolog. A gázpalack is jegesedik nyomáscsökkentő nélkül. Jó lenne megérteni. De úgy igazán.

Egyszer egy villamosmérnök haveromnak feltettem a kérdést, hogy magyarázza el nekem, miért áramlik az áram a vezetékben és hogyan. Hát fél óra után elzavart. Azóta is barátok vagyunk, csak túl sokat kérdeztem.  :)

 

 

Itt a fórumon is vannak érdekesebbnél érdekesebb témák. 

 

Fél éve a páracsövet megváltoztattam rendesen emelkedőre (20 fok), mert hát úgy az igazi.

Aztán most egy-két hete kielemeztük, hogy az a gőz viszont úgy keresztül süvít a páracsövön, hogy nincs ideje az emelkedést lemérni szögmérővel. Szóval kell egy vastagság, egy hossz, egy már meglévő hidegebb felegma, egy ráterített vizes gatya ami a kapláris Erdélyi (de nem Székely) stílusban hűti a csövet.

Nekem a rongy ráégett. Pedig finomításnál ráfér egy kis plusz vízhűtés.

 

Az elméletem meg nem adom ki!  :)

Legfeljebb egy-két részletet. 

 

Egy tartályt fűtök. A következő tartályt az első gőzével melegítek. Majd az egy harmadikat is fűt. Az első kettőben cefre van, a harmadikban pedig alszesz.

A végén mindhárom tartályt (ahogyan igényli) külön fűtéssel befejezem.

 

Van ezen kívül két hűtő. Ezeken megfuttatom a lejövő aleszt, és pálinkát. Itt se víz van, hanem cefre.

Majd a leengedett forró cefréből is kivonnám a hőt a hűtőben lévő előmelegített cefrével.

 

Azaz 100 L-t fűtenék, és 180 L-t főznék le valójában. És ezek után 150 L cefrét előmelegítenék.

 

Negyed annyi energia költség.

Kisüsti kétszer finomítós megoldás megmarad.

 

És hát igen. Ezt háznál, hobbiként kizárt, hogy valaki alkalmazza. A nagy üzemre meg már mindenki felvette a támogatást.

Szóval marad az elmélet, egy-két teszt tavasszal, és max egy szabadalmi eljárás. Aztán visszadobják, hogy nem feltalálói szabadalom, hanem technológiai szabadalom. 

 

 

 

Előzmény: ksanyi52 (116663)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.01 0 1 116663

Szia Alex! Igaz hogy Feribá-nak írtad, de én reagálok az írásodra. Biciklis téma: Mi történik a kézi pumpa alsó részével amikor a kereket pumpálod? Felmelegszik. Energiát közöltél, ez az energia benne van a gumiban mint nyomás. Mivel energia nem vész el ez az energia vissza alakul. Ha leengeded a gumit lehűl. Ugyan így tesz a szódás patron is. A terveid és ötleteid biztosan nagyon jók lehetnek, folyamatos üzemnél. Az egyik üstnél feleslegessé váló energiát egy másik üsthöz vezetve mint egy előfűtést eszközölve felhasználod azt. Ugye nem sokat tévedtem? Ez a mi kis idény szerinti 5-6 főzésnél nem járható út. Én is szeretek újítani, most pl a hűtő vizet nem folyatom a lefolyóba, hanem egy használaton kívüli fürdőkádat félig engedtem vízzel és azt a vizet egy kis vízen úszó szivattyúval forgatom. Így állandóan 20-22 C fokon tudom tartani a hűtő vizet. A motor fordulatszámát tetszőlegesre állíthatom a kívánt hőfoknak megfelelően. Ötleteket újításokat én s szívesen fogadok. Üdv ksanyi.

Előzmény: Pálinkás Alex (116658)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.01 0 0 116662

Na de hogy jönnek ide a főzdés dolgok?

 

Ők a nagy réz felületet a kupolával érik el. Jól teszik.

 

Azt, hogy a mozgási energia a réz töltetben könnyebben lecsapódik, azaz a hőenergia mozgási energiává alakul és ezzel a gőz lehűl, ezt még én is átlátom.  :)

 

Szerintem ez egy nyakatekert, de jó ötlet.

 

A főzdék meg kupolázzanak csak, hiszen nagyüzemben az azért mégis csak kifizetődőbb, és jobb és plombásabb. :)

 

Minden építő jellegű hozzászólást jó néven veszek, mert szeretnék egy olyan főzőt, ami minden szempontból kielégíti az igényemet.

 

Előzmény: Babar66 (116659)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.01 0 0 116661

Szia! Erre gondoltam amikor ezt írtam: " Igaz hogy újból vissza kell neki gyorsulni ha a páracsőhöz ér,de ami közben történik azt lenne jó látni." Azért lenne jó ha valaki már kipróbálta volna és tudna viszonyítani. 

És a bele pakolt rézdarabokra reagálva: Az egymenetes főzők ( tornyai, ) több kilónyi réztöltetet rejtenek. Csak van benne valami. Azokra is rárakódik valami azért kell minden főzés után kimosni. Gondolkodunk, tehát vagyunk. Üdv.

Előzmény: Babar66 (116660)
Babar66 Creative Commons License 2015.10.01 0 0 116660

Ez talán addig igaz, míg a "kisgömböc" föl nem telik gőzzel. Mivel a bemenet is és a kimenet is egyforma átmérőjű, ha jól látom. 

Előzmény: ksanyi52 (116655)
Babar66 Creative Commons License 2015.10.01 0 0 116659

" -pakoljuk tele rézdarabokkal egy akármit- gondolatod szerintem többszörösen jobb egy pisztoriusznál"

Hmmm... érdekes gondolat.  A sok buta főzdés meg mind a saját pénzének ellensége.   :)

Előzmény: Pálinkás Alex (116658)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!