Keresés

Részletes keresés

varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117653

Nem illesztette be: Na még1x:

1

2

Előzmény: varadyz (117652)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117652

Csatolt képet nem látom.

Ja a vízbe állított palack alap. Az nekem is úgy van de a végén rázni kellett még a 170mbar-os reduktorral is.

Nekünk szerencsére ha nyitva van nem szaglik akkor minden elég a fejben nem szökik sehol. 

Csatolok én is 1-et a lángról na meg a főzőről is. 

láng

főző

Előzmény: anaret (117651)
anaret Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117651

Köszönöm az infót! Reduktorral a mellékelt képen látható a lángkép (kék), a láng magassága kb  5 cm. Egyébként nekem is ereszt a csapnál, mert "szaglik". Megpróbálom nyitott állapotban letömíteni teflonszalaggal. A palack rázogatása mellé egy adalék, hogy mi langyos vízbe állítjuk a palackot, akkor megindul jobban a gáz belőle. A végén így is mozgatni kell. Reduktor nélkül nem tudom milyen lehet, azt majd ma este kipróbálom. Még egyszer köszönöm az infót, és várom a tapasztalataid a szőnyeg-lángos cuccról.

Előzmény: varadyz (117645)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117650

Ezt falun felénk úgy mondják hogy "hadd tudjam mán én öcsécském...." :)

Eddig is pöcsöltem a forró cefrével, most sem fogom sz.rrá égetni magam. 

Dont worry... be happy :)

De egyébként írtam hogy jobb megoldás ha mellé teszem a hordót az üstnek. 3 óra alatt felhúzza az is ugyanoda.



 

Előzmény: Szomjas cápa (117649)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117649

A műanyag hordó valószínűleg csak egyetlen alkalmat fog bírni.

 

Ne felejtkezz el a hegesztő álarcról sem. Az üvegét nem kell kicserélni, mert úgy sem fogsz látni a rácsapódó párától. Esetleg használhatsz nehézbúvár sisakot, vagy űrhajós szkafandert is. 

 

Ha fejvédő nélkül fogsz neki a kísérletekhez, előtte feltétlen készíts fényképet magadról a családod számára, hogy emlékezzenek azokra az időkre, amikor még emberi arcod volt.

 

Jó nedűt!

 

Ui: sosem voltam otthon a munkavédelemben, de bődületes baromságokat akarsz csinálni. A kísérleted költsége nagyobb, mint annak a tüzelőnek az értéke, amit megtakaríthatsz. Ezen kívül életveszélyes dolgokat akarsz művelni. Egyébként a te dolgod, mit csinálsz. 

Előzmény: varadyz (117632)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117648

Apukám azért lehámozni mondjuk 150-500kg almát se gyerekjáték.... kell egy fajta fanatizmus hozzá. Nekem elég villanyossal ledarálni elmosni mindent nemhogy lehámozni :)

Előzmény: glock09 (117646)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117647

Nem főztem sokat de szaglás alapján a szőlőnek az elején volt nagyon jó illatta majd szinte teljesen eltűnt belőle. 

Cefrénként ha jól tudom változó. Sok cefre az elején adja a tömény illatanyagot. Ha sokat kidobsz az elejéből akkor alig alig lesz illat a pálinkában. De hozzáteszem még kezdő vagyok.

Előzmény: Radakund (117642)
glock09 Creative Commons License 2015.10.21 0 1 117646

Egy szerbiai Szakibá azt mondta,hogy a hámozatlan gyümölcsből kesernyés ízek jönnek ki.

Birsel  nincs tapasztalatom evvel kapcsolatosan,ezért tettem itt fel a kérdést.

Több szaki,több tapasztalat!

Almával már próbálkoztam,egy enyhén édeskés íz lett a vége.Nekünk igen ízlett!

De itt is hámozottan került az alma az üstbe.

 

 

Előzmény: barkócza (117580)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117645

Mikor hívtam a srácot hogy van-e ötlete hogy miért ilyen lassú a főzés az első kérdése mindjárt az volt hogy reduktor van rajta? Na azóta nincs :)

Így erősebb a láng szabályozható így is. Annyi van hogy vigyázz mert ha elzárod a csapokat a kétkörösön akkor szivárog az csapnál a gáz (nekünk nem zár rendesen) Valszeg túl nagy a reduktor nélküli nyomás.

Megoldás a palackot zárjuk el nem a kétkörös égőt.

 

Szerintem várd meg míg megjön az enyém és megírom a tapasztalatot. Valszeg sokkal hatékonyabb lesz mert ez csak 26cm lesz viszont ugyanúgy 15 kw-os marad a teljesítmény. Reduktort lehet hogy visszateszem majd az új fejre de nem biztos. 

 

Nekünk 50-170mbar-ig lehetett szabályozni a reduktort de még az is kevésnek bizonyult. Az utolsó 2-3kg töltetnél a végén már rázni kellett a palackot hogy legyen égés. Elég fárasztó 1 órán keresztül rázogatni a palackot :)

 

Előzmény: anaret (117640)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117644

Hopp egy légy!Mi az az 5 %?Ott az elveszett aroma.

Előzmény: Radakund (117642)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117643

Semmin.Mi a gondod?

Előzmény: Radakund (117622)
Radakund Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117642

Az előpárlatot 5 fokig engedem. Finomításkor 5%-ot veszek el az elejéből és 50 fokig engedem. Az utópárlatot engedtem addig míg jó ízű volt, de csináltam csak fokolóra hagyatkozva 45 fokig. Azt vettem észre, hogy már a középpárlatban sincs meg igazán az aroma.

 

Előzmény: snapszmester (117630)
Radakund Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117641

Ha jól figyeltem, akkor a deflegmentációt a hőmérséklet növelésével és/vagy a páracső emelkedési szögének csökkentésével tudom csökkenteni.

Ha a 15 mm átmérőjü páracsövet kicserélem pl. 22 mm-re, az is segíthet a dolgon?

 

Előzmény: Figyelget (117628)
anaret Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117640

Igen, pedig 60 mbar a nyomáscsökkentő. Azt mondják gázos szakemberek, hogy a gáz nyomása megfelelő, csak a kihozatal (a gáz mennyisége) a reduktorból ami kevés. Javaslatot kaptam, hogy párhuzamosítsam a gázellátást. Tehát párhuzamosan két reduktorral ellátott palackot közösítsek egy csőre és úgy kössem rá a gázégőre.

Hát nem tudom!? Nekem inkább a 26 cm-es a szimpatikus megoldás! A közösítés is belekerül annyiba ( + reduktor, cső, T idom). Egyébként  a dupla körös gázégőt megpróbáltad már reduktor nélkül rátenni a palackra?

Előzmény: varadyz (117636)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117639

De egyébként egy kényelmes köztes hatékony megoldás, hogy a három hordót a főző köré rakom és a felcsapó meleg meglangyosítja a következő adagot, néha megforgatom, hogy minden oldalát egyenletesen érje. A 3 óra főzési idő alatt, valószínűleg legalább 30-40 fokra meg lehet langyosítani a következő adagot. Ha így öntöm az üstbe nem veszi el az olajtól a hőt hirtelen a hideg cefre. Eddig az udvarról hordtam az anyagt a hideg esős időről. Ettől biztosan jobb megoldás ha a főző mellé teszem fémhordóba. Elférni elfér, enni nem kér. És nem veszélyes.

obsitos3 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117638

Vigyázz,bepólyált karokkal nehezebben megy a pálinkafőzés!(-:

Előzmény: varadyz (117637)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117637

Egyszer biztosan megpróbálom, de ha a másik égővel tudok jól fűteni, akkor lehet nem küzdök előmelegítéssel. 

 

Előzmény: snapszmester (117634)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117636

Neked is túl nagy lett a külső kör és nem bírod teljesen kinyitni a lángot a külső körön mert mellémegy/sárgán ég?

 

Előzmény: anaret (117635)
anaret Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117635

Nekem is van hasonló sejtésem. Nekem egy 100l-es DES (szimpla falú) főzőm van és ugyan olyan égő, amit visszaküldtél a Primanet-nek (40 cm a külső kör, és kb. 20 cm a belső égőkör). Lassan megy a cefrefőzés, és 80-90 l esetén 3,5 4 óra a cefrefőzés melegítéssel együtt. Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra a szőnyeglángos 26 cm-es 15 kW-al kapcsolatban. Ha bevált, akkor én is rendelek egyet.  

Előzmény: varadyz (117626)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117634

Elég gyakori a forrázásos baleset, még a nagy öregek között is akad.

Előzmény: varadyz (117633)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117633

Vagy a külső 200-asba bele kell tenni egy B30-as téglát és arra tenni a 60literes kis fém hordót azon felül. Nehogy már láma legyen az ember...

varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117632

Hová lenne a világ ha nem lennének kísérletek. Valszeg műanyag hordó nem fogja bírni hosszú távon. Fogni kell egy fém 200-asat és félbe vágni. Úszni fog rajta és? Fúrok 3 lukat a fém 200-ason és kikötöm egy dróttal 3 irányba a belső fém hordót így nem billeg majd. A forró gőz miatt szabadtérben fogom csinálni. A külső hordót meg le kell szigetelni ha beválik hogy tovább tartsa a hőt. Könyékig érő bőr heggesztő kesztyűben nem para bíbelődni a cefrével. Csak ésszel kell kezelni hogy ne forrázd le magad. 

Előzmény: Szomjas cápa (117631)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117631

Van ezzel egy kis műszaki probléma:

 

- A forró moslék rövid időn belül tönkreteszi a műanyag hordód.

 

- Ráteszed a moslékra az üres fémhordót: úszni fog a tetején, mint egy hajó, csak akkor és annyit süllyed a forró moslékba, amennyi cefrét vödrözöl bele. A két hordó közötti térben kb. 100 °C-os vízgőzzel telített levegő lesz. Azzal is lehet pl. tyúkot kopasztani. Fölé hajolni meglehetősen kockázatos, munkát végezni felette (vödrözni) csak védőruhában lehet. Nem véletlen, hogy a főzdékben nem a forró cefremoslékot, hanem a felmelegedett hűtővizet használják előmelegítésre, még ha hőtartalma lényegesen kisebb a forró moslék hőtartalmánál.

 

Csak egyet tudok tanácsolni: Ne kísérletezz ilyen baromságokKal!

Előzmény: varadyz (117625)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117630

A pálinka minősége első sorban a cefrétől függ. Ha az rendben akkor az elvétellel van a baj. Lehet hogy sok rézelejét, előpárlatot veszel el. Ezek mennyisége függhet a berendezéstől, de a berendezés hozzá nem ad aromákat.

Előzmény: Radakund (117622)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117629

Köszi. Így már könnyebb.

Előzmény: Törölt nick (117617)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117628
Szia!
Igen a cefrefőzésén IS múlik.
Ahogy írták egy picit csökkenteni kellene a deflegmációt.És leengedni amíg tudod(5-8fokig).De.
Az elválasztásokat jól kell csinálni a finomításnál,mert ott dől el sokszor milyen lesz a pálinkád.Ne dobj ki túl sok elő és utópárlatot.Csak annyit,amennyit kell.
Előzmény: Radakund (117622)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117627

Rendszeresen főzünk Somos-szilva pálinkát. Mivel eddig bérfőzdébe jártam nagyokat kellett cefréznem, 3q szilva 1q som. Külön-külön cefrézén mindig, majd főzés előtt közvetlen rostán magozom és egybe be az üstbe... különleges finom illata és íze van. Asszonyoknál (is) a kedvenc...

Előzmény: varadyz (117624)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117626

Biztos vagyok benne hogy a teljesítménnyel van a bajom. 

 

A szőnyeglángosat 26cm-est már megrendeltem. Elvileg 15KW. Ha az sem elég akkor beledobom a folyóba az egész szerkentyűt..

varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117625

Az előmelegítéshez vettem egy 50-60literes keskeny fémhordót. 

Fogok egy 200-as műanyagot beleengedem a kijövő forró moslékot. Ebbe beleteszem az üres fémhordót és beleöntöm a főznivalót. Így előmelegszik. Cserpákolni meg elég egy vödör vagy egy 3 literes kübli.

Kíváncsi leszek rá...

Előzmény: öreg_néne_b (117620)
varadyz Creative Commons License 2015.10.21 0 0 117624

Hogy van ez a som szilva ötlet?

Előzmény: abácsip (117607)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!