Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117017

Leírnád mit volt az észrevételed? Miért lett a kuka a célállomás?

Előzmény: endrepp (117009)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117016

Szia!

Nem igazán mérhetnél 103 fokot,mert nincs ott annyi.Amúgy létezik,hogy amikor már ott vagy a 100 közelében,akkor 5 fokos a lejövő.:-)

Előzmény: Laccci82 (117008)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117015

"Ma kipróbáltam, részemről ennyi, kuka."

 

A próbálkozások eredménye zömében ez, azonban engem nagyon érdekelne, mit tapasztaltál?????

Csak tippelni tudok: ha ráengedted a hűtést megállt a csorgás, aztán felmelegedett, de semmi jót nem tapasztaltál... ?????

Hálás lennék, ha egy kicsit részleteznéd.

Előre is köszönöm.

Jó nedűt!!!

Előzmény: endrepp (117009)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117014

Szia!

Van erre a célra egy jó kis topik:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213148

Itt inkább a "módszertan" az irányvonal. :-)

Előzmény: Törölt nick (117003)
m.robi Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117013
Sziasztok.
Lenne 1 kérdésem. Amikor a szilvacefrét elkezdem felönteni az üstbe, egy szűrőn keresztül nyomkodom át. Így nem megy fel a mag és jól kitudom nyomkodni a levet. Viszont ez eléggé sok időt elvesz illetve kezem mindig befeketedig. Ti ezt a szűrést, préselést hogyan oldjátok meg?
Előre is köszönöm a segítséget.
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117012

Szia!

A kannád mérete nem volt meg a fejemben,a többi úgy nagyjából igen.Így jobb,mert konkrétabban tudunk beszélni eredményekről,idővallumokról.Nekem is jobbára kis edényeim vannak(30,20,10 literesek),egy 120-as csak,és én is kézzel szoktam bíbelődni szinte mindennel(kivéve a keverőszárazás). Persze sokkal lassabb így,de én szeretem csinálni ezeket a babrálásokat.:-) Csak hát időigényes és mindig abból van a legkevesebb.

Előzmény: ksanyi52 (116999)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117011

Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?

Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?

 

Amikor  a folyadék elpárolog, az térfogatnövekedéssel jár. Amikor ugyanaz a pára lecsapódik, az meg térfogatcsökkenéssel. Ettől áramlik a gőz a csőben a hűtő felé.

Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117010

Semennyire.

Előzmény: Laccci82 (117008)
endrepp Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117009

Azt dugok a csövembe, ami jól esik.. :)

 

Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?

Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív? 

 

A rendszerben enyhe túlnyomás van, köszönhetően az általad is leírt víz-gőz térfogat növekedésnek.

A rendszer nyitott a túlnyomás a hosszú csövek és a sok idom, irány változtatás okozta ellenállásnak köszönhető.

A legnagyobb a nyomás az üstben, onnan csökken a kifolyó irányában, ahol a lecsapódás létrejön ott már nulla.

Amikor egy csepp kicsapódik a páracsőben akkor abban a keresztmetszetben uralkodó túlnyomás csökken.

Mikor a hűtőben csapódik le, akkor is ez a helyzet, de akár szívhatna a kifolyó felől, tekintve, hogy nem teljes keresztmetszetben áramlik a folyadék.

 

A páracső deflegmátor, bár nem ez a fő funkciója, mégis az. A változtatással (hossz, átmérő, dőlés..) ennek mértéke nőhet, töltettel, csiribával a hatásfoka növelhető-csökkenthető, ez kétségtelen. 

Sajnos a páracső kis felülete, a közeg nagy sebessége miatt nem ideális terep a deflegmáció szempontjából.

 

Másik kérdés, hogy a sok tapasztalat és megfigyelés, evolúció ami egy ilyen rendszer mögött van ezt az eredményt dobta, így szinergikus, bele lehet piszkálni, de az a felfedezés területe, semmi nem garantált, elrontani könnyebb, nekem néha ezt meg kell tapasztalnom.

 

Ma kipróbáltam, részemről ennyi, kuka.

Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
Laccci82 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117008

Hali mindenkinek!

Duplafalu vizesem , kb10 liter alszesz lefőzése után, időnként furcsa hangokat produkál, minha egy nagy gázbuborék törne a felszínre benne. Ilyet még nem tapasztaltam. Szerintetek túl sűrűn tettem oda főni? 

Más: 103foknál (sisakban)  5fokos a párlat mennyire pontos ez?

Ave: Laci

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117007

A szőr a horgászosba szokott írni, elvileg tudja, mi az a kuttyogató...

Előzmény: ksanyi52 (117006)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117006

Honnan tudod hogy nincs harcsa a hordóban? Vagy esetleg kotyogónak van a lyuk. 

Előzmény: öreg_néne_b (117005)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117005

Van olyan, amelyik teteje kifúrt, kuttyogatóval ellátva.

De minek egy ilyen a hordóhoz? :o

Előzmény: Törölt nick (117003)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117004

A sima páracsőben egy folyadékfilm alakul ki a cső falán és a folyadék lassan áramlok az üst felé. Sehol nincs számottevő folyadékmennyiség és a gőz egyenletesen áramlik a hűtő felé. Az általad preferált szűkítésekben a gőz jelentősen felgyorsul és ugyanazon a szűkületen keresztül kellene a folyadéknak is a gőzzel szemben folynia. Ez szinte biztosan azt eredményezi, hogy a gőz folyadékcseppeket visz magával.

Előzmény: Feeriba51 (116975)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117003

Sziasztok!

Van pár fehér élelmiszeripari 120 lityis hordóm eladó, kék fedővel, gumigyűrűvel, hevederrel! Egyszer cefréztem benne, de patikatiszta állapotú. Van olyan, amelyik teteje kifúrt, kuttyogatóval ellátva. Ára 5ezer/db

Van pár kiló élelmiszeripari 97%?-os  foszforsavam is, ez 1500ft/kiló! Es egy digi PH mérő is 2 flakon beállító oldattal, de ,  a szondáját cserélni kell.

Ha valakit erdekel vmelyik, irjon a fishingferi @ gmail . HU. címre

norris53 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117002

" csak hogy kicsit értsd-                A víz normál esetben 100°C-on, míg a tiszta etilalkohol 78,3 °C-on forr. Mivel a víz és az alkohol minden arányban keveredik egymással, az elegyek forráspontja általánosságban e két határérték között változik. A forráspont összefügg az elegy alkotórészeinek arányával: azaz a közös forráspont annál közelebb esik a víz forráspontjához minél több a víz az elegyben és fordítva. A forralás folyamán a folyadékelegy alkoholtartalma csökken, azaz a cefre alkoholtartalma az egész mennyiség elpárologtatása nélkül kinyerhető"

Előzmény: Giskard50 (116979)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117001

Ez nem így működik. Nézz utána az azeotróp desztilláció témakörének.

Előzmény: Giskard50 (116979)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117000
Előzmény: Péter_33 (116996)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116999

Szia! Korábban írtam hogy kb 25-30 literes műanyag kannám van ( biztosan ismered) gumitömítéses fedővel és a szorító bilincses lezáróval. Abból van 3 db.  Mint ahogy írtad is a 17 literes főzőbe kb 12-13 litert tudok egyszerre berakni. A cefrék 7-10 nap alatt általában kiforrnak. Úgy szoktam csinálni hogy a fedélre rárakok egy kis súlyt hogy ne legyen lezárva de ne is szellőzzön. Amikor már kevés gáz fejlődik akkor lezárom és minden reggel kiengedem a gázt belőle. Amikor már nem szuszog 2 nap múlva lefőzöm. Most van egy múlthéten cefrézett, és tegnap kezdtem meg egy újat. Egy vödör ( kézzel) bogyózott szőlő és alma és birs 1-1 vödörrel. Élesztő, pektinbontó, benne, és már ma reggelre szépen be is indult. Ma és holnap ha az idő is engedi még tele szedem almával és birssel. Szedni kellene már a szőlőt is mert elhordják a darazsak. De hát csak 2 kezem van nekem is. Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (116995)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116998
Amennyire én tudom a levegőt zárják ki és tartósítanak vele .Pálinkacefréhez egyáltalán NEM ajánlott.
Előzmény: Péter_33 (116996)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116997
Szia!
Nem akarja senki bántani a dédelgetett páracsövet,sőt.Cicomázni,ékíteni,babusgatni vannak vele tervek.:-))
Tudod(hát persze,hogy tudod) az otthon megtalálható anyagokból,(sok plussz kiadás nélkül) kihozni a lehetőségeket,az a cél.
No meg a minél finomabb pálinka! :-)
Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
Péter_33 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116996
Értem, köszi :)
A boraszok a ként azert rakjak az erjedo mustba mintmi a savat a cefrebe? A karos folyamatok folytasa miatt? Vagy a kennek van egyeb specialis szerepe?
Előzmény: Figyelget (116968)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116995
Szia!
Azt szoktad írni,hogy mennyi lett,meg milyen arányú készültségben van a cefre.Na de mennyiből,meg mikor cefrézted?Ezek azért fontos adatok lennének.Jó,hát azt közlöd,hogy egy kanna,meg két főzet,meg maradt az aljában egy kicsi.:-)
Előzmény: ksanyi52 (116993)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116994

Köszi.

Még most az első köröket futom!!

Még van 250 lityi amit le kell csurgatni!!

 

Előzmény: ksanyi52 (116993)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116993

Az nagyon jó. Hígítsd fel 25 fokig. És a mennyiség is jó lesz! Én most tisztáztam le, 2 lt 50 fokos lett. Üdv ksanyi.

Előzmény: Tintás Bánsz (116990)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116992
Akkor az kb 12 liter 25 fokos.Az úgy nem rossz már.Olyan közepes,a szilva tud többet is adni.Mondjuk nekem is valahogy így jön le általában. :-)
Előzmény: Tintás Bánsz (116990)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116991

Miért kellene a páracsőbe beleszuszakolni egy pistoriusos deflegmentátort, ami a tócsák szélén lévő retifikációs akármik zajlanak le?

 

Páracső! Szép magyar szó. Párát továbbítja a hűtő felé. Ott jön a pálinkám a hőtőbe. Nehogy már akadályozzam.

 

Az üst és a páracső közé aztán tehetünk mindenféle találmányt, hogy kielégítsük kíváncsiságunkat. De miért bántjuk szegény páracsövünket?

 

Lejtsen a páracső az üst felé. Miért? Mert csak. Az elméleti flegma onnan már nem jön vissza, de ha mégis, akkor inkább az üst felé akarjon folyni, hacsak nem kapja a következő gőzlendületet.
A felfűtés elején viszont, mikor a páracső kezd felmelegedni a gőz miatt, ezek a flegmacseppek nem mennek bele a hűtőbe. Max ennyi.

 

Ti írtátok régebben, hogy 1l víz az 1700l gőz.
1cl víz az 17l gőz.

 

Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?

Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?
Én a hűtő végén lévő kifolyó csőre rátettem egy átlátszó szilikon csövet és belelógattam a befőttes üveg aljára az alszeszbe/pálinkába.
Tetszik amit látok. Mocorog a csőbe a szesz. Továbbá, szerintem kevesebb az aromaveszteségem, mert (nincs pálinka illat a helységben) nem fúj ki levegőt, és nem is szív vissza. Viszont mint ha a szilikon csőben inkább vákum lenne, mint nyomás.

Tintás Bánsz Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116990

36 fokos az átlag!!

 

Előzmény: Figyelget (116985)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116989

Kedves Feribá!

Nem tudom, hogy ítam-e már vagy csak akartam, de nekem mind a sisak, mind a dúsító tányér nagyon tetszik.

 

Emlékszem, hogy régebben kicsit "kritizálták", hogy a közepén van egy lyuk (a tányéron) és így a benne lévő flegma nem lefele csorog keresztül, hanem a gőz átsüvíthet rajta. Van benne valami igazság. De lehet, hogy nem is akarnám, hogy az a flegma ott csorogjon vissza. Azt szeretném, hogy ott maradjon és hűtsön, aztán melegedjen.

 

Egyébként mi tartja meg a tányért?

 

A fórumon közzétett pistorius belső tányérján van két fül, ami felfekszik a szélére, de hely van a tányér és a szél között.

 

A Te rajzodon a tányér széle felé feltett "terelő karima" szerintem nagyon jó ötlet. Sőt, akár lehetne hosszabb is.

 

A hőenergia átalakúl mozgási energiává, illetve többször ütközik, és itt vész el a hőenergia. Azaz Einstein szerint nem vésze el csak átalakul. :)

Akár a Te rajzaidat nézem, akár más pistoriusokat, szerintem ennyi dúsítás és ne több, vígan elég.

 

Szerintem kár réz töltettel, bonyolultabb sok tányérokkal megbolondítani a gépezetet, hiszen aromaveszteség és erősebb szesz lesz.
Azaz, szerintem nem az a cél, hogy 90 fokos szeszt tudjak lepárolni, hanem 75 foktól lefele csökkenve jöjjön a pálinka aromával, ízzel, illattal, mindennel.

Előzmény: Feeriba51 (116974)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 1 116988

Szia! És mennyi lett az átlag alkoholfoka az al szesznek, és meddig mentél le vele? Eleinte én sem menetem 30 alá, de most már 5-10 közé lemegyek. Így több az al szesz, de hígabb. Bár még így is kellett egy kis víz hozzá. Nem volt most olyan sok leve a szilvának, nem volt eső. A sárga ringlóból nem is tudtam szedni, szinte a fán  megaszalódott. Üdv ksanyi.

Előzmény: Tintás Bánsz (116982)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!