Sziasztok.
Lenne 1 kérdésem. Amikor a szilvacefrét elkezdem felönteni az üstbe, egy szűrőn keresztül nyomkodom át. Így nem megy fel a mag és jól kitudom nyomkodni a levet. Viszont ez eléggé sok időt elvesz illetve kezem mindig befeketedig. Ti ezt a szűrést, préselést hogyan oldjátok meg?
Előre is köszönöm a segítséget.
A kannád mérete nem volt meg a fejemben,a többi úgy nagyjából igen.Így jobb,mert konkrétabban tudunk beszélni eredményekről,idővallumokról.Nekem is jobbára kis edényeim vannak(30,20,10 literesek),egy 120-as csak,és én is kézzel szoktam bíbelődni szinte mindennel(kivéve a keverőszárazás). Persze sokkal lassabb így,de én szeretem csinálni ezeket a babrálásokat.:-) Csak hát időigényes és mindig abból van a legkevesebb.
Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?
Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?
Amikor a folyadék elpárolog, az térfogatnövekedéssel jár. Amikor ugyanaz a pára lecsapódik, az meg térfogatcsökkenéssel. Ettől áramlik a gőz a csőben a hűtő felé.
Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?
Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?
A rendszerben enyhe túlnyomás van, köszönhetően az általad is leírt víz-gőz térfogat növekedésnek.
A rendszer nyitott a túlnyomás a hosszú csövek és a sok idom, irány változtatás okozta ellenállásnak köszönhető.
A legnagyobb a nyomás az üstben, onnan csökken a kifolyó irányában, ahol a lecsapódás létrejön ott már nulla.
Amikor egy csepp kicsapódik a páracsőben akkor abban a keresztmetszetben uralkodó túlnyomás csökken.
Mikor a hűtőben csapódik le, akkor is ez a helyzet, de akár szívhatna a kifolyó felől, tekintve, hogy nem teljes keresztmetszetben áramlik a folyadék.
A páracső deflegmátor, bár nem ez a fő funkciója, mégis az. A változtatással (hossz, átmérő, dőlés..) ennek mértéke nőhet, töltettel, csiribával a hatásfoka növelhető-csökkenthető, ez kétségtelen.
Sajnos a páracső kis felülete, a közeg nagy sebessége miatt nem ideális terep a deflegmáció szempontjából.
Másik kérdés, hogy a sok tapasztalat és megfigyelés, evolúció ami egy ilyen rendszer mögött van ezt az eredményt dobta, így szinergikus, bele lehet piszkálni, de az a felfedezés területe, semmi nem garantált, elrontani könnyebb, nekem néha ezt meg kell tapasztalnom.
Duplafalu vizesem , kb10 liter alszesz lefőzése után, időnként furcsa hangokat produkál, minha egy nagy gázbuborék törne a felszínre benne. Ilyet még nem tapasztaltam. Szerintetek túl sűrűn tettem oda főni?
Más: 103foknál (sisakban) 5fokos a párlat mennyire pontos ez?
A sima páracsőben egy folyadékfilm alakul ki a cső falán és a folyadék lassan áramlok az üst felé. Sehol nincs számottevő folyadékmennyiség és a gőz egyenletesen áramlik a hűtő felé. Az általad preferált szűkítésekben a gőz jelentősen felgyorsul és ugyanazon a szűkületen keresztül kellene a folyadéknak is a gőzzel szemben folynia. Ez szinte biztosan azt eredményezi, hogy a gőz folyadékcseppeket visz magával.
Van pár fehér élelmiszeripari 120 lityis hordóm eladó, kék fedővel, gumigyűrűvel, hevederrel! Egyszer cefréztem benne, de patikatiszta állapotú. Van olyan, amelyik teteje kifúrt, kuttyogatóval ellátva. Ára 5ezer/db
Van pár kiló élelmiszeripari 97%?-os foszforsavam is, ez 1500ft/kiló! Es egy digi PH mérő is 2 flakon beállító oldattal, de , a szondáját cserélni kell.
Ha valakit erdekel vmelyik, irjon a fishingferi @ gmail . HU. címre
" csak hogy kicsit értsd- A víz normál esetben 100°C-on, míg a tiszta etilalkohol 78,3 °C-on forr. Mivel a víz és az alkohol minden arányban keveredik egymással, az elegyek forráspontja általánosságban e két határérték között változik. A forráspont összefügg az elegy alkotórészeinek arányával: azaz a közös forráspont annál közelebb esik a víz forráspontjához minél több a víz az elegyben és fordítva. A forralás folyamán a folyadékelegy alkoholtartalma csökken, azaz a cefre alkoholtartalma az egész mennyiség elpárologtatása nélkül kinyerhető"
Szia! Korábban írtam hogy kb 25-30 literes műanyag kannám van ( biztosan ismered) gumitömítéses fedővel és a szorító bilincses lezáróval. Abból van 3 db. Mint ahogy írtad is a 17 literes főzőbe kb 12-13 litert tudok egyszerre berakni. A cefrék 7-10 nap alatt általában kiforrnak. Úgy szoktam csinálni hogy a fedélre rárakok egy kis súlyt hogy ne legyen lezárva de ne is szellőzzön. Amikor már kevés gáz fejlődik akkor lezárom és minden reggel kiengedem a gázt belőle. Amikor már nem szuszog 2 nap múlva lefőzöm. Most van egy múlthéten cefrézett, és tegnap kezdtem meg egy újat. Egy vödör ( kézzel) bogyózott szőlő és alma és birs 1-1 vödörrel. Élesztő, pektinbontó, benne, és már ma reggelre szépen be is indult. Ma és holnap ha az idő is engedi még tele szedem almával és birssel. Szedni kellene már a szőlőt is mert elhordják a darazsak. De hát csak 2 kezem van nekem is. Üdv ksanyi.
Szia!
Nem akarja senki bántani a dédelgetett páracsövet,sőt.Cicomázni,ékíteni,babusgatni vannak vele tervek.:-))
Tudod(hát persze,hogy tudod) az otthon megtalálható anyagokból,(sok plussz kiadás nélkül) kihozni a lehetőségeket,az a cél.
No meg a minél finomabb pálinka! :-)
Értem, köszi :)
A boraszok a ként azert rakjak az erjedo mustba mintmi a savat a cefrebe? A karos folyamatok folytasa miatt? Vagy a kennek van egyeb specialis szerepe?
Szia!
Azt szoktad írni,hogy mennyi lett,meg milyen arányú készültségben van a cefre.Na de mennyiből,meg mikor cefrézted?Ezek azért fontos adatok lennének.Jó,hát azt közlöd,hogy egy kanna,meg két főzet,meg maradt az aljában egy kicsi.:-)
Miért kellene a páracsőbe beleszuszakolni egy pistoriusos deflegmentátort, ami a tócsák szélén lévő retifikációs akármik zajlanak le?
Páracső! Szép magyar szó. Párát továbbítja a hűtő felé. Ott jön a pálinkám a hőtőbe. Nehogy már akadályozzam.
Az üst és a páracső közé aztán tehetünk mindenféle találmányt, hogy kielégítsük kíváncsiságunkat. De miért bántjuk szegény páracsövünket?
Lejtsen a páracső az üst felé. Miért? Mert csak. Az elméleti flegma onnan már nem jön vissza, de ha mégis, akkor inkább az üst felé akarjon folyni, hacsak nem kapja a következő gőzlendületet. A felfűtés elején viszont, mikor a páracső kezd felmelegedni a gőz miatt, ezek a flegmacseppek nem mennek bele a hűtőbe. Max ennyi.
Ti írtátok régebben, hogy 1l víz az 1700l gőz. 1cl víz az 17l gőz.
Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?
Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív? Én a hűtő végén lévő kifolyó csőre rátettem egy átlátszó szilikon csövet és belelógattam a befőttes üveg aljára az alszeszbe/pálinkába. Tetszik amit látok. Mocorog a csőbe a szesz. Továbbá, szerintem kevesebb az aromaveszteségem, mert (nincs pálinka illat a helységben) nem fúj ki levegőt, és nem is szív vissza. Viszont mint ha a szilikon csőben inkább vákum lenne, mint nyomás.
Nem tudom, hogy ítam-e már vagy csak akartam, de nekem mind a sisak, mind a dúsító tányér nagyon tetszik.
Emlékszem, hogy régebben kicsit "kritizálták", hogy a közepén van egy lyuk (a tányéron) és így a benne lévő flegma nem lefele csorog keresztül, hanem a gőz átsüvíthet rajta. Van benne valami igazság. De lehet, hogy nem is akarnám, hogy az a flegma ott csorogjon vissza. Azt szeretném, hogy ott maradjon és hűtsön, aztán melegedjen.
Egyébként mi tartja meg a tányért?
A fórumon közzétett pistorius belső tányérján van két fül, ami felfekszik a szélére, de hely van a tányér és a szél között.
A Te rajzodon a tányér széle felé feltett "terelő karima" szerintem nagyon jó ötlet. Sőt, akár lehetne hosszabb is.
A hőenergia átalakúl mozgási energiává, illetve többször ütközik, és itt vész el a hőenergia. Azaz Einstein szerint nem vésze el csak átalakul. :)
Akár a Te rajzaidat nézem, akár más pistoriusokat, szerintem ennyi dúsítás és ne több, vígan elég.
Szerintem kár réz töltettel, bonyolultabb sok tányérokkal megbolondítani a gépezetet, hiszen aromaveszteség és erősebb szesz lesz. Azaz, szerintem nem az a cél, hogy 90 fokos szeszt tudjak lepárolni, hanem 75 foktól lefele csökkenve jöjjön a pálinka aromával, ízzel, illattal, mindennel.
Szia! És mennyi lett az átlag alkoholfoka az al szesznek, és meddig mentél le vele? Eleinte én sem menetem 30 alá, de most már 5-10 közé lemegyek. Így több az al szesz, de hígabb. Bár még így is kellett egy kis víz hozzá. Nem volt most olyan sok leve a szilvának, nem volt eső. A sárga ringlóból nem is tudtam szedni, szinte a fán megaszalódott. Üdv ksanyi.