Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117025

Akinek kese van a dobozos sört is azzal nyitja. 

Előzmény: ksanyi52 (117023)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117024

400 L a jól cefrezett anyagból 20 perc alatt.

Előzmény: kornel8 (117018)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117023

Sziasztok! Most röhögni fogtok. Én a szilvát összeszedem egy vödörbe megmosom, azután bicskával egyenként kettévágom, a mag disznónak ( + a rossza) a többi a cefrébe. És azt is ledarálom húsdarálón. A meggyel bajba leszek, még nem próbáltam pedig van vagy 20 db meggyfám. Üdv ksanyi.

Előzmény: m.robi (117020)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 2 117022

A desztilláció diszkrét bája.

Egyszer főzzük?

Kétszer főzzük?

 

A cél az alkohol teljes kinyerése az aromákkal együtt.

Kisüsti módszerrel először kinyerjük az alkoholt és az összes aromát, de a végeredmény alacsony alkoholfokú. Ezért még egyszer lefőzzük.

Labanc módszerrel is ez a cél, de keverni kell a cefrét hogy a forrás megindulásakor minden molekula azonos energiával rendelkezzen. A párák útjába nem mechanikai akadályokat tesznek. Felület növeléssel, hűtéssel érik el a jobb kiválasztást.

 

A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás.

 

A páracsőbe akadályt tenni életveszélyes.

Cserébe nem akadályozza meg hogy a részecskék ne tudják kikerülni a gátakat.

Annyi lehet a napok óta taglalt módszerekkel elérni hogy a kinyert szesznek nagyobb legyen az alkoholtartalma. A kiválasztást nem javítja.

 

A legegyszerűbb megoldás a párlat töményítésére és a kiválasztás javítása érdekében a töltetes oszlop, tetejére egy csőköteges hűtő. Ezzel lehet egy lépésben jó pálinkát főzni, természetesen keverés mellett.

 

Más.

Ha a pálinkának jó az íze, de nincs illata, ki lett dobva az illat az előpárlattal.

 

 

Hurkafej Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117021

Sziasztok!

Hol lehet olyan fittingeket kapni, ami kúppal tömít? Az O gyűrűzés nem jön be nekem, kevesebb bajom volt mikor csak a csöveket egymásba nyomtam és csirízeztem. :D

m.robi Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117020
Én rostát/ hűtő kondiját használom (megy miatt) inkább 60-70 perc 80l szűrése
Előzmény: kornel8 (117018)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117019

Szia Rézműves!

 

Ma el is kezdtem délután a szigetelés készítését, holnap remélem kész leszek vele, köszi a segítséget. Egy kép a a belső lemezről. :)) A lemez csak holnap lesz ráhajtogatva, egy kis rést hagyva az égésterméknek, meg persze megy rá a szigetelés és még egy réteg lemez.

 

 

Előzmény: rézműves1 (112382)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117018

Szia! A szűrést 10 kg-os gyümölcsös ládán szoktam végezni, mint sokan mások itt. 100 liter jól pépesített cefre szűrése kb. 20 perc, úgy hogy gyerekkádba leszűröm, majd utána fel is öntöm.

Előzmény: m.robi (117013)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117017

Leírnád mit volt az észrevételed? Miért lett a kuka a célállomás?

Előzmény: endrepp (117009)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117016

Szia!

Nem igazán mérhetnél 103 fokot,mert nincs ott annyi.Amúgy létezik,hogy amikor már ott vagy a 100 közelében,akkor 5 fokos a lejövő.:-)

Előzmény: Laccci82 (117008)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117015

"Ma kipróbáltam, részemről ennyi, kuka."

 

A próbálkozások eredménye zömében ez, azonban engem nagyon érdekelne, mit tapasztaltál?????

Csak tippelni tudok: ha ráengedted a hűtést megállt a csorgás, aztán felmelegedett, de semmi jót nem tapasztaltál... ?????

Hálás lennék, ha egy kicsit részleteznéd.

Előre is köszönöm.

Jó nedűt!!!

Előzmény: endrepp (117009)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117014

Szia!

Van erre a célra egy jó kis topik:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213148

Itt inkább a "módszertan" az irányvonal. :-)

Előzmény: Törölt nick (117003)
m.robi Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117013
Sziasztok.
Lenne 1 kérdésem. Amikor a szilvacefrét elkezdem felönteni az üstbe, egy szűrőn keresztül nyomkodom át. Így nem megy fel a mag és jól kitudom nyomkodni a levet. Viszont ez eléggé sok időt elvesz illetve kezem mindig befeketedig. Ti ezt a szűrést, préselést hogyan oldjátok meg?
Előre is köszönöm a segítséget.
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117012

Szia!

A kannád mérete nem volt meg a fejemben,a többi úgy nagyjából igen.Így jobb,mert konkrétabban tudunk beszélni eredményekről,idővallumokról.Nekem is jobbára kis edényeim vannak(30,20,10 literesek),egy 120-as csak,és én is kézzel szoktam bíbelődni szinte mindennel(kivéve a keverőszárazás). Persze sokkal lassabb így,de én szeretem csinálni ezeket a babrálásokat.:-) Csak hát időigényes és mindig abból van a legkevesebb.

Előzmény: ksanyi52 (116999)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117011

Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?

Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?

 

Amikor  a folyadék elpárolog, az térfogatnövekedéssel jár. Amikor ugyanaz a pára lecsapódik, az meg térfogatcsökkenéssel. Ettől áramlik a gőz a csőben a hűtő felé.

Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117010

Semennyire.

Előzmény: Laccci82 (117008)
endrepp Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117009

Azt dugok a csövembe, ami jól esik.. :)

 

Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?

Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív? 

 

A rendszerben enyhe túlnyomás van, köszönhetően az általad is leírt víz-gőz térfogat növekedésnek.

A rendszer nyitott a túlnyomás a hosszú csövek és a sok idom, irány változtatás okozta ellenállásnak köszönhető.

A legnagyobb a nyomás az üstben, onnan csökken a kifolyó irányában, ahol a lecsapódás létrejön ott már nulla.

Amikor egy csepp kicsapódik a páracsőben akkor abban a keresztmetszetben uralkodó túlnyomás csökken.

Mikor a hűtőben csapódik le, akkor is ez a helyzet, de akár szívhatna a kifolyó felől, tekintve, hogy nem teljes keresztmetszetben áramlik a folyadék.

 

A páracső deflegmátor, bár nem ez a fő funkciója, mégis az. A változtatással (hossz, átmérő, dőlés..) ennek mértéke nőhet, töltettel, csiribával a hatásfoka növelhető-csökkenthető, ez kétségtelen. 

Sajnos a páracső kis felülete, a közeg nagy sebessége miatt nem ideális terep a deflegmáció szempontjából.

 

Másik kérdés, hogy a sok tapasztalat és megfigyelés, evolúció ami egy ilyen rendszer mögött van ezt az eredményt dobta, így szinergikus, bele lehet piszkálni, de az a felfedezés területe, semmi nem garantált, elrontani könnyebb, nekem néha ezt meg kell tapasztalnom.

 

Ma kipróbáltam, részemről ennyi, kuka.

Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
Laccci82 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117008

Hali mindenkinek!

Duplafalu vizesem , kb10 liter alszesz lefőzése után, időnként furcsa hangokat produkál, minha egy nagy gázbuborék törne a felszínre benne. Ilyet még nem tapasztaltam. Szerintetek túl sűrűn tettem oda főni? 

Más: 103foknál (sisakban)  5fokos a párlat mennyire pontos ez?

Ave: Laci

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117007

A szőr a horgászosba szokott írni, elvileg tudja, mi az a kuttyogató...

Előzmény: ksanyi52 (117006)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117006

Honnan tudod hogy nincs harcsa a hordóban? Vagy esetleg kotyogónak van a lyuk. 

Előzmény: öreg_néne_b (117005)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117005

Van olyan, amelyik teteje kifúrt, kuttyogatóval ellátva.

De minek egy ilyen a hordóhoz? :o

Előzmény: Törölt nick (117003)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117004

A sima páracsőben egy folyadékfilm alakul ki a cső falán és a folyadék lassan áramlok az üst felé. Sehol nincs számottevő folyadékmennyiség és a gőz egyenletesen áramlik a hűtő felé. Az általad preferált szűkítésekben a gőz jelentősen felgyorsul és ugyanazon a szűkületen keresztül kellene a folyadéknak is a gőzzel szemben folynia. Ez szinte biztosan azt eredményezi, hogy a gőz folyadékcseppeket visz magával.

Előzmény: Feeriba51 (116975)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117003

Sziasztok!

Van pár fehér élelmiszeripari 120 lityis hordóm eladó, kék fedővel, gumigyűrűvel, hevederrel! Egyszer cefréztem benne, de patikatiszta állapotú. Van olyan, amelyik teteje kifúrt, kuttyogatóval ellátva. Ára 5ezer/db

Van pár kiló élelmiszeripari 97%?-os  foszforsavam is, ez 1500ft/kiló! Es egy digi PH mérő is 2 flakon beállító oldattal, de ,  a szondáját cserélni kell.

Ha valakit erdekel vmelyik, irjon a fishingferi @ gmail . HU. címre

norris53 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117002

" csak hogy kicsit értsd-                A víz normál esetben 100°C-on, míg a tiszta etilalkohol 78,3 °C-on forr. Mivel a víz és az alkohol minden arányban keveredik egymással, az elegyek forráspontja általánosságban e két határérték között változik. A forráspont összefügg az elegy alkotórészeinek arányával: azaz a közös forráspont annál közelebb esik a víz forráspontjához minél több a víz az elegyben és fordítva. A forralás folyamán a folyadékelegy alkoholtartalma csökken, azaz a cefre alkoholtartalma az egész mennyiség elpárologtatása nélkül kinyerhető"

Előzmény: Giskard50 (116979)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117001

Ez nem így működik. Nézz utána az azeotróp desztilláció témakörének.

Előzmény: Giskard50 (116979)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117000
Előzmény: Péter_33 (116996)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116999

Szia! Korábban írtam hogy kb 25-30 literes műanyag kannám van ( biztosan ismered) gumitömítéses fedővel és a szorító bilincses lezáróval. Abból van 3 db.  Mint ahogy írtad is a 17 literes főzőbe kb 12-13 litert tudok egyszerre berakni. A cefrék 7-10 nap alatt általában kiforrnak. Úgy szoktam csinálni hogy a fedélre rárakok egy kis súlyt hogy ne legyen lezárva de ne is szellőzzön. Amikor már kevés gáz fejlődik akkor lezárom és minden reggel kiengedem a gázt belőle. Amikor már nem szuszog 2 nap múlva lefőzöm. Most van egy múlthéten cefrézett, és tegnap kezdtem meg egy újat. Egy vödör ( kézzel) bogyózott szőlő és alma és birs 1-1 vödörrel. Élesztő, pektinbontó, benne, és már ma reggelre szépen be is indult. Ma és holnap ha az idő is engedi még tele szedem almával és birssel. Szedni kellene már a szőlőt is mert elhordják a darazsak. De hát csak 2 kezem van nekem is. Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (116995)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116998
Amennyire én tudom a levegőt zárják ki és tartósítanak vele .Pálinkacefréhez egyáltalán NEM ajánlott.
Előzmény: Péter_33 (116996)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116997
Szia!
Nem akarja senki bántani a dédelgetett páracsövet,sőt.Cicomázni,ékíteni,babusgatni vannak vele tervek.:-))
Tudod(hát persze,hogy tudod) az otthon megtalálható anyagokból,(sok plussz kiadás nélkül) kihozni a lehetőségeket,az a cél.
No meg a minél finomabb pálinka! :-)
Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
Péter_33 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 116996
Értem, köszi :)
A boraszok a ként azert rakjak az erjedo mustba mintmi a savat a cefrebe? A karos folyamatok folytasa miatt? Vagy a kennek van egyeb specialis szerepe?
Előzmény: Figyelget (116968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!