Keresés

Részletes keresés

Péter_33 Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117240

Húh, az odébb van (kom-eszt), de körülnézek a környéken, köszi!

Előzmény: kezman46 (117239)
kezman46 Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117239

Én Tolna és Baranya határán lakom, a őstermelő Sásd településen dolgozik de a környéken több helyen is csinálják, változó árral, keress rá a neten lehet a közeledbe is van, egyébként profi eszközökkel dolgozik, a darálóba ahogy fent beleöntik az almát a ládából alul  úgy jön ki a apró leveses darálék, a prés meg gumimembrános, tökéletesen présel .

Előzmény: Péter_33 (117238)
Péter_33 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117238

Jól hangzik ez az almaleves dolog, milyen megyében vagy? (hátha a közelben)

Előzmény: kezman46 (117236)
kezman46 Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117237

Jövőre megpróbálom hogy kipréseltetek 50 l almalét, nem hőkezeltetem hanem megforr, kis napfénnyel, a jó kis almabort meg lepárlom, szerintetek milyen lesz? :)

kezman46 Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117236

Szomszéd településen van egy őstermelő, ő ezzel is foglalkozik, beviszed az almát, ledarálja, kipréseli, hőkezeli és 5l-es csapos fóliába tölti, mindezt 150Ft/l, ért, nekem megéri, tavaly az alma 80 %-át kidobtam, otthoni körülmények közt nehéz tárolni, az almához raktam kb 40 kg birset, nagyon fasza íze lett, a körte az vilmos, piros vilmos és boskobak volt japán nashi-val megtűzve az is lett 50 l.

Előzmény: SándorTiszteletes (117234)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117235

Az agyaggal való takarás régi,szabadtéri technológia.Öregapáink abba a beton tárolóba rakták a törkölyt,amiben a permetlét keverték.Szőlőlevéllel,majd agyaggal,homokkal fedték be,ha a CO2 kinyomta,megrepedezett,ezt pótolták.Ma teljesen jó a műanyag hordóba tömörítés+fóliával,gumiszalaggal való zárás.Egyszerű az ellenőrzés:ha a fólia petyhüdt,leveszed,enyhe legyezéssel kihajtod a bennrekedt CO2-t,ismét lezárod,ha másnapra nem keletkezik lufi a hordón,lehet főzni.

Előzmény: Bárk_i (117232)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117234

Az alamlevet hogy készíted?

Előzmény: kezman46 (117221)
Berzeg Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117233

Vigyázz szét ne feszítse valami a hordót!

Előzmény: Bárk_i (117230)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117232

Értem . Obsitos ,azzal,hogy le van fojtva agyaggal gyakorlatilag csak annyit érek el,hogy ne pimpósodjon meg ,ha jól értem.

Gyakorlatilag pedig ha van idő akkor érdemes kifőzni.

Köszönöm a tanácsod.

Előzmény: obsitos3 (117231)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117231

Azt,hogy mikor kész,ugyanúgy tudod meg,mint más cefrénél.Ha leáll a CO2 képződés,lehet főzni.Nem kell hónapokat várni,ideális esetben 2-3 hét alatt kész.

Előzmény: Bárk_i (117227)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117230

Szár,szem rajta van..... Na majd meglátjuk ..

Előzmény: Bárk_i (117229)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117229

Az alapanyagom éppenhogy préselt szőlő ,igazábol nedves volt kicsi lét is eresztett míg hordóba került.

A többit a sógorom bornak csinálta meg.

Ővé a vörös enyém meg a fehér :-)

Előzmény: Berzeg (117228)
Berzeg Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117228

Mit nevezel Te törkölynek? Mi a kiindulási anyagod?

 

A technológia egyébként jó, ha a levegőt sikerült a törkölyből kitaposni és a zárás is légmentes marad. Az agyag összehúzódik, ha szikkad.

Január vége felé, de akkor már új rendszer lesz....

Előzmény: Bárk_i (117227)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117227

Törkölyöm pihen a hordóban ,szépen letapostam aztán tettem rá szőlő levelet majd letapasztottam agyaggal.Várom ,hogy beérjen .Kérdés mennyi idő kell ehhez .Mondjuk Január? Ilyet még nem csináltam.

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117226

A 2010-es eredeti törvényt sem változtatta volna meg,ha az itthoni feljelentők és Brüsszel nem akadékoskodtak volna.

Előzmény: kezman46 (117221)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117225

Pontosan ! Ha van 200 liter alma italod ami nem alkoholos senkit sem érdekel......... Lehet ez annyira kevés,hogy nem fog nagy bevételt hozni ?

Aztán mint tudjuk sok kincsünk van nekünk Magyaroknak,mindig is fájt ezekre a foguk bizonyos köröknek.Én azt látom ebben is ,hogy nehogymár ezek a (koldus) Magyarok jóül jöjjenek ki bármiből is.

Nagyapáméknak volt pár hold földjük szeszgyár ,olajütő.Elvették aztán mikor jött a (demokrácia) voltak akik visszakaptak Na mi nem voltunk köztük.....

Lehet ezért is vagyok vele úgy ahogy.

Remélhetőleg aki adózni fog az a nemzetet erősíti és nem azokat akik megszerezni akarják a vérrel,verejtékkel megszerzett (dolgainkat.)

Előzmény: kezman46 (117221)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117224

Igen.

       ,,     Jövedéki adóban az Európai Unió Bírósága C-115/13. számú, Bizottság kontra Magyarország ügyben (Pálinka I.) hozott ítéletében foglaltak végrehajtása érdekében, a 2011/4062 jogsértési eljárás lezárásához szükséges a tervezet szerinti, magánfőzéssel kapcsolatos törvényi módosítások hatályba lépése, mely egyben biztosítja a magánfőzés lehetőségének alacsony adminisztratív és adóterhű fennmaradását.   "

 

Előzmény: kezman46 (117221)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117223

Majd változik ez is.

 

8/2004. (III. 10.) PM rendelet a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

 

59/A. §

Előzmény: kornel8 (117216)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117222
A sajt! Na az valami mennyei!
Előzmény: kornel8 (117218)
kezman46 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117221

Ezzel semmi gond, ha nem változtatnák évente, kíváncsi vagyok jövőre mivel állnak elő? Nagyon sok gyümölcsfám van,  idén csak almából 180 l almalét készíttettem, körtéből is 50 l-t eladtam ki tudja mennyi gyümölcsöt, azzal senki nem foglalkozik, pár liter pálinkáért meg mekkora hűhót csinálnak, igazából ezt nem értem.

Előzmény: barkócza (117219)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117220
Ez az!Ez a vélemény teljesen helytálló és csatlakozom ezen nézet képviseléséhez!
Előzmény: barkócza (117219)
barkócza Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117219

Ez továbbra is egy erősen magánfőzőbarát törvény. Tartsuk be, nem nehéz.

kornel8 Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117218

Birsalma lekvár, na az nagyon finom, de még a befőtt sem rossz.

Előzmény: ksanyi52 (117212)
Laccci82 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117217

Köszi a választ Figyelget! 

Üdv: Laci

kornel8 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117216

Én is így értelmeztem, de még zavar van, és/avagy alapvető matematikai problémák vannak az előterjesztésben.....

Előzmény: Törölt nick (117215)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117215

 

Egy párlat adójegy egy liter magánfőzött párlat tárgyévi előállítására jogosít, ez 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát fedezi, ami 700 Forint értéket képvisel.

Évente legfeljebb 86 párlat adójegy kérhető.

Az-az 36,12 hlfok évente.

Én így értelmeztem.

Előzmény: Berzeg (117210)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117214

Elolvastam:"Ami a lényeg szerintem,az Uniónak semmi nem tetszik ami a MAGYARSÁGGAL kapcsolatos,voltak kezdeményezések (akác)stb...."

Bárki_i ezelőtt és ezután befizetett  pálinka adójából nem fog növekedni az adóbevétel.Én 35 év feketén főzés után egy kis nyugalmat akartam,és ha ez arról szól,hogy adót fizessek a lefőzött:)pálinka után,akkor adózni fogok.

 

Előzmény: kezman46 (117211)
Péter_33 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117213

az önkormányzattól ha jönnek esetéleg, egyáltalán be kell őket engedned? mármint ők hatóság?

csak érdekesség képpen

Előzmény: ksanyi52 (117212)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.14 0 1 117212

Nagyon finom rostos levet lehet főzni a birsalmából. A meggyborom meg egyenesen tökéletes. Pálinkám meg lesz annyi hogy 2 évre elég lesz ha beosztom. Utána meg majd meglátjuk. Majd keresek valami más hobbit. Üdv ksanyi.

Előzmény: kornel8 (117208)
kezman46 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 117211

Szó szerint és ezt le írtam akkor is amikor bejelentés után 1000 Ft-ot kellett fizetni, mármint meglátjátok ez csak felmérés, utána jön majd az igazi, a környező országokat vedd figyelembe ott mennyit fizetnek, semmit vagy elenyésző összeget, Románia most fogja bevezetni a díjmentes főzést , akkor miről is beszélünk? Egyetértek Bárk_i hsz-vel teljesen igaza van.

Előzmény: Törölt nick (117207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!