Keresés

Részletes keresés

Wattocsak Creative Commons License 2012.06.14 0 0 61124

Én csak gondoltam, hogy valami nagy hőmérsékletű hőtermelője van, azért kell a puffer, de a 61121 utolsó bekezdése szerint faelgázosítóban gondolkodik. Ha ilyen jól tippelek akkor most megyek és veszek egy lottó szelvényt, de csak egy hasábot töltök ki, mert nem szeretem a pénz pocsékolni:-)

Szerintem ha jól hőszigetelt a ház akkor egy kis gázkazán oszt jó napot. Eccerű occó és jó. Ha jól hőszigetelt a házad a puffer készenléti vesztesége lehet, hogy nagyobb mint a ház hővesztesége:-) Olcsón állítok elő energiát, igaz 30%-al többet mint ami kell, tehát ott vagyok ahol a gáz, csak még küzdöttem is vele.

Előzmény: halaloszto (61123)
halaloszto Creative Commons License 2012.06.14 0 0 61123

szerintem valami kimaradt. 

 

neki nem lesz keveroszelepe, remelem. ugyanis csak padlo es falfutese lesz, nem lesz magas homersekletu kor. 

 

ergo a kazanja helybol 35-40 fokos vizet csinal. 

 - igy a kazan kell idojarasfuggo eloremenot csinalni kepes legyen

 - a kazanban kell legyen okos szivattyu ami kezeli hogy a futeskor ellenallasa valtozik, mert kulso szivattyu nem is lesz!

 

vajk

Előzmény: Wattocsak (61119)
axod00 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 61122

Sziasztok!

 

Lakásvásárlás előtt állunk és találtunk egy lakást amiben 2 gázzal működő héra, illetve egy konvektor található. Nagypolgári lakás, teljesen új nyílászárókkal. A kérdésem az lenne, hogy milyen a héra hatásfoka, illetve mennyire nehezen kezelhető/veszélyes? Elég vegyes véleményeket olvastam sajnos... Még olyat is, hogy már be van tiltva. Minden segítséget előre is köszönök!

teszvesz Creative Commons License 2012.06.14 0 0 61121

Kosz, lassan kezdem atlatni a dolgot.

 

Komolyabb automatika kell hozzá ez egyben nagyobb beruházás is lesz, de komfortosabb lesz a rendszered. Kapcsolhatod a szivattyúdat is. Ezzel a rendszerrel a túlfűtés szinte kizárt. Kérdés, hogy kell ez neked? Megéri?

 

a tegnap hallottam eloszor rola, meg nem tudom kell-e, ezert is erdeklodom. Kenyeklmes es okos megoldasnak tunik, de az arakrol meg nem tajekozodtam, csak a futocsovekig jutottam el. Elobb meg akartam erteni mire is lesz kb szuksegem. Ha draga mulatsag az idojaraskovetos szabalyzas, akkor egesz biztosan kimarad, legalabbis az epitkezes befejeztig. Gondolom ha majd szukseg lesz ra, akkor utolag is kiegeszitheto a rendszer vele. A tulfutesre pedig azt hiszem csak akkor kapok valaszt, ha mar a hazban lakom, mert tul sok tenyezotol fugg. A haz igen jol szigetelt lesz, de nagy a hotarolo tomege is, nem tudom melyik fontosabb a tulfutes szempontjabol. Ablakaim is nagyok, de 3 reteguek, ismet csak nem tudom mennyi napenergiat engednek majd be, csak azt, hogy mennyit nem engednek ki :)

 

a másik oldalon a kazán-tartály körbe is kell egy szivattyú. Vigyázz ne vegyél két számmal nagyobb szivattyút a kelleténél, mert akkor a villanyszámlád lesz több a kelleténél.

 

a kazanoldali  szivattyurol tudok, a puffer topikban megfordultam mar regebben, nagyjabol kepben vagyok, hogy a puffer-kazan kor kb hogy kell kinezzen.  A szivattyuteljesitmeny ugy ertettem a masik (a keringeto) szivattyunal fontos, mert az megy sokat. A kazan/puffer-tolto szivattyu viszonylag keveset menne az esetemben, remenyeim szerint ketnaponta ugy 3-4 orat, annak kevesbe fontos a teljesitmenyfelvetele.

 

Ha puffert üzemeztetsz kazánnal, akkor oda is kell egy kis automatika

 

Faelgazosito kazanban gondolkodom, a leirasok szerint azok vezerloegysege a kazan-puffer bekes egyuttelest elintezi. A futokor vezerlese pedig lehet ettol fuggetlen. Es persze szakemberrel kiviteleztetem, csak elotte tajekozodom, egyreszt hogy ertsem en is mirol is beszelunk, masreszt meg sajnos vannak rossz tapasztalataim "szakember" teren.

 

plusssuni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 61120

Egyelőre anyagi megfontolásból marad a kombi kazán magában. A cirkulációs vezeték ki lesz építve, ha nem tetszik a mostani megoldás, beszerzek egy tartályt.

Mindenkinek köszi az építő jellegű hozzászólást.

Előzmény: Wassernyolcas (61026)
Wattocsak Creative Commons License 2012.06.13 0 0 61119

- az egyes korokbe meno terfogataramot az oszto csapjai szabalyozzak manualisan vagy szobatermosztattal vezerelve (folyamatosan, on off modban?). 

 

Két lehetőség van a kézi és automatikus. A kézit nem kell magyarázni, olyan mint a radiátor szelep. Tekergetem addig amíg elfogadható lesz. Automata üzemben a helyiség köre, körei nyitnak, zárna annak függvényében, hogy a helyiség termosztátról milyen igények vannak. Itt on off szelepek vannak, termoelektromos szelepeknek hívják. 

 

- a osztoba bemeno terfogataram egyszerubb esetben allando allando, de ha jol ertettem a jobb szivattyuk alkalmazkodnak az eppen aktualis nyomasesehez es visszavesznek teljesitmenyukbol ha pl. lezar egy kor. 

 

Elektronikus szivattyúk a mindenkori üzemi viszonyoknak megfelelően üzemelnek. Jól látod a helyzetet.

 

- az osztoba bemeno homersekletet a visszamenovel valo keveressel allitja elo a motoros keveroszelep vagy termosztatikus szelep. Ez ismet lehet allando, vagy vezerelt a kinti hopmerseklet fuggvenyeben

 

A keverő szelep lehet állandó hőmérsékletű, és időjárás függő. Az első rendszer egyszerű mint a 100-as szög. Nincs vele gond. Addig tekergeted a szelepet, amíg jó lesz, de egy évben kétszer háromszor tekered és jó lesz. A második már kicsit bonyolultabb. Komolyabb automatika kell hozzá ez egyben nagyobb beruházás is lesz, de komfortosabb lesz a rendszered. Kapcsolhatod a szivattyúdat is. Ezzel a rendszerrel a túlfűtés szinte kizárt. Kérdés, hogy kell ez neked? Megéri? Azért egy rossz választás ebben az esetben sikba is kerülget, és még az sem biztos, hogy megfelelő lesz vagy sem. Ha puffert üzemeztetsz kazánnal, akkor oda is kell egy kis automatika. Ha körülnézel, a puffer topikban látsz olyan kapcsolószekrényt, amit a paksi erőmű dolgozói is megirigyelnének. Egy vödör pénz kevés tudással. Ha ebben gondolkodsz, keress meg egy szakembert, megéri hidd el!

 

jo az ertelmezesem? Ha igy van, akkor az egeszhez elegendo egy darab szivattyu a puffer-oszto-futeskorok-gyujto-puffer korre?

 

A pufferből egy szivattyúval lehet ellátni a padlófűtésed. Tartály, keverő szelep szivattyú. Ide más nem kell, de a másik oldalon a kazán-tartály körbe is kell egy szivattyú. Vigyázz ne vegyél két számmal nagyobb szivattyút a kelleténél, mert akkor a villanyszámlád lesz több a kelleténél.


 

Előzmény: teszvesz (61118)
teszvesz Creative Commons License 2012.06.13 0 0 61118

Kosz a gyors reagalast. Szoval a torulkozoszarito kulon kor legyen mindenkepp es a levegoztetes kulon odafigyelest igenyel.

 

A vezerlessel kapcsolatban kerdeznek meg (utanolvastam, de nem biztos, hogy jol ertettem):

- az egyes korokbe meno terfogataramot az oszto csapjai szabalyozzak manualisan vagy szobatermosztattal vezerelve (folyamatosan, on off modban?).

- a osztoba bemeno terfogataram egyszerubb esetben allando allando, de ha jol ertettem a jobb szivattyuk alkalmazkodnak az eppen aktualis nyomasesehez es visszavesznek teljesitmenyukbol ha pl. lezar egy kor.

- az osztoba bemeno homersekletet a visszamenovel valo keveressel allitja elo a motoros keveroszelep vagy termosztatikus szelep. Ez ismet lehet allando, vagy vezerelt a kinti hopmerseklet fuggvenyeben

 

jo az ertelmezesem? Ha igy van, akkor az egeszhez elegendo egy darab szivattyu a puffer-oszto-futeskorok-gyujto-puffer korre?

Előzmény: Wattocsak (61117)
Wattocsak Creative Commons License 2012.06.13 0 0 61117

Eddig nem jelentet problémát, hogy a fűtőmező alatt van az osztó. Mennyzetfűtések, falfűtések nagtöbbsége ilyen kialakításuak. Azt is olvassa majd egy hozzászolótól, hogy a légtelenítést a körönként kell elvégezni.

A padlóval sorba nem kötnék semmit az biztos. Az egy külön kör.

Előzmény: halaloszto (61116)
halaloszto Creative Commons License 2012.06.13 0 0 61116

azert a legtelenites nem trivialis egy olyan kornel, ahol az oszto a kor alatt van. persze nem lehetetlen.

 

en a furdoben a radiatort paralell kotnem a padloval. eleg hideg az a viz mar ugyis, nincs ertelme pluszban huteni.

 

vajk

Előzmény: Wattocsak (61115)
Wattocsak Creative Commons License 2012.06.13 0 0 61115

Simán kötheted egy osztóra a két szintet, semmi akadálya. Arra azért vigyázz, hogy ne legyen nagyon hosszú egy kőr. 120-130m hosszabbat nem illik építeni.

Szabályozást természetesen lehet körönként végezni. Termoelektromos fejeken keresztül.

Előzmény: teszvesz (61114)
teszvesz Creative Commons License 2012.06.13 0 0 61114

Udv a topiklakoknak,

kis segitsegre lenne szuksegem.
futesrendszer kialakitasa elott allok, fatuzeles+ puffer +feluletfutes van elkepzelve, a kovetkezo felosztasban:
- a foldszinten 54 m2 becsovezendo padlo lenne
- az emeleten harom szoba kapna falfutest (szobankent 7-8 m2 fal)
- az emeleti furdo padlofutott kellene legyen (6 m2), es egy torulkozoszaritot is belekepzeltem, ami a padlofutessel lenne sorba kotve (elotte, utana?)

a hazban radiatoros futes nem lesz, a fenti rendszer elegendo a szamitasok szerint. Internetes leirasok szerint kiszamoltam, hogy alul megoldhatom 3 korrel a padlofutest (koronkent 18 m2, 15 cm-es fektetesi tavolsaggal). Fent meg nem szamoltam pontosan, de ugy saccolom az egesz haz 6 (max. 7) korbol megoldhato.

Kerdeseim:
- tehetem ugyanarra az oszto-gyujtore az also es felso szintet, vagy van valamilyen technikai akadalya? A padlofutes homerseklete megfelelne a falba is esetemben.
 - a szabalyozast ha jol dokumentalodtam, lehet koronkent is vegezni. Eszerint megoldhato automatizalva (tovabbra is egyetlen oszto-gyujtovel kalkulalva), hogy pl ejjelre a foldszinten a padlofutest leallitom, mig fent a szobakban tovabbra is megy a futes? 

a valaszokat elore is koszonom

 

 

Dunit Creative Commons License 2012.06.13 0 0 61113

 Megfelelő bilincs kell, akár kettő és nem esik ki !!

Előzmény: Lacivill (61105)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61112
Előzmény: Wassernyolcas (61111)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61111

Még annyit: ha ilyen, vagy hasonló berendezés mellett döntesz, pontosíts előzetesen a cég képviselőjével. A Danfos-nak is van hasonló készüléke. W8.

Előzmény: Wassernyolcas (61110)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61110

Csak megerősítem Peter0117 válaszát. Itt egy kis minta: http://szivattyuk.hu/wilo-xs-f.html Üdv. W8.

Előzmény: Infomaker (61099)
peter0117 Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61109

Igazából nem jól kérdezted mert a tartályon van a nyomógomb. ÉS a kérdés az hogy tartályos e vagy öblítő szelepes e?(ilyen:http://www.csapshop.hu/mofem-166000200-oblito-szelep-fogantyuval-csovel-p-40011.html?osCsid=6bf1c5e07097b4de030c3b2371045fab)

De ahogy mondta tartályos szal teljesen mind1 milyen átmérőjű csővel állsz neki oda. 

Előzmény: Wattocsak (61107)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61108

öööö .....a tartály az nyomógombos  !   Akkor ?  :-)))

 

Köszi mind2töknek.

Előzmény: Wattocsak (61107)
Wattocsak Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61107

Akkor az első és egy kicsit kellemetlen kérdés :

:-)

 

Tartályos, vagy nyomógombos?

Ha tartályos akkor szinte bármi jó, amiben a víz közlekedik, nyomógombos esetén min 22 cső, de ez sem elég ha nincs 3 bár nyomás a rendszerben.

Előzmény: joevagyok68 (61104)
Lacivill Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61106

bőven, még a 15-ösréz is elég ha tartályos.

Előzmény: joevagyok68 (61104)
Lacivill Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61105

A spirálcsövet semmi nem tartja, bármikor kieshet.

Előzmény: softis01 (61103)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61104

Érdeklődnék, hogy egy szem WC kiálláshoz milyen csővel illene kiállni ?

18-as réz ?

Vagy elég a 16-os ötrétegű is ?

 

softis01 Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61103

Laikusként kérdezném, hogy ez, az így látható formában, miért is életveszélyes?

Előzmény: Lacivill (61088)
Infomaker Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61102

Hát igen, még az a legkevesebb..

Előzmény: peter0117 (61101)
peter0117 Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61101

Ez pontosan így van. És az áramot amit a szivattyú használ TE fizeted. :) 

Előzmény: Infomaker (61099)
peter0117 Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61100

És am ha új anódot veszek akkor gondolom hosszú menetes szár van rajta h az új alaplapon is átmenjen. akkor a réginél levágjam a felesleges menetet vagy csak becsavarom abba az anyába amíg lehet? Köszönöm a választ.

Előzmény: Törölt nick (61098)
Infomaker Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61099

Srácok, nem tudom, hogy off-e, szennyvíz kérdés:

 

Keszthelyen van egy telkünk egy dombon, ahol a telek az úttól lefelé lejt, és a ház is ott lesz rajta, tehát a szennyíz beállástól lejjebb.

 

A vízmű szerint átemelővel kell megoldani, ez mit takar?

 

Jól gondolom, hogy ez egy puffertartály, amibe befolyik, és egy szivattyú felnyomja az utcaszinten (de már a telkemen) lévő beállásba?

 

A vízműnél rákérdeztem, neki az a lényeg, hogy a nálam lévő beállásig elvigyem a szennyvizet, onnan már megy magától.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.12 0 0 61098

A réginél az alaplapra volt kötve a föld, ami fémes kapcsolatban volt azzal az anyával amibe az anódot tekerted. Tehát ugyanúgy földelésre került, csak két hibalehetőséged (2 kötés) volt, itt pedig csak egy.

Ráadásul így minden anódcsere alkalmával biztosan meghúzod (míg az előzőnél nem is foglalkoztál vele).

Előzmény: peter0117 (61084)
halaloszto Creative Commons License 2012.06.11 0 0 61097

az egy fok hulest ugy ertettem, hogy este 10 kor kikapcsolod a futest, es 22 fok van, es reggel 6-ra 21 fokra hul, es akkor kapcsolhatod be. lesz vagy 8-9 mire visszafuti 22-re.

 

az uj padlofutessel lesz a szobaban alsohangon 100kg/m2 beton, amit futeskor felfutesz 30-35 fokra, es az utanna mint a hotarolos kalyha futi a szobat meg orakig.

 

aki csinalja, az mutasson olyat, amit o csinalt es mukodik! a csoszerelo embereket nem szabad lenezni, de nem szabtech mernokok meg nem is villanyszerelok. tokre mennek lenduletbol amig arrol van szo hogy szelep, szivattyu, hasonlok, de amikor villanyra es szabalyozasra kerul a sor, akkor vege a tudomanynak.

 

en osszeszoritottam a fogam, es vagy 150ezerert megvettem a kazan gyari kevertkori moduljat. ez kezeli a masodik termosztatot, idojarasfuggo eloremenot csinal a padloba, kommunikal a kazannal hogy ha a padlokor megy akkor ne futson annyira, van benne keveroszelep, modulalos szivattyu, stb. nem bantam meg, mukodik es nem kellett reszelni semmit.

 

vajk

Előzmény: Lmr (61096)
Lmr Creative Commons License 2012.06.11 0 0 61096

hát az esti 1 fok hűlés pont annyi, hogy addig nem megy a szívattyú... igaz ez éves szinten kb 2000Ft...

 

sorház szélső, a szélső emeleti szoba kb 2 fokkal hidegebb volt. de most ott van a termosztát, a többi radiátoron meg termoszelep. 

úgyhogy bőven lesz olyan állapot hogy mind2 kör menni fog, mert az emeletet napközben is több órát fűteni kell, otthon van a kiscsalád.

 

a gépészterven mind2 osztógyűjtő visszatérő ágán van beszabályzószelep, gondolom ezzel meg lehet oldani a beszabályzást.

 

mindennek jól kell működnie! :) nem volt/lesz olcsó az egész mulatság, addig fogom ütni a kivitelezőket, amíg jó nem lesz...

 

így is-úgyis kell kábelezni a kazán és a zónaszelepek közöt...

emeleti fürdőben van a kazán. ennek afürdőnek a másik végén van ez emeleti osztó... (a fürdőszobát nem bántjuk) ide kell kábelezni a zónaszelepnek, meg akkor vissza is a végálláskapcsoló miatt.

a földszintre is le kell kábelezni a lenti szelephez, úgyhogy lesz meló...

 

de majd okosabb leszek mire kész lesz az egész...

halaloszto Creative Commons License 2012.06.11 0 0 61095

majd kitapasztalod. nekem hasonlo a felallas, es nincs ertelme esti/nappali uzemmodnak. ha nincs kint -10, akkor estetol reggelig talan hul 1 fokot.

 

tovabba a szelepeket gondold at rendesen.

1. lesz-e olyan, hogy a ket kor egyszerre megy? ha nem, akkor valtoszelep kell. ha igen, akkor a ket kort egymashoz kepest is be kell szabalyozni, hogy ne vigye el egyik a vizet a masik elol. tovabba a padlo keveros korenek jol kell mukodnie akkor is ha csak fele vizmennyiseget kap. sot, a padlo keveros kore ugye erosen valtozo ellenallast mutat a kazan fele.

 

2. a kazant nem a termosztat szokja inditani, hanem a zonaszelep vegallaskapcsoloja. igy csak akkor indul, ha valamelyik szelep rendesen ki van nyitva. pl igy nem fordulhat elo, hogy a kazan mar megy, de meg egyik szelep sem nyitott ki.

 

es biztos vannak meg, en csak laikus vagyok

 

vajk

Előzmény: Lmr (61092)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!