Hát mit mondjak.olvasom a hsz-ket,nekem is van főzőm( nem legális )már olyan régi,hogy nagyapámék is ebben főztek.
Tudom nem én vagyok az egyetlen aki eddig is kibújt az adózás alól (szerintem nem is maradok egyedül) Ami a lényeg szerintem,az Uniónak semmi nem tetszik ami a MAGYARSÁGGAL kapcsolatos,voltak kezdeményezések (akác)stb.....
A pálinka HUNGARIKUM,én magyarnak érzem magam tehát ,eddig is főztem ,ezután is fogok.Adó!!hát nem akaródzik fizetni,egyébként is fizetni kell mindenért .Nálunk a dombság miatt tele vagyunk pincékkel ,van már hegy adó stb,HA beülteted a kerted gyümölcsössel a termése a tiéd ha eladod a piacon ,kifőződ lekvárnak ,kompótnak ,ezek után nem kell adóznod de ha netalán pálinkát akarnál azután meg fizess ! Hát nem.
Szia! Én is olvastam, magyarul 834 ft lesz 1 liter 50%-os adója és a 86 liter sem 50%-os párlatra fog vonatkozni, de majd kiderül, hogy mi lesz pontosan..
Persze, sőt ha nincs engedélyed a jegyző felszólít, 15 napod van rá hogy legalizáld és fizess, a minél több adóbevétel a lényeg, az 1000 Ft csak felmérés volt, na de úgy látom mindent meg tudtok magyarázni, nem estetek át még NAV ellenőrzésen (vizsgálaton) ne is legyen benne szerencsétek, senkinek nem kívánom,
Ez így igaz, az első (2015-16 ) évben, de utána már nincs sumák, az előző évi jegyek alapján tudják mennyit főztél, (bejelentésed alapján) amit nem igen tudsz megdumálni, ez itt a csapda szerintem, na mindegy, elhúzták a mézesmadzagot, sokan meg bedőltek a 1000 Ft-nak.
Mindenképp korrekt darabszám/liter jegynek kell legyen, a T.v egyértelműen leírja annyi jegynek kell legyen ahány liter pájinkád van, max 86 liter/év, ez van, persze lehet trükközni de ez csak duma, a hatóság se hülye.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szia!
Mindenképp felülre a gőztérbe.Így egy csonkra építve meg tudod oldani a visszacsapó,biztonsági lefuvató és nyomásmérő beszerelését.(Meg akár a tőltő funkciót is elláthatja ugyanez a csonk.)
Valahogy úgy. Valami kis jópofizás kell... Önkormányzati ellenőrzés, meg :DDD ... Inkább o lvasgassa akit érdekel. http://www.parlament.hu/irom40/06636/06636.pdf A végefelé van a pájinka tv.
Mi lesz azokkal akik nem regisztrálták a főzőt eddig? És számlájuk sincs róla! Két kezemen nem férne el amennyi ilyet tudok.... Most már centrikusabbá válik a dolog, ugyanis az önkormányzat érdekeltté válik az ellenőrzés terén. Egy településen meg mindenki tudja aki tudni akarja , hogy ki főz. Tehát megmázsálják az ilyen slendrián alakokat? Vagy amnesztia lesz? A tv. szerint nem lehet, mert a jelenlegi tv. szerint csak számlával igazolt főzőt lehet birtokolni, és csak regisztrálás után lehet főzni .. ( A régi tv. -ben 2015 jan. 1 . előtt még nem volt számla megőrzési kötelezettség.)
Számomra a tv. változás tervezet derűt, és nagy megkönnyebbülést okozott. Pedig fogok adózni. Sokkal baromabb opciók is voltak a pakliban.
Igen, ez így igaz. Elég "tisztességes" pálinka mennyiség lehet most már otthon - hivatalosan.
Gond majd akkortól lehet, ha a mennyiség esetleg regisztrálásra kerül, majd elkezd gyarapodni...
De ha az ember valami korrekt mennyiségű (nem csak a minimum) zárjegyet megvásárol (leadózik), valószínűleg nem fognak kukacoskodni. És az EU felé is igazolva van: nincs adóelkerülés az otthonfőzéssel.
Szerintem a legjobb választás volt. Ha egyszer lehetőségem lesz én is hőközlőre fogom cserélni a jelenlegi trafó olajat. (Ezzel sincs gond, de az igazi a hőközlő lenne.)
Legalább 10%-nyi teret hagyj a tágulásra (de első melegítéskor figyelni kellene a szintet, nehogy kifusson, vagy túl kevés legyen) és nem ártana mérni az olaj hőmérsékletét.
Nekem valami hasonló van belógatva az olajtérbe fölülről :
Többcélú beszúrható hőmérő DET1R 200 ºC-ig
Nekem 115-125 Celsius fok között szokott dolgozni, cefrétől (alszesztől) függően. Mióta ezzel főzök, elfelejtettem, hogy milyen a "füst illatú" pálinka. :))) (Korábban sajnos megismerkedtem vele.)
Kationcserélő gyantát szeretnék aktiválni! Keresgéltem a fórumon, de nem találtam rá, hogy aktiváláskor is átfolyatni kell a sóoldatot, mint regeneráláskor? Vagy ilyenkor áztatni kell benne?
Teljesen jogos. Nagy lendületemben leginkább arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a pálinkaharc 4 éve szinte mindent legalizál. A "régen lefőzött, de megőrzött" pálinkákra utólag sem kell párlatjegyet venni, így a játéktér szélesnek tűnik. Egyelőre.