Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2018.01.11 0 1 8333

Feltételezem arra gondolsz amelyiknek csak első termése van, mert ha a kétszer termőre, aszt sajnálni fogod. Gondolj bele, látni fogod a rengeteg kis fügét ami augusztus végétől már ízletes gyümölcs lenne, te meg levágod. És már nem is pici kezdemények lesznek ami fölött megpróbálsz szemet hunyni, mert miközben szüreteled az első termés utolját, a másodból már rengeteg nagy lesz.

 

Ha évente levágod tövig a vesszőket, attól még a gyökere háborítatlanul fejlődik. Mivel a bokor a gyökér és a korona egyensúlyára törekszik, minden évben egyre több sarjat fog hozni, e mellett egyre intenzívebben is növekszik. Abban az évben maximum másodtermésed lehet, de ha rossz az idő, be sem fog érni. A vesszők nem érnek be, takarással sem tudod megvédeni mert jóval 10 fok alatt elfagynak.

Előzmény: PathosVerdesIII (8332)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.01.11 0 0 8332

Azt akkor nem értem, hogy hol terem egy 3 vagy 4 éves ág. Nem az új szakaszokról beszélek, hanem arról a vastag részről ami már 2 éve letermett. Én biztos megpróbálom azonnal tőből visszavágni szüret után, és mindig csak az 1 éves ágakat tartom meg, hacsak nem vázágakat alakítok ki. Az van hogy semmiképp sem akarok létrázni, ehhez kordában kell tartani a méretet.

Előzmény: Berényi József (8331)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8331

Bocs de a videóban a négyéves ágakat vágja ki ha leteremtek, az 1, 2, 3 éves  ágak teremnek. Ő tavasszal csinálja, nálunk érdemes ősszel kivágni, mert úgy sokkal kisebb bokrot kell takarni.

 

Mellesleg szilveszterkor erről fojt az eszmecsere 55judit és köztem.  http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=146339146&t=9179725

Előzmény: PathosVerdesIII (8329)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8330

A sok fajta kialakulása magról történt és sok száz éves szelekcióval, amit aztán dugványként terjesztett el az ember. Ahol van darázs, ott csíraképes magok vannak a termésben. Pl elmész a Tescoba, veszel török aszalt fügét és elülteted a magját, akkor az kikel és nő, de igen kicsi az esélyed hogy ehető, ráadásul finom fajtád legyen belőle. A bujtás/dugványozás garantálja a genetikai azonosságot az anyanövénnyel, vagyis hogy az a Ronde de Bordeaux tényleg olyan legyen és ehető, finom termést kapj.

 

Mindegy hol csíped vagy vágod vissza, ez a te döntésed attól függ mennyi helyed van és hogy akarod nevelni. Ahol elvágtad alatta elindul 3-4 rügyből oldalág, nálam is ez történt. Néha akaratoskodik és azértis csak egy rügy nő tovább, akkor meg kell fenyegetni az ásóval/gyomirtóval.

 

Előzmény: csehrigo (8327)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8329

Erre gondolok, ahogy a videóban magyarázza hogy a 2 évesnél öregebb ágakat kivágja tőből és majd hoz újakat amin majd a következő évben lesz termés: https://www.youtube.com/watch?v=glFQINjnKCk elég unalmas de azért a lényeg benne van. Ha kis helyen kell megoldani akkor az ember sűrűbben megy oda a metszőollóval..

 

Előzmény: PathosVerdesIII (8328)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8328

Arra gondoltam, hogy pl egy Desert King aminek csak elsőtermése van én ezt csinálnám, hogy ne legyen 5m magas (persze ideális esetben, ha nincs elfagyás):

1. év: csúcsrügy elcsípés, hogy minél több ága legyen

2. évben az 1. évi ágakon termés, és valahogy rávenni hogy tőből hajtson, ne fent az ágról. nyáron az 1. évi vesszőket teljesen vissza lehet vágni, mert már nem fog teremni. az új ágakat elcsípéssel rávenni hogy minél több oldalágat neveljen

3. évben a 2. éves ágakon terem, vissza lehet vágni, az egészet ismételni

Esetleg alacsony vázszerkezettel lehetne megoldani és mindig csak odáig visszametszeni a termő vesszőket kb ahogy a szőlővel csinálják.

Akár mint egy japán kordon, csak váltott ágakkal?

 

Előzmény: 55judit (8326)
csehrigo Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8327

Tőlünk délebbre az adirai típus fügét porozzák a darazsak? Nagyon sok változata van,de ha csak bujtással,dugványozással szaporodik akkor,hogy lesznek új változatok?

Gondolom akkor az ivaros szaporodásra is képes az adriai típus füge.

 

Azt javasolták,hogy talaj szinte kell teljesen elcsípni és hoz több hajtást. Nem egy pici, rövid szárat hagyni és azt elágaztatni .

 

PathosVerdesIII Nem tudtam mindet ! :-) A lekötözés minden gyümifánál működik

 

Tehát a Ronde de B. előző évi hajtásai tavaszonként vissza lehet majd csípni? Ezt jó tudni. Mi nem szoktuk a fügét "bántani" :-) A miénk augusztusban szokott elkezdeni teremni. Korábban nem. Talán kipróbálom, hogy néhány veszőt visszacsípek? Számít,hogy hány rügyre? Az előző évi hajtás csúcsától vagy a tövétől számolom a rügyeket?

 

Az első termést az előző évi hajtson hozz a másodikat az az évi hajtáson. 

 

 

55judit Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8326

Nekem is van olyan amin csak 1. termés van, de ha ősszel levágtam volna 1 ágát, akkor idén azon nem lenne semmi. Mert ugyan nőne rajta másodtermés, de darázs híján lepotyog.

Előzmény: 55judit (8325)
55judit Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8325

"Ha csak első termése van a fajtának (pl Desert King, aminek csak a másodterméséhez kell darázs) akkor a 2 éves vesszőket vissza lehet vágni, váltva minden évben ami letermett és megtartani a többit."

 

A 2 évest bármelyiknél levágod, azzal eltávolítod a következő évi 1. termést is. Kivéve annál nem, amelyiknek egyébként sincs.

Előzmény: PathosVerdesIII (8324)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.01.10 0 1 8324

Gondolom ezeket tudod de azért leírom mert miért ne. Szerintem butaság talajszinten elvágni, a bokrosodáshoz elég elcsípni a csúcsrügyet.

 

Az elsőtermés az előző évi hajtáson jelenik meg, ahol még nem volt termés. Amolyan alvó termésrügyek ezek, amik tavasszal indulnak. Ha a fajta hoz elsőtermést, a metszéssel ettől megfosztod magad. Ha csak elsőtermése van a fajtának (pl Desert King, aminek csak a másodterméséhez kell darázs) akkor a 2 éves vesszőket vissza lehet vágni, váltva minden évben ami letermett és megtartani a többit.

 

A másodtermés mindig az aktuális évi hajtáson nő. Ha a fád 5 méteres, létrázni kell majd a szüreteléshez. Ha a fajta csak másodtermést hoz, akkor vissza lehet vágni mert mindegy neki, úgyis terem minden évben, ilyen pl a Ronde de Bordeaux.

 

Ha a fajtának mindkét termése van, akkor meg kell gondolni hogy feláldozod-e a következő évi elsőterméseket azért, hogy a méretet kordában tartsd.

 

Valahol meg lehet találni az egyensúlyt a visszavágás - metszés - csípés - vázágak között és akkor lesz minden jó, lehet takarni, normálisan szüretelni stb. csak sajnos az időjárásunk nem mindig hajlandó ezzel együttműködni.

 

Elcsípésről:

Van aki minden 6. levél után elcsípi a rügyeket így előidézve az elágazásokat és így lehet szabályozni a korona alakját is. A csúcsrügyben termelődik egy gátló hormon ("apoxin" vagy ilyesmi), ami gravitációs hatással visszafelé halad az ágban és az alatta lévő rügyeket nem engedi elindulni. Ha elcsíped vagy levágod a rügyet akkor a többi is el tud indulni, általában a csúcs alatti 3-4 lesz elágazás és 2 héten belül megjelenik. Ugyanezt a hatást lehet elérni ha az egész ágat vízszintesre hajtod/ülteted, ezzel megszűnik a gravitációs áramlás és akár az összes rügy elindul, ahogy a japán kordonos ültetésnél is ezt használják ki.

 

Előzmény: csehrigo (8317)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.10 0 1 8323

Az ültetési távolság függ a víz és tápanyag utánpótlástó, na meg a művelés fajtájától. Ha hagyjuk szabadon nőni, és csak a teremtő locsolja, akkor 10-12m-es sor és tőtávra telepíteném.  Ha viszont rendszeresen visszavágják, emellett folyamatos víz és tápanyag utánpótlás akkor egész sűrűn is ültetik. Láttam már 2,5m-es sor, és 1m-es  tőtáv osztással is ültetvényt. Házi kertben, ahol szárazság idején van mód  némi öntözésre, ott legalább 4m sor és tőtávot hagynék, ha van hely akkor többet, de helyhiányesetén elégséges lehet a 3x3m-es osztás is, természetesen akkor a bokor méretét a területhez kell igazítani. Mellesleg én most ideiglenesen 2x2m-es osztásba ültettem, de ez nem a végleges helyük.

Előzmény: csehrigo (8319)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.10 0 1 8322

Nekem is megvan mind a három, de még csak a Ronde de Boreaux-ot kóstolta. Szerintem ez nagyon finom, kitűnő választás, de a  DMkertes lila szivar is kiváló.

Ezenkívül természetesen van még számtalan nagyon finom fajta, én most nevelgetek belőlük egy jó párat. Remélem hamarosan értékelhető mennyiséget fognak teremni.

 

 

Előzmény: csehrigo (8319)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.10 0 1 8321

Szerintem elég a 10C°  de ha véletlenül nem elég , akkor ahogy melegszik az idő majd megindul. Ha nedves a föld abban nem szabad hogy baja legyen.

Előzmény: csehrigo (8318)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.10 0 1 8320

Kár volna visszavágni, ha akar úgyis bokrosodik. Bőséges vizet és tápanyagot kell biztosítani, akkor  van mitől bokrosodnia.

Előzmény: csehrigo (8317)
csehrigo Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8319

Eddig csak olyat ,hogy ízben nincs számottevő különbség köztük. Amiket eddig kóstoltam azoknál nem vettem észre eltérést.

Melyik fajtákat ajánlod? Vettem Sultane-t, tavaly ősszel meg Dauphne és Ronde de Boreaux fajtákat. Dmkertes és elég picik. 25-30 cm. Meg ott az ismeretlen eredetű saját fajtánk.

Meg még gyökereztetek párat. Ennyi már sok is lesz. Nem fogok tudni mit csinálni ennyi fügével a jövőben ha egyszer megnőnek és elkezdenek teremni !

Fügénél mekkora az ajánlott ültetési távolság a másik fügétől illetve gyümölcsfától?

Előzmény: Berényi József (8311)
csehrigo Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8318

Az én vesszőim még vízben áznak.

Most jut eszembe,hogy komposztom!  Ha pá nap múlva ilyen komposzt,homok keverékbe rakom őket az jó? Mennyire van szükségük ilyenkor a melegre? 10 fok elég nekik?

Előzmény: Berényi József (8310)
csehrigo Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8317

Úgy csinálok, mint aki még nem találkozott fügével... pedig.... Édesapám is dugványozott. Anno volt nagy fügebokrunk.

A 2016/7-es télen ami viszonylag hideg volt a fügéink nem fagytak el takarás nélkül sem. A Sultane sem meg az a két pici sem ami át kellett ültetnem. Az előző helyükön enyhébb télen meg elfagytak.

Nem metszésre meg koronaalakításra gondolok. Azt javasolják,hogy ültetés után 2-3 évben talajszinten elvágni,hogy több hajtás hozzon, mert így könnyebb bokorformát létrehozni. Csak sajnálnám elvágni, meg szeretném megkóstolni is. Enyém is Dmkertes.

Előzmény: PathosVerdesIII (8304)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8316

Fűtök rájuk, mert itt telelnek a banánok és a citromok is, 10C° alá nem megy a hőmérséklet éjszaka fagyok esetén sem, nappal ha kicsit süt a nap akkor 25-30 C° körül is van.

Előzmény: Tibicsoki19 (8315)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.01.10 0 0 8315

Gyökereztetéskor hány fokon vannak a növények? Fűtesz ilyenkor nekik, vagy ilyen alacsony hőmérsékleten is megindul a gyökérfejlődés?

Előzmény: Berényi József (8310)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.09 0 0 8314

Igen.

Előzmény: Berényi József (8313)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.09 0 0 8313

Ez melyik is pontosan? Ez az öregember hzs?

Előzmény: pacsepa (8307)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.09 0 0 8312

Ez a füge már nem akart a tavalyi utolsó lenni, ezért az idei első lett.

 

Sajnos már csak árnyéka a nyári termésnek.

Berényi József Creative Commons License 2018.01.09 0 0 8311

A füge az íz terén elég nagy szórást mutat, érdemes megkeresni a jobb fajtákat:)

Előzmény: csehrigo (8298)
Berényi József Creative Commons License 2018.01.09 0 1 8310

Kifúrom az alját. egy izzó tizenkettes köracéllal olvasztok rá lyukakat.

 

Vizet annyit kapnak amit a föld meg tud tartani, arra vigyázok hogy a flakonok alatt sok víz ne álljon.

 

Ez a módszer nekem bevált, így nem kell átültetni, relatív nagy növénynek is elég ennyi föld.

 

 

A fügénél mindegy hogy egyenesen vagy ferdén vágod a vesszőt mert az oldalából is növeszt gyökeret, nem csak a kalluszból.

Előzmény: csehrigo (8299)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.09 0 0 8309

A 3, 4 éves letermett gallyakat vagjak ki...szóval metszik. / Agoforim extra 2015.jan...58.szam /

Előzmény: 55judit (8308)
55judit Creative Commons License 2018.01.09 -1 0 8308

Én úgy tudom Zalában a fügeligetet se metszik. Pedig ott nem fagy el.

Előzmény: pacsepa (8307)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.09 0 0 8307

Itthon nem szoktak metszeni mert előbb-utóbb úgyis elfagy.

 

Sajnos ezt a tavalyi télen nekem is be kellett látnom. Egy gyönyörű, szabályos fát metszettem magamnak, vagy 8-10 évig minden rendben volt.

Ez az a aszalódó füge, amiről többeknek adtam hajtatni valót. Nos most ez teljesen elfagyott, hiába volt vastag törzse. Gyökérről kezdett újra hajtani. Most borzasztóan néz ki.

Előzmény: PathosVerdesIII (8304)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.09 0 0 8306

Rendben, köszönöm előre is ☺

Előzmény: Berényi József (8291)
evodia2010 Creative Commons License 2018.01.09 0 1 8305

A hazai bokor forma egyik oka, hogy extrém fagy ellen le lehetett (elvileg) hajtani az ágakat a földre és takarni valamivel pl. hóval, nem a fagy hanem a -15-nél hidegebb ellen.

Védett helyen nőnek (és megmaradnak) szép fügefák itthon is. Ott fáról kell szedni a termést. Ahol nem védett, ott a fa formának nem sok értelme van. A fás dugványozásnak meg ilyenkor van szezonja (nem nyáron).

Előzmény: csehrigo (8302)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.01.09 0 1 8304

Több száz fajta füge van, ebből sok a lila, ez nem jelent semmit. A Sultane jó, az enyém 2017 januárban elfagyott és nem bírtam megkóstolni. dmkertes rendelés volt, nagyon kicsi.

Nem kell visszavágni mert anélkül is terem, de hosszabb távon érdemes tudatosan formálni a koronát, főleg ha tudod télen védeni akkor kialakítani vázágakat, termő ágakat stb.

Itthon nem szoktak metszeni mert előbb-utóbb úgyis elfagy.

Előzmény: csehrigo (8302)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!