Keresés

Részletes keresés

Babar66 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116815

Igen, a mérés egy külön tudomány ág. Mi, hétköznapi halandók legfeljebb saccolunk, mérni nem igen tudunk. (Anyagi, technikai, elméleti és egyéb okok híján) De azért a saccolásnak is meg lehet adni a módját. A 0 és a 100 Celsius fok viszonylag egyszerűen, elég jó közelítéssel meghatározható. Aztán, ha az embernek még egy eprüvetta és egy (bekalibrált) fokoló is rendelkezésére áll, már csak némi jegyzetelés kérdése, hogy hány százalékos kijövőhöz milyen hőfok tartozik. (...és lehet tovább gondolni)

Anno én négy darab digitális hőmérő közül tartottam meg a két leginkább együtt "tévedőt". A másik kettő élelmiszer hőmérőként végezte valakinél. (az egyik ráadásul 3 EGÉSZ Celsius-fokot "tévedett" a többihez képest, a másik csak néhány tizedet, de nekem az is sok volt.)

Előzmény: gyugyu. (116813)
gyugyu. Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116814

Ez lemaradt :

Próbálj meg beszerezni Un. elektromos hőmérőt , persze megfelelő méréstartományút Pl: (0-160 c.-fok) persze csak akkor ha az adott mérési hely pontos hőmérséklet nagyon -nagyon érdekel .

 

Előzmény: gyugyu. (116813)
gyugyu. Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116813

Én úgy gondolom (mint már írtam vala: kis Vuk-ként) hogy:

A kiskereskedelemben kapható hőmérők általában NEM OMH hitelesek, tehát a mérési tartományuk bizonyos részén akár  eltérően (+ill-.-ba) mérhetnek. Arról nem is beszélve, hogy, a működési elvük szerint is már eleve a mechanikus készülékek lustábbak-pontatlanabbak. Higanyos illetve alkoholos hőmérő ebből a szempontból megbízhatóbbak, csak hát  …ő kelmék elég törékenyek  Amúgy is általános mérési elv, hogy a mérőműszer mérési tartományának második harmadában "működik" a legpontosabban, és ha véletlenül, valamikor „ki feszülnek „akkor oda a gyári pontosság is.

DE

Én itt úgy tanultam: hogy az alkoholfőző készülékeink, kié-kié, más szösszenetnyi tulajdonságokkal rendelkeznek, úgy külső, mint belső jellemzőik alapján is. Ezért a főzés során mért hőmérsékletek csak esetlegesek, és nem a konkrét érték a mérvadó, hanem a tapasztalatok alapján meg ismert „mutató állása” . Én, ha a hőmérőimet nézném, tán soha nem érném el az alkohol forrási hőmérsékletét.

 

Előzmény: Barret02 (116810)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116812
Stimm.Nem én nem értettem,csak próbáltam Őt érteni.
Előzmény: Barret02 (116810)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116811

Igen 50 lityis!!

Jó program lessz!!

:)

 

Előzmény: Figyelget (116801)
Barret02 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116810

Normális légköri nyomáson 100 fokon forr a víz.

Alá lehet durrantani 100 kW teljesítményyel is,akkor is 100 fok.

A plusz teljesítmény csak a forrásból keletkező gőz mennyiségét

befojásolja. Ha a hőmérő "hegye" belül van,akkor rosszul mér,pontatlan.

Előzmény: Figyelget (116809)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116809

Igen tudom,figyel(get)tem az eseményeket. Van akit nehezebb meggyőzni.Meg aztán nem jó érzés belátni,ha valami stabilnak tűnő dolog nem is annyira az.

Előzmény: öreg_néne_b (116808)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116808

Kijelentette, hogy a hőmérője jó és a párlat 106 fokon jön. Nem, nem kőolajat finomít... ;)

Előzmény: Figyelget (116806)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116807

Szakszerű tanács,egy gyakorlatias embertől!(Ezért -is- működik ennyi év után ez a topik.)

Előzmény: norris53 (116805)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116806

Ejj, de szigorú tetszik lenni. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (116804)
norris53 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116805

Ha meg akarsz győződni - arról ,hogy mennyire nem mér pontosan a hőmérőd - van egy tök egyszerű és biztos módszer - egy edényben vizet forralsz miközben lobogva forr- bele lógatod a hőmérőd érzékelő részét 2-3 percig  ha ekkor többet mutat mint 100 akkor ha állítható (a talpon van egy állítás lehetőség)állítsd be kb 100 ra - ezután majd már nem fogsz 110 C° mérni a sisakodban sem !

Előzmény: Radakund (116782)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116804

Lehet, hogy hiányoztál az iskolából, amikor a többiek tanulták, hogy a víz légköri nyomáson 100 °C-on forr. Nem 106, nem 110, hanem 100. (Amúgy ez a Celsius skála alapja...)

Előzmény: Radakund (116782)
furtongy Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116803

köszönöm a válaszokat.

át fogom szűrni még egyszer, aztán majd meglátjuk.

üdv,

fgy

Előzmény: csalitos (116799)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116802

Igen, de mikor szűrtem akkor nem volt benne, utóbbi időben nem szűrtem kíváncsiságból, hígításkor sem volt opálos, viszont idővel kiválik, érdekes.

Előzmény: csalitos (116799)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116801
50 literes ugye?Akkor egész hétvégés programod van! :-))De ez jó elfoglaltság.
Előzmény: Tintás Bánsz (116800)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116800

Köszönöm a választ!!

Hétvégén lessz neki egy hosszú menet!!

300 lityi szilva cefrén majd elválik mit mutat majd!!

:)

 

Előzmény: bujukcekmece (116773)
csalitos Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116799

   Talán a szűrés? Lehet, hogy a szilvánál nem elégséges? Mást rendesen szűr. Nem egetverő probléma, egyszerű javítani.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (116796)
csalitos Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116798

   Nem abban finomítom, amibe főzöm.

Előzmény: badubadu (116795)
csalitos Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116797

   Valószínű a kozmás olaj okozza. Szilvánál nálam minden esetben előfordult. Én nem keresem az okát, hogy mi az a kis barnás szösz. Van és jó van. Kellő ideig pihentetve (hidegebb helyen) szépen kicsapódik. Slaggal leszívva, az alját leszűrve minden probléma megoldódik. Kíváncsi lennék, hogy így macerálva meddig tudod hígítani opálosodás nélkül?

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: furtongy (116794)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116796

Kozmaolaj lehet, nekem is volt már benne mikor nem szűrtem, uszadékként összeáll. Szűrni kell főzéskor: kozmaolaj szűrő, keresőbe.

Előzmény: furtongy (116794)
badubadu Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116795

 Felhabzott az alszesz ami belekerült a hűtőcsőbe. A tisztázáskor pedig kiázott.

Előzmény: furtongy (116794)
furtongy Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116794

sziasztok,

tudja valaki, miért van az, hogy a kifőtt szilvapálinkában kb. egy hét után, amikor átfejteném egy másik üvegbe, olyan barnás színű uszadék jelenik meg?

(5l-es üveg ballonokban tárolom, garázsban, hűtetlen, viszonylag sötét helyen)

Egy hétig volt laza dugóval, utána lezártam.

A pálinka egyébként kiváló ízre, zamatra, állagra.

Átszűrés közben a filteren (gézen), ott az a barna színű, kicsit iszaposnak tűnő anyag.

Igazából csak esztétikai a probléma, csak jó lenne tudni az okát.

50%-ra van befokolva és Stanley fajta szilvából készült.

Lett más gyümölcs is (alma, szőlő) főzve a készülékben, azokon (még egyelőre legalábbis) nem látszik.

Tudja valaki az okát a fentebb említett problémának?

És ha igen, hogy kerülhetném meg legközelebb, mire vigyázzak?

köszi,

fgy

 

 

rézműves1 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116793

..."vagy valahonnan fals meleget kap."...      Pontosan így van!

Előzmény: vasbicikli (116787)
Radakund Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116792

A hőmérőm nem a belső hőt méri, hanem a sisak felületét. Na de kerítek egy másikat a következő alkalomra. Ez meg jó lesz a Totya kazánhoz.

 

Előzmény: Radakund (116791)
Radakund Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116791

Világos.

Előzmény: vasbicikli (116787)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116790
Hát a kép alapján sem volt nehéz,de emlékeztem is.(persze csak az "olvasmányaimból") :-)
Előzmény: rézműves1 (116788)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116789
Egyébként milyen(termék)utasításáról beszélünk? :-)
Előzmény: ksanyi52 (116778)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116788

Most látom, hogy valamit néztem a régi nevemmel és úgy maradt. De szerintem így is kitaláltátok...:):)...

Előzmény: Figyelget (116780)
vasbicikli Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116787

"miért valószinűtlen a 106 °C a sisakon?"

 

Mert a főző üstben (nem a vízköpenyben!) nincs túlnyomás, és a víz légköri nyomáson 100 fokon forr.

Próbáld ki a hőmérődet, hogy mit mutat forrásban lévő vízbe lógatva.

 

"Szép lassan emelkedik 110 °C-ig, e fölött már 40° körüli az alkoholtartalma a kifolyó utópárlatnak."

 

Ez is arra utal, hogy rosszul mér a hőmérőd, vagy valahonnan fals meleget kap.

Előzmény: Radakund (116782)
benchmade Creative Commons License 2015.10.05 0 0 116786

Szia!

Egyszerű a válasz, a víz légköri nyomáson 100 C-on forr, a víz-alkohol elegy alacsonyabb hőfokon. Ha 106 vagy 110 fok van a rendszeredben, az csak azt jelenthetí hogy eldugult és a légkörinél magasabb nyomás alakult ki benne, ( menekülj :-)  ) vagy nem jó a hőmérőd.

Előzmény: Radakund (116782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!