Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116905

Az ok, ha összegyűjti és egyszer még finomítja. De ő folyamatosan visszarakja...

Előzmény: Berzeg (116904)
Berzeg Creative Commons License 2015.10.08 0 2 116904

A hivatalosnak tekinthető könyvek szerint előpárlatot és utópárlatot össze lehet önteni és újból finomítani, de az itt keletkező nem középpárlatot el kell dobni, tovább nem szabad bekeverni.

Én egyébként nem támogatom az előpárlat újbóli finomítását semmilyen formában. 

Az utópárlatokat viszont érdemes a szezon végén újra finomítani és a nem középpárlatot eldobni.

Ha ez tetszik, akkor finomításkor nem érdemes 40 foknál megállni.

Előzmény: öreg_néne_b (116903)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.08 0 1 116903

az utópárlatot még leszedem 40-ig, amit nyomban össze is öntök az elő párlattal. Mindez pedig majd megy a következő adag tisztázásába.

 

Azaz az előpárlatot dúsítod az idők végezetéig? A végén mit csinálsz a tiszta etil-acetáttal?

Előzmény: forgione1 (116890)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116902

Nem szőrösödött vissza a másik oldalra egy darabig, awizva lett. Söröshordó megtoldva egy másik hordónak a negyedével.

Előzmény: foxrudi (116901)
foxrudi Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116901

Awiztad,vagy elektródáztad?Vizes rongy volt a másik oldalon,hogy hűtse,és ne engedje átszőrösödni??

  Fénykép lenne a legjobb,hogy látni lehessen a konkrét helyzetet,és milyen vastag a lemez?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (116900)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116900

Nem sikerült, kevés amperral, leköszörülve, hozaganyaggal, sem akart normálisan összeolvadni, még ki is lukadt. :(

Előzmény: foxrudi (116884)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116899

Vállalom,de akkor ez mi? :-)

"Vegyünk 100 ml középpárlatot és keverjünk hozzá 10 ml az első, utópárlatnak vélt pohárból."-Feribá

 

 

"Nem tudom ki hogyan van vele de én biztos nem kóstolgatom, se az elejét se a végét. Elő párlat 1%-át felfogom, majd szaglással kis poharanként ahol már nem acetonos megkezdem a középpárlat gyűjtését. Ezt lefőzöm 55 alkoholfokig, majd az utópárlatot még leszedem 40-ig, amit nyomban össze is öntök az elő párlattal. Mindez pedig majd megy a következő adag tisztázásába.

Abból már kinőttem, hogy savanya fazékízeket kóstolgassak."-Te

 

Nem egyről van szó,szerintem.

Előzmény: forgione1 (116897)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.08 0 1 116898

Igen, ez a módszer elég hatásos lehet az alkohol kivonására, két lépcsőben a cefréből.

Jó alkoholt:-)))

Előzmény: forgione1 (116890)
forgione1 Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116897

Még mindig te!

Előzmény: Figyelget (116895)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116896

Szia!

Szerintem jó lesz az úgy.

(Biztos,hogy több lesz benne,mintha cefrézéskor oltanád be simán élesztővel. És ugye az is elég szokott lenni.)

Előzmény: kornel8 (116892)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116895

Dehogynem! :-)

Te nem arról beszéltél,Feribá igen. No akkor ki nem figyelget? :-)

Előzmény: forgione1 (116893)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116894

Szia!

Üdv itt!

Egy "kicsit" magas lesz úgy az üstöd. Dupla fal nélkül elég veszélyes úgy(leégés).

Előzmény: Intercooler. (116888)
forgione1 Creative Commons License 2015.10.08 0 1 116893

Nem pontosan figyelgetsz!

 

Én nem hozzárakásról beszéltem, hanem .....olvasd el újra:-)

Előzmény: Figyelget (116891)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116892

Sziasztok. Holnap cefréznék és oltócefrét készítenék ma este. Tudom 4-5 nappal előtte írja,de arra gondoltam, hogy 200 kg-hoz csinálnék 10 kg-ot, ehhez mondjuk 5 g fajélesztőt raknék. Holnap délután hozzáadva a 200 kg-hoz elég lehet az élesztők száma? 22 C-on lenne addig. Előre is köszi.

Figyelget Creative Commons License 2015.10.08 0 1 116891

Szia!

Vagy nem érted,vagy nem akarod érteni,amit Feribá írt. Nem akar Ő semmiféle "savanya fazékízt" hozzárakni.

Előzmény: forgione1 (116890)
forgione1 Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116890

Vegyünk 100 ml középpárlatot és keverjünk hozzá 10 ml az első, utópárlatnak vélt pohárból.

 

 

Nem tudom ki hogyan van vele de én biztos nem kóstolgatom, se az elejét se a végét. Elő párlat 1%-át felfogom, majd szaglással kis poharanként ahol már nem acetonos megkezdem a középpárlat gyűjtését. Ezt lefőzöm 55 alkoholfokig, majd az utópárlatot még leszedem 40-ig, amit nyomban össze is öntök az elő párlattal. Mindez pedig majd megy a következő adag tisztázásába.

 

Kóstolni pedig 3 hónap után kóstolom a már késszé "érett" pálinkát:-)

Abból már kinőttem, hogy savanya fazékízeket kóstolgassak. Minek?? Ha birtokában vagyunk saját főzőnk egyedi tulajdonságaival, akkor már nem kell kóstolgatni a vad ízeket.

Előzmény: Feeriba51 (116879)
forgione1 Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116889

Dupla falú, nyitott olajos rendszerrel, kívülről szigetelve legalább 2 rétegben 5 cm -es üveggyapottal, amit sima papír festőszalaggal körbetekerve rögzítesz.

 

Ha idegenkedsz a dupla faltól, akkor is készíts hozzá egy külső palástot és azt szigeteld, hacsak nem akarod az utcát fűteni.

Előzmény: Intercooler. (116888)
Intercooler. Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116888

Új vagyok a fórumon, ez az első bejegyzésem, így hát mindenek előtt üdvözlöm a kedves fórumtársakat.

 

Óriási ez a fórum, annyi jó ötlet, profi, vagy profivá lett amatőr megoldás sorakozik itt, hogy ez a fórum a mindentudás tárháza pálinka ügyben. A baj összesen annyi, hogy ezt a töménytelen bejegyzést átolvasni gyakorlatilag lehetetlen, bár igyekeztem, 2 napja csak ezt bújom. Ezért elnézést kérek, ha időnként nyílt kapukat döngetek.

Szóval főző készítésébe (inkább készíttetésébe) kezdek. Első nekifutás, tehát 2 db sörös hordó az alap. A cél egy nagyon egyszerűen elkészíthető és működő, "hülyebiztos" főző. Mivel 50 liternél mindenképpen nagyobb üstöt szeretnék (120 literes cefrés hordóim vannak és szeretném 2 főzésre lenyomni az 1 hordónyit). Elsőre az a megoldás úszott be, hogy a sima 50-es keg közepébe betoldok egy másik keg-bol 1/3-nyi részt. A dupalfalúsítást elsőre kihagynám. Az első kérdés, hogy az üst külső hőszihetelésével érek-e el valami eredményt.

A másik a leégés elleni védelem. Remek megoldások tárháza van itt, de sajnos ezek nekem indulásnál túl összetettnek tűnnek. Ezért azt szeretném még kérdezni, hogy a képen látható  tölcséres ötlet (gondolom vízzel töltve) valóban megoldás-e, illetve mennyire "kockázatos" a használata leégés szempontjából.

A válaszokat előre is köszönöm.

sogi01 Creative Commons License 2015.10.08 0 1 116887

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (116857)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116886

Persze ilyenkor az átdolgozott szőrösödés nem lesz olyan,mint egy eredeti varrat,viszont "kisimul" és pasztázva elfogadhatóvá tehető.

Előzmény: Figyelget (116885)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.08 0 0 116885

Biztos,hogy lesz benne kosz,dzsuva(a varratban),na azt kell ügyesen megpróbálni "kihajtani" a széle felé.

Nyilván nem könnyű,de egy gyakorlott hegesztő,megbirkózik vele.Nem hiába külön szakma.

Előzmény: foxrudi (116884)
foxrudi Creative Commons License 2015.10.07 0 0 116884

Nem,elektróda alatt a bevonatos elektródát értem.

 A saválló szőrösödést hozaganyag nélkül igen nehéz kezelni,(természetesen leköszörülve)[VÉKONY LEMEZNÉL] mert a látszólag tiszta felületből is olvadhat ki "kosz",és az már nem igazán akar összeforogni,csak hozaganyag hozzáadásával.:-)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (116876)
Péter_33 Creative Commons License 2015.10.07 0 2 116883

Vélemény képpen, nekem 60 l-es keverőmotoros DES van, jó kis 300L-es horganyzott hűtővel. Eddig nagyon elégedett vagyok azzal, amit sikerült főznöm vele és akik kóstolták is helyeseltek, pedig csak az első szezonom. Szerintem sokáig ki fog szolgálni.

Előzmény: Kriszt1441 (116871)
envision Creative Commons License 2015.10.07 0 0 116882

Esetleg... guglizd ezt meg       Rézkupolás Pálinkafőző Polgárdi

 

Előzmény: Kriszt1441 (116871)
Radakund Creative Commons License 2015.10.07 0 0 116881

Köszönöm! Legközelebb így fogom csinálni.

Előzmény: Feeriba51 (116879)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.07 0 1 116880
Üdv Feribá!
Ez (szerintem) megint a mérleg "plusszos" oldala! :-))
Előzmény: Feeriba51 (116879)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.07 -2 1 116879

"50 alatt már külön gyűjtöttem kis adagokban (2-3 dl) és kóstoltam. Amint nem ízlett elzártam."

 

Szerintem ez nagyon téves elgondolás.

Az "utópoharazgatás" nem erről szól, hanem  a középárlat és a már utópárlatnak saccolt frakció keverése és értékelése.

Példa:

Vegyünk 100 ml középpárlatot és keverjünk hozzá 10 ml az első, utópárlatnak vélt pohárból.

Ha kellemes , nem utópárlatos az eredmény, akkor 10/1 arányban keverhetjük az összes (egyes számú) utópárlatos poharunkat az középpárlathoz.

Ha elfogyott az egyes számú utópárlatos poharunk, akkor áttérhetünk a következő pohárra.

Ha már az első próbálkozás nem jó, vagy egy köztes,  akkor azt az egy decit visszaönthetjük a középpárlathoz, bizonyosan nem rontja el, vagy megisszuk, úgy, ne vész kárba.

Adott helyzettől függően lehet más arányokkal (nem csak egy a tízhez)  is próbálkozni.

Jó nedűt!!!

 

Valaki egyszer azzal vádolt, hogy csak levegőből kapott dolgokat írok. Hát ez is az:-)))))

Előzmény: Radakund (116866)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.07 0 0 116878

"hozaganyag nélkül át van olvasztva"

Félreértés elkerülése végett:Nem szó szerint "át"olvasztva,csak annyira hogy sima varratfelületet kapjunk.Lényegében,mintha a szőrök(ragyák)lennének a hozaganyag és azt kell elkenni szépen.

Előzmény: Figyelget (116872)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.07 0 0 116877

Tapasztalat,nagyon szépen el lehet dolgozni a szőröket.S ha a hegesztő nem "égeti" szét,akkor az eredeti varrat nem fog viszont szőrösödni.Természetesen nem ez a jó módszer alapvetően,de hibakezelésként megteszi.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (116873)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.10.07 0 0 116876

Az elektróda alatt az awi pisztolyát érted? Mintha hegesztené csak hozaganyag nélkül? 

Előzmény: foxrudi (116863)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!