Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117003

Sziasztok!

Van pár fehér élelmiszeripari 120 lityis hordóm eladó, kék fedővel, gumigyűrűvel, hevederrel! Egyszer cefréztem benne, de patikatiszta állapotú. Van olyan, amelyik teteje kifúrt, kuttyogatóval ellátva. Ára 5ezer/db

Van pár kiló élelmiszeripari 97%?-os  foszforsavam is, ez 1500ft/kiló! Es egy digi PH mérő is 2 flakon beállító oldattal, de ,  a szondáját cserélni kell.

Ha valakit erdekel vmelyik, irjon a fishingferi @ gmail . HU. címre

norris53 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117002

" csak hogy kicsit értsd-                A víz normál esetben 100°C-on, míg a tiszta etilalkohol 78,3 °C-on forr. Mivel a víz és az alkohol minden arányban keveredik egymással, az elegyek forráspontja általánosságban e két határérték között változik. A forráspont összefügg az elegy alkotórészeinek arányával: azaz a közös forráspont annál közelebb esik a víz forráspontjához minél több a víz az elegyben és fordítva. A forralás folyamán a folyadékelegy alkoholtartalma csökken, azaz a cefre alkoholtartalma az egész mennyiség elpárologtatása nélkül kinyerhető"

Előzmény: Giskard50 (116979)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117001

Ez nem így működik. Nézz utána az azeotróp desztilláció témakörének.

Előzmény: Giskard50 (116979)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117000
Előzmény: Péter_33 (116996)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116999

Szia! Korábban írtam hogy kb 25-30 literes műanyag kannám van ( biztosan ismered) gumitömítéses fedővel és a szorító bilincses lezáróval. Abból van 3 db.  Mint ahogy írtad is a 17 literes főzőbe kb 12-13 litert tudok egyszerre berakni. A cefrék 7-10 nap alatt általában kiforrnak. Úgy szoktam csinálni hogy a fedélre rárakok egy kis súlyt hogy ne legyen lezárva de ne is szellőzzön. Amikor már kevés gáz fejlődik akkor lezárom és minden reggel kiengedem a gázt belőle. Amikor már nem szuszog 2 nap múlva lefőzöm. Most van egy múlthéten cefrézett, és tegnap kezdtem meg egy újat. Egy vödör ( kézzel) bogyózott szőlő és alma és birs 1-1 vödörrel. Élesztő, pektinbontó, benne, és már ma reggelre szépen be is indult. Ma és holnap ha az idő is engedi még tele szedem almával és birssel. Szedni kellene már a szőlőt is mert elhordják a darazsak. De hát csak 2 kezem van nekem is. Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (116995)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116998
Amennyire én tudom a levegőt zárják ki és tartósítanak vele .Pálinkacefréhez egyáltalán NEM ajánlott.
Előzmény: Péter_33 (116996)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116997
Szia!
Nem akarja senki bántani a dédelgetett páracsövet,sőt.Cicomázni,ékíteni,babusgatni vannak vele tervek.:-))
Tudod(hát persze,hogy tudod) az otthon megtalálható anyagokból,(sok plussz kiadás nélkül) kihozni a lehetőségeket,az a cél.
No meg a minél finomabb pálinka! :-)
Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
Péter_33 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116996
Értem, köszi :)
A boraszok a ként azert rakjak az erjedo mustba mintmi a savat a cefrebe? A karos folyamatok folytasa miatt? Vagy a kennek van egyeb specialis szerepe?
Előzmény: Figyelget (116968)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116995
Szia!
Azt szoktad írni,hogy mennyi lett,meg milyen arányú készültségben van a cefre.Na de mennyiből,meg mikor cefrézted?Ezek azért fontos adatok lennének.Jó,hát azt közlöd,hogy egy kanna,meg két főzet,meg maradt az aljában egy kicsi.:-)
Előzmény: ksanyi52 (116993)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116994

Köszi.

Még most az első köröket futom!!

Még van 250 lityi amit le kell csurgatni!!

 

Előzmény: ksanyi52 (116993)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116993

Az nagyon jó. Hígítsd fel 25 fokig. És a mennyiség is jó lesz! Én most tisztáztam le, 2 lt 50 fokos lett. Üdv ksanyi.

Előzmény: Tintás Bánsz (116990)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116992
Akkor az kb 12 liter 25 fokos.Az úgy nem rossz már.Olyan közepes,a szilva tud többet is adni.Mondjuk nekem is valahogy így jön le általában. :-)
Előzmény: Tintás Bánsz (116990)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116991

Miért kellene a páracsőbe beleszuszakolni egy pistoriusos deflegmentátort, ami a tócsák szélén lévő retifikációs akármik zajlanak le?

 

Páracső! Szép magyar szó. Párát továbbítja a hűtő felé. Ott jön a pálinkám a hőtőbe. Nehogy már akadályozzam.

 

Az üst és a páracső közé aztán tehetünk mindenféle találmányt, hogy kielégítsük kíváncsiságunkat. De miért bántjuk szegény páracsövünket?

 

Lejtsen a páracső az üst felé. Miért? Mert csak. Az elméleti flegma onnan már nem jön vissza, de ha mégis, akkor inkább az üst felé akarjon folyni, hacsak nem kapja a következő gőzlendületet.
A felfűtés elején viszont, mikor a páracső kezd felmelegedni a gőz miatt, ezek a flegmacseppek nem mennek bele a hűtőbe. Max ennyi.

 

Ti írtátok régebben, hogy 1l víz az 1700l gőz.
1cl víz az 17l gőz.

 

Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?

Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?
Én a hűtő végén lévő kifolyó csőre rátettem egy átlátszó szilikon csövet és belelógattam a befőttes üveg aljára az alszeszbe/pálinkába.
Tetszik amit látok. Mocorog a csőbe a szesz. Továbbá, szerintem kevesebb az aromaveszteségem, mert (nincs pálinka illat a helységben) nem fúj ki levegőt, és nem is szív vissza. Viszont mint ha a szilikon csőben inkább vákum lenne, mint nyomás.

Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116990

36 fokos az átlag!!

 

Előzmény: Figyelget (116985)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116989

Kedves Feribá!

Nem tudom, hogy ítam-e már vagy csak akartam, de nekem mind a sisak, mind a dúsító tányér nagyon tetszik.

 

Emlékszem, hogy régebben kicsit "kritizálták", hogy a közepén van egy lyuk (a tányéron) és így a benne lévő flegma nem lefele csorog keresztül, hanem a gőz átsüvíthet rajta. Van benne valami igazság. De lehet, hogy nem is akarnám, hogy az a flegma ott csorogjon vissza. Azt szeretném, hogy ott maradjon és hűtsön, aztán melegedjen.

 

Egyébként mi tartja meg a tányért?

 

A fórumon közzétett pistorius belső tányérján van két fül, ami felfekszik a szélére, de hely van a tányér és a szél között.

 

A Te rajzodon a tányér széle felé feltett "terelő karima" szerintem nagyon jó ötlet. Sőt, akár lehetne hosszabb is.

 

A hőenergia átalakúl mozgási energiává, illetve többször ütközik, és itt vész el a hőenergia. Azaz Einstein szerint nem vésze el csak átalakul. :)

Akár a Te rajzaidat nézem, akár más pistoriusokat, szerintem ennyi dúsítás és ne több, vígan elég.

 

Szerintem kár réz töltettel, bonyolultabb sok tányérokkal megbolondítani a gépezetet, hiszen aromaveszteség és erősebb szesz lesz.
Azaz, szerintem nem az a cél, hogy 90 fokos szeszt tudjak lepárolni, hanem 75 foktól lefele csökkenve jöjjön a pálinka aromával, ízzel, illattal, mindennel.

Előzmény: Feeriba51 (116974)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116988

Szia! És mennyi lett az átlag alkoholfoka az al szesznek, és meddig mentél le vele? Eleinte én sem menetem 30 alá, de most már 5-10 közé lemegyek. Így több az al szesz, de hígabb. Bár még így is kellett egy kis víz hozzá. Nem volt most olyan sok leve a szilvának, nem volt eső. A sárga ringlóból nem is tudtam szedni, szinte a fán  megaszalódott. Üdv ksanyi.

Előzmény: Tintás Bánsz (116982)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116987

65 indult!!

 

De előbb rosszul írtam, mert elmértem a dolgot!!

Össz pontosan 8 lityi és 3 deci lett!!

 

Előzmény: Figyelget (116985)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116986
van nélkül :-))
Előzmény: Figyelget (116985)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116985
Nekem egy kicsit kevésnek tűnik szilvából.Mennyi fokos van a lejött anyag?
Előzmény: Tintás Bánsz (116982)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116984

Több alszesz szokott lenni ennyiből, cukor nélkül is.

Előzmény: Tintás Bánsz (116982)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116983
Mert itt nem az alkoholt akarod(kell) frakciókra bontani.Egy több összetevős folyadékelegyről beszélünk,amik befolyással vannak egymásra.
Előzmény: Giskard50 (116981)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116982

Készen van az első!!

40 lityi cefréből 7 liter alszesz lett!!

100 lityi cefre kapott 1.5 kg sugárt!!

Szerintetek jó lett az arány??

Giskard50 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116981

Miért ? A frakcionálás is ezen elv alapján működik.

Előzmény: Figyelget (116980)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116980
Na ez azért nem így van itt.:-)
(70 fokon Neked nem fog jönni semmi.)
Előzmény: Giskard50 (116979)
Giskard50 Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116979

A metilalkohol forráspontja 64,7 fok. tehát ha 70 fokra hevítem a cefrét először lejönne a metil nagyja.
Az etilalkohol forráspontja 78,3 fok, második lépésben 90-re emelem a hőmérsékletet és lepárlódna az etil.

Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116978
Lehet hogy nem ostobaság,de hogy én ezt nem értem(és az zavar),na az biztos! :-(
Előzmény: Giskard50 (116977)
Giskard50 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116977

Lehet hogy ostobaság, de a következőt gondoltam.
Készítenék egy szabályozott hőmérsékletű hevítőt (elektromosan viszonylag egyszerű).
Először beállítanám mondjuk 70 fokra a metilhez, aztán pl. kilencvenre az etilhez.
Vélemény ?

snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116976

Vakvágány az egész. Este lesz gépem hosszabban.

Előzmény: Feeriba51 (116975)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116975

Érdekes helyzeteket produkál az élet.

Valamikor azt állítottam, hogy egy sima páracsőben (szűkítés nélkül) gyakorlatilag nincs deflegmáció, mert az esetleges, kicsapódott cseppeket a pára tovább söpri.

Akkor néhányan azt mondták, hogy hülye vagyok.

Most te az állítod, hogy ebben az akadályokkal teli páracsőben "Nagy valószínűséggel folyadékcseppeket fogy magával ragadni,.."

Ajajjj, akkor hogy is állunk?:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: öreg_néne_b (116964)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116974

A drót gyűrűs is én voltam, de azt már feljavítottam.

Ezen a dúsító tányéron is el lehet mélázni egy pillanatra:

 

  Talán valakinek megtetszik:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: endrepp (116961)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!