Én Tolna és Baranya határán lakom, a őstermelő Sásd településen dolgozik de a környéken több helyen is csinálják, változó árral, keress rá a neten lehet a közeledbe is van, egyébként profi eszközökkel dolgozik, a darálóba ahogy fent beleöntik az almát a ládából alul úgy jön ki a apró leveses darálék, a prés meg gumimembrános, tökéletesen présel .
Jövőre megpróbálom hogy kipréseltetek 50 l almalét, nem hőkezeltetem hanem megforr, kis napfénnyel, a jó kis almabort meg lepárlom, szerintetek milyen lesz? :)
Szomszéd településen van egy őstermelő, ő ezzel is foglalkozik, beviszed az almát, ledarálja, kipréseli, hőkezeli és 5l-es csapos fóliába tölti, mindezt 150Ft/l, ért, nekem megéri, tavaly az alma 80 %-át kidobtam, otthoni körülmények közt nehéz tárolni, az almához raktam kb 40 kg birset, nagyon fasza íze lett, a körte az vilmos, piros vilmos és boskobak volt japán nashi-val megtűzve az is lett 50 l.
Az agyaggal való takarás régi,szabadtéri technológia.Öregapáink abba a beton tárolóba rakták a törkölyt,amiben a permetlét keverték.Szőlőlevéllel,majd agyaggal,homokkal fedték be,ha a CO2 kinyomta,megrepedezett,ezt pótolták.Ma teljesen jó a műanyag hordóba tömörítés+fóliával,gumiszalaggal való zárás.Egyszerű az ellenőrzés:ha a fólia petyhüdt,leveszed,enyhe legyezéssel kihajtod a bennrekedt CO2-t,ismét lezárod,ha másnapra nem keletkezik lufi a hordón,lehet főzni.
Azt,hogy mikor kész,ugyanúgy tudod meg,mint más cefrénél.Ha leáll a CO2 képződés,lehet főzni.Nem kell hónapokat várni,ideális esetben 2-3 hét alatt kész.
Törkölyöm pihen a hordóban ,szépen letapostam aztán tettem rá szőlő levelet majd letapasztottam agyaggal.Várom ,hogy beérjen .Kérdés mennyi idő kell ehhez .Mondjuk Január? Ilyet még nem csináltam.
Pontosan ! Ha van 200 liter alma italod ami nem alkoholos senkit sem érdekel......... Lehet ez annyira kevés,hogy nem fog nagy bevételt hozni ?
Aztán mint tudjuk sok kincsünk van nekünk Magyaroknak,mindig is fájt ezekre a foguk bizonyos köröknek.Én azt látom ebben is ,hogy nehogymár ezek a (koldus) Magyarok jóül jöjjenek ki bármiből is.
Nagyapáméknak volt pár hold földjük szeszgyár ,olajütő.Elvették aztán mikor jött a (demokrácia) voltak akik visszakaptak Na mi nem voltunk köztük.....
Lehet ezért is vagyok vele úgy ahogy.
Remélhetőleg aki adózni fog az a nemzetet erősíti és nem azokat akik megszerezni akarják a vérrel,verejtékkel megszerzett (dolgainkat.)
,, Jövedéki adóban az Európai Unió Bírósága C-115/13. számú, Bizottság kontra Magyarország ügyben (Pálinka I.) hozott ítéletében foglaltak végrehajtása érdekében, a 2011/4062 jogsértési eljárás lezárásához szükséges a tervezet szerinti, magánfőzéssel kapcsolatos törvényi módosítások hatályba lépése, mely egyben biztosítja a magánfőzés lehetőségének alacsony adminisztratív és adóterhű fennmaradását. "
8/2004. (III. 10.) PM rendelet a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról
Ezzel semmi gond, ha nem változtatnák évente, kíváncsi vagyok jövőre mivel állnak elő? Nagyon sok gyümölcsfám van, idén csak almából 180 l almalét készíttettem, körtéből is 50 l-t eladtam ki tudja mennyi gyümölcsöt, azzal senki nem foglalkozik, pár liter pálinkáért meg mekkora hűhót csinálnak, igazából ezt nem értem.
Egy párlat adójegy egy liter magánfőzött párlat tárgyévi előállítására jogosít, ez 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát fedezi, ami 700 Forint értéket képvisel.
Elolvastam:"Ami a lényeg szerintem,az Uniónak semmi nem tetszik ami a MAGYARSÁGGAL kapcsolatos,voltak kezdeményezések (akác)stb...."
Bárki_i ezelőtt és ezután befizetett pálinka adójából nem fog növekedni az adóbevétel.Én 35 év feketén főzés után egy kis nyugalmat akartam,és ha ez arról szól,hogy adót fizessek a lefőzött:)pálinka után,akkor adózni fogok.
Nagyon finom rostos levet lehet főzni a birsalmából. A meggyborom meg egyenesen tökéletes. Pálinkám meg lesz annyi hogy 2 évre elég lesz ha beosztom. Utána meg majd meglátjuk. Majd keresek valami más hobbit. Üdv ksanyi.
Szó szerint és ezt le írtam akkor is amikor bejelentés után 1000 Ft-ot kellett fizetni, mármint meglátjátok ez csak felmérés, utána jön majd az igazi, a környező országokat vedd figyelembe ott mennyit fizetnek, semmit vagy elenyésző összeget, Románia most fogja bevezetni a díjmentes főzést , akkor miről is beszélünk? Egyetértek Bárk_i hsz-vel teljesen igaza van.