Üdv Feribá!
Persze,hogy láttam a néhány tizedet,hisz figyelgetek! :-))
Csak azért merültek fel ezek a kérdések,mert úgy képzeltem,hogy a fedélre rakott plusz kupola elég közel van még az üsttérhez,hogy közel azonos legyen a nyomás bennük.
Sziasztok! Annyit tennék még hozzá , mivel a rendszer egyik vége nyitott, mindenféleképpen van nyomáskülönbség. A másik pedig az hogy nem teljes keresztmetszeten ömlik ott a lé kifele éppen csak csordogál. Ha vékony is a cső van hely mellette a kicsapódott folyadék visszaáramlására. Ha üvegből lenne a nyaka ,szerintem látnánk is a visszaáramló folyadékot. De most visszaérkeztünk a kérdés elejéhez: Lassabb tűzzel ugyan azt a hatást érem e el mintha felraknám azt a kis valamit, és egy félórával hamarabb végeznék? Üdv ksanyi.
Nagyon jó a szódásszifon, a gázpalack példája. Ilyen a bicikli is. Próbáld ki, vedd ki a szelepet egy felfújt bicikliből.
"Jó lenne megérteni. De úgy igazán."
Megpróbálom a lehetetlent :-)))
Tegyük fel van 1 liter vized, ami 90 fokos. Ezt a vizet beöntöd 10 liter 20 fokos vízbe. A keverék nem lesz 90 fokos, hanem sokkal kisebb.
Majdnem így állunk a gázok tágulása esetén is. (sajnos lehet, hogy a kifejezéseim nem a legtökéletesebbek, mert inkább románul tudnám elmagyarázni jobban.) A kiáramló gáz, gőz egy kisebb nyomású térben eloszlik és hőt veszít.
Na, ha most sem érted, akkor elmondhatod, hogy van neked egy gépészmérnök haverod, aki egy tíz perc után elzavart:-)))
"Azt, hogy amikor a gőzök átáramlanak a deflegmátor nagy terébe, egy néhány tized fokkallehűlnek és megtörténik a deflegmáció."
A nyomáskülönbség pedig végig fennáll, mert a nyomás a gőztérben keletkezik (lásd a vízzár néha kifúj) és fokozatosan csökken a rendszerben minél jobban távolodunk a nyomás forrásától. Azt is el tudom képzelni, hogy a feltaláló annak idején a beömlő nyílást szűkebbre vette, mint a kimenőt.
Szia!
Nem hiszem,hogy a pistorius vetélytársa lenne egy megtöltött "akármi",de a rézfelület növelésre és a (pára lassítása révén)deflegmáció elősegítésére mindenképp jó.Akár még rektifikációhoz is jó lehet.
Jó ez a réztöltet az új berendezéseknél is ,de a háztáji, meglévő anyagokkal való bűvészkedéskor nagyon sokat jelenthet.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Üdv Feribá!
Ez megintcsak egy elég érdekes,elgondolkodtató "szösszenet" volt.Meg is tettem.:-)
Utána a következő kérdések (észrevételek?)körvonalazódtak bennem:
- Van itt akkora nyomáskülönbség,hogy ez számottevő legyen?
- Ez a nyomáskülönbség vajon meddig áll fent,mert szerintem rövid idő alatt nagyjából ugyanaz lehet a nyomás(Már ha egyáltalán lehet nyomásnak csúfolni azt,ami itt van.Persze az,csak kicsinyke.) az egész rendszerben,egész a folyadékká válásig.
pumpával fújom a bicikli kerekét és ennek az energiának (amit a kezem csinál és a pumpával csinálja) egy része valamiért hővé alakul. Ez veszett energia. Én nem hőt akarok, hanem kemény gumikat.
Na de ha kiengedem a szelepet, akkor ott nem fagy meg a levegő.
A szódás szifonnál igaz a dolog. A gázpalack is jegesedik nyomáscsökkentő nélkül. Jó lenne megérteni. De úgy igazán.
Egyszer egy villamosmérnök haveromnak feltettem a kérdést, hogy magyarázza el nekem, miért áramlik az áram a vezetékben és hogyan. Hát fél óra után elzavart. Azóta is barátok vagyunk, csak túl sokat kérdeztem. :)
Itt a fórumon is vannak érdekesebbnél érdekesebb témák.
Fél éve a páracsövet megváltoztattam rendesen emelkedőre (20 fok), mert hát úgy az igazi.
Aztán most egy-két hete kielemeztük, hogy az a gőz viszont úgy keresztül süvít a páracsövön, hogy nincs ideje az emelkedést lemérni szögmérővel. Szóval kell egy vastagság, egy hossz, egy már meglévő hidegebb felegma, egy ráterített vizes gatya ami a kapláris Erdélyi (de nem Székely) stílusban hűti a csövet.
Nekem a rongy ráégett. Pedig finomításnál ráfér egy kis plusz vízhűtés.
Az elméletem meg nem adom ki! :)
Legfeljebb egy-két részletet.
Egy tartályt fűtök. A következő tartályt az első gőzével melegítek. Majd az egy harmadikat is fűt. Az első kettőben cefre van, a harmadikban pedig alszesz.
A végén mindhárom tartályt (ahogyan igényli) külön fűtéssel befejezem.
Van ezen kívül két hűtő. Ezeken megfuttatom a lejövő aleszt, és pálinkát. Itt se víz van, hanem cefre.
Majd a leengedett forró cefréből is kivonnám a hőt a hűtőben lévő előmelegített cefrével.
Azaz 100 L-t fűtenék, és 180 L-t főznék le valójában. És ezek után 150 L cefrét előmelegítenék.
Negyed annyi energia költség.
Kisüsti kétszer finomítós megoldás megmarad.
És hát igen. Ezt háznál, hobbiként kizárt, hogy valaki alkalmazza. A nagy üzemre meg már mindenki felvette a támogatást.
Szóval marad az elmélet, egy-két teszt tavasszal, és max egy szabadalmi eljárás. Aztán visszadobják, hogy nem feltalálói szabadalom, hanem technológiai szabadalom.
Szia Alex! Igaz hogy Feribá-nak írtad, de én reagálok az írásodra. Biciklis téma: Mi történik a kézi pumpa alsó részével amikor a kereket pumpálod? Felmelegszik. Energiát közöltél, ez az energia benne van a gumiban mint nyomás. Mivel energia nem vész el ez az energia vissza alakul. Ha leengeded a gumit lehűl. Ugyan így tesz a szódás patron is. A terveid és ötleteid biztosan nagyon jók lehetnek, folyamatos üzemnél. Az egyik üstnél feleslegessé váló energiát egy másik üsthöz vezetve mint egy előfűtést eszközölve felhasználod azt. Ugye nem sokat tévedtem? Ez a mi kis idény szerinti 5-6 főzésnél nem járható út. Én is szeretek újítani, most pl a hűtő vizet nem folyatom a lefolyóba, hanem egy használaton kívüli fürdőkádat félig engedtem vízzel és azt a vizet egy kis vízen úszó szivattyúval forgatom. Így állandóan 20-22 C fokon tudom tartani a hűtő vizet. A motor fordulatszámát tetszőlegesre állíthatom a kívánt hőfoknak megfelelően. Ötleteket újításokat én s szívesen fogadok. Üdv ksanyi.
Ők a nagy réz felületet a kupolával érik el. Jól teszik.
Azt, hogy a mozgási energia a réz töltetben könnyebben lecsapódik, azaz a hőenergia mozgási energiává alakul és ezzel a gőz lehűl, ezt még én is átlátom. :)
Szerintem ez egy nyakatekert, de jó ötlet.
A főzdék meg kupolázzanak csak, hiszen nagyüzemben az azért mégis csak kifizetődőbb, és jobb és plombásabb. :)
Minden építő jellegű hozzászólást jó néven veszek, mert szeretnék egy olyan főzőt, ami minden szempontból kielégíti az igényemet.
Szia! Erre gondoltam amikor ezt írtam: " Igaz hogy újból vissza kell neki gyorsulni ha a páracsőhöz ér,de ami közben történik azt lenne jó látni." Azért lenne jó ha valaki már kipróbálta volna és tudna viszonyítani.
És a bele pakolt rézdarabokra reagálva: Az egymenetes főzők ( tornyai, ) több kilónyi réztöltetet rejtenek. Csak van benne valami. Azokra is rárakódik valami azért kell minden főzés után kimosni. Gondolkodunk, tehát vagyunk. Üdv.
" ezért lesz zuzmarás a bicikli szelep, nyáron, ha hirtelen kiengedjük a levegőt"
Defektnél meg elfeküdtem mint jégen a ló. :)
Mi meg nem egy fizika órára jártunk.
Ez már csak hab a tortán:
"egy gáz nagyobb nyomásról kisebb nyomásra áramlik"
Én is szeretnék erre a fizika órára járni.
Most még csak ott tartok, hogy KB fél éve mondtad, hogy, jönnek a gőzök és megérkeznek egy térbe, és ott össze-vissza közlekedve és a réz tárgyaknak nekicsapódva a mozgási energiájukat leadják. Azaz a hőenergiájuk átalakul mozgási energiává, ami nekicsapódik a rézdaraboknak és ez által lehűlnek. Energiát vesztenek. Főleg ha kívül hűl a defi, vagy a pisztóriusz, vagy a finomító rúd.
Ez a biciklis téma azért már nekem is kicsit sok. Pedig rengeteget bicikliztem.
De nagyon érdekel a véleményed, meglátásod, mert még olyan nem láttam tőled, amiből legalább egy 30-50%-nyi információt ne tudtam volna érdemben hasznosítani.
Nekem is vannak ám terveim és ötleteim, de én önző módon nem adom a világ és fórum tudtára. Jelenleg egy olyan hőcserélős rendszert tervezek, ami fele annyi energiával működtetne egy pálinkafőzőt.
Még csak papíron van a dolog.
Semmi spanyol viasz. Már mindent feltaláltak előttem. Csak össze kell ollózni a könyvekből.
A felmelegedett pára gőz hőjét is újrahasznosítom. Aztán a forró cefre moslék hőjét is felhasználnám. Azaz felére vagy akár harmadára csökkenteném a főzés melegítési költségét.
Szóval érdekel a téma nagyon. Bár nekem az is csoda ha a szódás szifon patronját becsavarom és az lejegesedik.
Beszélgessünk a témáról és a pisztórius hőterelésről.
Megjegyzem a Te -pakoljuk tele rézdarabokkal egy akármit- gondolatod szerintem többszörösen jobb egy pisztoriusznál, mert nagyobb a réz felület és a hőenergia mozgási energiává alakul és még a léghűtés/vízhűtés is közbejátszik.
Szia! Részben egyetértek veled, részben nem. Ha egy nyomás alatt lévő gőz egy szűk keresztmetszeten átáramlik
és egy tágabb térbe ér, akkor a sebessége lelassul, a hőjét leadja, a nyomása csökken, egy része kicsapódik. Igaz hogy újból vissza kell neki gyorsulni ha a páracsőhöz ér,de ami közben történik azt lenne jó látni. Örülök hogy a gőzmozdonyt hoztad példának. Ott is miért kell a hengerek elejébe leeresztő csapot építeni? Mert a forró gőz ha a hengerbe ér, áramlása lelassul, a hideg hengerben kicsapódik, és le kell engedni nehogy vízütés legyen. Az lehet hogy valóban üdvösebb lenne ha egy kicsivel vastagabb lenne a csatlakozás. Az az igazság ha csak dísznek csücsülne ott a főzőm tetején, nemszívesen adnék ki érte 20 rongyot. Üdv ksanyi.
Kőszi.Ugy látom,a snapszmester is reagált,a kérdésemre.Mivel mind a kettőtöknek pozitiv a véleménye,veszek egyet.Valószinü hogy a szürőt is megveszem hozzá.
"A páracső szűk kivezetése egy komoly akadály, egy "fojtás" a gőzöknek, amit csak a nyomás kismértékű emelkedésével
tudnak legyőzni. De ezzel a nyomással már együtt jár a gőzsebesség emelkedése is. És az a gőz, amelyik kénytelen "sietni" az nem nagyon időzik sehol. Ezért is nem jó a túl vékony páracső."
Gyönyörű értelmezés, de miért nem vitted végig????
Mi történik, akkor amikor egy gáz nagyobb nyomásról kisebb nyomásra áramlik egy szűk nyíláson?????? Na, mi??? Lehűl!!!
Így müködik a hűtőgép, ezért lesz zuzmarás a bicikli szelep, nyáron, ha hirtelen kiengedjük a levegőt. De hát ezt akarjuk a mi esetünkben. Azt, hogy amikor a gőzök átáramlanak a deflegmátor nagy terébe, egy néhány tized fokkal lehűlnek és megtörténik a deflegmáció.
Na, végre, fizikai törvényekkel érveltél, csak az utolsó lépést én kellett megtegyem:-)))
Ezért találkozunk sok helyen az ilyen típusú, szűk nyakú deflegmátorokkal - mondanád Te, ha nem cseszegetnélek:-)))
Ha számít valamit,én bizton állíthatom,hogy a megfogalmazásaid,mindig szabatosak és egyértelműek.Mint most is.Valóban lehet abban valami,hogy terelőlemez nélkül gyorsan átsiet a pára a kupolán és csak elenyésző mennyiség kóborol benne egy kicsit.Pedig ez viszonylag könnyen kikerülhető lenne terelő nélkül is,elég lenne ha nem a tetejéről indulna a kivezetés,hanem valahol a oldal felső részéből.Szerintem.(Persze terelővel hatékonyabb.)
Sziasztok :) Meg tudnátok mondani mik azok az illatos gázok amik mind a cefrefőzés, mind a finomítás során a párlat megindulása előtt távoznak a kifolyócsövön keresztül? Pusztán a kíváncsiság miatt kérdezem, szeretném tudni mit szagolgatok :) A muslicák és a darazsak is nagyon imádják. Az acetaldehidre vagy az etilészterekre tippelnék, esetleg a kettőre együtt.
"Tehát van egy 50 fokos pálinkád, jó ízű, de gyenge." Nem az 50 fokos pálinkám a gyenge.
Ha lemegyek alszesznél 5 vagy tisztázásnál 20 fokra, nem büdös, nem főttfazék szagú csak gyenge. Mintha vízbe öntenél egy kis pálinkát.
" Te vagy az, aki 6-7 órát főzöd a 17 litert?" Az csak az első főzésnél volt de már tanultam. Most már az alszesz lejön 3,5 óra , a tisztázás 4,5 óra alatt. De nem siettetem szépen csordogál. Üdv ksanyi.