Jelenlegi állapot: 50l sörös hordó üst, motoros keverő, szimpla fal, 6l réz bogrács sisak, 1m hosszú, átm.22mm, 20fokos dőlésű páracső.
Deflegmációs teljesítményt szeretném emelni markánsan minimális anyagi ráfordítással. 0.5m 45mm-es köpenycsövet készülök ráépíteni a páracsőre hűtőnek, ebbe belevezetném a meleg hűtővizet, a páracsőbe kerülne 8-10db átm.3mm vörösréz huzal gyűrű -az érintett 0.5m hosszon- ami alul nem ér össze, engedi a flegmát folyni, segítendő a kiválasztásban.
Sziasztok! Vettem egy ilyet: ZIMOPEC P 110 L 10 ml 11,5 gr.. Azt mondták a boltban hogy kb 120 liter Birshez jó. A dobozán meg 600-1200 literig van írva. Melyiket fogadjam el? Tettem a kb 25 l -hez 15 cseppet. Üdv ksanyi.
Elsőre az a megoldás úszott be, hogy a sima 50-es keg közepébe betoldok egy másik keg-bol 1/3-nyi részt.
Én ezt kihagynám. Sok munkával készítesz egy arányaiban túl magas főzőt. Ha mindenáron két menetben akarsz lefőzni egy hordó cefrét, tegyél bele kevesebbet, legalább tuti nem habzik ki. :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A hivatalosnak tekinthető könyvek szerint előpárlatot és utópárlatot össze lehet önteni és újból finomítani, de az itt keletkező nem középpárlatot el kell dobni, tovább nem szabad bekeverni.
Én egyébként nem támogatom az előpárlat újbóli finomítását semmilyen formában.
Az utópárlatokat viszont érdemes a szezon végén újra finomítani és a nem középpárlatot eldobni.
Ha ez tetszik, akkor finomításkor nem érdemes 40 foknál megállni.
"Vegyünk 100 ml középpárlatot és keverjünk hozzá 10 ml az első, utópárlatnak vélt pohárból."-Feribá
"Nem tudom ki hogyan van vele de én biztos nem kóstolgatom, se az elejét se a végét. Elő párlat 1%-át felfogom, majd szaglással kis poharanként ahol már nem acetonos megkezdem a középpárlat gyűjtését. Ezt lefőzöm 55 alkoholfokig, majd az utópárlatot még leszedem 40-ig, amit nyomban össze is öntök az elő párlattal. Mindez pedig majd megy a következő adag tisztázásába.
Abból már kinőttem, hogy savanya fazékízeket kóstolgassak."-Te
Sziasztok. Holnap cefréznék és oltócefrét készítenék ma este. Tudom 4-5 nappal előtte írja,de arra gondoltam, hogy 200 kg-hoz csinálnék 10 kg-ot, ehhez mondjuk 5 g fajélesztőt raknék. Holnap délután hozzáadva a 200 kg-hoz elég lehet az élesztők száma? 22 C-on lenne addig. Előre is köszi.
Vegyünk 100 ml középpárlatot és keverjünk hozzá 10 ml az első, utópárlatnak vélt pohárból.
Nem tudom ki hogyan van vele de én biztos nem kóstolgatom, se az elejét se a végét. Elő párlat 1%-át felfogom, majd szaglással kis poharanként ahol már nem acetonos megkezdem a középpárlat gyűjtését. Ezt lefőzöm 55 alkoholfokig, majd az utópárlatot még leszedem 40-ig, amit nyomban össze is öntök az elő párlattal. Mindez pedig majd megy a következő adag tisztázásába.
Kóstolni pedig 3 hónap után kóstolom a már késszé "érett" pálinkát:-)
Abból már kinőttem, hogy savanya fazékízeket kóstolgassak. Minek?? Ha birtokában vagyunk saját főzőnk egyedi tulajdonságaival, akkor már nem kell kóstolgatni a vad ízeket.
Dupla falú, nyitott olajos rendszerrel, kívülről szigetelve legalább 2 rétegben 5 cm -es üveggyapottal, amit sima papír festőszalaggal körbetekerve rögzítesz.
Ha idegenkedsz a dupla faltól, akkor is készíts hozzá egy külső palástot és azt szigeteld, hacsak nem akarod az utcát fűteni.
Új vagyok a fórumon, ez az első bejegyzésem, így hát mindenek előtt üdvözlöm a kedves fórumtársakat.
Óriási ez a fórum, annyi jó ötlet, profi, vagy profivá lett amatőr megoldás sorakozik itt, hogy ez a fórum a mindentudás tárháza pálinka ügyben. A baj összesen annyi, hogy ezt a töménytelen bejegyzést átolvasni gyakorlatilag lehetetlen, bár igyekeztem, 2 napja csak ezt bújom. Ezért elnézést kérek, ha időnként nyílt kapukat döngetek.
Szóval főző készítésébe (inkább készíttetésébe) kezdek. Első nekifutás, tehát 2 db sörös hordó az alap. A cél egy nagyon egyszerűen elkészíthető és működő, "hülyebiztos" főző. Mivel 50 liternél mindenképpen nagyobb üstöt szeretnék (120 literes cefrés hordóim vannak és szeretném 2 főzésre lenyomni az 1 hordónyit). Elsőre az a megoldás úszott be, hogy a sima 50-es keg közepébe betoldok egy másik keg-bol 1/3-nyi részt. A dupalfalúsítást elsőre kihagynám. Az első kérdés, hogy az üst külső hőszihetelésével érek-e el valami eredményt.
A másik a leégés elleni védelem. Remek megoldások tárháza van itt, de sajnos ezek nekem indulásnál túl összetettnek tűnnek. Ezért azt szeretném még kérdezni, hogy a képen látható tölcséres ötlet (gondolom vízzel töltve) valóban megoldás-e, illetve mennyire "kockázatos" a használata leégés szempontjából.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: