A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha az őrölt kávé a fix elem, akkor valóban inkább a gépet kellene lecserélni.
Én a munkahelyemre nemrég bevittem egy Delonghi EC 7.1-est. Ez nem szivattyús, hanem simán csak gőznyomással működik. Mivel én nem vagyok normális, ha ott akarok kávézni, akkor itthon indulás előtt megőrlöm a kávét, és azt viszem magammal egy légmentesen záró tárolóban (tightvac/tightpac néven találod meg).
Az egyik kollégám ugyanakkor boltban kapható őrölt kávét tárol a gép közelében, Lavazza crema e gusto a neve (a kávéé), és még így is elégedettebb, mint a konyhában található pénzbedobós kávéautomata produktumával.
Szóval, ha nem akartok elmerülni az eszpresszókészítés mocsarában, akkor nem érdemes megtartani a Ranciliot, ha azonban szeretnétek azt használni, akkor csak frissen őrölt kávéval szabad próbálkozni. Omnia helyett akármit: Lucaffe, Lavazza (de nem a 100% arabica), Il Mingardi, Mokasol, Hausbrandt, Kimbo, ezek akár élelmiszerboltokban/műszaki boltokban is megtalálhatók. Illetve a többiek által említett pörkölők. Ha elszánjátok magatokat.
Sajnos ez nem járható út. A gépetek nem kávéfőző, hanem espresso készítő gép, annak meg alapfeltétele a frissen darált kávé, ha elolvastad a linkelt posztot akkor tudod, hogy miért. Ez a gép semmilyen előre darált kávéval nem fog működni. Ha esetleg 1x összejön legközelebb már nem lesz jó, mivel ritka gyorsan veszíti a minőségét darálás után. A kávé szüretelés után előkészítve, pörköletlenül hónapokig megőrzi a minőségét, pörkölés után már csak hetekig, örlést követően meg percekig (ha légmentesen lezárod adagonként akkor órákig). Ha a frissen darálás nem opció, el kell adni vagy visszacserélni a gépet.
Hátha egy hasonlat jobban rávilágít a helyzetre: kaptatok egy manuális váltóval szerelt sportkocsit, de nektek inkább egy automata családi egyterűre lenne szükségetek. És sajnos a sportkocsitok soha nem fog magától váltani.
Ez sajnos nem úgy működik, hogy leőrölteted előre, tudtommal PY sem árul így. Kizárt, hogy valaki pont eltalálja, milyen lesz jó a gépeddel, illetve ahogy öregszik az őrlemény, úgy változik majd a lefolyás is. Azt a Ranciliot nem ilyen üzemre találták ki.
Ha hajlandóak vagytok minőségi szemes kávét venni, akkor még egy automatába lehet érdemes beruházni, ha nem, akkor pedig kotyogó vagy Szarvasi.
Ez egy nagyon jó kis gép, kisebb irodát simán ellát. A tömörítő "gomba" neve tamper (nem nyelvtannáci vagyok, hanem így találsz a neten másikat), ha a gyári műanyag van akkor le kell cserélni valami fémből készültre. A legjobb talán ez lenne: http://caffe35.hu/spd/111-17/PalmTamp-v2-58-6mm de 5000 Ft körül is van használható, bár azzal könnyebb nem egynletesen tömöríteni.
Őrlő milyen van? Ha propelleres csoda akkor sajnos ehhez a géphez használhatatlan, a legolcsóbb a Graef 702 amit ajánlani lehet.
Friss kávé: érezni fogod a különbséget, a linkelt forrást ajánlanám kezdésnek, aztán találtok sok másikat is (AVX, Kapucziner, Pacificcaffe stb). A friss pörkölés fontos ennek a gépnek. Lehet őrültségnek hangzik, de kaptatok egy eszközt ami rendkívül jó kávét képes készíteni, de nem gombnyomásra, meg kell dolgozni az eredményért. KB 3-5 percre le lehet vinni az időt ami alatt kávét készít, de gyakorolni kell.
Előre őrölt bolti tégla eredménye mindig pocsék lesz, vagy már eleve élvezhetetlen, vagy bontás után pár órával ledöglik. Ezzel a Rancilioval pedig, friss kávéból, nagyon jókat lehet húzni!
Szerintem igényeljetek hozzá egy rendes őrlőt is, meg tömörítőt, és vásároljatok szemes kávét. Ne Omniát. Szemes kávét számos webshopban lehet kapni, de akár egynémely műszaki boltban is.
Eladóvá vált a Mazzer SuperJolly őrlőm (valaha Temesvári Szabolcs tulajdona volt : ) (60K), a PIDes fekete Gaggia Baby-m (50K) és a Caravel-em is (60K).
Írjatok emailt, ha érdekel valakit (muterem gmail).
"Egyelőre csak az automatához használttal próbálkozom, ez meg bolti, nem friss pörkölésű. De azért nem hinném, hogy ilyen mértékben befolyásolja a dolgot, legfeljebb nem lesz finom. :)"
Pedig el kell hinned... :) Se nem lesz szép a kávé, sőt ronda lesz és a tetejébe még nem is lesz finom.
Ahhoz amit Katoczi írt a következőket tenném hozzá a látott képek alapján: - A kosár formája problémás. Az ilyen kúpos kosarakat nehezebb belőni. Először az adagot kell eltalálni. A képeken nem jó az adag, mert a szűkülés is látszik, akkor pedig egészen biztos, hogy nem tudtál rendesen tömöríteni. Ha tömörítés során eléred szűkülési a peremet, akkor növelni kell az adagot. Akkor szokott általában jó lenni, ha a függőleges szakasz felénél már nem tudod tovább tömöríteni a pogácsát. - Utána jöhet a szemcseméret beállítása. Nekem ránézésre túl nagynak tűnik a szemcseméret. Megfelelő adagolás és tömörítés mellett - jó darálóval - le kell tudnod fullasztani a gépet és onnan már könnyen megy. - Azt a kanyont ami az egyik képen látszik, több minden és azok tetszőleges kombinációja okozhatja: nagyon öreg kávé, őrlemény konzisztencia hiba, OPV beállítási hiba (túl nagy a nyomás) túl gyenge tömörítés mellett az, hogy nem éri el a pogácsa teteje a diffúzort. Mivel mintát nem látok, egészen biztos, hogy a pogácsa nem érte el a diffúzort. Ha eléri, akkor (mindenkivel) előfodul, hogy a pogácsa fent ragad, de attól még a kávé jó lesz. :)
Nekem es8011 van, de szimpla szűrővel még nem tudtam normális kávét húzni. Duplával cca. 16,5-18grammal megtömve viszont egész jól sikerülnek (PY Abyssinian Mocca)
Semmi trükk vagy ilyesmi nincsen, sőt, inkább feladtuk :), sokat kísérletezgettünk kávékkal, és volt, amelyiknél csak a duplafalú szűrővel lehetett normális eredményt kihozni. Mivel utóbbival állandóbbnak is bizonyult a minőség, úgyhogy így végül kényelemből annál maradtunk. De azt mondja DN, hogy a mienknek eleve a saját darálója a leggyengébb pontja.
Ettől függetlenül nagyon szeretjük. De azt hiszem, az ára miatt nem venném újra, inkább egy jobbfajta E.S.E.-podos gépre szavaznék.
Szia, nekünk a Breville / Catler / Sage / Gastroback néven kapható gépekből ez a Gastroback van:
és igazából 'a hivatalos módon' főzve nekünk sem sikerült jó kávét kifacsarni belőle, de persze lehet, hogy csak lusták voltunk. :) (Ettől függetlenül - nekünk - finom kávét iszunk belőle évek óta.) Ha műszaki kérdésed lenne, az Ember (DN3) biztos szívesen válaszol, mert szétszedte már egyszer-kétszer (ezt is), de írjál rá(nk), mert csak véletlen jártam itt a kávés oldal nevét megnézni.
Kezdésnek a szűrőt rakd tele, a fölösleget húzd a kukába, így megkapod menyit darálj legközelebb. Nézz utána a wdt-nek, és alkalmazd. Ha így is gyors, akkor finomíts a darálón. Ha a kávé nagyon régi, lehetséges, hogy nagyon finom állásban is átzubog. Próbálj valami friss kávét pl Paljoc Getup vagy bármit ami nem drága. A drága kávék finomabbak de lehetnek, de nehezebb elkészíteni őket.
Nagyjából vízszintes. A nyomás meg hát, amennyi kell megvan. Az gondolom nem baj, ha néha nagyobb is.
A csatornásodást onnan gondolom, hogy az előáztatás után, amikor rendesen ráereszti a vizet, nincs meg az a sűrű-krémes lefolyás, egyből hígan jön és nagyon hamar kiszőkül. Ennek ellenére csak egyszer láttam, hogy tényleges repedés volt a pogácsán.
Egyelőre csak az automatához használttal próbálkozom, ez meg bolti, nem friss pörkölésű. De azért nem hinném, hogy ilyen mértékben befolyásolja a dolgot, legfeljebb nem lesz finom. :)
Mivel hiányos volt a készlet, így csak egy szűrőm van jelenleg, ami lehet csak mégis a dupla, mert ~14 g-mal tűnik jónak a telítettsége.
Ebben OPV biztosan van, a háromjáratút nem tudom. A mocsarasság is változó. Volt, hogy olyan volt mint a sár, máskor pedig a megítélésem szerint rendben volt, szépen egyben ki is jött.
Csak most látom, hogy mocsarasodik is. Nem ismerem a Catlereket, de egy ilyen kategóriájú gépben biztosan van háromjáratú szelep, ami minden bizonnyal el van dugulva, különben nem lehetne mocsaras a pogácsád.
Bocs, a mennyiség kimaradt. Az sem mindegy, hogy mennyit teszel a szűrőbe, ha a szemcseméretet állandóra be akarod lőni. Szimpla kosárba 7-9 g-ot szokás beletenni, de ezt igazából szűrője válogatja.