Keresés

Részletes keresés

Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116785

Az enyém ilyen ,csak az értelmezés kedvéért..

Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116784

Alszesz főzésekkor amikor kicsit (zavarom)akkor sem haladja meg a 96 fokos hőt.de gondolom más a pára hőmérséklete és már a toronyé.

Előzmény: Radakund (116782)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116783

Szia! a választ nem tudom.Az én hőmérőm a páracső aljára van téve (régi gőzmérő)nekem amikor elindul akkor 78°-ot mutat amikor a pálinkám eléri a 45 °-ot akkora felmegy 86-88 c.ra

100°C-ra még soha sem ment fel.

De ez az én tapasztalatom.

Előzmény: Radakund (116782)
Radakund Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116782

Csak érdeklődnék, hogy mennyi hőfok lenne normális. A műszerem jó. A "Gyakorlati pálinkafőzés (otthon)" c. írás 10. oldalának utolsó előtti mondata:

 "Lehet a páracső legmagasabb pontján hőmérsékletet is mérni és kitapasztalni, hogy pl. 98°C-nál már nem jön ki több szesz."

Akkor, miért valószinűtlen a 106 °C a sisakon? Áttettem a hőmérőt a sisak és a páracső csatlakozásához. Ott is hasonlót mértem és azt vettem észre finomításkor, hogy amíg fel nem forr teljesen az alszesz, megáll a hőmérséklet emelkedés 82 °C körül. 84°C-nál már csepeg. Szép lassan emelkedik 110 °C-ig, e fölött már 40° körüli az alkoholtartalma a kifolyó utópárlatnak.

Az is lehet, hogy a sisakon mást értünk? Én a bográcsot nevezem így, amit az üstre tettem (szintén ez előbb említett írás 12. oldal "Pálinkafőző készítése" című rész ábrája.)

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (116720)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116781

szia! azt gondolom mindenki úgy csinálja a cefréjét ahogyan akarja.Figyelget és én csak a véleményünket mondtuk el.Egyébként Figyelget azt mondta ,nem tudja biztosan de ő nem bolygatná,javítsatok ki ha netalán tévednék.

Jó nedüt.

Előzmény: ksanyi52 (116778)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116780
Ez nagyon klassz torta,igazi Neked való!
Gratulálok a lányaidnak(hoz) is!
Előzmény: bobi51 (116776)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116779
Szia!
Ez rágalom! :-)))
Borkészítésnél számít a 2 nap.
Előzmény: ksanyi52 (116778)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116778

Szia! Látod hogy nem olvastok! Azt írja az utasítás hogy legalább 2 nappal korábban tegyük bele,.a főzés előtt.

Előzmény: Figyelget (116734)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116777

Boldog szülinapot. Nagyon szuper tortát kaptál,gratula aki csinálta.

Előzmény: bobi51 (116776)
bobi51 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116776

Sziasztok!

 

Ez aztán a meglepi!!   Ilyen szülinapi tortát sem kaptam még, mint most a lányaimtól.

 

                   ......itt biztos jó a "deflegmáció"...:):):)...

Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 -1 1 116775
Ágyasba egy kis fahéj nem rossz ám.Persze,aki szereti és tényleg csak kicsi.És rövid ideig "áztatva".
Előzmény: Babar66 (116772)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116774

Azért nem hátrány, ha a csőben a folyadék el tudja dönteni, merre van az előre. ;)

Előzmény: bujukcekmece (116773)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116773

Tökéletesen jó így, ekkora deflegmációhoz totál mindegy emelkedik-e a páracső!

Előzmény: Tintás Bánsz (116762)
Babar66 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116772

A citromhéj keserűsége és a fahéj illata számomra eléggé idegen egy szilvapálinkától.

Előzmény: gyugyu. (116759)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116771

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (116752)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116770
Szia!
Erről még nem hallottam.Főleg a citrom új nekem ebben a képletben.A citromnak a héjától(illetve a héj alatti résztől) nem lesz keserű? A szilvát én amúgy is előre magozom(bogaras vagyok,meg kis tételes is).A fahéj, mint adalék,nálam eddig csak ágyaspálinka kutyulásnál jött szóba,de ott vigyázni kell vele,mert nagyon intenzív ízt tud adni és az dominál.
Előzmény: gyugyu. (116759)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116769
Látszik az,csak általában nagyobbat szoktak neki adni.
Meg aztán másba nem nagyon lehet "kötekedni",mert jó kis egységet raktál össze! :-)))
Az emelkedést meg majd úgyis megtapasztalod,hogy elég-e.
Előzmény: Tintás Bánsz (116767)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116768

A duplája jobb lenne, de a képen teljesen vízszintesnek látszik.

Előzmény: Tintás Bánsz (116767)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116767

Szia.

Tudom, hogy emelkednie kell a csőnek!!!

Van emelkedése csak a kép nem adja vissza rendesen!!

120 centin kb. 10 centit emelkedik!!

 

Előzmény: TINTUS (116766)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116766

Már sokszor kibeszéltük, hogy emelkednie kell.

Előzmény: Tintás Bánsz (116755)
schlumberger Creative Commons License 2015.10.04 -1 0 116765

nincs-e

Így nagyjából jó, lehet főzni :-)

Előzmény: gyugyu. (116764)
gyugyu. Creative Commons License 2015.10.04 0 1 116764

Teljesen igaz ... telefonon irtam és valószínűleg nem néztem át hogy nincs e benne helyesírási hiba . Bocs az erre érzékenyektől :-(

 

Előzmény: schlumberger (116763)
schlumberger Creative Commons License 2015.10.04 -3 1 116763

 CITROMOT és FAHÉLY darabot

 

Mindjárt ott bukik a mutatvány, hogy a fahéj pontos j-vel írandó!

Előzmény: gyugyu. (116759)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.04 0 0 116762

szia.

köszönöm a tanácsod, de ez már így marad egyenlőre!!

Megvolt az első próba főzés működött!!

Majd ha nem lessz mit főzni lehet megemelem!!

De kb. olyan 10 centit emelkedik az üsttől a hűtőig!!

 

120 centis hoszzú a páracső!!

 

Előzmény: öreg_néne_b (116760)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.04 0 2 116761

Ha már szilvásgombóc-pálinkát akar főzni, elég a fahéjat a finomításkor az alszeszbe tenni.

Előzmény: gyugyu. (116759)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.04 0 0 116760

Adj egy kis emelkedést a páracsőnek.

Előzmény: Tintás Bánsz (116753)
gyugyu. Creative Commons License 2015.10.04 0 0 116759

Tisztelt Lepárló Társaim !

Minap ,egy ismerősömtől , kaptam egy javaslatot , a szilva cefre "minőségi "elkészítésére . Ami eltér a hagyományostól azok a következők :

- a szilvát előre kimagvalni

- a pépesített szilvához : szeletelt CITROMOT és FAHÉLY darabot adni ( hogy mennyihez mennyit ? azt nem tudtam meg)

A továbbiakban a szokásos módon járni el.

Az alábbi kérdések merültek fel bennem :

-a citrom héjában lévő olajok biztos hogy jó irányba fogják befolyásolni a párlatomat ?

- eggyáltalán, ki fog érződni kétsor lepárlás után ebből valami?

Hallot-e már erről valaki valamit?

Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.04 0 0 116758

Köszönöm.

Most így megy a próba főzés!!

Ismerkedünk egymással még!!

 

Előzmény: Feeriba51 (116757)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.04 0 1 116757

Ha jól látom fával tüzelsz. (?)

Ebben az esetben volna egy-két megjegyzésem.

Azt hiszem már az első próbafőzésnél rájössz, hogy nagyon nehéz a tűz erősségét szabályozni a Te esetedben.

Ezért a következőket javasolom:

- A tűztér ajtaján levő lyukakat zárd le

- A levegőt úgy biztosítsd, hogy a hamuzó ajtajára, előtt csinálj egy olyan nyílást, hogy tudd folytonosan szabályozni ennek a nagyságát.

Ezzel a nyílással tudod szabályozni a beáramló levegő mennyiségét és ezzel a tűz erősségét.

Remélem segítettem valamit.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Tintás Bánsz (116753)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.04 0 0 116756

Kétségem sem volt,hogy jó!

Nagyon finom pálinkákat kívánok vele!

Előzmény: Tintás Bánsz (116755)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!