Keresés

Részletes keresés

Anginga Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4025
Megigértem a kuszkusz receptjét, íme: Hozzávalók:( 4 személyre ) egy kisebb csirke vagy/ és 50 dkg borjúhús ( legjobb a comb ) olviaolaj só 2 fej vöröshagyma kuszkusz fűszerkeverék ( én kintről hozom, mert van benne olyan fűszer is, amit nálunk nem lehet kapni)- ennek hiányában: őrölt pirospaprika( csípős és csemege egyaránt), őrölt feketebors, kurkuma, őrölt koriander, őrölt kömény 3-4 gerezd fokhagyma 1 kis doboz paradicsompüré 3-4 szál sárgarépa két maréknyi csicseriborsó 5-6 szem burgonya 3 hegyes erős zöldpaprika 3 db tojás 50 dkg kuszkusztészta Elkészítés: Áztassuk be a csicseriborsót előző este egy kis tálkába, annyi vízbe, amennyi ellepi. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és a kuszkuszier alsó részébe öntsünk olivaolajat, azon pirítsuk meg a hagymát. Nem kell barnára pirítani,csak üvegesre. Amikor kész, akkor sózzuk meg, tegyük rá az őrölt pirospaprikákat , majd a paradicsompürét és a feldarabolt nyershúst forgassuk át rajta.( Amennyiben borjú húst is teszünk bele, azt hamarabb kell beletenni,mint a csirkét.) Majd öntsük fel 3 dl vízzel. Rakjuk bele a fűszereket, a fokhagymagerezdeket és a csicseriborsót,majd lefedve kb 1 órán át pároljuk, közben gyakran keverjük meg, nehogy odaégjen. A fűszerekből 1-1 mokkáskanálnyit szoktam beletenni, esetlegesen később még kiegészítem ízlés szerint. Amikor már majdnem puha a hús, akkor beleteszem az összedarabolt sárgarépát és burgonyát.( A tunéziaiak szoktak beletenni még fejeskáposztát, vagy sütőtököt is, de ha csak sárgarépa és krumpli kerül bele, akkor is nagyon kellemes íze lesz.) Ha van kuszkuszierünk, akkor a zöldségelés után tegyük rá a szitás részét , amibe belehelyezzük a félkilogrammnyi, 3 evőkanálnyi olivaolajjal és egy kávéskanálnyi sóval elmorzsolt kuszkusztésztát, majd fedővel lefedjük. Újabb 20 percnyi fővés alatt a fedőt ne emeljük le!Kuszkuszier hiányában a kuszkusztésztát egy teflonlábasban pároljuk meg. Előtte olivaolajjal és sóval ugyanúgy morzsoljuk el, majd 3 dl vizet öntsünk a teflonserpenyőbe, forgassuk át rajta a kuszkuszt hirtelen, majd tegyünk rá fedőt és zárjuk el alatta a gázt. Nagyon fontos, hogy ne emelgessük a fedőt,mert a kuszkusz megpárolásához szükséges páratartalom úgy elszökik. Közben a 3 db tojást főzzük keményre , a zöldpaprikát pedig kevés olajon megsózva , egészben hagyva hirtelen süssük át. Tálalás: A zöldséges - húsos raguból emeljük ki a nagyobb darab sárgarépát, krumplit és a húsokat. A kisebb, összetört répát és krumplit hagyjuk a szószban.A maradék szaftot keverjük össze a kuszkusztésztával és tegyük egy nagy tálalóedénybe. Halmozzuk rá a húst, a zöldségeket majd a tetejét a sült paprikával és a félbevágott főtt tojással díszítsük. Én kis tálkában mindig hagyok a szaftból,mert van,aki szereti meglocsolni vele az ételt, egyébként a kuszkusztészta állagának pergősnek kell lennie. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
Anginga Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4024
Utoljára mikor Tunéziában jártam, 250 millim volt a kiállási díj és további 350 millim volt kilométerenként a viteldíj (sárga taxi). Az ottani üzemanyagárakhoz képest is jó ára van, nem beszélve az autók árairól! Nálunk mondjuk egy Renault Clio belekerül 2 millió forintba, ott kb. 4 millió forintnyi dínár az ára. Ehhez viszonyítva is olcsó. De miután mi itt élünk Magyarországon és a költőpénzt is itt keressük meg,amit el tudunk kinn költeni, csakis az itthoni tarifákhoz viszonyíthatunk. Legalábbis szerintem:-)
Előzmény: Perfect Peter (4021)
Anginga Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4023
Durumbúza lisztből készült "tarhonya". Ha sima búzadara lenne, akkor nem dagadna akkorára,mint teszi.
Előzmény: Perfect Peter (4022)
Perfect Peter Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4022
Coralia hozzászólásához: Ismerősömék 2 éve voltak ebben a CORALIA PALM BEACH hotelben, és nagyon rá akartak beszélni, hogy oda menjünk, mondván all inclusive, stb. Szerencsére nem ezt választottuk, de mivel a szomszéd hotel volt, beláttunk. Ismerőseim képei alapján megállapítottam, hogy a szobák valóban olyan picik, hogy az erkélyajtót alig lehet kinyitni az ágytól, a kaja minősége pedig nem 100%-os, mivel all inclusive, valahol be kell hozniuk azt a sok kiadást. Tőlük is hiányzott pénz, de mivel nem volt széfjük, nem reklamáltak.

RIADH : valaki említette az építkezést. Az senkinek nem szúr szemet, hogy a többi hotel nagy részét egy műút választja el a tengertől? Ennek legalább saját strandja van.

A SPORTOLÁSokat tessék alkudni! Hiába szerepel nyomtatott ár a jegyen, meg kell kérdezni, hogy feléért megy-e! Át fogják írni!

Ami érdekességet még észrevettem, hogy a töltők nagyon melegedtek a konnektorban. Furcsa!

Költőpénzt 25.000 Ft/fő összegben vittünk, de szerintem 8-10.000 Ft/fő elég lett volna, csak egy csomó cuccot vásáltunk :)

Közbiztonság: ok, hogy tele van rendőrrel, de a pasik még akkor is szemtelenek, ha az emberjánya fiúval van! És a bazárban taperolnak!

Angi! A kuszkuszról kint azt hallottam, hogy közönséges búzadara, és nem pedig tésztaféleség :). Ízre igazuk volt.


Perfect Peter Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4021
Angi! a pesti taxitarifákat ne hasonlítsd össze a tunéziaiakkal, hiszen arról beszéltünk, hogy OLCSÓ :)).

Sousseban nem tudom mennyire van a hotelünk a medinától (mondjuk 2 km), de 2 TD volt a legkevesebb, amiért elvitt. ha belegondol az ember, hogy taxival kellene minden nap közlekednie, minden bizonnyal több ezer forintos költség kijönne. ...úgyhogy mi sokat gyalogoltunk.
és igen, a louage 60 km-re csak 3,350 TD volt/fő, tehát nyilván olcsóbb, de ültünk is benne 8-an!!!
Előzmény: Anginga (3917)
Perfect Peter Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4020
Hellókáim, Mindenki!!

kedden megjöttünk a Riadh Palmsból, az utileírást itt találjátok:

http://www.tar.hu/pruntyi/tunezia.htm

sajnos kicsit hosszúra sikeredett, át lehet ugorni részeket ;-)

a Riadh melletti (szerintem ez is a Riadhhoz fog tartozni) építkezés a szobákban nem hallható, mi a 332-esben voltunk. a tengerparton viszont bárhova feküdtünk, ha ütöttek vertek valamit, azt hallani lehetett. meglátásom szerint Tunéziában mindenhol folyamatosan építkeznek, a maguk stílusában akár évekig is. ezt kivédeni nem lehet :))).

én a takarítónőnek hol 1 TD-t, hol 0,5 TD-t, hol mindenféle illat mintákat (krémminták, stb.), hol sportszelet méretű csokit adtam. mindegyiket elvitte.

Sousse-ban a Soula Centerben található 2 TD-ért tömény parfüm, olajban. mindenkinek ajánlom, hogy vegyen, mert egy-két csöpp, és egész napra tartós. még a takarítónőnek is lehet adni, ha valaki akar :)).
07napi Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4019
Té Timi.
Előzmény: Törölt nick (4013)
07napi Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4018

Helló.

 

babszi_re5lmu Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4017

Sziasztok!

 

Az előbb valamiért csak az első sor ment el. Most írhatom be újra... :-(

 

Mi kedden este indulunk a Riadh Palms Hotelbe. 09.14-09.21-ig leszünk ott. Jön valaki ebben az időpontban?

Kicsit aggodalommal tölt el, hogy építkezés folyik szálloda közelében. Ezt nemrég olvastam.

Ez mennyire zavaró?

Melyek azok a szobaszámok, amelyek a legtávolabb vannak a zajos területtől és amelyik tengerre néz? (Ezt csak amiatt kérdezem, hogy a „kenőpénzzel” együtt már így kérhessem.)

23h15-kor száll le a gépünk, ezért a szállodába viszonylag későn érünk oda. Szerintetek már akkor „kepesszek” a jobb szobáért, vagy várjam meg a másnapot?

 

Tanácsaitokat köszönöm,

Babszi

babszi_re5lmu Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4016

Sziasztok!

 

Eddig túl sokat nem szóltam hozzá, de nagyon lelkesen olvasok...

hugi28 Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4015

Szia habibi88!

 

Elolvastam a beszámolódat, és még jobban várom hogy, menjünk!

Már csak ötöt kell aludni!

 

Előzmény: Habibi-88 (4010)
07napi Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4014

Figyelj.

Indult a következő járet tunéziába.

Tengerpart,Hammamet,Sidi Bou Said a cél ki jön?

De később is megy még az időponton dolgozunk.

Előzmény: Törölt nick (4013)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4013

Szia!

Megkaptam, válaszoltam, gyönyörű!!! Köszi

Előzmény: 07napi (4012)
07napi Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4012

Timi.

Kinek a pap kinek a neje,biztos az is szép de ez más.

Ha igaz, elment neked a szived csücskéból egy pici nézd meg.

Ja elégvolt egy spray is ahoz,hogy minden rendben legyen.

Tény nem nagyon láttam náluk ,no meg a jövedelem.

 

Előzmény: Törölt nick (4011)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4011

Szia haha20!

 

Kérdésedre válaszolva:

mi vittünk a takarítónőnek parfümöt, amit a 100.- Ftos boltban lehet kapni, nem egy nagy összegért. Jó édes illata volt, és össze-vissza puszilgatott, mikor odaadtam Neki. Először nem hitte el, hogy Neki akarom adni. Szerintem elég egy darabot vinni, mert pl. a mi szállodánkban- Accor Coralia Palm Beach Hammamet- minden nap ugyanaz a takarítónő takarított a 11 nap alatt. Szóval jó ötlet, vigyél Nekik, de nem kell drágát venned.

 

Más: hogy lehet Tunéziát összehasonlítani Görörgországgal???????????? És ha nagyon áskálódni akarnánk, láttam én már szennyvizet végigcsurogni a kis görög üdülőfalu főutcáján!!

Előzmény: haha20 (4005)
Habibi-88 Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4010
Szia hugi28!!!

Biztos nagyon jól fogjátok magatokat érezni, remélem miután hazajöttök megírod hogy mlylen volt!Én is voltam kb. 2hónapja és szuper volt.Le is írtam ha kiváncsi vagy rá nézd meg a 3064-es hozzászólást + GyBBoN 3170-esét!Jó utat és nyaralást!
üdv.:Habibi
Előzmény: hugi28 (3998)
Bogex Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4009
Szia Ironq!

Köszi az infókat, közben az elmúlt héten a sok meló miatt én se jutottam el idáig, de most vadul jegyzetelek mindenről, amit írtál:)

Ma sikerült végre befizetni a Best Reisen-nél a késői nyaralásunkat.
Sajna már csak szeptember 29-re volt hely a Marhaba*** hotelba, de a best reisen-es leányzó is ajánlotta nekünk ezt a szállodát.
Kiderült, hogy az idén volt Ő is pont ebben a szállodában, így még a saját képeit is megmutatta a szállodáról.

Amúgy nem ez volt az első utazási iroda, ahol jártunk az elmúlt hetekben, de itt volt a legkedvesebb munkatársnő, és a legtöbb infót is Ő mondta nekem a szállodáról (ami nem volt könnyű dolog, mivel az elmúlt hetekben én is bőszen olvasgattam a fórumon az infókat, és hála neked is, már kevés olyan dolog volt amiről még nem tudtam)

Szóval akkor igyekszem minnél magasabbra költözni a szállodában:)
Van a szállodában olyan fizetős szolgáltatás amit érdemes kipróbálni?

Akkor megnyugodtam, hogy nem fogok éhen halni, mert van kaja bőven.
Mikortól lehet menni kajálni reggel és este és meddig?
Mikor érdemes menni, hogy még legyen azért választék is, mert hallottam, hogy a kajálási idő vége felé már nem nagyon töltik fel a készleteket, azért nem szeretnék hajnalban kelni, hiszen elvégre nyaralok.

Ti voltatok valamilyen fakultatív programon?

Sousseba mennyiért visz be a taxi, vagy lehet busszal is menni?

Amg kint voltatok milyen volt az idő, meleg volt még a tenger?
Kicsit aggódom, hogy nehogy kifogjunk egy esős időszakot így szeptember végén, bár azt hiszem az időjárást nem nagyon tudjuk befolyásolni, ez is benne van az akciós árban:)

Igaz, hogy a medencénél ingyen vannak a napernyők és a nyugágyak is?
A parton ugyanezért mennyit kell fizetni és mikor érdemes lemenni, hogy még kapjunk is szabad ágyat, ernyőt?

Köszi az infókat előre is!

Bogex
Előzmény: irong (3959)
07napi Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4008

Naugye.

Előzmény: Törölt nick (4007)
07napi Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4006

Gondolom olvastál az árakról,kereserekről is, így összelehet hasonlitani a kiadási oldalt az ottani dolgokkal.Havi jöv.40000ft, 1din 180-volt.

Mi voltunk magán és fak.programon is,túlmentünk a sarki közérten,nem spóroltunk vettünk suvenírt is.De az élmény hát...

Ettünk,láttunk,visszamennénk.

Taxi alap ár 54ft, vonat 80-100km 4din.Szervezett belépő a vizi vid.parkba 15din, hoznak-visznek ,teljes park használattal 15-órától 24-ig.

Előzmény: hugi28 (3998)
haha20 Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4005

Sziasztok! Olvastam néhány helyen, hogy spray-t adtak a takarnyának, meg házisütit, és csodálatos eredményekkel járt. (Mitől lehet ez? A pénz már megszokott nekik?) A spray vajon szigorúan véve spray, vagy parfüm és más kozmetikum is érthető alatta? Gőzöm sincs, milyen ilyen szempontból milyenek a tunéziaiak... (Csak annyit tudok, hogy Avon ott is van :-))

Jön valaki hétfőn a Skanes Beachbe? (Már alig kell aludni...:-)) 

07napi Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4004

De azok a szállók pl, BAYA ,KARTHAGO  ezek után még étterm?

Yasmin Hammamet hát azért, nemrosz hej,vagy talán mégis?

Előzmény: Törölt nick (3999)
na ezt azért már ne! Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4003

Szóval volt egy fél tengerre néző,légkondis,hűtős(minibar volt ráírva de egy kis kézimunkával kinyílt kulcs nélkül,tulajdonképpen egy üres kis hűtő) a szőnyeget kivéve normális szobánk, ám korántsem 4 csillagos, de erre felkészültem,bár kicsit meglepett,hogy a tavalyi görögországi apartman ütötte színvonalban

Hotel: számos szolgáltatás, a reggeli vacsora az előbbi hozzászólások szerint, semmi extra. minden alkalmazott kedves,bár tejeltem is rendesen mindenkinek( takarítónő,londiner,pincér)

Part: itt volt eddigi tengerparti élményeim alatt a legmelegebb a tenger és legfinomabb a homok. a napágyért mindennap előre le kellett menni,lefoglalni,persze itt is várta a jattot

minden árus megtalált:karaván,gyümölcs,szőnyeg,takaró,kendő,jetski,kalózhajó,fánk.... a végére elegem lett belőlük

taxi:ötször utaztunk vele, ebből kettő taxis simlis volt, az egyiknek gyorsabban pörgött az órája, a másiknak csípte a szemét,hogy négyen akartunk menni és többet akart kérni, szerintem nem árt,ha elindíttatod az órát,mindig

Közlekedés: káosz, de ők tudnak benne létezni,sávok és irányjelző nem létezik és a zebrán is kapkodni kell a lábad

Sivatagi túrán nem voltunk, azt hiszem 160 dínár lett volna

Voltunk Tuniszban 35 euróért a jól ismert Sanyi bácsival(sok érdekeset mondott), az ebéd botrányos volt, a többi elment Sidi bu said szép volt!

visszafelé:hozzánk 2,30 ra jött a busz, volt olyan,aki 0,30 óta fenn ült rajta,visszafelé az a gép indult 5,10 kor ,ami 9,30 kor indul vissza az új  emberekkel

 

Volt egy nászutas pár a Riadh Palmsban,szegényeknek rémálom lett: a szobájuk egy karaokee bár felkett volt és így a fél éjszakájuk odalett, folyt a légkondi a repülőn külön helyre ültették őket, nekik nem marad meg szép emlékként az út...

 

Sousse: Kosz,por,bűz, utcai ételárus az orrát túrja és utána simán adja a kaját....

de azért jó volt.... Kelet....

bazár: én inkább mentem a Soula centerbe ,mert botrányosan bunkónak éreztem a kereskedőket,csak addig voltál szevasz madzsar,amíg nem mondtad,hogy kösz,de nem kérem,vagy olyat kértél,ami nincs

nem lehet kapni olyan sapkát,ami a légionistáknak van....

pedig ezért mentem....

:)

mit nem írtam még

ja igen: vki kérdezte: én csak kívülről láttam a Samarát, de nem mennék oda,mert elég messze volt a parttól

 

na ezt azért már ne! Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4002

Üdv!

egyszer sem kérdeztem, de kérdés nélkül it gyűjtöttem infot tunéziai nyaralásunkhoz,tehát megosztom tapasztalataim

Kartago tours: semmi extrát nem teljesítettek,de a dolgukat korrekten és pontosan,infot mindig a megfelelő helyen és mennyiségben szolgáltattak

09.03-án reggel indultunk azzal a bizonyos 9,30-as Tunisair járattal,ők is nagyon kedvesek és rendesek voltak,de nem tudom mi lett volna,ha nem tudok angolul és úgy kapom meg a turisztikai információs lapot,néhány embernek komoly gondja volt vele

érkezés,transzfer ment mint a karikacsapás, a kitelepített idegenvezetők intéztek mindent jól és gyorsan

helyi idő szerint 12,00 re már a szálodában voltunk, bár ehhez hozzátartozik,hogy hamarabb!!! indult a repülő,majdnem le is maradtunk....

szálló:CHAMS EL HANA (igen, nem e vel, mint itthon mindenhol láttam,sőt a szobakulcson shams volt írva)

itt egy kicsit írnék a szállók elhelyezkedéséről: a Riadh Palms a parton fekszik, mellette helyezkedik el a Chams el hana, közöttük egy 3 sávos út. A Chams el hana mellett van az El hana residence és az El hana beach. Szerintem e 4 szállónak közös a tulaja,mert gyanús egyezőségek voltak. Ez utóbbi 3, közös kertben lévő szállodát  az a bizonyos 3 sávos út már elválasztja a parttól. A legcsendesebb a Chams el hana, mert ott csak az utca zajával kell megküzdeni, az El hana residence kertrészében egész nap bömbölt a zene, amiből jócskán jutott az El hana beachnek is.

Szóval mi a Chams el hanában voltunk, én egyből egy diszkréten elhelyezett 10 dínbárossal indítottam és ennek eredményeképpen megkaptuk a 809-est(8 emeletes szálló legteteje) mikor bementünk megláttuk,hogy a szállónak az általam lakosztálynak minősített pár nagyon pénzes ügyfél részére fentartott szobákon kívűl nem néz szoba csak a tengerre vagy a parkoló,vagy a Riadh Palms újonnan épülő szárnya belelóg(az építkezés most is zajlik és a munkatempó alapján még fog is sokáig). A szőnyeg elég gáz volt, és nem is tetszett az építkezés,ezért vizzsa emberünkhöz: erre ő: az egy jó szoba. Este az idegenvezetőnkkel (Ági,azt hiszem,született idegenvezető,nagyon jól adja elő.,..) történő találkozás után rájüöttünk,hogy téynleg az,mert a többi szobából légkondi vízfolyás,vécéfolyás hírek jöttek. Az El hana beachesek is panaszkodtak szobáikra....

Véleményem szerint az itt a baj,hogy a megépítés óta semmiféle állagmagóvó javítás,karbantartás nem történt és azért ilyen minden,amilyen.

 

FOLYT KÖV

Bogie Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4001

Ezért praktikus az ilyen helyen AI-re befizetni egy jól felszerelt szállodába, aminek több étterme is van. Ez a megoldás persze, nem feltétlenül költségkímélő, de nem is kell számolgatni, hogy mit mennyiért adnak és, hogy ihatsz-e még egy-két koktélt este.

Az AI-nek a göröknél viszont nem feltétlenül van ekkora előnye, pont azért, mert bőséges az éttermek választéka és csak saját magát korlátozná az ember.

Előzmény: Törölt nick (3999)
hugi28 Creative Commons License 2004.09.10 0 0 4000

Igazad lehet, mi sem vagyunk gazdagok, ezért megyünk Tunéziába.

Abban is igazad van, hogy a görögöknél szuper.

Jövőre biztos visszamegyünk oda.

Előzmény: Törölt nick (3999)
hugi28 Creative Commons License 2004.09.10 0 0 3998

Szia!

 

Még az is előfordulhat:-))

Nem tudom, hogy ott mi a sok, és mi a kevés. Inkább legyen nálunk, mint spórolni kelljen.

Szeretnénk minél több fakultatív programon részt venni, az ottani konyhát minél több helyen kipróbálni. Ha ott is spórolnom kell, akkor inkább maradok itthon.

Elolvastam az egész fórumot a-tól z-ig, de csak arra vonatkozóan voltak információk inkább, hogy mennyi pénz kell, ha nem mész sehova, és sarki közértben veszed az ásványvizet.

Előzmény: 07napi (3993)
Anginga Creative Commons License 2004.09.10 0 0 3997
Jó,hogy eszembe juttattad:-))
Előzmény: tordail (3994)
Bogie Creative Commons License 2004.09.10 0 0 3996

http://www.weatheronline.co.uk/Tunisia/r/Tunesia.htm

 

Megnéztem a leghidegebb hétfőn lesz, Monastirban 31 fok:)))

Előzmény: HII529 (3995)
HII529 Creative Commons License 2004.09.10 0 0 3995

Sziasztok!

 

Segítsetek hol tudom azt megnézni,hogy milyen az időjárás most Tunéziába? Illetve nem is a mostani érdekelne hanem a jövő heti.

 

Előre is köszi

tordail Creative Commons License 2004.09.10 0 0 3994
Anginga! Mi a helyzet a tunéziai recepteiddel? Már korgó gyomorral várjuk :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!