Szerintem valami nem stimmel a mérőddel ,vagy a cefrézésnél csesztél el valamit .(bocsi)
Hogy 20 fokosan induljon meg egy szilva cefre ,ilyet még nem is hallottam.
Feltételezem hogy te is az itt leírtakhoz hasonlóan jársz el cefrézéskor.( mosás megtörés darálás, élesztő, savazás, cukor... kierjedés után ha nem tudod rövid időn belül főzni ,savszint ellenőrzés- beállítás.)
Rendesen kiforrt a cefre?
Megmondom őszintén ,nálam ilyen alacsonyan indulna a csurgás ,abba is hagynám a főzést.
Sziasztok! Kezdő vagyok. Eddig főztem meggyet, cseresznyet, a cefre fozese 35-40fokrol indult meg. Történt hogy kaptam 100l Korte cefrét és az első ötven liter mikor megindult 20fok volt... Gyorsan elzártam biztos nagyon régi a cefre. Utána főztem barackot 40fokrol indult meg iható lett. Saját magam szedtem 80liter szilvát 1kilo cukorral és kirostáltan fel öntöttem ma 50litert. Érdekes módon 20foknal indult ez is is ez tudom, hogy saját cefrem. Jelenleg is Fozom lesz ami lesz. Meddig engedjem le a cefrét? Mi lehet a baj??
... ja, és persze azért is kell a hőfok-szabályzós, mert valszeg más energia-mennyiség kell az exoterm intenzív forrás alatt, és más akkor, ha a forrás mát lecsengőben van.
arra lennék kiváncsi, hogy hány wat-osat vegyek egy 100W-os 100L cefrét melegen tudna tartani?
Nem valószínű, az 1 W/1 l a klasszikus akváriumi számítás (még a szabályozható melegítők elterjedése előttről), tehát a 100 l-ben 100W arra alkalmas, hogy legyőzzön kb 5-6 fokos hő-különbséget, ami a szobalevegő és az ideális akvárium-víz között van. Én a helyedben egy szabályozós 300-400 W körülivel próbálkoznék, persze erősen függ attól is, hogy mennyi a helyiség hőmérséklete, és milyen jól hőszigetel a hordód - műanyagban nyilván jóval kisebb elég, mint a jó hővezető fémedényben.
Érdekes dolgot vettem észre, vagy lehet hallucinálok, 10 literes üvegbe van körte pálinka, kétszer vettem ki belőle fél -fél litert, a hűtőbe tárolom napi fogyasztásra, ahogy fogy úgy lesz egyre jobb az íze, mikor kiöntöttem fél literesbe még kicsit virág szerű íze volt, amint tovább áll egyre karakteresebb az íze, ezt tapasztaltam az első fél liternél is meg most a másodiknál is, utóbbit négy napja töltöttem ki, ezek szerint jobb lenne ha kitöltögetném kissebb üvegekbe, vagy hagyjam a tíz literesbe, mi a véleményetek?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kedves Fehérkutya! bementem a helyi mol kútra, ahol ráadásul kis település révén minden kutassal elég jó kapcsolatban vagyok. azt mondták nem is hallottak még ilyen termékről, és a kúton csak motorolajat tudnak adni...
Legkönnyebben egy akvárium melegitőt tudok beszerezni. Néztem, hogy PVC csövet kell a cefrébe tenni bele viz és bele az akvárium fűtő vagy csak elég simán a cefrébe lógatni mivel ez szigetelt ellenben a régi viz melegitőktől arra lennék kiváncsi, hogy hány wat-osat vegyek egy 100W-os 100L cefrét melegen tudna tartani?
Hidegtűrő élesztőt nem tudok beszerezni kárpátalján lakok igy valahogyan ukrajnából kellene rendelnem sajnos. Átnézem a hozzászólásokat és köszönöm szépen a sok jó tippet.
Köszi, nem kell. Amikor először akartam főzni az új gázzsámollyal, akkor szembesültem azzal, hogy ezen max. teát tudok főzni, nem pálinkát. Nem belevaló fúvóka volt benne, 1,4-es helyett olyan 0,8-as. Elindulhattam volna a hétvégén valahol fúvókát szerezni, ehelyett fogtam a másfeles fúrót és azóta is kiválóan működik.
Tavaly is bevált(szarkofágnak hívom),9 hordó szorosan egymás mellett,hullámpapírral+polifoam(lehet rosszul írom,az a vékony szigetelő hablemez)körbetekerve,föntről fóliával takarva.A fólia 4 sarkára 1-1 tégla lett kötve,mindig csak az az oldal van felhajtva ahol dolgozom.Az erjedés hőtermelő folyamat,a hordók egymást melegítik,-5-0 fok körül nálam működik.
Az ok, hogy száz forint a szaros fúvóka (szar nélkül mennyivel drágább?), de hol kapható? Mert a sarki vegyesboltban nincs. Ha ötven kilométert meg fél napot kell érte utazni, akkor máris nem száz forint...
Egyébként 100ft egy szaros fúvóka... Pont a gázzal nem kellene szarakodni mert egyszer felszáll a nagy füst és lesz nagy meglepetés hogy vajon mitől...
Sziasztok! Hogyan lehetne megoldani télen is a cefrézést? Akvárium melegitőre gondoltam abban van hőfokszabályzás használtok ilyet? 32C-ra is lehet állítani és ha egy hét alatt leerjesztené a cefrét az nekem jó lenne. Vagy van valami más megoldásotok? előre is köszönöm
Már rég lefőztem, csak megkérdeztem. Most is van egy birs-em almával. Még leheletnyit szusszant, de holnap már főzöm is ki. Most hogy hidegebb van egy héttel később érik.