Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem halnak meg az élesztők,ha hideg cefrébe rakod,csak leállnak és megvárják a nekik kedvező hőmérsékletet. Én beletenném egyből(bele is tettem,amikor fagyasztott szilvával dolgoztam),hogy egyből dolgozni tudjanak,mihelyst jó nekik a hőfok.
Egy pár évvel ezelőtt már segítettetek itt nekem fagyasztott gyümölcsből készült cefrével kapcsolatban.
Ma megint kiürítettem a fagyasztót, és pépesítettem egész nap. Most már nem aggódok mint anno, hogy be fog-e indulni, avagy sem.
Viszont lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban megint:
Az élesztők "elpusztulnak" a hideg cefrében és inkább várjam meg amíg eléri a kb. 16 C-t és csak ezután oltsam be, vagy mehet most is bele (9 C most a cefre) és majd ha eléri (számításaim szerint holnap) a kb 18 C-t akkor rakjam bele az élesztőt?
Összegezve:
Az élesztők a hidegben "meghalnak"? Vagy nem "halnak meg" és ha eléri a cefre az optimális hőmérsékletet "kiolvadva" elkezdenek dolgozni?
Volt szerencsém egy kevés birshez lett volna belőle kb 15 liternyi ,na én is gondolkodtam mit is tegyek.
Kaptam körtét kb az is ennyi lett volna.Merészet gondolván a kettőt egybe raktam,azóta már ki is főztem, 4,5 liter lett a birs nagyon dominál benne. Bár még pihen. :-)
Sajnos kevés birsem van eddig, lehet, hogy nem is lesz több. Próbálta már valaki körtével együtt cefrézni, bosc kobak-ból még akadna mellé, vagy alma az pedig golden lenne.
DE!! Nagyon motoszkál bennem, hogy saját magam készítsek!
Megtudnátok nekem mondani, hogy DES 100 literes üstel milyen minőséget lehet előállítani, ha valaki szakmailag teljesen képben van??? Megéri e kiadni érte azt a cirka 220-260 ezer FT-ot.
Szerintem mivel már (csak) 15 centis a bunda lebontódott már a java.Birsnek biztosan jót tesz a pektinbontó,de már lassan meg is fog állni. Én már nem csinálnék vele semmit sem.
Szia! Arra gondoltam hogy kimerem a bundát egy tálba, ott jól összekeverem egy kis cukros vízzel és úgy öntöm vissza. Szerintem annak a lének már nem kell a bontó. Szóljatok rám ha rosszul gondoltam! Üdv ksanyi.
Erre nem merek Neked konkrét választ írni,mert nem akarlak félrevezetni. Persze van véleményem:Kihozatalon még javíthatna szerintem,de azt(pektinbontót) is nagyon alaposan el kellene keverni a cefrébe és így rengeteg levegőt is kevernél bele,ami így a vége felé már elég veszélyes.Tehát én nem tenném már bele.