Keresés

Részletes keresés

az Álmos elefánt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117037

Köszönöm szépen!

Előzmény: Figyelget (117035)
az Álmos elefánt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117036

Közben megtaláltam a választ a kérdéseimre! Köszi! :-)

 

Előzmény: az Álmos elefánt (117032)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117035

Szia!

Egyszer lementettem egy táblázatot az segíteni fog szerintem:

A birshez rakhatod (pektinbontóból)nyugodtan az ajánlott 4-5-szörösét.

Az élesztőre meg rá van írva,de ha egy kicsit több megy bele az nem baj.

Előzmény: az Álmos elefánt (117032)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117034

Mondjuk rézárban?

 

                .........sajnos azt se adják olcsón...

 

                                

Előzmény: Zoolee132 (117030)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117033

Szia Snapszmester!

A meggyet írtam le, a szilvát, barackot csak öntöm át a ládán. A meggy pedig kapott pektinbontót bőven, de nem akart könnyen menni. Ha lenne nagy kád vagy valami gyűjtőedény, akkor lehet, hogy itthon is gyorsabban menne. :) Mondjuk 400 liter nekem nincs egy fajta gyümiből.

Előzmény: snapszmester (117024)
az Álmos elefánt Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117032

Sziasztok!

Birsalmából szeretnék cefrét készíteni. Tudna valaki segíteni, hogy milyen pektinbontó és fajélesztő szükségeltetik hozzá? Illetve ezeket milyen arányban kell a cefréhez tenni?
A birs egyébként nagyon apróra lesz darabolva, amíg a robotgép ki nem nyiffan... :-)

sogi01 Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117031

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (116970)
Zoolee132 Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117030

Sziasztok!

Szeretnék vásárolni egy epruvettát fémből, akár rézből vagy rozsdamentesből.Tud valaki segíteni?

Honnét érdemes rendelni ahol nem aranyárban adják?

Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117029

Szia!

Ha olyan jó híg lekvárszerű a cefréd,akkor az jó.

Arra gondolok,hogy nem forog rendesen az üstödben az anyag és az okozza az "anomál"hangokat.:-)

Szerintem vagy hígabb cefre kell bele,vagy jobban kellene fűtened,vagy esetleg kevergetni kellene.(vagy ezek tetszőleges ötvözete).

Előzmény: Laccci82 (117026)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117028

Szia!

Én egyáltalán nem foglak kiröhögni,ugyanis én is kézzel magozok ki minden egyes szilvaszemet! :-))

Viszont azt nem értem,hogy miért kell hozzá bicska? Én csak simán szétnyomom kézzel,nincs nagyon ellenállása. Utána jön a keverőszár,szerintem kb ugyanazt az állagot érjük el a különböző módszerekkel(húsdaráló,keverőszár). A 20 meggyfányi meggynek azért már ne kézzel állj neki! :-)

Előzmény: ksanyi52 (117023)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117027

Üdv Mester!

Alighanem részemről le is zárult a páracső belsejének a macerálásáról szóló töprengés,ezen egyértelmű állásfoglalás után.(Maradt a külseje,hossza,átmérője-tehát van bőven töprengési lehetőség).

Egyrészt ezért:

"A páracsőbe akadályt tenni életveszélyes."

Ezt tudja az ember és mégis hajlamos eltekinteni tőle,pedig nem szabadna.

Másrészt pedig:

"Annyi lehet a napok óta taglalt módszerekkel elérni hogy a kinyert szesznek nagyobb legyen az alkoholtartalma. A kiválasztást nem javítja."

Na ez engem konkrétan nem motivál. A cél a lehetőségeim szerinti legfinomabb pálinka,két lépcsőben, de gondolom másnak is ez a feltett szándéka.(Tisztelet a kivételnek, a lépcsők számában.)

Amit még e témában nagyon megjegyezni valónak gondolok.(bár az egész hsz-t érdemes elraktározni):

"A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás."

Ezt is érdemes memorizálni a további ötletelésekhez.(Igazából tudja ám ezt is az ember,csak így konkrétan leírva egyértelműsödik.)

Valójában a deflegmáció változtatással történő illatnöveléssel jött elő ez a téma.

Előzmény: snapszmester (117022)
Laccci82 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117026

Bocsi a hőfokos kérdés miatt, most olvastam vissza pár napja kitárgyaltátok. Valószínüleg a fals meleg okozza, mert bele van forrasztva a hőmérő a sisakba.

 

 

De a másik téma amit írtam, érdekelne a véleményetek, esetleg tapasztalt valaki ilyet?

Ahogy sűrűsödik az anyag, mintha egy nagy gázbuborék keletkezne a cefrében és a felszínre tör.

Elég anomál hangja van. Mitől lehet ez?

 

Más: köbö a víztérben meddig kell lennie a folyadéknak? 2/3-ig 3/4-ig

 

Ave: Lacc

 

 

Előzmény: Figyelget (117016)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117025

Akinek kese van a dobozos sört is azzal nyitja. 

Előzmény: ksanyi52 (117023)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117024

400 L a jól cefrezett anyagból 20 perc alatt.

Előzmény: kornel8 (117018)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117023

Sziasztok! Most röhögni fogtok. Én a szilvát összeszedem egy vödörbe megmosom, azután bicskával egyenként kettévágom, a mag disznónak ( + a rossza) a többi a cefrébe. És azt is ledarálom húsdarálón. A meggyel bajba leszek, még nem próbáltam pedig van vagy 20 db meggyfám. Üdv ksanyi.

Előzmény: m.robi (117020)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.10 0 2 117022

A desztilláció diszkrét bája.

Egyszer főzzük?

Kétszer főzzük?

 

A cél az alkohol teljes kinyerése az aromákkal együtt.

Kisüsti módszerrel először kinyerjük az alkoholt és az összes aromát, de a végeredmény alacsony alkoholfokú. Ezért még egyszer lefőzzük.

Labanc módszerrel is ez a cél, de keverni kell a cefrét hogy a forrás megindulásakor minden molekula azonos energiával rendelkezzen. A párák útjába nem mechanikai akadályokat tesznek. Felület növeléssel, hűtéssel érik el a jobb kiválasztást.

 

A desztillációs feltétek úgy működnek hogy a párák minden apró részecskéje kénytelen legyen átvergődni az akadályokon. Csak így érhető el a jó kiválasztás.

 

A páracsőbe akadályt tenni életveszélyes.

Cserébe nem akadályozza meg hogy a részecskék ne tudják kikerülni a gátakat.

Annyi lehet a napok óta taglalt módszerekkel elérni hogy a kinyert szesznek nagyobb legyen az alkoholtartalma. A kiválasztást nem javítja.

 

A legegyszerűbb megoldás a párlat töményítésére és a kiválasztás javítása érdekében a töltetes oszlop, tetejére egy csőköteges hűtő. Ezzel lehet egy lépésben jó pálinkát főzni, természetesen keverés mellett.

 

Más.

Ha a pálinkának jó az íze, de nincs illata, ki lett dobva az illat az előpárlattal.

 

 

Hurkafej Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117021

Sziasztok!

Hol lehet olyan fittingeket kapni, ami kúppal tömít? Az O gyűrűzés nem jön be nekem, kevesebb bajom volt mikor csak a csöveket egymásba nyomtam és csirízeztem. :D

m.robi Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117020
Én rostát/ hűtő kondiját használom (megy miatt) inkább 60-70 perc 80l szűrése
Előzmény: kornel8 (117018)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117019

Szia Rézműves!

 

Ma el is kezdtem délután a szigetelés készítését, holnap remélem kész leszek vele, köszi a segítséget. Egy kép a a belső lemezről. :)) A lemez csak holnap lesz ráhajtogatva, egy kis rést hagyva az égésterméknek, meg persze megy rá a szigetelés és még egy réteg lemez.

 

 

Előzmény: rézműves1 (112382)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117018

Szia! A szűrést 10 kg-os gyümölcsös ládán szoktam végezni, mint sokan mások itt. 100 liter jól pépesített cefre szűrése kb. 20 perc, úgy hogy gyerekkádba leszűröm, majd utána fel is öntöm.

Előzmény: m.robi (117013)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117017

Leírnád mit volt az észrevételed? Miért lett a kuka a célállomás?

Előzmény: endrepp (117009)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117016

Szia!

Nem igazán mérhetnél 103 fokot,mert nincs ott annyi.Amúgy létezik,hogy amikor már ott vagy a 100 közelében,akkor 5 fokos a lejövő.:-)

Előzmény: Laccci82 (117008)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117015

"Ma kipróbáltam, részemről ennyi, kuka."

 

A próbálkozások eredménye zömében ez, azonban engem nagyon érdekelne, mit tapasztaltál?????

Csak tippelni tudok: ha ráengedted a hűtést megállt a csorgás, aztán felmelegedett, de semmi jót nem tapasztaltál... ?????

Hálás lennék, ha egy kicsit részleteznéd.

Előre is köszönöm.

Jó nedűt!!!

Előzmény: endrepp (117009)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117014

Szia!

Van erre a célra egy jó kis topik:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213148

Itt inkább a "módszertan" az irányvonal. :-)

Előzmény: Törölt nick (117003)
m.robi Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117013
Sziasztok.
Lenne 1 kérdésem. Amikor a szilvacefrét elkezdem felönteni az üstbe, egy szűrőn keresztül nyomkodom át. Így nem megy fel a mag és jól kitudom nyomkodni a levet. Viszont ez eléggé sok időt elvesz illetve kezem mindig befeketedig. Ti ezt a szűrést, préselést hogyan oldjátok meg?
Előre is köszönöm a segítséget.
Figyelget Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117012

Szia!

A kannád mérete nem volt meg a fejemben,a többi úgy nagyjából igen.Így jobb,mert konkrétabban tudunk beszélni eredményekről,idővallumokról.Nekem is jobbára kis edényeim vannak(30,20,10 literesek),egy 120-as csak,és én is kézzel szoktam bíbelődni szinte mindennel(kivéve a keverőszárazás). Persze sokkal lassabb így,de én szeretem csinálni ezeket a babrálásokat.:-) Csak hát időigényes és mindig abból van a legkevesebb.

Előzmény: ksanyi52 (116999)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117011

Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?

Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív?

 

Amikor  a folyadék elpárolog, az térfogatnövekedéssel jár. Amikor ugyanaz a pára lecsapódik, az meg térfogatcsökkenéssel. Ettől áramlik a gőz a csőben a hűtő felé.

Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.10 0 1 117010

Semennyire.

Előzmény: Laccci82 (117008)
endrepp Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117009

Azt dugok a csövembe, ami jól esik.. :)

 

Mikor egy csepp pára kicsapódik, hová lesz a vákum?

Mikor a hűtőben a gőz kicsapódik, a vákum mit szív? 

 

A rendszerben enyhe túlnyomás van, köszönhetően az általad is leírt víz-gőz térfogat növekedésnek.

A rendszer nyitott a túlnyomás a hosszú csövek és a sok idom, irány változtatás okozta ellenállásnak köszönhető.

A legnagyobb a nyomás az üstben, onnan csökken a kifolyó irányában, ahol a lecsapódás létrejön ott már nulla.

Amikor egy csepp kicsapódik a páracsőben akkor abban a keresztmetszetben uralkodó túlnyomás csökken.

Mikor a hűtőben csapódik le, akkor is ez a helyzet, de akár szívhatna a kifolyó felől, tekintve, hogy nem teljes keresztmetszetben áramlik a folyadék.

 

A páracső deflegmátor, bár nem ez a fő funkciója, mégis az. A változtatással (hossz, átmérő, dőlés..) ennek mértéke nőhet, töltettel, csiribával a hatásfoka növelhető-csökkenthető, ez kétségtelen. 

Sajnos a páracső kis felülete, a közeg nagy sebessége miatt nem ideális terep a deflegmáció szempontjából.

 

Másik kérdés, hogy a sok tapasztalat és megfigyelés, evolúció ami egy ilyen rendszer mögött van ezt az eredményt dobta, így szinergikus, bele lehet piszkálni, de az a felfedezés területe, semmi nem garantált, elrontani könnyebb, nekem néha ezt meg kell tapasztalnom.

 

Ma kipróbáltam, részemről ennyi, kuka.

Előzmény: Pálinkás Alex (116991)
Laccci82 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 117008

Hali mindenkinek!

Duplafalu vizesem , kb10 liter alszesz lefőzése után, időnként furcsa hangokat produkál, minha egy nagy gázbuborék törne a felszínre benne. Ilyet még nem tapasztaltam. Szerintetek túl sűrűn tettem oda főni? 

Más: 103foknál (sisakban)  5fokos a párlat mennyire pontos ez?

Ave: Laci

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!