Keresés

Részletes keresés

Lacivill Creative Commons License 2012.07.10 0 0 61366

Jól teszed ha lecseréled, szerives szerint a csáó átlagéletkora 4 év, aztán kuka.

Előzmény: ACCORD16ILS (61363)
Wattocsak Creative Commons License 2012.07.10 0 0 61365

A kérdésed: "érdemes kondenzációsban gondolkodni? (Sztem nem, de érdekel, mi a véleményetek!)"

 

Szerintem igen! Az év nagy részében a kondenzációs kazán az előnyeit élvezed. Itt a visszatérő hőmérséklete a lényeg. Ha 52C fok alatt van akkor már jó.

Nálunk csak radiátor van és -12 C külső esetén is kondenzált a kazán, de nyílván átmeneti időben sokkal jobban. A két kazán ára között már nincs olyan nagy diferencia.

 

Előzmény: Wassernyolcas (61358)
Dark Future Creative Commons License 2012.07.10 0 0 61364

(megpróbálkozom még egyszer :))

 

Sziasztok, új vagyok itt, a segítségeteket kérném! Cirko van nálunk a lakásban, a csövek a plafon alatt mennek a radiátorokig. Építettünk egy új szobát, de oda a padló alatt akarjuk átvinni a fűtést 5 rétegű csövön. Az a terv, hogy az egyik radiátor előtt leágaztatjuk a jelenlegi vascsöveket. Kérdéseim:

Ha rendszer legmélyebb pontja padlószint alá fog kerülni, feltétlenül kell oda leeresztőcsapot szerelni? Van valami hátránya ennek a megoldásnak ahhoz képest, mintha ebbe a szobába is a plafon alatt menne a cső? Légtelenítőnek elég a radiátoron lévő szelep?

Köszi, df

ACCORD16ILS Creative Commons License 2012.07.09 0 0 61363

Tisztelt W8!

 

Tavaly télen dolgozott szinte folyamatosan a -20 környékén, nem értek hozzá, de esetleg ilyenkor jó lehet egy kis tartalék. 

 

A cserén azért gondolodunk, mert több szomszédnál ilyen kazánt kellett cserélni az elmúlt időszakban, és most ráérünk vele foglalkozni, télen ha elromlik, akkor meg hirtelen kell lépni...

 

A kondenzációst miért gondolod jónak? Itt csak radiátor van, padlófűtés nincs, tehát elég meleg vízet kell készíteni, én úgy tudom, hogy a kondenzációs alacsonyabb hőfokon tud hatékony lenni.

 

A következő leveledből az következik, hogy nem ajánlod az Ariston-t?

 

Köszi és üdv,

 

Péter

 

Előzmény: Wassernyolcas (61358)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.07.09 0 0 61362

Amikor a lányomék vettek egy lakást, örültem, hogy egy Vaillant kazán duruzsol a fürdőszobában. W8.

Előzmény: ACCORD16ILS (61354)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.07.09 0 0 61361

Az acéllemez radiátor tökéletesen megfelel egy garázs fűtéséhez. Természetesen az öntöttvas radiátor is alkalmas, különösen akkor, ha már az udvaron van. W8. 

Előzmény: Elar (61357)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.07.09 0 0 61360

A második válaszomat azzal egészítem ki, hogy ha már eldöntöttétek a cserét, akkor érdemes kondenzációs kazánban gondolkodnotok. W8.

Előzmény: Wassernyolcas (61358)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2012.07.09 0 0 61359

De a "danfoss féléhez" nem elég két szivattyú, ha puffer is lessz benne. Javítsatok ki ha tévedek,  De ha összvissz két szivattyúval akarod az egész rendszert, akkor szerintem csak keverő kapcsolás jöhet szóba. mert a danfos-hoz nem tudod illeszteni önmagában a puffert, mert az nyomáskülönbség nélküli. A puffer ugye olyan mint egy hidraulikus válltó. A befecskendezőkapcsoláshoz meg kell a nyomáskülönbség.

Üdv

Előzmény: teszvesz (61355)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.07.09 0 0 61358

Kérdéseid közül kettőt kiragadok, arra válaszolok. 

A kérdésed: "elég ide a 24 kw? Érdemes vagy gazdaságos lehet nagyobbat venni?"

A válaszom röviden: elég.  Hosszabban: Ha nyolc évig a 24 kW-os teljesítmény elég volt, ezt követően is elég lesz. Azért, mert új kazánt szeretnétek beállítani, ez nem jelenthet nagyobb fűtési teljesítmény igényt. Jó lett volna, ha leírod, miért merült fel az új kazán beszerelésének kérdése.

Könnyen előfordulhat, ha nagyobb teljesítményű kazánt vásárolnátok, akkor rosszabb éves hatásfokkal üzemelne, mert hosszabb ideig működne alacsonyabb kihasználtsággal.

A kérdésed: "érdemes kondenzációsban gondolkodni? (Sztem nem, de érdekel, mi a véleményetek!)"

A válaszom: érdemes.

Üdv. W8.

Előzmény: ACCORD16ILS (61354)
Elar Creative Commons License 2012.07.09 0 0 61357

Sziasztok

 

Adott egy 18nm2 és 2,5m magas könnyűszerkezetes garázs. Oldalt 4cm polisztirol, hőfólia és lambéria. A tetőn kb ugyanez + 5cm gyapot

Szeretnék egy minimális fűtsét ide, mondjuk kb 12 fokot tartani, amit időnként felnyomok 20-ra.

Először egy kéményes kályhára gondoltam, de azt hiszem ezt kihagyom.

A másik a radiátor. Viszonylag könnyen át tudnám hozni a kazántól a vízet. A kérdés, hogy sima acéllemez vagy öntöttvas radiátor lenne optimális?

zordonC3 Creative Commons License 2012.07.09 0 0 61356

Hali!

 

Ha esetleg elfelejteném, kérlek dobj egy mail-t az "afrikai sörényes nagymacska magyarul"  kukac "afrikai sörényes nagymacska magyarul" pont com tök egyszerű mail címemre, a fórumos címem már a múlté

 

Szívesen segítek, bár mondjuk kb 1x1 cm helyem lesz bedugni a fotómasinát, de megnézem.

 

Biztos hogy jót vettél?

 

 

Előzmény: FeZ_ (61350)
teszvesz Creative Commons License 2012.07.08 0 0 61355

nem lesz radiatorkor, csak padlofutes a hazban, ezert irtam hogy ket szivattyuval megoldanam, egy a puffer es kazan kozott, egy meg a puffer es az oszto-gyujto kozott.

Előzmény: PetiCsokvaomány (61349)
ACCORD16ILS Creative Commons License 2012.07.08 0 0 61354

Sziasztok!

 

Előre bocsátom, hogy valószínűleg találnék információt a bejegyzések száma alapján, de ennyit lehetlen értelmezni...

 

A kérdésem a következő lenne:

Egy két szinten összesen 130 nmes sorházi szélső lakásban lakunk, ebből 20 nm garázs, ahol télen csak temperálunk (5-10 C). A fűtési rendszerben csak radiátorok vannak.

 

Jelenleg egy 8 éves, 24 kw-os Beretta CIAO kombi, turbós kazánunk van. Elgondolkodtunk a kazán cseréjén, az alábbiakban kérem szépen a véleményetek:

- érdemes kondenzációsban gondolkodni? (Sztem nem, de érdekel, mi a véleményetek!)

- elég ide a 24 kw? Érdemes vagy gazdaságos lehet nagyobbat venni?

- milyen típust ajánlanátok?

- Ariston 24 sorozat kapcsán van esetleg tapasztalat?

 

A későbbiekben előfordulhat - még nem döntöttük el -, hogy rakatunk egy kandallót, vagy cserépkályhát, itt gondoltunk arra is, hogy ebben az esetben érdemes lenne összkötni a radiátoros fűtéssel. Van ennek a kazánválasztásra ráhatása?

 

Előre is köszönöm a gondolatokat.

 

Üdv,

 

Péter

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.07.08 0 0 61353

Ha hosszú évekre magára lesz hagyva a ház, én a helyedben meggondolnám a víztelenítés kérdését. Macerás és gond mindig télen nagy hidegben arra gondolni, hogy mikor menjek és mennyit fűtsek. A csőhálózatból, ha nem túl bonyolult rendszerű és áttekinthető, ki lehet nyomatni a víz nagyobbik részét. Ha szerencsés a helyzet, a bennmaradó szétterül és a megfagyó nem nyom szét semmit. Persze, a jó döntéshez ismertni kell a rendszert.

Ha egy fűtési hálózatból kiengedjük a vizet, az igaz, hogy a helyére lépő levegő oxigén tartalma a későbbiekben, újra feltöltést követően korróziót okozhat. Ezért is ismert, hogy nem ajánlatos sűrűn leengedni egy fűtési rendszer víztartalmát. Viszont, ha egyszer leengedted és utána nem töltesz újra, akkor a korrózió nem lesz intenzív, feltéve ha víz nincs jelen. 

A rendszered részben radiátoros, részben padlófűtéses. A radiátoros rendszereket elég jól lehet vízteleníteni, ha kialakításakor erre figyeltek. Itt tehát korróziótól a későbbiekben nem nagyon kell tartani. A padlófűtéses köröd valószínüleg valamilyen műanyag csöves. Ha ebben a kinyomatást követően marad valamennyi víz, szerintem nem fog szétfagyni, mert a műanyagcsövek kis térfogatnövekedést elbírnak.

Szóval, gondold át jól a helyzetet, konzultálj hozzáértőkkel, akik látják is a rendszeredet. Nem biztos, hogy egy ember a tutit mondja. W8.

Előzmény: Turzul (61347)
oldember Creative Commons License 2012.07.08 0 0 61352

Sziasztok!

 

Ismét a fűtési rendszeremmel kapcsolatban kérném a véleményeket.

Igaz, hogy korábban részben már tárgyaltuk, de csak a kritikákig jutottunk. (nem túl jó, de mégis hasznos véleményeket kaptam)!!

Most, a kritika hatására próbálnék változtatni valamit (amit a már meglévő helyzet és természetesen a pénztárca engedélyez! :-(((

 

Az első Móricka rajzon a  jelenlegi rendszer vázlatos kiépítése látszik.

A korábbi kritikákat figyelembe véve a második rajzon már az elképzelt módosítás látszik!

Nem tudom, szakmailag mennyire helyes vagy egyáltalán javít e ez a változtatás valamit, de körülbelül ennyit tudnék módosítani.

Szívesen várom a véleményeket.

Sőt a kritikáknak  is örülök, ha van helyette más javaslat.  

 

Köszönöm a segítségeket!

 

Üdv.

oldember

 

Dark Future Creative Commons License 2012.07.08 0 0 61351

Sziasztok, új vagyok itt, a segítségeteket kérném! Cirko van nálunk a lakásban, a csövek a plafon alatt mennek a radiátorokig. Építettünk egy új szobát, de oda a padló alatt akarjuk átvinni a fűtést 5 rétegű csövön. Az a terv, hogy az egyik radiátor előtt leágaztatjuk a jelenlegi vascsöveket. Kérdéseim:

Ha rendszer legmélyebb pontja padlószint alá fog kerülni, feltétlenül kell oda leeresztőcsapot szerelni? Van valami hátránya ennek a megoldásnak ahhoz képest, mintha ebbe a szobába is a plafon alatt menne a cső? Légtelenítőnek elég a radiátoron lévő szelep?

Köszi, df

FeZ_ Creative Commons License 2012.07.07 0 0 61350

zordonC3 !

 

Szia  ! Most találtam rá erre a fórumra és láttam, hogy egy Z200-es Hajdút teljes belsejét cserélted ki.

Tudnál esetleg segíteni abban, hogy az új hőkorlátozót hogyan kötötted be ?

Én is most szedtem szét és takarítottam szét az ugyanilyen típusú bojleremet, de nem teljesen ugyanolyan hőkorlátozót kaptam csak hozzá és a lábak kiosztása nem ugyanolyan, így nem tudom mit hova kell kötni a régihez képest. :-(

 

Köszi előre is ha tudnál segíteni !

FeZ

 

Előzmény: zordonC3 (59236)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2012.07.07 0 0 61349

Ha csak a szivattyúk számát nézed, akkor mindeggy milyen kapcsolást csinálsz, ígyis-úgyis három kell összesen, mivel a padlófűtésnek kell saját, a kazánkörnek megint csak kell egy saját ami csak az övé, és kell valami ami a radiátoros körben keringteti a vizet. Szóval szerintem mégis jobban jársz ha a pufferből egy kétcsonkos osztóval veszed ki a vizet és csinállsz két egymástól hidraulikailag független kört.

 

helló

Előzmény: teszvesz (61346)
kjapp Creative Commons License 2012.07.07 0 0 61348

ugyanígy voltam a két éve hirdetett házammal a télen.

Én kinyomattam a padlófűtésrendszerből a vizet. Nem volt könnyű, de nem fagyott el.

A WC csésze és tartály viszont igen, mert arra nem gondoltam, de semmi kár, törés nem származott belőle.

De azóta jött egy érdeklődő sok készpénzzel, aki az ingatlanosok hirdetésein kívül és meg tudtunk egyezni. :)

Előzmény: Turzul (61347)
Turzul Creative Commons License 2012.07.07 0 0 61347

Igen, csak az tudja ezt átérezni aki átélte már maga is. Mikor mindened ebben a házban van, 20 évnyi meló, sok gürcölés, a napi kényelmed, az életed is oda. Mindegy. Természetesen hírdetve van csak ez a rengeteg eladó ingatlan nem kell most senkinek. Azt gondoltam víztelenítem a rendszert, de ha műszakilag nem megoldható akkor nincs mit tenni, csökkenteni kell a fűtött napok számát, - ahogy írtad. 

Előzmény: Zoltanuss (61345)
teszvesz Creative Commons License 2012.07.07 0 0 61346

Elolvastam a kapcsolasokat, de az emlitett harom eseten kivul mindeniknel azt irja, hogy nyomaskulonbseg meglete eseten hasznalatos, mig nalam puffertartaly lesz, ami nyomaskiegyenlitett elosztonak szamit (legalabbis ezt irta itt nekem valaki az elmult napokban itt a forumon). Nyomaskulonbseg itt mar csak ugy lesz, ha meg egy szivattyut berakok, de azt mar nem szeretnem.

 

a hibatures most mar nem szempont nalam sem, mert idokozben megvettem a csoveket, otretegu Haka, 95 fokot is tartosan megbir a gyarto szerint, de a pufferben sosem lesz ennyire meleg, ahhoz tul nagy viztomegrol van szo.

 

azt hiszem a Danfoss megoldasat favorizalom, egyszerubbnek tunik, arban meg nagyjabol ugyanott vannak.

Előzmény: hAnd1 (61336)
Zoltanuss Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61345

 Ja látom hosszú csörtére készülsz !!

 Átéltem,  csak én benn voltam a 'várban' , de az ostrom jó tizenötévig tartott, győzelemmel fejeződött be !

Előzmény: Turzul (61342)
Zoltanuss Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61344

  Monjuk egy ingatlant ennyi ideig nem hasznosítani  : " Nem akarok még tizen évig fizetni." ésszerűtlen.

 

 

 Add bérbe  !! Add el !!

 Én kettőt is bérbeadok, jó ezek szerény ingatlanok, szerény lakbérért, de a magyarnak csak ez való.  csak ezt tudja vagy hajlandó megfizetni

Mindenki tulaj akar lenni ! Az sem ólcsó, ez egy feloldhatalan ellentmondás !

Előzmény: Turzul (61342)
Zoltanuss Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61343

 Nem kell ezen annyit problémázni.

 

 Egy jó ház (ami megfelelően van hőszigetelve) nem tud elfagyni, ha néha ránéznek.

 Ez azt jelenti hogy a  -5 alatti napi átlaghőmérsékletnél legalabb 10 naponta eccer fűtenek. Egy jó ccélzott fűtéssel 10 nappal meglehet úszni a téli szezont.

 Azaz 200 nap helyett csak 10 nap, az a fűtési költség 5 %-a . De lehet úgy is hogy a termosztátot na nem   + 5 fokra hanem  +   2 állítjuk.

 A néha ránézés pl. novemberben egyáltalán aztán de. jan. és februárban figyelni. Szóval az arányos elosztás nem áll azért>

 Nálam nem egyszer + kettő volt a lakásban napokig, fagy mégse volt.

 Persze abszolute magára hagyni rizikos.

 De hát egy ingatlanra egyéb okok miatt is rá kell nézni. Pl. a vagyonbiztonság miatt !!

 

 

 Turzul (61337) -nak nek !

Előzmény: morgen66 (61340)
Turzul Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61342

A helyzet a következő. Nagy kégli nagy nappalival (látszó tetőszerkezet, tehát nincs plafon -nem tudom hogy hívják ezt szakszerűen), termosztát letekerve és a már említett magas gázszámla. Válás utáni még közös tulajdon, nem lakik ott senki és az elkövetkező időkben nem is fog. Nem akarok még tizen évig fizetni. Csak jó lenne az egész házat vízteleníteni! (ha lehet)

Előzmény: morgen66 (61341)
morgen66 Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61341

Ja látom gázzal,akkor szerintem nem érdemes.

 

Esetleg fagyállót tölteni a rendszerbe,de az se olcsó,meg tudni kell ahogy hány liter víz van a rendszerben.

Előzmény: morgen66 (61340)
morgen66 Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61340

Megoldható csak nem éri meg a vizet kifuvatni az egész rendszerből./rozsdásodhatnak a csövek és a radiátorok/

 

A termosztátot beállítod 5 fokra és csak akkor fog fűteni a kazán.

 

Gázt nem sokat fog fogyasztani,mivel a belső hőmérséklet csak nagyon ritkán esik 5 fok alá,

gázórát meg szerintem nem érdemes leszedetni./ha gázzal fűtesz/

 

Szerintem.

 

Előzmény: Turzul (61337)
Turzul Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61339

Na, azt a vizet sem adták ingyen, de a gázszámlára gondoltam természetesen. Szerinted megoldható a dolog?

Előzmény: Zozzantoz (61338)
Zozzantoz Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61338

Számlát kapsz a padlófűtés csöveiben lévő vízről?:)

Előzmény: Turzul (61337)
Turzul Creative Commons License 2012.07.06 0 0 61337

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni a hozzáértőktől.

Családi házról van szó, ahol padló és radiátoros fűtés van vegyesen. Létezhet e az, hogy télére nem lehet 100% biztonsággal vízteleníteni a rendszert? (egy fűtésszerelő ezt mondta) Nem lehetne valamivel kifújatni a padlófűtés csöveiből a vizet? Nem lakik ott senki, télére jó lenne megszabadulni a számláktól.

Köszönöm előre is!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!