A pektinbontó nem daráló.Az egészben hagyott gyümölccsel semmit sem csinál.Kis túlzással:a kimagozott gyümölcsöt turmixgépben pépesíted,utána ér valamit a pektinbontó,más esetben nem.
Szia! A nem magvaváló ( vörös) szilva szanaszét spriccelt. A magvaváló meg kemény húsú a recés élű késsel szépen körül vágom és a kést a maghoz szorítva egy mozdulattal kiveszem belőle.
A meggyre visszatérve, majd (kitörpölök) valamit. Automata mosógépdobra gondoltam, de még nincs konkrétum.
Akartam is már kérdezni: Ha a meggyet egészben pektinbontóval kezelem megbontja a héját? Mert ha igen akkor könnyű a dolgunk mert csak kézzel át kell passzírozni a dob lyukain. Erre a régebbi típusú ( nagyobb lyukú) dob valószínű megfelelő. Üdv ksanyi.
Valóban Te is ez mellett szoktál kardoskodni,de ez most annyira egyértelműen,tömören és egyszerűen lett megfogalmazva snapszmester által,hogy csak az nem érti meg,aki nem akarja.
Természetesen ettől még lesznek próbálkozások(legyenek is,mert az visz előre),de most már ezeknek a alapvető tényeknek a figyelembevételével.(De biztos az is,hogy nem mindenki veszi ezt majd figyelembe.)
..."A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás."...
Örülök, hogy egyértelműen megvilágítottad a "feltétek" lényegét. Ezt mondtam már én is többször, hogy az ezzel foglalkozó szakemberek nem véletlenül csinálják olyanra ezeket a deflegmációs szerkezeteket, amivel meggátolják, hogy a gőzök nagy része, a könnyebb (rövidebb) utat választva átsüvítsen rajta. Mert akkor adtunk a kakinak egy nagy pofont.
Több ilyennek a belsejét volt módomban tanulmányozni, de mindegyik úgy volt megszerkesztve, hogy ilyen "szökési" lehetőség egyikben sem volt. Gondolom, mivel ez is egy külön tudomány, ezeknek a megoldásoknak egy részét a vegyipartól vették át. De ezt az "átültetést" is komoly tanulmányok és kísérletek előzhették meg. Ebben a németek különösen az élen járnak.
A meggyet írtam le, a szilvát, barackot csak öntöm át a ládán. A meggy pedig kapott pektinbontót bőven, de nem akart könnyen menni. Ha lenne nagy kád vagy valami gyűjtőedény, akkor lehet, hogy itthon is gyorsabban menne. :) Mondjuk 400 liter nekem nincs egy fajta gyümiből.
Birsalmából szeretnék cefrét készíteni. Tudna valaki segíteni, hogy milyen pektinbontó és fajélesztő szükségeltetik hozzá? Illetve ezeket milyen arányban kell a cefréhez tenni? A birs egyébként nagyon apróra lesz darabolva, amíg a robotgép ki nem nyiffan... :-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én egyáltalán nem foglak kiröhögni,ugyanis én is kézzel magozok ki minden egyes szilvaszemet! :-))
Viszont azt nem értem,hogy miért kell hozzá bicska? Én csak simán szétnyomom kézzel,nincs nagyon ellenállása. Utána jön a keverőszár,szerintem kb ugyanazt az állagot érjük el a különböző módszerekkel(húsdaráló,keverőszár). A 20 meggyfányi meggynek azért már ne kézzel állj neki! :-)
Alighanem részemről le is zárult a páracső belsejének a macerálásáról szóló töprengés,ezen egyértelmű állásfoglalás után.(Maradt a külseje,hossza,átmérője-tehát van bőven töprengési lehetőség).
Egyrészt ezért:
"A páracsőbe akadályt tenni életveszélyes."
Ezt tudja az ember és mégis hajlamos eltekinteni tőle,pedig nem szabadna.
Másrészt pedig:
"Annyi lehet a napok óta taglalt módszerekkel elérni hogy a kinyert szesznek nagyobb legyen az alkoholtartalma. A kiválasztást nem javítja."
Na ez engem konkrétan nem motivál. A cél a lehetőségeim szerinti legfinomabb pálinka,két lépcsőben, de gondolom másnak is ez a feltett szándéka.(Tisztelet a kivételnek, a lépcsők számában.)
Amit még e témában nagyon megjegyezni valónak gondolok.(bár az egész hsz-t érdemes elraktározni):
"A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás."
Ezt is érdemes memorizálni a további ötletelésekhez.(Igazából tudja ám ezt is az ember,csak így konkrétan leírva egyértelműsödik.)
Valójában a deflegmáció változtatással történő illatnöveléssel jött elő ez a téma.
Bocsi a hőfokos kérdés miatt, most olvastam vissza pár napja kitárgyaltátok. Valószínüleg a fals meleg okozza, mert bele van forrasztva a hőmérő a sisakba.
De a másik téma amit írtam, érdekelne a véleményetek, esetleg tapasztalt valaki ilyet?
Ahogy sűrűsödik az anyag, mintha egy nagy gázbuborék keletkezne a cefrében és a felszínre tör.
Elég anomál hangja van. Mitől lehet ez?
Más: köbö a víztérben meddig kell lennie a folyadéknak? 2/3-ig 3/4-ig
Sziasztok! Most röhögni fogtok. Én a szilvát összeszedem egy vödörbe megmosom, azután bicskával egyenként kettévágom, a mag disznónak ( + a rossza) a többi a cefrébe. És azt is ledarálom húsdarálón. A meggyel bajba leszek, még nem próbáltam pedig van vagy 20 db meggyfám. Üdv ksanyi.
A cél az alkohol teljes kinyerése az aromákkal együtt.
Kisüsti módszerrel először kinyerjük az alkoholt és az összes aromát, de a végeredmény alacsony alkoholfokú. Ezért még egyszer lefőzzük.
Labanc módszerrel is ez a cél, de keverni kell a cefrét hogy a forrás megindulásakor minden molekula azonos energiával rendelkezzen. A párák útjába nem mechanikai akadályokat tesznek. Felület növeléssel, hűtéssel érik el a jobb kiválasztást.
A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás.
A páracsőbe akadályt tenni életveszélyes.
Cserébe nem akadályozza meg hogy a részecskék ne tudják kikerülni a gátakat.
Annyi lehet a napok óta taglalt módszerekkel elérni hogy a kinyert szesznek nagyobb legyen az alkoholtartalma. A kiválasztást nem javítja.
A legegyszerűbb megoldás a párlat töményítésére és a kiválasztás javítása érdekében a töltetes oszlop, tetejére egy csőköteges hűtő. Ezzel lehet egy lépésben jó pálinkát főzni, természetesen keverés mellett.
Más.
Ha a pálinkának jó az íze, de nincs illata, ki lett dobva az illat az előpárlattal.
Hol lehet olyan fittingeket kapni, ami kúppal tömít? Az O gyűrűzés nem jön be nekem, kevesebb bajom volt mikor csak a csöveket egymásba nyomtam és csirízeztem. :D