Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117049

Szia!

Igazából ez a kettő kell hozzá:

 

Előzmény: ksanyi52 (117046)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117048

A pektinbontó nem daráló.Az egészben hagyott gyümölccsel semmit sem csinál.Kis túlzással:a kimagozott gyümölcsöt turmixgépben pépesíted,utána ér valamit a pektinbontó,más esetben nem.

Előzmény: ksanyi52 (117042)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117047

117031

Előzmény: ksanyi52 (117046)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117046

Valami címet vagy linket küldenél? Hátha okulok belőle. Üdv ksanyi.

Előzmény: snapszmester (117044)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117045

" amíg a robotgép ki nem nyiffan... :-)" Vigyázz vele mert még a húsdarálót is képes megfogni! Inkább ha van répareszelő, vagy ágdaráló. Üdv ksanyi.

Előzmény: az Álmos elefánt (117032)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117044

Az a szerencse hogy ezt már kitalálták, csak el kell olvasni.

Előzmény: ksanyi52 (117042)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117043

Na most rúgtál a rokkán egyet?

Előzmény: zsorsz (117041)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117042

Szia! A nem magvaváló ( vörös) szilva szanaszét spriccelt. A magvaváló meg kemény húsú a recés élű késsel szépen körül vágom és a kést a maghoz szorítva egy mozdulattal kiveszem belőle.  

 A meggyre visszatérve, majd (kitörpölök) valamit. Automata mosógépdobra gondoltam, de még nincs konkrétum.

Akartam is már kérdezni: Ha a meggyet egészben pektinbontóval kezelem megbontja a héját? Mert ha igen akkor könnyű a dolgunk mert csak kézzel át kell passzírozni a dob lyukain. Erre a régebbi típusú ( nagyobb lyukú) dob valószínű megfelelő. Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (117028)
zsorsz Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117041

:)...még a vattacukrot azzal eszi!

Előzmény: snapszmester (117024)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117040

Szia!

Valóban Te is ez mellett szoktál kardoskodni,de ez most annyira egyértelműen,tömören és egyszerűen lett megfogalmazva snapszmester által,hogy csak az nem érti meg,aki nem akarja.

Természetesen ettől még lesznek próbálkozások(legyenek is,mert az visz előre),de most már ezeknek a alapvető tényeknek a figyelembevételével.(De biztos az is,hogy nem mindenki veszi ezt majd figyelembe.)

Előzmény: rézműves1 (117038)
Zoolee132 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117039

Szia!

Nagyon jól néz ki. Tudnál elérhetőséget adni hogy honnét lehet beszerezni? Esetleg árat. Mailra.

Email:robi410@gmail.com

Előzmény: rézműves1 (117034)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117038

Szia Snapszi!

 

..."A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás."...

 

Örülök, hogy egyértelműen megvilágítottad a "feltétek" lényegét.  Ezt mondtam már én is többször, hogy az ezzel foglalkozó szakemberek nem véletlenül csinálják olyanra ezeket a deflegmációs szerkezeteket, amivel meggátolják, hogy a gőzök nagy része, a könnyebb (rövidebb) utat választva átsüvítsen rajta. Mert akkor adtunk a kakinak egy nagy pofont.

Több ilyennek a belsejét volt módomban tanulmányozni, de mindegyik úgy volt megszerkesztve, hogy ilyen "szökési" lehetőség egyikben sem volt. Gondolom, mivel ez is egy külön tudomány, ezeknek a megoldásoknak egy részét a vegyipartól vették át. De ezt az "átültetést" is komoly tanulmányok és kísérletek előzhették meg. Ebben a németek különösen az élen járnak.

 

Előzmény: snapszmester (117022)
az Álmos elefánt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117037

Köszönöm szépen!

Előzmény: Figyelget (117035)
az Álmos elefánt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117036

Közben megtaláltam a választ a kérdéseimre! Köszi! :-)

 

Előzmény: az Álmos elefánt (117032)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117035

Szia!

Egyszer lementettem egy táblázatot az segíteni fog szerintem:

A birshez rakhatod (pektinbontóból)nyugodtan az ajánlott 4-5-szörösét.

Az élesztőre meg rá van írva,de ha egy kicsit több megy bele az nem baj.

Előzmény: az Álmos elefánt (117032)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117034

Mondjuk rézárban?

 

                .........sajnos azt se adják olcsón...

 

                                

Előzmény: Zoolee132 (117030)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117033

Szia Snapszmester!

A meggyet írtam le, a szilvát, barackot csak öntöm át a ládán. A meggy pedig kapott pektinbontót bőven, de nem akart könnyen menni. Ha lenne nagy kád vagy valami gyűjtőedény, akkor lehet, hogy itthon is gyorsabban menne. :) Mondjuk 400 liter nekem nincs egy fajta gyümiből.

Előzmény: snapszmester (117024)
az Álmos elefánt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117032

Sziasztok!

Birsalmából szeretnék cefrét készíteni. Tudna valaki segíteni, hogy milyen pektinbontó és fajélesztő szükségeltetik hozzá? Illetve ezeket milyen arányban kell a cefréhez tenni?
A birs egyébként nagyon apróra lesz darabolva, amíg a robotgép ki nem nyiffan... :-)

sogi01 Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117031

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (116970)
Zoolee132 Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117030

Sziasztok!

Szeretnék vásárolni egy epruvettát fémből, akár rézből vagy rozsdamentesből.Tud valaki segíteni?

Honnét érdemes rendelni ahol nem aranyárban adják?

Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117029

Szia!

Ha olyan jó híg lekvárszerű a cefréd,akkor az jó.

Arra gondolok,hogy nem forog rendesen az üstödben az anyag és az okozza az "anomál"hangokat.:-)

Szerintem vagy hígabb cefre kell bele,vagy jobban kellene fűtened,vagy esetleg kevergetni kellene.(vagy ezek tetszőleges ötvözete).

Előzmény: Laccci82 (117026)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117028

Szia!

Én egyáltalán nem foglak kiröhögni,ugyanis én is kézzel magozok ki minden egyes szilvaszemet! :-))

Viszont azt nem értem,hogy miért kell hozzá bicska? Én csak simán szétnyomom kézzel,nincs nagyon ellenállása. Utána jön a keverőszár,szerintem kb ugyanazt az állagot érjük el a különböző módszerekkel(húsdaráló,keverőszár). A 20 meggyfányi meggynek azért már ne kézzel állj neki! :-)

Előzmény: ksanyi52 (117023)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117027

Üdv Mester!

Alighanem részemről le is zárult a páracső belsejének a macerálásáról szóló töprengés,ezen egyértelmű állásfoglalás után.(Maradt a külseje,hossza,átmérője-tehát van bőven töprengési lehetőség).

Egyrészt ezért:

"A páracsőbe akadályt tenni életveszélyes."

Ezt tudja az ember és mégis hajlamos eltekinteni tőle,pedig nem szabadna.

Másrészt pedig:

"Annyi lehet a napok óta taglalt módszerekkel elérni hogy a kinyert szesznek nagyobb legyen az alkoholtartalma. A kiválasztást nem javítja."

Na ez engem konkrétan nem motivál. A cél a lehetőségeim szerinti legfinomabb pálinka,két lépcsőben, de gondolom másnak is ez a feltett szándéka.(Tisztelet a kivételnek, a lépcsők számában.)

Amit még e témában nagyon megjegyezni valónak gondolok.(bár az egész hsz-t érdemes elraktározni):

"A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás."

Ezt is érdemes memorizálni a további ötletelésekhez.(Igazából tudja ám ezt is az ember,csak így konkrétan leírva egyértelműsödik.)

Valójában a deflegmáció változtatással történő illatnöveléssel jött elő ez a téma.

Előzmény: snapszmester (117022)
Laccci82 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117026

Bocsi a hőfokos kérdés miatt, most olvastam vissza pár napja kitárgyaltátok. Valószínüleg a fals meleg okozza, mert bele van forrasztva a hőmérő a sisakba.

 

 

De a másik téma amit írtam, érdekelne a véleményetek, esetleg tapasztalt valaki ilyet?

Ahogy sűrűsödik az anyag, mintha egy nagy gázbuborék keletkezne a cefrében és a felszínre tör.

Elég anomál hangja van. Mitől lehet ez?

 

Más: köbö a víztérben meddig kell lennie a folyadéknak? 2/3-ig 3/4-ig

 

Ave: Lacc

 

 

Előzmény: Figyelget (117016)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117025

Akinek kese van a dobozos sört is azzal nyitja. 

Előzmény: ksanyi52 (117023)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117024

400 L a jól cefrezett anyagból 20 perc alatt.

Előzmény: kornel8 (117018)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117023

Sziasztok! Most röhögni fogtok. Én a szilvát összeszedem egy vödörbe megmosom, azután bicskával egyenként kettévágom, a mag disznónak ( + a rossza) a többi a cefrébe. És azt is ledarálom húsdarálón. A meggyel bajba leszek, még nem próbáltam pedig van vagy 20 db meggyfám. Üdv ksanyi.

Előzmény: m.robi (117020)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 2 117022

A desztilláció diszkrét bája.

Egyszer főzzük?

Kétszer főzzük?

 

A cél az alkohol teljes kinyerése az aromákkal együtt.

Kisüsti módszerrel először kinyerjük az alkoholt és az összes aromát, de a végeredmény alacsony alkoholfokú. Ezért még egyszer lefőzzük.

Labanc módszerrel is ez a cél, de keverni kell a cefrét hogy a forrás megindulásakor minden molekula azonos energiával rendelkezzen. A párák útjába nem mechanikai akadályokat tesznek. Felület növeléssel, hűtéssel érik el a jobb kiválasztást.

 

A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás.

 

A páracsőbe akadályt tenni életveszélyes.

Cserébe nem akadályozza meg hogy a részecskék ne tudják kikerülni a gátakat.

Annyi lehet a napok óta taglalt módszerekkel elérni hogy a kinyert szesznek nagyobb legyen az alkoholtartalma. A kiválasztást nem javítja.

 

A legegyszerűbb megoldás a párlat töményítésére és a kiválasztás javítása érdekében a töltetes oszlop, tetejére egy csőköteges hűtő. Ezzel lehet egy lépésben jó pálinkát főzni, természetesen keverés mellett.

 

Más.

Ha a pálinkának jó az íze, de nincs illata, ki lett dobva az illat az előpárlattal.

 

 

Hurkafej Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117021

Sziasztok!

Hol lehet olyan fittingeket kapni, ami kúppal tömít? Az O gyűrűzés nem jön be nekem, kevesebb bajom volt mikor csak a csöveket egymásba nyomtam és csirízeztem. :D

m.robi Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117020
Én rostát/ hűtő kondiját használom (megy miatt) inkább 60-70 perc 80l szűrése
Előzmény: kornel8 (117018)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!