Sziasztok! Most röhögni fogtok. Én a szilvát összeszedem egy vödörbe megmosom, azután bicskával egyenként kettévágom, a mag disznónak ( + a rossza) a többi a cefrébe. És azt is ledarálom húsdarálón. A meggyel bajba leszek, még nem próbáltam pedig van vagy 20 db meggyfám. Üdv ksanyi.
A cél az alkohol teljes kinyerése az aromákkal együtt.
Kisüsti módszerrel először kinyerjük az alkoholt és az összes aromát, de a végeredmény alacsony alkoholfokú. Ezért még egyszer lefőzzük.
Labanc módszerrel is ez a cél, de keverni kell a cefrét hogy a forrás megindulásakor minden molekula azonos energiával rendelkezzen. A párák útjába nem mechanikai akadályokat tesznek. Felület növeléssel, hűtéssel érik el a jobb kiválasztást.
A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás.
A páracsőbe akadályt tenni életveszélyes.
Cserébe nem akadályozza meg hogy a részecskék ne tudják kikerülni a gátakat.
Annyi lehet a napok óta taglalt módszerekkel elérni hogy a kinyert szesznek nagyobb legyen az alkoholtartalma. A kiválasztást nem javítja.
A legegyszerűbb megoldás a párlat töményítésére és a kiválasztás javítása érdekében a töltetes oszlop, tetejére egy csőköteges hűtő. Ezzel lehet egy lépésben jó pálinkát főzni, természetesen keverés mellett.
Más.
Ha a pálinkának jó az íze, de nincs illata, ki lett dobva az illat az előpárlattal.
Hol lehet olyan fittingeket kapni, ami kúppal tömít? Az O gyűrűzés nem jön be nekem, kevesebb bajom volt mikor csak a csöveket egymásba nyomtam és csirízeztem. :D
Ma el is kezdtem délután a szigetelés készítését, holnap remélem kész leszek vele, köszi a segítséget. Egy kép a a belső lemezről. :)) A lemez csak holnap lesz ráhajtogatva, egy kis rést hagyva az égésterméknek, meg persze megy rá a szigetelés és még egy réteg lemez.
Szia! A szűrést 10 kg-os gyümölcsös ládán szoktam végezni, mint sokan mások itt. 100 liter jól pépesített cefre szűrése kb. 20 perc, úgy hogy gyerekkádba leszűröm, majd utána fel is öntöm.
Sziasztok.
Lenne 1 kérdésem. Amikor a szilvacefrét elkezdem felönteni az üstbe, egy szűrőn keresztül nyomkodom át. Így nem megy fel a mag és jól kitudom nyomkodni a levet. Viszont ez eléggé sok időt elvesz illetve kezem mindig befeketedig. Ti ezt a szűrést, préselést hogyan oldjátok meg?
Előre is köszönöm a segítséget.
A kannád mérete nem volt meg a fejemben,a többi úgy nagyjából igen.Így jobb,mert konkrétabban tudunk beszélni eredményekről,idővallumokról.Nekem is jobbára kis edényeim vannak(30,20,10 literesek),egy 120-as csak,és én is kézzel szoktam bíbelődni szinte mindennel(kivéve a keverőszárazás). Persze sokkal lassabb így,de én szeretem csinálni ezeket a babrálásokat.:-) Csak hát időigényes és mindig abból van a legkevesebb.
Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?
Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?
Amikor a folyadék elpárolog, az térfogatnövekedéssel jár. Amikor ugyanaz a pára lecsapódik, az meg térfogatcsökkenéssel. Ettől áramlik a gőz a csőben a hűtő felé.
Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?
Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?
A rendszerben enyhe túlnyomás van, köszönhetően az általad is leírt víz-gőz térfogat növekedésnek.
A rendszer nyitott a túlnyomás a hosszú csövek és a sok idom, irány változtatás okozta ellenállásnak köszönhető.
A legnagyobb a nyomás az üstben, onnan csökken a kifolyó irányában, ahol a lecsapódás létrejön ott már nulla.
Amikor egy csepp kicsapódik a páracsőben akkor abban a keresztmetszetben uralkodó túlnyomás csökken.
Mikor a hűtőben csapódik le, akkor is ez a helyzet, de akár szívhatna a kifolyó felől, tekintve, hogy nem teljes keresztmetszetben áramlik a folyadék.
A páracső deflegmátor, bár nem ez a fő funkciója, mégis az. A változtatással (hossz, átmérő, dőlés..) ennek mértéke nőhet, töltettel, csiribával a hatásfoka növelhető-csökkenthető, ez kétségtelen.
Sajnos a páracső kis felülete, a közeg nagy sebessége miatt nem ideális terep a deflegmáció szempontjából.
Másik kérdés, hogy a sok tapasztalat és megfigyelés, evolúció ami egy ilyen rendszer mögött van ezt az eredményt dobta, így szinergikus, bele lehet piszkálni, de az a felfedezés területe, semmi nem garantált, elrontani könnyebb, nekem néha ezt meg kell tapasztalnom.
Duplafalu vizesem , kb10 liter alszesz lefőzése után, időnként furcsa hangokat produkál, minha egy nagy gázbuborék törne a felszínre benne. Ilyet még nem tapasztaltam. Szerintetek túl sűrűn tettem oda főni?
Más: 103foknál (sisakban) 5fokos a párlat mennyire pontos ez?
A sima páracsőben egy folyadékfilm alakul ki a cső falán és a folyadék lassan áramlok az üst felé. Sehol nincs számottevő folyadékmennyiség és a gőz egyenletesen áramlik a hűtő felé. Az általad preferált szűkítésekben a gőz jelentősen felgyorsul és ugyanazon a szűkületen keresztül kellene a folyadéknak is a gőzzel szemben folynia. Ez szinte biztosan azt eredményezi, hogy a gőz folyadékcseppeket visz magával.
Van pár fehér élelmiszeripari 120 lityis hordóm eladó, kék fedővel, gumigyűrűvel, hevederrel! Egyszer cefréztem benne, de patikatiszta állapotú. Van olyan, amelyik teteje kifúrt, kuttyogatóval ellátva. Ára 5ezer/db
Van pár kiló élelmiszeripari 97%?-os foszforsavam is, ez 1500ft/kiló! Es egy digi PH mérő is 2 flakon beállító oldattal, de , a szondáját cserélni kell.
Ha valakit erdekel vmelyik, irjon a fishingferi @ gmail . HU. címre
" csak hogy kicsit értsd- A víz normál esetben 100°C-on, míg a tiszta etilalkohol 78,3 °C-on forr. Mivel a víz és az alkohol minden arányban keveredik egymással, az elegyek forráspontja általánosságban e két határérték között változik. A forráspont összefügg az elegy alkotórészeinek arányával: azaz a közös forráspont annál közelebb esik a víz forráspontjához minél több a víz az elegyben és fordítva. A forralás folyamán a folyadékelegy alkoholtartalma csökken, azaz a cefre alkoholtartalma az egész mennyiség elpárologtatása nélkül kinyerhető"
Szia! Korábban írtam hogy kb 25-30 literes műanyag kannám van ( biztosan ismered) gumitömítéses fedővel és a szorító bilincses lezáróval. Abból van 3 db. Mint ahogy írtad is a 17 literes főzőbe kb 12-13 litert tudok egyszerre berakni. A cefrék 7-10 nap alatt általában kiforrnak. Úgy szoktam csinálni hogy a fedélre rárakok egy kis súlyt hogy ne legyen lezárva de ne is szellőzzön. Amikor már kevés gáz fejlődik akkor lezárom és minden reggel kiengedem a gázt belőle. Amikor már nem szuszog 2 nap múlva lefőzöm. Most van egy múlthéten cefrézett, és tegnap kezdtem meg egy újat. Egy vödör ( kézzel) bogyózott szőlő és alma és birs 1-1 vödörrel. Élesztő, pektinbontó, benne, és már ma reggelre szépen be is indult. Ma és holnap ha az idő is engedi még tele szedem almával és birssel. Szedni kellene már a szőlőt is mert elhordják a darazsak. De hát csak 2 kezem van nekem is. Üdv ksanyi.
Szia!
Nem akarja senki bántani a dédelgetett páracsövet,sőt.Cicomázni,ékíteni,babusgatni vannak vele tervek.:-))
Tudod(hát persze,hogy tudod) az otthon megtalálható anyagokból,(sok plussz kiadás nélkül) kihozni a lehetőségeket,az a cél.
No meg a minél finomabb pálinka! :-)
Értem, köszi :)
A boraszok a ként azert rakjak az erjedo mustba mintmi a savat a cefrebe? A karos folyamatok folytasa miatt? Vagy a kennek van egyeb specialis szerepe?