Keresés

Részletes keresés

badubadu Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116795

 Felhabzott az alszesz ami belekerült a hűtőcsőbe. A tisztázáskor pedig kiázott.

Előzmény: furtongy (116794)
furtongy Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116794

sziasztok,

tudja valaki, miért van az, hogy a kifőtt szilvapálinkában kb. egy hét után, amikor átfejteném egy másik üvegbe, olyan barnás színű uszadék jelenik meg?

(5l-es üveg ballonokban tárolom, garázsban, hűtetlen, viszonylag sötét helyen)

Egy hétig volt laza dugóval, utána lezártam.

A pálinka egyébként kiváló ízre, zamatra, állagra.

Átszűrés közben a filteren (gézen), ott az a barna színű, kicsit iszaposnak tűnő anyag.

Igazából csak esztétikai a probléma, csak jó lenne tudni az okát.

50%-ra van befokolva és Stanley fajta szilvából készült.

Lett más gyümölcs is (alma, szőlő) főzve a készülékben, azokon (még egyelőre legalábbis) nem látszik.

Tudja valaki az okát a fentebb említett problémának?

És ha igen, hogy kerülhetném meg legközelebb, mire vigyázzak?

köszi,

fgy

 

 

rézműves1 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116793

..."vagy valahonnan fals meleget kap."...      Pontosan így van!

Előzmény: vasbicikli (116787)
Radakund Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116792

A hőmérőm nem a belső hőt méri, hanem a sisak felületét. Na de kerítek egy másikat a következő alkalomra. Ez meg jó lesz a Totya kazánhoz.

 

Előzmény: Radakund (116791)
Radakund Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116791

Világos.

Előzmény: vasbicikli (116787)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116790
Hát a kép alapján sem volt nehéz,de emlékeztem is.(persze csak az "olvasmányaimból") :-)
Előzmény: rézműves1 (116788)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116789
Egyébként milyen(termék)utasításáról beszélünk? :-)
Előzmény: ksanyi52 (116778)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116788

Most látom, hogy valamit néztem a régi nevemmel és úgy maradt. De szerintem így is kitaláltátok...:):)...

Előzmény: Figyelget (116780)
vasbicikli Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116787

"miért valószinűtlen a 106 °C a sisakon?"

 

Mert a főző üstben (nem a vízköpenyben!) nincs túlnyomás, és a víz légköri nyomáson 100 fokon forr.

Próbáld ki a hőmérődet, hogy mit mutat forrásban lévő vízbe lógatva.

 

"Szép lassan emelkedik 110 °C-ig, e fölött már 40° körüli az alkoholtartalma a kifolyó utópárlatnak."

 

Ez is arra utal, hogy rosszul mér a hőmérőd, vagy valahonnan fals meleget kap.

Előzmény: Radakund (116782)
benchmade Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116786

Szia!

Egyszerű a válasz, a víz légköri nyomáson 100 C-on forr, a víz-alkohol elegy alacsonyabb hőfokon. Ha 106 vagy 110 fok van a rendszeredben, az csak azt jelenthetí hogy eldugult és a légkörinél magasabb nyomás alakult ki benne, ( menekülj :-)  ) vagy nem jó a hőmérőd.

Előzmény: Radakund (116782)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116785

Az enyém ilyen ,csak az értelmezés kedvéért..

Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116784

Alszesz főzésekkor amikor kicsit (zavarom)akkor sem haladja meg a 96 fokos hőt.de gondolom más a pára hőmérséklete és már a toronyé.

Előzmény: Radakund (116782)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116783

Szia! a választ nem tudom.Az én hőmérőm a páracső aljára van téve (régi gőzmérő)nekem amikor elindul akkor 78°-ot mutat amikor a pálinkám eléri a 45 °-ot akkora felmegy 86-88 c.ra

100°C-ra még soha sem ment fel.

De ez az én tapasztalatom.

Előzmény: Radakund (116782)
Radakund Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116782

Csak érdeklődnék, hogy mennyi hőfok lenne normális. A műszerem jó. A "Gyakorlati pálinkafőzés (otthon)" c. írás 10. oldalának utolsó előtti mondata:

 "Lehet a páracső legmagasabb pontján hőmérsékletet is mérni és kitapasztalni, hogy pl. 98°C-nál már nem jön ki több szesz."

Akkor, miért valószinűtlen a 106 °C a sisakon? Áttettem a hőmérőt a sisak és a páracső csatlakozásához. Ott is hasonlót mértem és azt vettem észre finomításkor, hogy amíg fel nem forr teljesen az alszesz, megáll a hőmérséklet emelkedés 82 °C körül. 84°C-nál már csepeg. Szép lassan emelkedik 110 °C-ig, e fölött már 40° körüli az alkoholtartalma a kifolyó utópárlatnak.

Az is lehet, hogy a sisakon mást értünk? Én a bográcsot nevezem így, amit az üstre tettem (szintén ez előbb említett írás 12. oldal "Pálinkafőző készítése" című rész ábrája.)

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (116720)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116781

szia! azt gondolom mindenki úgy csinálja a cefréjét ahogyan akarja.Figyelget és én csak a véleményünket mondtuk el.Egyébként Figyelget azt mondta ,nem tudja biztosan de ő nem bolygatná,javítsatok ki ha netalán tévednék.

Jó nedüt.

Előzmény: ksanyi52 (116778)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116780
Ez nagyon klassz torta,igazi Neked való!
Gratulálok a lányaidnak(hoz) is!
Előzmény: bobi51 (116776)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116779
Szia!
Ez rágalom! :-)))
Borkészítésnél számít a 2 nap.
Előzmény: ksanyi52 (116778)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116778

Szia! Látod hogy nem olvastok! Azt írja az utasítás hogy legalább 2 nappal korábban tegyük bele,.a főzés előtt.

Előzmény: Figyelget (116734)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116777

Boldog szülinapot. Nagyon szuper tortát kaptál,gratula aki csinálta.

Előzmény: bobi51 (116776)
bobi51 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116776

Sziasztok!

 

Ez aztán a meglepi!!   Ilyen szülinapi tortát sem kaptam még, mint most a lányaimtól.

 

                   ......itt biztos jó a "deflegmáció"...:):):)...

Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 -1 1 116775
Ágyasba egy kis fahéj nem rossz ám.Persze,aki szereti és tényleg csak kicsi.És rövid ideig "áztatva".
Előzmény: Babar66 (116772)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116774

Azért nem hátrány, ha a csőben a folyadék el tudja dönteni, merre van az előre. ;)

Előzmény: bujukcekmece (116773)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116773

Tökéletesen jó így, ekkora deflegmációhoz totál mindegy emelkedik-e a páracső!

Előzmény: Tintás Bánsz (116762)
Babar66 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116772

A citromhéj keserűsége és a fahéj illata számomra eléggé idegen egy szilvapálinkától.

Előzmény: gyugyu. (116759)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116771

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (116752)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116770
Szia!
Erről még nem hallottam.Főleg a citrom új nekem ebben a képletben.A citromnak a héjától(illetve a héj alatti résztől) nem lesz keserű? A szilvát én amúgy is előre magozom(bogaras vagyok,meg kis tételes is).A fahéj, mint adalék,nálam eddig csak ágyaspálinka kutyulásnál jött szóba,de ott vigyázni kell vele,mert nagyon intenzív ízt tud adni és az dominál.
Előzmény: gyugyu. (116759)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116769
Látszik az,csak általában nagyobbat szoktak neki adni.
Meg aztán másba nem nagyon lehet "kötekedni",mert jó kis egységet raktál össze! :-)))
Az emelkedést meg majd úgyis megtapasztalod,hogy elég-e.
Előzmény: Tintás Bánsz (116767)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116768

A duplája jobb lenne, de a képen teljesen vízszintesnek látszik.

Előzmény: Tintás Bánsz (116767)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116767

Szia.

Tudom, hogy emelkednie kell a csőnek!!!

Van emelkedése csak a kép nem adja vissza rendesen!!

120 centin kb. 10 centit emelkedik!!

 

Előzmény: TINTUS (116766)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116766

Már sokszor kibeszéltük, hogy emelkednie kell.

Előzmény: Tintás Bánsz (116755)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!