Keresés

Részletes keresés

Hatanbátormakszardzsav Creative Commons License 2003.05.30 0 0 6684
Ha ppapa kérdez, akkor arra ugyebár mihamarább illik válaszolni :)

Ehol van ni a Törökbálinti Rozárium idei RÓZSAKIÁLLÍTÁSának beharangozója, azaz Mark Gergely rózsanemesítő hazai nemesítésű szabadföldi rózsáinak bemutatójára szóló meghívója:



Időpont: 2003. június 6. délelőtt 10:30
Helyszín: Törökbálint, Malom dűlő 1.

Megközelíthető:
a) Törökbálint felől, a Téglagyár után jobbra a földút végéig.
b) M1 autópályáról Győr felé, a törökbálinti lehajtónál ívben le a pálya alatt balra el, majd alant az M7-nek is, végül balra (köszönve a Törökbálint felől érkezőknek) földúton végig az M7-es mellett.
Csak az orrotok után...
(Zárójelben jegyzem meg: tavaly június 9-én, vasárnap délelőtt voltunk Gergely bácsinál, megtekintve számtalan rózsáit, s hallgatva végetnemérő történeteit...
Kik is voltak akkor ott (?): rokfort, e_laca, ppapa, dobka-család, slr-család...)

Pár sorban akkor az idei nemzetközi rózsakiállításokról:
A megkezdett hagyományokat folytatva Márk Gergely idén is visszatért kedves sikerei színhelyére, az Olaszországban minden év májusában (így idén már 61. alkalommal) megrendezett Róma 2003 Rózsaújdonság Versenyre (Premio Roma per nuove varieta di Roze), ahol ez évi nevezése már az 5. volt a sorban, az emlékezetesebb 70-es évek végi első (ahol oklevelet kapott floribunda kategóriában Fehér Lajos Emlékére elnevezett rózsájáért) és a 2000. évi 2. után, ahol 14 ország 46 nemesítőjét megelőzve a Szent Erzsébetről elnevezett rózsájával (2,5÷3,0 magas, élénk rózsaszín, telt virágú, nagyon illatos parkrózsa) nagydíjas tudott lenni, a park-és futórózsa kategória győzteseként.
Sajnálatosan az idei versenyre nevezett s idejekorán kiküldött 10 rózsája (teahibridek és floribundák), kísértetiesen a 2001. évi fiaskóhoz, amikor is a légipostával kiküldött 8 rózsáját két hónapi éteri keringetés után ”címzett nem jelentkezett” üzenettel kedvesen visszakapták, ezúttal a jó öreg EU gördített leküzdhetetlen akadályokat, a még nem csatlakozott társulás előtt álló államnak járó 1 hónapos EU karanténnal, melyet igencsak megsínylettek a növények, s a megmaradt 4 rózsa egyetlen zsűriztethetője (Ruttkai Éva Emlékére elnevezett sárga, illatos teahibrid) ezúttal nem érhetett el sikereket...
Az idei év másik külhoni megmérettetése, Rostock északi kikötővárosában júniusban megrendezendő 2003. évi Nemzetközi Kertészeti Világkiállításon (IGA’ 2003) lesz, ahol Márk Gergely reményei szerint jó táptalajra találtak a már 2001-ben kiküldött 10 rózsafajtája...

De ezekről majd többet és sokkal részletesebben a helyszínen...

Előzmény: ppapa (6653)
Zegzug Creative Commons License 2003.05.30 0 0 6683
A plakátszedéses kis találkozót tegyük át akkor keddre. Addigra aki ráér, segíthetne nekünk.
Előzmény: villa (6681)
Hatanbátormakszardzsav Creative Commons License 2003.05.30 0 0 6682
Kis korrekció a tegnap írtakhoz és kárpótlásnak hozzá:
Lévén a Hősök Napján hallott sorok szerzője nem ”Veszprémi”, hanem helyesen Dr. Zempléni Miklós, a magyar 2. hadsereg egykori honvédorvosa volt, kinek Gyula diák, azaz vitéz Somogyvári Gyula: A boldog szunnyadókhoz című költeménye ihlette verse, ezek után most már kihagyhatatlanul:


Honvédeink sírkeresztjére

Aludjatok, ti áldott hőseink, pihenj te néma hadsereg!
Ringasson békén a távoli rög, s ne bántson könny, mely értetek pereg.
Apák, fiúk, szerelmes vőlegények, kik porladoztok mily sok éve már,
Kik elé dörgő ágyúszóval véres mezőkön toppant a halál.
Aludjatok csak Don menti holtak, folyó mentén szunnyadó bakák,
Álmodjatok ott messzi idegenben, magyar testvéreink: fiúk és apák.
Aludjatok csak, néma szent hadak, pihenni édes, pihenni jó,
S nyugtasson a Donnak halk zúgása, mint a Tisza folyó.
De jó tinéktek, hogy elkísért az utolsó gondolat,
Hogy bárki győz e véres dáridóban, a magyar nép él és földje megmarad.
Hozzátok el ne érjen itthonról sóhaj, jajgatás,
Mert ajándéktok szent: a csendes szunnyadás-
De csitulj panasz! Nyugalmuk legyen mindörökre mély,
S utolsó kincsüket ne rabolja el földi szenvedély!
Ne zúgjon harangszó, sem ágyúk orgonája, csak egy könnycsepp, síró anyaszó
Nyilalljon be a porladó szívekbe, mit megérez fia, a boldog szunnyadó.
Ezért hát csitt- csak fojtva, lopva fájjon,
Hogy azóta nincs náluk árvább a világon.
Mióta ők messze földeken, némán fekszenek,
Keresztjük korhadt vagy sírjuk már jeltelen.
Aludjatok hát, Isten katonái, aludjatok ti boldog pihenők!
Ringassanak szelíden, mint az álom, idegen földek, távoli temetők!

/Köszönet illeti a vers közzététethetőségéért: Horváth Miklóst!/

Előzmény: Hatanbátormakszardzsav (6665)
villa Creative Commons License 2003.05.30 0 0 6681
Üdv, és még egyszer köszönet zugi áldozatos minta terület képzési programjáért, ma este esetleg még lehet róla szó, a Bakos Művek gyáravatója lesz, ahova elmegyünk, hátha a kooperatív meggyőzés hatásosabb lesz mint a puszta feljelentgetés, és utána még lehet plakátot is vakargatni.

A GGn a virágok gondolom a tavalyi vagy előtti kamion sofőrre emlékeztetnek, akit egy trabantos szimplán lelőtt.

A Savoyain természetesen az önkormányzati szociális foglalkoztatót látjuk kivülről, lepusztulva, annak áthelyezéséről és más irányú hasznosításáról évek óta van szó, többet hokiedző vagy más benfentes tudhat.

Jól halad a kárpátaljai gyűjtési akció, kb. 4-5 számítógépet viszünk ki jelen állás szerint, abból egy új, a többi használt, de lehet még csatlakozni, leginkáb somzónál, akár még a túrára is, július 11-21, Aknaszlatina, Gyertyánliget a két bázis.

najsebva Creative Commons License 2003.05.30 0 0 6680
Olyan szép és masszív buszmegállókat gyártanak az Ady Endrén az ideiglenes villamospótló busz számára, hogy az már gyanús...
eras Creative Commons License 2003.05.30 0 0 6679
XXII. Budafokon (Kossuth L. u., Mária T. u., Leányka u.) keresek 60-70 nm-es, 2,5 - 3 szobás eladó öröklakást saját részre.
Tel: 06/302115978

Zegzug Creative Commons License 2003.05.30 0 0 6678
Nna, ma este hatalmas "gyros"-okat tüntettem el a Savoyairól. Volt egy ominózus oszlop az SZTK irányába menő járda pékség felöli legszélén, amit egymagát majdnem fél órát pucoltam. Azt hittem már nem találok fémet, hanem kiderül, hogy az oszlop is papírból van, de aztán mégis:)

Még 1-2 kis oszlop maradt és ha az is meglesz, akkor a teljes tér, a református templomtól az SZTK előtti területen és a két autósáv közötti járdaszigeteken át az 58-as buszmegállóig 100%-osan plakátmentes lesz.
Ha sikerül holnap befejeznem lesz egy nagy mintaterület, amit persze fent kell tartani.
Egyébként ha tudna innen még a topicról valaki segíteni egy péntek esti kis topictali keretében a Leányka utca környékén, akkor elmondható lesz, hogy az Elágazástól, azaz a felüljárótól kezdve nem lennének plakátok egészen a Savoyai Jenő tér végéig. Alkalomadtán folytatni lehetne a Városház térig és Budafok belvárosa megszépülne.

Egyébként úgy érzem mintha a nyári időszakban nagyobb lenne a plakátozási kedv. Tavaly a választások plakátjait magam is ragasztottam, de akkor nem emlékeztem ennyire hízott oszlopokra amik az autós és nyelviskoláktól lettek volna így telerakva.

Előzmény: Törölt nick (6671)
Zegzug Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6677
Köszönöm a fotót. Amin látszik is, hogy ha teljes munkát akarnánk végezni, még le is kellene mosni az oszlopokat, mert a legalsó ragaszokat csak félig meddig lehetett levakarni.

Ellenben nagyon aktívak újra a plakátozók. Ma reggelre telerakta a megállókat egy diákmunkát hirdető cég és a szokásos 2-3 autósiskola. Persze ezeket könnyű leszedni, csak bosszantó, ha naponta kell tisztogatni és figyelni, nehogy visszahízzanak az oszlopok.
Most már fotók is készültek és holnap nappal is lefotózok még párat, begyűjtve bizonyítékokat is és megpróbálhatunk ellenük valami eljárást elindítani.

Nemsokára majd bicajozom egy kört, mert az egyik kandelláberen elhaladva a Savoyain, fél szemmel mintha láttam volna egyet.

Előzmény: Törölt nick (6671)
dobka Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6676
Köszönöm a szép, képekkel dokumentált beszámolót.
Előzmény: Hatanbátormakszardzsav (6665)
KHR Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6675
Köszönöm!
2003.június 14-én szombaton, 18 órakor, a Dísznövény Kutató Intézet kertjében szabadtéri, jótékonysági hangverseny lesz. Gál István vezetésével a Baptista Gyülekezet spirituálékat fog játszani. A műsor kb 30-40 perces lesz, utána Boronkay Gáborral sétát teszünk a rózsák között. Szeretettel várjuk az érdeeklődőket!
Előzmény: KHR (6609)
tresk Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6674
Ha ez a fotó a 70-es úton készült, akkor egy közelmúltbéli tragédia: Volánbusz kontra Trabant.
Egy halott. 30-as évei elején járó fiatalember.
Béke poraira:((
Előzmény: Hatanbátormakszardzsav (6667)
sera Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6673
Nekem biztos gatlasom lenne,hogy egy ilyen lampaoszlopra raragasszak akarmit is....de a nyomokbol latszik,hogy a ragacsanyagot sem sajnaltak.Ez azert megdöbbentö!
Regebben voltak olyan hengeralaku hirdetöoszlopok,hova tüntek azok?
Előzmény: Törölt nick (6671)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6672
Ennél többet (jobb környezetet) érdemel mind Prinz Eugen, mind a budafoki ősatyák. Kié ez a ház? Nem elég, hogy mérhetetlenül ronda, de nincs is gazdája!!! (elhansagolt ereszcsatorna, hámló vakolat). Korábban, ha oda nem illő színnel is, de legalább javítgatták. Most már csak az enyészet dolgozik? :~(((
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6671
NNa mégecccer!
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Előzmény: Törölt nick (6670)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6670
Íme a bizonyság... Zugi eredményes volt és napok múlv sincs "visszafertőződés"
>img src="http://kep.tar.hu/unclelaci/images/pic2409906.jpg">
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6669
Jó, hogy dokumentálod. Én most nem tudok fotózni, pusztulást pedig amúgy sem tudok fényképezni, zsigerből. Egyszer egy hegytetőről hatalmas lángokat és füstöt láttam meg messziről, autóval voltam és volt nálam kamera. Rohantam a helyszínre, ahol toronymagas lángokban állt egy családi ház. Életem legszenzációsabb képeit készíthettem volna, de nem tudtam felemelni a kamerát és csak szégyelltem magam, hogy mi is vitt oda. Az árvizet sem tudtam fényképezni.
Előzmény: Hatanbátormakszardzsav (6666)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6668
Múlt szombaton Garbóci László előadással kisért vezetést tartott a Kereszt utcai Szabó Ervin könyvtártól a barlanglakás-múzeumon, a Kálvárián és a Péter-Pál kápolnán át Seibold-pincéig. Érdekességképpen hangfelvételt készítettünk az előadásról. Elég jól sikerült, de még alaposan meg kell szerkeszteni (kivágni a felesleges séta-zörejeket, magánbeszélgetéseket, stb.), Garbóci úrnak lektorálásra odaadni, mielőtt olyan állapotba kerül, hogy másnak is átadható legyen. Elvileg akár CD-t is lehetne készíteni belőle (megérné), persze ehhez az ő hozzájárulása is kellene.

Vannak emberek, akiknek az előadásait fel kellene venni és eltenni mint kincset. Említeném még Márk Gergelyt, és itt nem állna meg a sor.

Hatanbátormakszardzsav Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6667
Egy kérdésem is lenne:
Újabb tragédia történt volna, vagy egy régebbi balesetnek állítanak emléket e virágkoszorúk?


Hatanbátormakszardzsav Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6666
És csak fogy, egyre fogy…





Előzmény: Hatanbátormakszardzsav (6594)
Hatanbátormakszardzsav Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6665
14*. Budafok-Tétény-i Hősök Napja megemlékezés

Időpont: 2003. május 22. vasárnap, délelőtt 10 óra
Helyszín: Budatétény, Szent István király plébániatemplom kertje
(a főhomlokzaton elhelyezett I. és II. világháborús emléktáblák előtt)


Az ünnepség előtti Udvarnoky László atya az áldozatok lelki üdvéért is misézett.

A megemlékezés stációi:

-A Magyar Kábelművek kórusával az élen elénekeltük a Himnuszt


-Garbóci László helytörténész ünnepi szónoklata
Kovácsoljatok a kardokból ekevasat”, békejobb a jobb jövőért…


-Horváth Miklós a Savoyai Jenő Asztaltársaság titkára felolvasta Dr. Veszprémi Miklósnak, a 2. magyar hadsereg egykori honvédorvosának Gyula diák (vitéz Somogyváry Gyula költő, a Magyar Rádió 1945-előtti igazgatója) négysorosa ihlette ”Honvédjeink sírkeresztjére” című versét


-A Magyar Kábelművek kórusa elénekelte a Szülőföldem c. dalt

-A résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit
(ki az I. ki a II. világháború áldozatainak emléket állított tábla előtt)
Sorban a következők:

Budatétényi Katolikus Közösség
XXII. kerületi Önkormányzat
Budapest Városvédő Egyesület és a Promontor-Tétény Munkacsoportja
(Garbóci László és Horváth Miklós)


Politikai Foglyok Szövetsége (Priska József és Pokorny Endre)


Budatétényi Polgári Kör (Somzo)


Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete (Horváthné Fükő Zsuzsanna)
Nagytétényi Baráti Kör
SzDSz

-A Magyar Kábelművek kórusával az élen elénekeltük a Szózatot

A megemlékezés után a budatétényi plébánián a résztvevőkkel és meghívott vendégekkel rövid zárófogadást tartottak.


*: A kerület újkori Hősök Napja megemlékezéseinek sorában az elsőt (melyet megelőzően az I. világháborút követően 1923-tól már voltak Promontoron az áldozatok és hősi halottak emlékezetére tett helyi megemlékezések) 1989-ben, még a budafoki Szent Lipót plébániatemplom előtti Orbán Antal-féle ”Bajtársak” I. világháborús hősi emlékműve előtt (1927-től) voltak, de mert közben (1990-ben) felavattatott Budatétényben az I. világháborús emléktábla mellett a bejárat jobb oldalán a II. világháború áldozatainak emléket állító tábla is, így s mert az egyidejűleg 1989-től felélesztett őszi Halottak Napja is Budafokra esett, ezért úgy tartották igazságosnak, ha e késő májusi ünnepet Budatétényre testálnák.
A történet fintora, hogy a budafoki Halottak Napja, a sajnálatos érdektelenség miatt 1997-től a Honvédség lemondásával (akik 9 éven át, évről évre adtak katonai tiszteletadást a lépcső elé ünnepélyesen kihelyezett doni ereklyénél, a megemlékezés folyamán díszőrséget állva előtte) elhalt...így maradva Promontor e térem ünnep nélkül...


Előzmény: dobka (6623)
villa Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6664
Ha ez ilyen egyszerű lenne, hacsaknem átmegyünk szélhámosba, méghogy az önkormányzat segitene - mármint a fővárosi?... -.

A jégverés és a felhőszakadás körzet specifikus volt, nálunk egy szem sem esett a Borhegyen.

Még lehet jönni az élőgépes programra, 4 kor lent Tétényben.

Előzmény: Zegzug (6657)
tresk Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6663
Nálunk csak eső esett.
Előzmény: najsebva (6662)
najsebva Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6662
Megállapíthatjuk, hogy a jégverés kifejezetten lokális jelenség, Rózsavölgy ugyanis megmenekült. Ugyanakkor Újpesten apósomék délután kvázi-halálfélelemben autóztak, illetve később fohászkodtak egy fa alatt.
Előzmény: Rephyx (6661)
Rephyx Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6661
Erdekes nekem semmi sem tunt fel itt a hegyen... Efreet fotok esetleg ?
Előzmény: Efreet (6660)
Efreet Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6660
én is azon drukkoltam hogy ne kelljen üvegest hívni... tartott 10 percig, de leamortizálta a lakótelepet is...
Előzmény: Törölt nick (6659)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6659
Félelmetes volt. Azt hittem, betöri az ablakokat.
Előzmény: grja (6658)
grja Creative Commons License 2003.05.29 0 0 6658
Szörnyű pusztítás a Dunatelepen!
AZ éjszakai jégeső iszonyú pusztítást végzett a Dunatelepi kertekben. Sokszor dió nagyságó jég a gyümölcs nagy részét, a veteményeseket teljesen "leamortizálta". Az udvarok teljesen befehéredtek a lezúduló jégtől, mely még órák múlva sem olvadt el. A reggeli világosság siralmas látnyányt nyújtott. A tegnap este kiültetett palántáinknak még a helyét sem látni. Reggel a Mész u. környékén járva úgy láttam, hogy ott még a port sem verte el az eső, pedig nagyon kellene a csapadék (nem ilyen mint ami nálunk volt!!!). Sajnos ez van.
G.
Zegzug Creative Commons License 2003.05.28 0 0 6657
Erre vonatkozóan tegnap egy kedves olvasónk -aki sajnos nem kíván bekapcsolódni a fórumozásunkba- (remélem csak egyelőre látja így!), megkeresett egy emaillel, amit megengedett ma, hogy közzzétegyek:

"A plakát-eltávolításról:
hallottam, hogy évekkel ezelőtt valahol azt csinálták, hogy leszedték a plakátokat, majd kiragasztottak egyet, miszerint az ott elhelyezett
újabb plakátokat a kiragasztó költségén eltávolítják. Lefotózták a helyet, majd
az újonnan kirakott plakátokat tényleg eltávolították és számláztak.
Gondolom, az önkormányzat is segített.
Ha figyelembe vesszük, hogy egy kiszállási díj manapság 4.000,- Ft körül van, akkor bizony megéri egy civil egyesületnek az akciót levezényelni.

Talán ha lassan is, de egyszer csak elérjük az európai szintet e téren is. Addig valóban marad a bürokrácia útvesztőjében próbálkozás, és a két saját kezünk a kaparásra.

De természetesen megpróbálhatjuk mi is a próbapert. Fogok készíteni fotókat. Úgy gondolom tiszta lappal indulhatnak most. Nem a már méteresre hízott oszlopot akarom lefotózni, hanem a már letisztított oszlopokat, és azokon azokat akik újra elkezdenek oda ragasztani.
Egyébként én is megállapítottam a tisztogatás során, hogy valóban ez a Szituációs nyelviskola, meg 1-2 másik nyelviskola és szintén 1-2 autósiskola alkotják a plakátok több, mint 90%-át! Nem az esetenkénti lakossági hirdetőkkel van baj, még ha ez sem szabályos. Sőt az SZTK előtt meghagytam egy elveszett kutyát keresőt. Egyedüli volt amit nem szedtem le.
A standard plakátozók neveiben és címeiben tudok segíteni őket összegyűjteni, és tényleg még csak nincsenek is olyan sokan, akiket valóban felszólíthatunk. Maximum hátha pár vidám percet okozunk nekik levelünkkel, de meg kell próbálni.

Előzmény: villa (6656)
villa Creative Commons License 2003.05.28 0 0 6656
Közben hosszan telefon-beszéltem a fővárosi illetékessel, aki az őszi fórumunkon is itt volt, közterület, közfelület ügyekben. Szomorú a helyzet, a jelenlegi jogszabályok elvileg kimondják a megbízó, a tacepaon szereplő hirdető felelősségét, de azt behajtani, felelősségre vonni alig lehet, néhány próba per, ill. eljárás folyik, évek óta eredménytelenül. Valahol ez is politikai kérdés, még csak nem is fővárosi hanem törvényhozási szinten, egyértelműbb és szigorúbb törvényi szabályozás kellene - mondja a jogalkalmazó persze -. Amit tehetünk, az a mi részünkről is egy próba eljárás, az illetékes szabálysértési hatóságnál, ami a XI. kerületben van, indithatunk egy két kezdeményezést konkrét plakátoztatókkal szemben, ehhez szerintem néhány fotó kellene - zugi - és néhány leszedett plakát, és kezdhetjük a szélmalomharc második frontját. Konzultálok még a zöld jogászokkal is.
A közterületi ügyekhez még egy elrettentő példa a részükről: az egyik aluljáróból a rendőrség a Főkefével eltakaríttatta az egyik hajléktalan mocskos lomait, aki arra két jogvédővel megjelent és kártérítést követelt a máltaiaktól kapott holmijaiért.
Visszatérve még a plakátokra, még annyit megpróbálok - ugyancsak naivan - hogy levelet irok néhány ilyen standard plakátoztatónak, pl. kerületi is van köztük, hogy reklámozzam vagy kipellengérezzem, a Szituációs nyelviskola a kispiszkosból - Kossuth L.u.60. -, mértékletességre, európaiságra felhíva őket. (nevetőgörcs esetén forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.)
Előzmény: Zegzug (6655)
Zegzug Creative Commons License 2003.05.28 0 0 6655
Ma reggelre a megtisztított Leányka utcai megállóban támadásba lendült egy autósiskola és az összes megtisztított oszlopot megpróbálta visszafoglalni, de a részemről jövő ellentámadásban csapatai felmorzsolódtak:))

Este azt hiszem rutinellenőrzést végzek a már eddig megtisztított területeken. További plakátelvtávolításra lesz akkor egy kis csapat egy megbeszélt időponttal?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!