Keresés

Részletes keresés

kramoto Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116825

A felforr helyett inkább a gázkiválás szót használnám, bár lehet én gondolom rosszul.

rézműves1 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116824

Ezért nem lehet a Himaláján tojást, vagy pláne babot főzni, hacsak nincs kuktánk.

Az is érdekes, hogyha eltekintünk a meteorológusok által előszeretettel használt 1013-milibáros, átlagos tengerszint feletti nyomástól, (vagyis elvennénk a túlnyomást, amiben élünk) akkor az látszik, hogy 0-báron a tiszta már víz már 99.1°C-on felforr. Minden csak a viszonyítástól függ, tehát attól függ, hogy honnan nézzük.

Előzmény: medve5409 (116823)
medve5409 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116823

 

Sziasztok!

Témához kapcsolódóan beollózva:

 

"Hideg víz forralása alacsony nyomáson

Tegyünk légszivattyú üvegburája alá egy vízzel telt poharat, amelyben egy hőmérő

segítségével folyamatosan mérhetjük a hőmérsékletet. Ha a levegőt kiszivattyúzzuk a

bura alól, akkor megindul a víz forrása a pohárban. A hőmérő jól mutatja, hogy a

heves forrás akár szobahőmérsékleten is bekövetkezhet. Huzamosabb forralás esetén

megfigyelhetjük, hogy a „forró víz” hőmérséklete lassan csökken.

Folyadékok forráspontja erősen függ a nyomástól. Magasabb nyomáson a forrás-

pont emelkedik, alacsonyabb nyomáson pedig süllyed. A tiszta víz forráspontja

1 atmoszféra (1,013·105 Pa) légköri nyomás mellett 100 ◦C. Két atmoszféra nyomás esetén

a forráspont már 120 ◦C, és ha a külső nyomás eléri a 15,5 atmoszférát, akkor a víz

forráspontja 200 ◦C-ra növekszik. Ha a víz feletti nyomást csökkentjük, akkor a forráspont

csökken. Például a Mount Everest magasságán, ahol egyharmad atmoszféra

körüli a légnyomás, ott a víz már 70 ◦C-on forrni kezd. Ha a víz feletti térben

(a légszivattyú burája alatt) a nyomást a normál légnyomás 2,3%-ára csökkentjük, akkor a víz

forráspontja 20 ◦C-ra csökken.

A forrás akkor indul meg, amikor az adott hőmérséklethez tartozó telített gőznyomása

meghaladja a külső légnyomást. Ekkor ugyanis a folyadék belsejében stabil gőzbuborékok

képződhetnek, melyeket nem roppant össze a külső nyomás, ilyenkor beindul a folyamatos forrás."

sogi01 Creative Commons License 2015.10.06 0 2 116822

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (116771)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116821

Köszi. Azt tudom, hogy a "belső kör" találkozója, csak azt nem tudtam, minek a rövidítése.

Előzmény: Figyelget (116820)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116820
Ez a nem egészen 1 fok nálam még belefér(kb nekem is ennyivel csal felfelé),de azért 110 ne legyen már! Honnan tudja az ember,hogy nem dugulástól van-e? Az pedig veszélyes tud lenni!Nem szabad szórakozni vele.
A ZD a ZugDeszt rövidítése,van a téli változata a TZD.A fórumosok találkozója.
Előzmény: öreg_néne_b (116819)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116819

Az enyém digitális és szerinte a víz 100,9 fokon forr. Azaz majdnem egy fokot csal. Persze, lehet ezzel együtt élni, de azért jobban szeretném, ha a valóságot mutatná.

Előzmény: gyugyu. (116814)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116818

TZD-n kóstoljuk! ;-)

 

ZD, TZD minek a rövidítése? (Az utóbbi talán téli ZD, de ezzel nem vagyok előrébb...)

Előzmény: .:.:stalker:.:. (116817)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2015.10.05 0 2 116817

Üdv a tisztelt Fórumtársaknak!

 

Az idén csináltam először vadkörte pálinkát. Sokat hallottam  már róla, jópár finomat is kóstoltam, de most sikerült csak vadkörtéhez hozzájutni.

 

Tapasztalataim a vadkörtéről:

 

- 53kg vadkörte (1/3 rész szotyósodott, barna, utóérlelt és válogatott vadkörte, 1/3 teljes érésben lévő szép sárga és 1/3 rész nem teljesen érett, de már nem is zöld). Ágaprítóval pépesítve.

 

- kb. 20 liter víz (anélkül olyan száraz volt mint a forgács).

 

- 1,4 kg cukor (2,6%)

 

- pektinbontó, 228 élesztő, tápsó

 

- 3,2 pH alapból, így nem kapott savat

 

- 11,5 Brix az induláskor

 

2 hét alatt kierjedt 16-20 C fok külső hőmérsékleten, a cefre saját hőmérséklete 20-22 C fok között volt.

 

Végeredmény: 4,2 liter50%-os frankó vadkörtepálinka.

TZD-n kóstoljuk! ;-)

 

Üdv:

 

stalker

 

:-)

 

Barret02 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116816

Lefelé tévedhetünk,ez belefér! De akkor is 100 fok a víz forráspontja.

És döntő többségben van jelen.Ezért felfelé tévedés kizárt.

 

Előzmény: gyugyu. (116813)
Babar66 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116815

Igen, a mérés egy külön tudomány ág. Mi, hétköznapi halandók legfeljebb saccolunk, mérni nem igen tudunk. (Anyagi, technikai, elméleti és egyéb okok híján) De azért a saccolásnak is meg lehet adni a módját. A 0 és a 100 Celsius fok viszonylag egyszerűen, elég jó közelítéssel meghatározható. Aztán, ha az embernek még egy eprüvetta és egy (bekalibrált) fokoló is rendelkezésére áll, már csak némi jegyzetelés kérdése, hogy hány százalékos kijövőhöz milyen hőfok tartozik. (...és lehet tovább gondolni)

Anno én négy darab digitális hőmérő közül tartottam meg a két leginkább együtt "tévedőt". A másik kettő élelmiszer hőmérőként végezte valakinél. (az egyik ráadásul 3 EGÉSZ Celsius-fokot "tévedett" a többihez képest, a másik csak néhány tizedet, de nekem az is sok volt.)

Előzmény: gyugyu. (116813)
gyugyu. Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116814

Ez lemaradt :

Próbálj meg beszerezni Un. elektromos hőmérőt , persze megfelelő méréstartományút Pl: (0-160 c.-fok) persze csak akkor ha az adott mérési hely pontos hőmérséklet nagyon -nagyon érdekel .

 

Előzmény: gyugyu. (116813)
gyugyu. Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116813

Én úgy gondolom (mint már írtam vala: kis Vuk-ként) hogy:

A kiskereskedelemben kapható hőmérők általában NEM OMH hitelesek, tehát a mérési tartományuk bizonyos részén akár  eltérően (+ill-.-ba) mérhetnek. Arról nem is beszélve, hogy, a működési elvük szerint is már eleve a mechanikus készülékek lustábbak-pontatlanabbak. Higanyos illetve alkoholos hőmérő ebből a szempontból megbízhatóbbak, csak hát  …ő kelmék elég törékenyek  Amúgy is általános mérési elv, hogy a mérőműszer mérési tartományának második harmadában "működik" a legpontosabban, és ha véletlenül, valamikor „ki feszülnek „akkor oda a gyári pontosság is.

DE

Én itt úgy tanultam: hogy az alkoholfőző készülékeink, kié-kié, más szösszenetnyi tulajdonságokkal rendelkeznek, úgy külső, mint belső jellemzőik alapján is. Ezért a főzés során mért hőmérsékletek csak esetlegesek, és nem a konkrét érték a mérvadó, hanem a tapasztalatok alapján meg ismert „mutató állása” . Én, ha a hőmérőimet nézném, tán soha nem érném el az alkohol forrási hőmérsékletét.

 

Előzmény: Barret02 (116810)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116812
Stimm.Nem én nem értettem,csak próbáltam Őt érteni.
Előzmény: Barret02 (116810)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116811

Igen 50 lityis!!

Jó program lessz!!

:)

 

Előzmény: Figyelget (116801)
Barret02 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116810

Normális légköri nyomáson 100 fokon forr a víz.

Alá lehet durrantani 100 kW teljesítményyel is,akkor is 100 fok.

A plusz teljesítmény csak a forrásból keletkező gőz mennyiségét

befojásolja. Ha a hőmérő "hegye" belül van,akkor rosszul mér,pontatlan.

Előzmény: Figyelget (116809)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116809

Igen tudom,figyel(get)tem az eseményeket. Van akit nehezebb meggyőzni.Meg aztán nem jó érzés belátni,ha valami stabilnak tűnő dolog nem is annyira az.

Előzmény: öreg_néne_b (116808)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116808

Kijelentette, hogy a hőmérője jó és a párlat 106 fokon jön. Nem, nem kőolajat finomít... ;)

Előzmény: Figyelget (116806)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116807

Szakszerű tanács,egy gyakorlatias embertől!(Ezért -is- működik ennyi év után ez a topik.)

Előzmény: norris53 (116805)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116806

Ejj, de szigorú tetszik lenni. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (116804)
norris53 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116805

Ha meg akarsz győződni - arról ,hogy mennyire nem mér pontosan a hőmérőd - van egy tök egyszerű és biztos módszer - egy edényben vizet forralsz miközben lobogva forr- bele lógatod a hőmérőd érzékelő részét 2-3 percig  ha ekkor többet mutat mint 100 akkor ha állítható (a talpon van egy állítás lehetőség)állítsd be kb 100 ra - ezután majd már nem fogsz 110 C° mérni a sisakodban sem !

Előzmény: Radakund (116782)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116804

Lehet, hogy hiányoztál az iskolából, amikor a többiek tanulták, hogy a víz légköri nyomáson 100 °C-on forr. Nem 106, nem 110, hanem 100. (Amúgy ez a Celsius skála alapja...)

Előzmény: Radakund (116782)
furtongy Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116803

köszönöm a válaszokat.

át fogom szűrni még egyszer, aztán majd meglátjuk.

üdv,

fgy

Előzmény: csalitos (116799)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116802

Igen, de mikor szűrtem akkor nem volt benne, utóbbi időben nem szűrtem kíváncsiságból, hígításkor sem volt opálos, viszont idővel kiválik, érdekes.

Előzmény: csalitos (116799)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116801
50 literes ugye?Akkor egész hétvégés programod van! :-))De ez jó elfoglaltság.
Előzmény: Tintás Bánsz (116800)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116800

Köszönöm a választ!!

Hétvégén lessz neki egy hosszú menet!!

300 lityi szilva cefrén majd elválik mit mutat majd!!

:)

 

Előzmény: bujukcekmece (116773)
csalitos Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116799

   Talán a szűrés? Lehet, hogy a szilvánál nem elégséges? Mást rendesen szűr. Nem egetverő probléma, egyszerű javítani.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (116796)
csalitos Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116798

   Nem abban finomítom, amibe főzöm.

Előzmény: badubadu (116795)
csalitos Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116797

   Valószínű a kozmás olaj okozza. Szilvánál nálam minden esetben előfordult. Én nem keresem az okát, hogy mi az a kis barnás szösz. Van és jó van. Kellő ideig pihentetve (hidegebb helyen) szépen kicsapódik. Slaggal leszívva, az alját leszűrve minden probléma megoldódik. Kíváncsi lennék, hogy így macerálva meddig tudod hígítani opálosodás nélkül?

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: furtongy (116794)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116796

Kozmaolaj lehet, nekem is volt már benne mikor nem szűrtem, uszadékként összeáll. Szűrni kell főzéskor: kozmaolaj szűrő, keresőbe.

Előzmény: furtongy (116794)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!