Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117079

Szerintem rezes a pálinkád, attól van édeskés utóíze.

Előzmény: Radakund (117076)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117078

"bor" főzésedre:Hibás, romlott bort főztél, miért vagy meglepve az ízproblémán?

 

Az qrvaélet, hogy a főzet ízproblémáját nem az ioncserélt hígítóvíz okozza: az tökéletesen íztelen. Én évek óta visszautasítom a szomszéd ajándék romlott borát. A végterméket meg ajándékozd el alkeszeknek.

Előzmény: Radakund (117076)
Norrington Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117077

Helló :) Ugyanez van nálam is, szeptember elején főztem besztercei szilvából pálinkát, ioncserélt vízzel hígítottam, aztán az illata csak hetek után tért vissza, mikor felhagytam a palack szellőztetésével. Mostanra már eltűnt belőle az a kellemetlen nyers íz, az íze és illata gyümölcsösebb lett és kevésbé maró/alkoholos. Az íze viszont tényleg nem azokra a pálinkákra emlékeztet, mint amit megszoktam, hanem olyan, mint mikor a virágzó szilvafa mellett állsz és beleszagolsz az egyik virágfürtbe :) Valószínűleg jól cefréztem és emiatt nem lett úgymond "gané" illatú pálinkám. A köztudatban sajnos az számít jó szilvapálinkának, ami jó büdös és másnap is büfögi fel a szagokat a fogyasztója. Ha nem az érlelés miatt van baj, akkor sajnos ezer más ok is lehet a magyarázat az íztelen és szagtalan pálinkára, azt ajánlom várj türelmesen és közben érintkezzen a pálinka levegővel, mert csak úgy tud fejlődni. 

Előzmény: Radakund (117076)
Radakund Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117076

Sziasztok! A szilva pálinkámnak, mint korábban írtam, nincs markáns illata. Érződik rajta, hogy szilva illatú, de nem jelentős. Növeltem a páracső emelkedési szögét, már jó megközelítéssel 20°-os, korábban fele, ha lehetett. Főztem bort (barna töréses volt). Az illattal most sem vagyok elégedett. Viszont mindkettőn egy érdekes íz érezhető. Édeskés utóíz. Nem kellemetlen, de szokatlan pálinkában. Arra gondoltam először, hogy az ioncserélt víztől van. Ezért az utóbbi főzethez már sima csapvizet adtam. Van valakinek ötlete, hogy mitől lehet?

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117075

Annál azért több lenne. Ha hatvan liter cefréből két liter pálinka lesz, akkor valamit nagyon elrontott.

Előzmény: ksanyi52 (117074)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 2 117074

Az 1,5-2 liter pálinka, azért tényleg nem éri meg. 

Előzmény: TINTUS (117073)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117073

" évi 30-60 liter cefre főzésére."

 

Ha csak ennyi akkor hagyd nem neked való az a hobby.  Ennyiért nem szabad beruházni.

Előzmény: Krissz...81 (117051)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117072
(Csak tompítani próbáltam,hogy ne legyen rossz szájíz benne.)
Előzmény: snapszmester (117070)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117071

Szia! Én is azért írtam hogy azon nem vitatkozok,ti már 40 éve csináljátok. Én is emlékszem még amikor édesapámék kisszéket tettek az üstbe és az azon álló tálba folyt a " finom" törköly pálinka. Ennek is van már vagy 40 éve talán 50 is. De még ma is emlékszem az ízére. Nem tudom volt e 30 fokos. De jóízűen megitták. De valahogy az másvilág volt. A zöldségnek, gyümölcsnek még íze volt. Vagy csak mi öregedtünk meg? Üdv ksanyi.

Előzmény: snapszmester (117070)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.11 0 4 117070

És ha le lett hurrogva?

100 évvel ezelőtt mások voltak az igények, körülmények. Nem azt írja hogy az a helyes hanem hogy előfordult hogy az alszeszt itták.

Az első (és egyetlen) otthonfőzésemnél én is az alszeszt ittam, de ennek már 40 éve és azóta tovább tanultam.

Előzmény: Figyelget (117069)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117069

Pedig a felültöltős izgalmasabb volna! :-))És igen,jó az az olvasmány!

Nem lettél ám lehurrogva,csak fel lett hívva a figyelmed arra,hogy mit iszol.

Előzmény: ksanyi52 (117068)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117068

Nem is kézzel! Megfelelő erősségű rugóval leszorított fémkarra gondolj kis lemezzel a végén ami leszorítja a gyümölcsöt. Elől töltős dobra gondolj! Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (117064)
besztercei Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117067

Az epruvetta milyen magas, és mennyi lenne? Köszi

Előzmény: rézműves1 (117034)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117066

Sziasztok! Ma letöltöttem snapszmester oldaláról az 1918-as lefőzési könyvet. Hát sok okosság van benne. Megragadott egy dolog amit az első főzésem után írtam és lehurrogtatok. " 

Némely vidékeken közvetlenül a vodkát, vagy rákit iszszák, másutt a tisztázás elhagyásával finomított szesz­szel azt megfelelő erősségűre kiegészítik s azután érle­lik. Ez úton a tisztázott pálinkához közelálló, sokak által jobbnak is tartott italszeszt kapnak." Ezt mondtam én hogy az erősebb pálinkával felturbózott al szesz jobb ízű volt. Feribá is ezt mondta. Igaz hogy a finomított lágyabb simább de az előző ízre jobb. Hogy az egészségre ártalmasabb vagy nem azt nem tudom ezzel nem is vitatkozok, én csak leírtam azt amit tapasztaltam. Na böngészem még tovább sokat lehet tanulni belőle. Az akkori technikához képest nagyon okosak voltak elődeink. Olvassátok, megéri! Üdv ksanyi.

korben1 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117065

Üdv!

Engem érdekelnének a hordók és a ph mérő.

Helyileg merre vannak?

062077489kilencven8

Előzmény: Törölt nick (117003)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117064

Van aki hagyományos hajdú centrifugát használ.Én nem nyúlkálnék bele a forgó dobba!Neked mondhatni folyamatos cefreellátottságod van.:-))

Előzmény: ksanyi52 (117060)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117063

Mindenki örömére! Az egyik jobb,mint a másik! :-)

Előzmény: abácsip (117059)
endrepp Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117062

ok. kb ugyanez a helyzet, én is egy kis pwm vezérlővel szabályozom

Előzmény: kornel8 (117061)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117061

Nem hiszem, hogy gond lenne, nem olyan gyors, mint egy centrifuga motor. :) Nekem is ablaktörlő motor a hajtásom, kb.100 a max fordulatszáma percenként, igaz pwm-el vezérlem és hígabb cefre esetén felforrás után lelassítom, hogy éppen forogjon.

Előzmény: endrepp (117056)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117060

Sziasztok! Köszönöm fiúk. Én olyasmire gondoltam hogy a mosógép dobot 100-200 al megforgatva egy rugós karral lenyomom az anyagot az aljára így a lé és a gyümölcshús kipréselődik, de a mag a dobban marad. Más. Tegnap még sikerült 3 festékes vödör almát leszedni, amit ma az asszonykámmal cefréztünk. Holnap talán még egy-egy vödör birs belefér és tele lesz a 2 kis kanna. Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (117049)
abácsip Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117059

Birses hetvege nalunk

 

 

 

Feeriba51 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117058

Köszönöm!

Jó nedűt!!!

Előzmény: endrepp (117053)
endrepp Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117057

Először egy rozsdamentes kerékpár láncot forgattam a fenekén, de a propellerrel bátrabban fűtöm fel és nincs olyan idegesítő hangja sem.

Előzmény: endrepp (117056)
endrepp Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117056

Köszi ezt tudom, de én mozgásba hozom az egészet egy propellerrel, örvénylik. Ez is hasznos?

Előzmény: kornel8 (117055)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117055

Szia! Igaz nem nekem szólt, de nagyon hasznos a keverés, főleg ha szimpla fallal rendelkezik az üstöd. Az üst aljára érdemes szabni a keverőt, mármint passzos legyen rá,még akár "dörzsölheti" is az alját. Így elkerülheted a leégést, ha dupla,akkor nem kell az alját kavarni, lehet egy pár centire is tőle. Keveréssel jobban is melegszik a cefréd.

Előzmény: endrepp (117054)
endrepp Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117054

Kisüstinél gond, ha keverem a cefrét?

Egy fa propellert raktam bele (12"), autó ablakemelő motorral forgatom leégés ellen.

Nem intenzíven, de lassan áramlik, az üst feneke fölött kb. 5-6cm-re helyezkedik el.

Előzmény: snapszmester (117022)
endrepp Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117053

Nem építettem ki a hűtőt, kész pálinkát visszahígítottam 25fokosra, ketté vettem és azonos feltételekkel főztem 88fokos páracső hőmérséklettől 20percig (hűtésnek rongy került rá a főzési idő második felében) sima és módosított páracsövekkel főztem le az adagokat.

A flegmát elfogtam. A módosítottal kevesebb jött le összességében, arányosan a flegma kicsit kevesebb lett, tehát a deflegmáció kicsit csökkent (ez mérési hibahatáron belül van), tehát ugyanannyi lefőzéshez több energia kell az biztos. A párlat ízre, illatra nem különbözött érzékelhetően. Ezek alapján a tisztitási macerával nem látom értelmét.

A piszitórusz tányér óriási felületével ez a pár négyzetcentiméter nem rúg labdába.

Előzmény: Feeriba51 (117015)
zsorsz Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117052

Lehet hogy időmilliomos....basszus,megent útban volt a rokka.:)

Előzmény: Pálinkás Alex (117050)
Krissz...81 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117051

Üd mindenkinek.

Elhatároztam magam,hogy veszek egy pálinka főzőt.De sajnos anyira amatör vagyok e téren,hogy nem tudom milyet vegyek.Saját célra kéne csak,évi 30-60 liter cefre főzésére.

Tudna valaki ajánlani nekem egy főzőt?Esetleg van valakinek egy kissebb főzője amit már kinőtt és eladná? 

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117050

Szerintem Te ezt a szilva magozást élvezettel csinálod.  :)

Tetszik, ahogyan szemenként készül a finom pálinka alapanyag.

Tudom én. Az első 10 szemig én is így vagyok vele.

De aztán jön samu a gyilkos késes keverőszáram és a CCCP Kft által gyártott fúrógépem!

 

A magot egyáltalán nem töri meg semmilyen keverőszár. 

A mag nagy része lemegy az aljára.

 

 

Előzmény: ksanyi52 (117042)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!