Keresés

Részletes keresés

fehérkutya Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116845

Én kifejezetten szeretem. Idén 5-6 órát gyűjtöttem 1,5 liter pálinkára valót.

 

Előzmény: Babar66 (116837)
Pál Sz. Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116844

Van még hely ahol szedhetek, nem ettől félek. Bodzából még nem csináltam, na ettől igen :-) Nem csak a mocsok miatt, hanem, hogy cukrot mennyit rakjak...azt hiszem, a gumicsizma és  a kapca nem ad elég kihozatalt :-P

Előzmény: Babar66 (116837)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116843

Szia!

Valóban jobb lenne "vékonyabb" réteg hőközlő,de szerintem fel fogja melegíteni és tudsz vele főzni. Csak így több gázt fogsz elhasználni.

Előzmény: slaci56 (116838)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116842

Az lehet, de ha kicsit olvasgattál volna is előtte, akkor nem jársz így, mert ez a hordó téma, már évek óta fent van a fórumon. Sokan előtte tájékozódnak, ha nem ismerik eléggé a témát, hogy mi lenne jó, hogyan lenne jó!..DD...

Előzmény: slaci56 (116841)
slaci56 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116841

Szia!

Már több mint egy éve megvan a söröshordó amiben eddig főztem a páleszt, akkor csak ilyet tudtam szerezni.

Előzmény: rézműves1 (116840)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116840

Látod, te is előbb "lősz és utána kérdezel", mint az amcsi rendőr.  Mert ha előbb kérdezed, akkor mondtuk volna, hogy csak a kőbányais a jó hordó. Annak majdnem 400mm az átmérője.

 

                                                                                                                           jó nedűt

Előzmény: slaci56 (116838)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116839

:-))

Előzmény: Babar66 (116837)
slaci56 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116838

Üdv. a fórumozóknak

 

Van egy 50 literes söröshordóm, 6 literes rézbogrács kupolával, 170 cm hosszú 22 es páracsővel.

Szeretném a söröshordót dupla-falusítani. Olvastam a fórumon, hogy többen is  125 literes villanybojlerből csinálták a külső köpenyt. Sajnos a söröshordó  külső átmérője csak 36 cm. (borsodi), a bojler belső átmérője 44 cm. Az lenne a kérdésem, hogy a két fal közötti távolság (4 cm), nem túl sok, fel tudja hatékonyan melegíteni a hőközlő anyagot az 5 kW-os gázzsámoly?

Babar66 Creative Commons License 2015.10.06 -1 1 116837

Ha még találsz..  De szerintem már a "gyűjtők" mindenhol beelőztek.

(Egyébként, ha valami jó régi gumicsizmát találsz és a kapcaronggyal együtt lepárolod, akkor már majdnem sikerül utolérni a gyalogbodzát. Szerintem. )  :))) 

Előzmény: Pál Sz. (116836)
Pál Sz. Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116836

Uraim,

 

ki tudja a legjobb bodzapálinkát csinálni? :-) Megosztaná hogyan készíti el?

Lehet még a bogyókat szedni?

 

Köszönöm a válaszokat!

Figyelget Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116835

No, finomodik már? :-)

Előzmény: sogi01 (116831)
zsorsz Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116834

...és csak ennyit mond,ha kérdezem,a kedvesem.:)

Előzmény: rézműves1 (116833)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116833

Jesz-jesz-jesz...:):)...

Előzmény: barkócza (116830)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116832

Nincsen itt semmi elírás, vagy ha van akkor a németek ezt "benézték". De nem így ismerem őket...DD...

 

                      ...a "bár" (súly=görög), mindig a túlnyomást mutatja.

Tehát 1-bár=2-atm. De ez látszik a táblázatban, a gőz hőmérsékletén is.

 

Például, ha valaki azt mondja, hogy az autó kerekeiben 2,3 bar a nyomás, az valójában csak mért nyomás, és a kerékben a valódi nyomás 3,3 bar, de ez csak 2,3 bar-ral van a légköri nyomás felett, és ezt mutatja a keréknyomás mérő.

Előzmény: Törölt nick (116826)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116831

Üdv!   Hogyne-vóna :-)   Úgyérzem este finomítás! :-D   

Előzmény: Figyelget (116828)
barkócza Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116830

0 bar túlnyomásra (1000 mbar abszolút nyomásra) gondolt.

Előzmény: Törölt nick (116826)
Jolida Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116829

23mBar-on már szobahőmérsékleten felforr.

Előzmény: Törölt nick (116826)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116828
Üdv sogi!
Jó munkát!(Ugye,hogy van olyan!) :-)))
Előzmény: sogi01 (116827)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116827

Birsfőzős szép jó napot! :-)

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.06 0 2 116826

0-báron a tiszta már víz már 99.1°C-on felforr.

Itt valami elírás van ...  szerintem.

Előzmény: rézműves1 (116824)
kramoto Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116825

A felforr helyett inkább a gázkiválás szót használnám, bár lehet én gondolom rosszul.

rézműves1 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116824

Ezért nem lehet a Himaláján tojást, vagy pláne babot főzni, hacsak nincs kuktánk.

Az is érdekes, hogyha eltekintünk a meteorológusok által előszeretettel használt 1013-milibáros, átlagos tengerszint feletti nyomástól, (vagyis elvennénk a túlnyomást, amiben élünk) akkor az látszik, hogy 0-báron a tiszta már víz már 99.1°C-on felforr. Minden csak a viszonyítástól függ, tehát attól függ, hogy honnan nézzük.

Előzmény: medve5409 (116823)
medve5409 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116823

 

Sziasztok!

Témához kapcsolódóan beollózva:

 

"Hideg víz forralása alacsony nyomáson

Tegyünk légszivattyú üvegburája alá egy vízzel telt poharat, amelyben egy hőmérő

segítségével folyamatosan mérhetjük a hőmérsékletet. Ha a levegőt kiszivattyúzzuk a

bura alól, akkor megindul a víz forrása a pohárban. A hőmérő jól mutatja, hogy a

heves forrás akár szobahőmérsékleten is bekövetkezhet. Huzamosabb forralás esetén

megfigyelhetjük, hogy a „forró víz” hőmérséklete lassan csökken.

Folyadékok forráspontja erősen függ a nyomástól. Magasabb nyomáson a forrás-

pont emelkedik, alacsonyabb nyomáson pedig süllyed. A tiszta víz forráspontja

1 atmoszféra (1,013·105 Pa) légköri nyomás mellett 100 ◦C. Két atmoszféra nyomás esetén

a forráspont már 120 ◦C, és ha a külső nyomás eléri a 15,5 atmoszférát, akkor a víz

forráspontja 200 ◦C-ra növekszik. Ha a víz feletti nyomást csökkentjük, akkor a forráspont

csökken. Például a Mount Everest magasságán, ahol egyharmad atmoszféra

körüli a légnyomás, ott a víz már 70 ◦C-on forrni kezd. Ha a víz feletti térben

(a légszivattyú burája alatt) a nyomást a normál légnyomás 2,3%-ára csökkentjük, akkor a víz

forráspontja 20 ◦C-ra csökken.

A forrás akkor indul meg, amikor az adott hőmérséklethez tartozó telített gőznyomása

meghaladja a külső légnyomást. Ekkor ugyanis a folyadék belsejében stabil gőzbuborékok

képződhetnek, melyeket nem roppant össze a külső nyomás, ilyenkor beindul a folyamatos forrás."

sogi01 Creative Commons License 2015.10.06 0 2 116822

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (116771)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116821

Köszi. Azt tudom, hogy a "belső kör" találkozója, csak azt nem tudtam, minek a rövidítése.

Előzmény: Figyelget (116820)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.06 0 1 116820
Ez a nem egészen 1 fok nálam még belefér(kb nekem is ennyivel csal felfelé),de azért 110 ne legyen már! Honnan tudja az ember,hogy nem dugulástól van-e? Az pedig veszélyes tud lenni!Nem szabad szórakozni vele.
A ZD a ZugDeszt rövidítése,van a téli változata a TZD.A fórumosok találkozója.
Előzmény: öreg_néne_b (116819)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116819

Az enyém digitális és szerinte a víz 100,9 fokon forr. Azaz majdnem egy fokot csal. Persze, lehet ezzel együtt élni, de azért jobban szeretném, ha a valóságot mutatná.

Előzmény: gyugyu. (116814)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.06 0 0 116818

TZD-n kóstoljuk! ;-)

 

ZD, TZD minek a rövidítése? (Az utóbbi talán téli ZD, de ezzel nem vagyok előrébb...)

Előzmény: .:.:stalker:.:. (116817)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2015.10.05 0 2 116817

Üdv a tisztelt Fórumtársaknak!

 

Az idén csináltam először vadkörte pálinkát. Sokat hallottam  már róla, jópár finomat is kóstoltam, de most sikerült csak vadkörtéhez hozzájutni.

 

Tapasztalataim a vadkörtéről:

 

- 53kg vadkörte (1/3 rész szotyósodott, barna, utóérlelt és válogatott vadkörte, 1/3 teljes érésben lévő szép sárga és 1/3 rész nem teljesen érett, de már nem is zöld). Ágaprítóval pépesítve.

 

- kb. 20 liter víz (anélkül olyan száraz volt mint a forgács).

 

- 1,4 kg cukor (2,6%)

 

- pektinbontó, 228 élesztő, tápsó

 

- 3,2 pH alapból, így nem kapott savat

 

- 11,5 Brix az induláskor

 

2 hét alatt kierjedt 16-20 C fok külső hőmérsékleten, a cefre saját hőmérséklete 20-22 C fok között volt.

 

Végeredmény: 4,2 liter50%-os frankó vadkörtepálinka.

TZD-n kóstoljuk! ;-)

 

Üdv:

 

stalker

 

:-)

 

Barret02 Creative Commons License 2015.10.05 0 1 116816

Lefelé tévedhetünk,ez belefér! De akkor is 100 fok a víz forráspontja.

És döntő többségben van jelen.Ezért felfelé tévedés kizárt.

 

Előzmény: gyugyu. (116813)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!