A metilalkohol forráspontja 64,7 fok. tehát ha 70 fokra hevítem a cefrét először lejönne a metil nagyja. Az etilalkohol forráspontja 78,3 fok, második lépésben 90-re emelem a hőmérsékletet és lepárlódna az etil.
Lehet hogy ostobaság, de a következőt gondoltam. Készítenék egy szabályozott hőmérsékletű hevítőt (elektromosan viszonylag egyszerű). Először beállítanám mondjuk 70 fokra a metilhez, aztán pl. kilencvenre az etilhez. Vélemény ?
Valamikor azt állítottam, hogy egy sima páracsőben (szűkítés nélkül) gyakorlatilag nincs deflegmáció, mert az esetleges, kicsapódott cseppeket a pára tovább söpri.
Akkor néhányan azt mondták, hogy hülye vagyok.
Most te az állítod, hogy ebben az akadályokkal teli páracsőben "Nagy valószínűséggel folyadékcseppeket fogy magával ragadni,.."
Szerintem a páracső szűkítésének is van szerepe, és a páracsövet enyhén hűteni kell. Én 3 mm huzalt használok, nem lakkozott. A menetemelkedést 4-5 cm saccolom.
Azért csak saccolás, mert nekem így van tekerve jelenleg szintén 3mm huzalból:
Ezzel csinálom az egymeneteseket. A pamut hengert csepegő vízzel hűtöm.Természetesen ezeken lehet javítani.
Szia!
Elgondolkodtam azon,amit írtál.Arra jutottam,hogy van benne valami,de inkább elméleti síkon,mint gyakorlatilag.Nem olyan passzosak azok a gyűrűk,alatta azért "átcsúszkálhat" a flegma.Továbbá szerintem,ha össze is áll "tócsába",az az alsó gyűrűknél valószínűbb talán és mivel nem függőleges a páracső,az innen elragadott cseppek nekiütköznek a fentebbi részben elhelyezett akadályoknak.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szia!
Így valóban nem rossz mennyiség.
Arra az alma-birs cefrére emlékeztem,(persze hogy,hisz az miatt rótál meg,pedig most is ugynazt mondanám :-) ),csak nem tudtam,hogy ez a főzet abból lett.
A gyűrű leszűkíti a keresztmetszetet, az itt felgyorsuló gőzzel szemben kellene a folyadéknak lefolynia. Nagy valószínűséggel folyadékcseppeket fogy magával ragadni, szóval ezzel a megoldással inkább ártasz, mint használsz.
A készítményen az van feltüntetve h mérgező, emiatt lettek kételyeim, de már azóta találtam írásokat, hogy jó borászati célra. Bár nekem már egy hete "ázik" ezzel a szőlő.
Köszi, a spirálod (régebben közöltél egy rajzot..) és egy hozzászólás, amiben valaki drót gyűrűt javasol a pisztóriusz bukó szegletéhez adta az ötletet.
Szia! Vagány kis aprítót gyártottál. Nekem rotációskapa hajtóház,és 16-os húsdaráló aprítja, 300 W-os elektromotorral. Én szeretem látni a belsejét, mert sok benne a férges. Van aki belerakja, én nem. Üdv ksanyi.
Szia Feribá! Engem érdekelne az a spirál. Hány mm átmérőjű ( gondolom ) rézhuzalból van tekerve? Van itthon tekercselő huzalom 0,5- 3 mm-ig. Gondolom a lakkot le kell csiszolni róla. Anyagvastagság és a menet sűrűség érdekelne. Üdv ksanyi.
Szia! "Milyen gyümiből volt?" Alma és birs. Én meg vagyok vele elégedve, ennyi még szilvából és barackból sem jött le. És 35 fokos., tehát még hígítani is kell. Ja és még maradt a kanna fenekén pár liter. Üdv ksanyi.