Van pár fehér élelmiszeripari 120 lityis hordóm eladó, kék fedővel, gumigyűrűvel, hevederrel! Egyszer cefréztem benne, de patikatiszta állapotú. Van olyan, amelyik teteje kifúrt, kuttyogatóval ellátva. Ára 5ezer/db
Van pár kiló élelmiszeripari 97%?-os foszforsavam is, ez 1500ft/kiló! Es egy digi PH mérő is 2 flakon beállító oldattal, de , a szondáját cserélni kell.
Ha valakit erdekel vmelyik, irjon a fishingferi @ gmail . HU. címre
" csak hogy kicsit értsd- A víz normál esetben 100°C-on, míg a tiszta etilalkohol 78,3 °C-on forr. Mivel a víz és az alkohol minden arányban keveredik egymással, az elegyek forráspontja általánosságban e két határérték között változik. A forráspont összefügg az elegy alkotórészeinek arányával: azaz a közös forráspont annál közelebb esik a víz forráspontjához minél több a víz az elegyben és fordítva. A forralás folyamán a folyadékelegy alkoholtartalma csökken, azaz a cefre alkoholtartalma az egész mennyiség elpárologtatása nélkül kinyerhető"
Szia! Korábban írtam hogy kb 25-30 literes műanyag kannám van ( biztosan ismered) gumitömítéses fedővel és a szorító bilincses lezáróval. Abból van 3 db. Mint ahogy írtad is a 17 literes főzőbe kb 12-13 litert tudok egyszerre berakni. A cefrék 7-10 nap alatt általában kiforrnak. Úgy szoktam csinálni hogy a fedélre rárakok egy kis súlyt hogy ne legyen lezárva de ne is szellőzzön. Amikor már kevés gáz fejlődik akkor lezárom és minden reggel kiengedem a gázt belőle. Amikor már nem szuszog 2 nap múlva lefőzöm. Most van egy múlthéten cefrézett, és tegnap kezdtem meg egy újat. Egy vödör ( kézzel) bogyózott szőlő és alma és birs 1-1 vödörrel. Élesztő, pektinbontó, benne, és már ma reggelre szépen be is indult. Ma és holnap ha az idő is engedi még tele szedem almával és birssel. Szedni kellene már a szőlőt is mert elhordják a darazsak. De hát csak 2 kezem van nekem is. Üdv ksanyi.
Szia!
Nem akarja senki bántani a dédelgetett páracsövet,sőt.Cicomázni,ékíteni,babusgatni vannak vele tervek.:-))
Tudod(hát persze,hogy tudod) az otthon megtalálható anyagokból,(sok plussz kiadás nélkül) kihozni a lehetőségeket,az a cél.
No meg a minél finomabb pálinka! :-)
Értem, köszi :)
A boraszok a ként azert rakjak az erjedo mustba mintmi a savat a cefrebe? A karos folyamatok folytasa miatt? Vagy a kennek van egyeb specialis szerepe?
Szia!
Azt szoktad írni,hogy mennyi lett,meg milyen arányú készültségben van a cefre.Na de mennyiből,meg mikor cefrézted?Ezek azért fontos adatok lennének.Jó,hát azt közlöd,hogy egy kanna,meg két főzet,meg maradt az aljában egy kicsi.:-)
Miért kellene a páracsőbe beleszuszakolni egy pistoriusos deflegmentátort, ami a tócsák szélén lévő retifikációs akármik zajlanak le?
Páracső! Szép magyar szó. Párát továbbítja a hűtő felé. Ott jön a pálinkám a hőtőbe. Nehogy már akadályozzam.
Az üst és a páracső közé aztán tehetünk mindenféle találmányt, hogy kielégítsük kíváncsiságunkat. De miért bántjuk szegény páracsövünket?
Lejtsen a páracső az üst felé. Miért? Mert csak. Az elméleti flegma onnan már nem jön vissza, de ha mégis, akkor inkább az üst felé akarjon folyni, hacsak nem kapja a következő gőzlendületet. A felfűtés elején viszont, mikor a páracső kezd felmelegedni a gőz miatt, ezek a flegmacseppek nem mennek bele a hűtőbe. Max ennyi.
Ti írtátok régebben, hogy 1l víz az 1700l gőz. 1cl víz az 17l gőz.
Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?
Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív? Én a hűtő végén lévő kifolyó csőre rátettem egy átlátszó szilikon csövet és belelógattam a befőttes üveg aljára az alszeszbe/pálinkába. Tetszik amit látok. Mocorog a csőbe a szesz. Továbbá, szerintem kevesebb az aromaveszteségem, mert (nincs pálinka illat a helységben) nem fúj ki levegőt, és nem is szív vissza. Viszont mint ha a szilikon csőben inkább vákum lenne, mint nyomás.
Nem tudom, hogy ítam-e már vagy csak akartam, de nekem mind a sisak, mind a dúsító tányér nagyon tetszik.
Emlékszem, hogy régebben kicsit "kritizálták", hogy a közepén van egy lyuk (a tányéron) és így a benne lévő flegma nem lefele csorog keresztül, hanem a gőz átsüvíthet rajta. Van benne valami igazság. De lehet, hogy nem is akarnám, hogy az a flegma ott csorogjon vissza. Azt szeretném, hogy ott maradjon és hűtsön, aztán melegedjen.
Egyébként mi tartja meg a tányért?
A fórumon közzétett pistorius belső tányérján van két fül, ami felfekszik a szélére, de hely van a tányér és a szél között.
A Te rajzodon a tányér széle felé feltett "terelő karima" szerintem nagyon jó ötlet. Sőt, akár lehetne hosszabb is.
A hőenergia átalakúl mozgási energiává, illetve többször ütközik, és itt vész el a hőenergia. Azaz Einstein szerint nem vésze el csak átalakul. :)
Akár a Te rajzaidat nézem, akár más pistoriusokat, szerintem ennyi dúsítás és ne több, vígan elég.
Szerintem kár réz töltettel, bonyolultabb sok tányérokkal megbolondítani a gépezetet, hiszen aromaveszteség és erősebb szesz lesz. Azaz, szerintem nem az a cél, hogy 90 fokos szeszt tudjak lepárolni, hanem 75 foktól lefele csökkenve jöjjön a pálinka aromával, ízzel, illattal, mindennel.
Szia! És mennyi lett az átlag alkoholfoka az al szesznek, és meddig mentél le vele? Eleinte én sem menetem 30 alá, de most már 5-10 közé lemegyek. Így több az al szesz, de hígabb. Bár még így is kellett egy kis víz hozzá. Nem volt most olyan sok leve a szilvának, nem volt eső. A sárga ringlóból nem is tudtam szedni, szinte a fán megaszalódott. Üdv ksanyi.
A metilalkohol forráspontja 64,7 fok. tehát ha 70 fokra hevítem a cefrét először lejönne a metil nagyja. Az etilalkohol forráspontja 78,3 fok, második lépésben 90-re emelem a hőmérsékletet és lepárlódna az etil.
Lehet hogy ostobaság, de a következőt gondoltam. Készítenék egy szabályozott hőmérsékletű hevítőt (elektromosan viszonylag egyszerű). Először beállítanám mondjuk 70 fokra a metilhez, aztán pl. kilencvenre az etilhez. Vélemény ?
Valamikor azt állítottam, hogy egy sima páracsőben (szűkítés nélkül) gyakorlatilag nincs deflegmáció, mert az esetleges, kicsapódott cseppeket a pára tovább söpri.
Akkor néhányan azt mondták, hogy hülye vagyok.
Most te az állítod, hogy ebben az akadályokkal teli páracsőben "Nagy valószínűséggel folyadékcseppeket fogy magával ragadni,.."