Keresés

Részletes keresés

magyarpityu Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1509

Az az egy akinek a hitelessegeben es hozzaerteseben megbizom, sajnos nagyon messze van tolem, sokara fogom tudni csak felkeresni.

 

Nem tudhatod, mikor találkozol szemtől-szemben is azzal az egyetlen lelki vezetővel, akitől érdemi választ várhatsz, de hátha még sincs olyan messzire tőled, hátha akár most is megszólíthatod...

 

Tisztáznod kellene először magadban, hogy mennyire fontosak számodra ezek a csodák, mit befolyásolna, ha kiderülne, hogy kamu és turistacsalogató látványosság az egész, vagy mit változtatna az, ha megbizonyosodnál róla, ott valóban Isten tesz csodát menetrend szerint? Miben erősít meg az ilyen csoda, illetve miben ingat meg, ha egy-egy csodának mondott dologról kiderül, hogy csalás? Van Jávorfácskának egy remek topicja, Kérdések és válaszok névre hallgat (most ugyan kissé pang, de felpörgethenéd, mindig jól jönnek elgondolkodtató kérdések és válaszokat kereső gondolkodó emberek).

Előzmény: Olajag (1505)
Olajag Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1508

Ma van egyebkent az egyik kedvenc szentemnek, Szent Ritanak az unnepe. O a "lehetetlen helyzetek", vagy kilatastalan ugyek patronaja is, (mint amilyennek talan a tegnapi-mai "itelethozos kerdesemet" is tekintem egy bizonyos szinten). Javaslom, hogy imadkozzunk ma az o kozbenjarasaert, azokert az emberekert, akik valamilyen helyzetbol nem latjak a helyes kiutat!

Itt van egy link az eleterol:

 

http://www.katolikus.hu/szentek/szent68.html

 

Es itt van imadsag a kozbenjarasaert :

 

"Közbenjárást kérő ima Szent Ritához

 

Szent Rita, Isten csodákkal kitüntetetve. Te részesültél abban a ritka kegyelemben, hogy kétségbeejtő helyzetekben különleges szószólónk és segítőnk vagy. Erős bizalommal térdelek előtted, együtt érző szeretetedre hagyatkozva, hogy segítségedet kérjem jelen nagy szükségemben. Légy részvéttel irántam. Gyarló imámat vidd Isten trónja elé, és buzgó közbenjárásod által nyerj meghallgatást kérésemben. Járj közben értem Jézus Szentséges Szívénél. Ígérem, hogy egész életem hirdetni fogja az Úr hozzánk lehajló, minket átölelő szeretetét és a te közbenjáró jóságodat. Szent Rita! Te csodálatosan részesültél Urunk Jézus Krisztus kínszenvedésében. Közbenjárásod által nyerd meg nekem, hogy az élet szenvedéseit megadással viseljem és pártfogolj minden szükségemben. Amen."

 

forras: http://www.szentrita.plebania.hu/index2.html

magyarpityu Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1507

2009. május 22.
Húsvét, 6. hét, péntek

 

Napi igehelyek   
 
ApCsel 18,9-18

Az Úr pedig azt mondta éjjel látomásban Pálnak: ,,Ne félj, csak beszélj és ne hallgass, mert én veled vagyok. Senki sem fog hozzád nyúlni, hogy ártson neked, mert sok népem van nekem ebben a városban.'' Ott maradt tehát egy évig és hat hónapig, s közben tanította nekik az Isten igéjét. Egyszer azonban, amikor Gallió volt Akhája prokonzula, a zsidók egy akarattal rátámadtak Pálra. Odavitték az ítélőszékhez, és azt mondták: ,,Ez törvényellenes istentiszteletre beszéli rá az embereket!'' Mielőtt azonban Pál szóra nyitotta volna száját, Gallió így szólt a zsidókhoz: ,,Zsidó férfiak! Türelemmel lennék hozzátok annak rendje s módja szerint, ha csakugyan valami törvénytelenségről vagy nagyon gonosz bűntettről volna szó. De ha tanításról, nevekről és a ti törvényetekről folyik a vita, intézzétek el magatok. Ezekben én nem akarok bíró lenni.'' S elűzte őket az ítélőszéktől. Erre mindnyájan megragadták Szosztenészt, a zsinagóga elöljáróját, és megverték az ítélőszék előtt, de Gallió ezzel sem törődött semmit. Pál pedig még jó ideig ott maradt, aztán búcsút vett a testvérektől. Miután Kenkreában megnyíratta a fejét -- fogadalma volt ugyanis --, elhajózott Szíriába, és vele ment Priszcilla és Akvila is.

 

Jn 16,20-23a

Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul. Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; amikor azonban megszülte a gyermeket, már nem emlékszik a szorongatásra az öröm miatt, hogy ember született a világra. Most ti is szomorkodtok, de újra látlak majd titeket, a szívetek örülni fog, és örömötöket nem veszi el tőletek senki. S azon a napon már semmit sem kérdeztek tőlem. Bizony, bizony mondom nektek: Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.

Olajag Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1506

Javorfacska, koszonom a valaszodat es a linket! Igazabol nem hinnem, hogy egy-egy csodat ki lehetne sajatitani. Kell, hogy legyen valamilyen hivatalos allaspontja a katolikus egyhaznak. Kulonben en - katolikus hivo - ha elkezdek adott esetben a jeruzsalemi szent tuzben hinni, honnan tudhatnam, hogy helyesen, vagy helytelenul teszem-e? Marpedig az egyhaznak van felelossege a hivei fele...

En arra gondoltam meg eppen ezzel a tuzzel kapcsolatban, hogy miutan jezus nem valoszinu, hogy szeretne a sajat testet ket darabban latni - vagyis egy keletiben es egy nyugatiban - nyilvan megvan a magyarazata annak is, hogy a nyugati egyhazfok nelkul tortenik meg a csoda.

 

En szemely szerint egy olyan lehetseges magyarazatot latok ra, hogy az Istennek pont nem az lehet a szandeka, hogy elhataroljuk magunkat, hogy ez az o csodajuk es nem a mienk, hanem ellenkezoleg, ne mi, nyugatiak, ne hordjuk fenn az orrunkat, hanem kozeledjunk, es fogadjuk el, hogy nekik is lehetnek hiteles csodaik, legyunk tanui mi is. Tisztaban vagyok azzal is persze, hogy szamunkra az eukarisztia a legnagyobb csoda, es milyen jo, hogy minden vasarnap, vagy akar minden nap reszesulhetunk benne!

 

De ha mondjuk jovore - amikor ha jol szamoltam, akkor a husvet az ortodoxokkal egy idore esik, elmegyek a tuzet megnezni Jeruzsalembe - vajon milyen tanacsra szamithatok a szeretett egyhazam reszerol? Illetve inkabb arra vagyok kivancsi, hogy hol tudok utana nezni, hogy melyik csodaval kapcsolatban mit javasol a katolikus egyhaz, mi az allaspontja? Csak mert egy ilyenen, hogy "vatican.com" csak turista korutakat javasol, ha jol latom, de pl arra, hogy melyik bojtot hogyan erdemes vegezni, hol talalok valaszt? (az ortodoxoknal ez legalabb egyertelmu :)...)

Előzmény: Jávorfácska (1504)
Olajag Creative Commons License 2009.05.22 0 0 1505

Sziasztok!

 

Koszonom a segitsegeteket a kerdesben, azt gondolom valoban bolcsesseg, lelkiismeret kerdese. Tobb katolikus papot es lelkivezetot kerdeztem a konkret - emberi korlatokat valoszinuleg meghalado - bunnel/bunosseggel kapcsolatban, es kulonfele, volt ugy, hogy egymasnak ellentmondo eligazitasokat kaptam. Volt olyan pap, aki az emlitett bunnel kapcsolatban - megismetlem: nem hetkoznapi bunrol van szo - az volt a szilard velemenye, hogy nem csak jogom, de kotelessegem is elitelni, meghozza MAGAT az embert. Masik pap, aki kevesbe markansan de szinten az el/megiteles mellett foglalt allast, azt magyarazta nekem, hogy magamat is csak ezaltal tudom megitelni, ami pedig szukseges, hogy egy oszinte, megbano lelket tudjak az Istennek felajanlani - Krisztus Urunk altal.

 

A fent emlitettek miatt is erdemes egy lelkivezetovel konzultani, es nem tobbel. Az az egy akinek a hitelessegeben es hozzaerteseben megbizom, sajnos nagyon messze van tolem, sokara fogom tudni csak felkeresni.

 

Nos, a bolcsesseg szemmellathatolag varat magara az en reszemrol, es ennek is biztosan megvan az oka. hiszen ha kesz valaszokat kapnank a kerdeseinkre, hova lenne akkor az Erdem?

 

A lelkiismeretunket azonban felelossegunk helyesbiteni, kupalni, tanulassal, imadsaggal, bojttel, szentek eletenek tanulmanyozasaval.

 

Es akkor innen meritettem magamnak megint egy temamhoz kapcsolodo kerdest:

 

Ugye itt van Szent Istavan kiralyunk. Nehez a helyebe kepzelni magunkat, de megis: amikor a poganyok lazadnak, megolik a ferfiakat, elhurcoljak es megeroszakoljak az asszonyokat, gyerekeket szolgasagra kenyszeritik, megtehetem-e kiralykent , hogy a szeretett nepemet ennek mind kiszolgaltatom, vagy iteletet kell hoznom, meghozza nem csak bun felett, hanem maguk felett az elkovetok velett is, es felszamolom a lazadast, meghozza nem keves ver aran? Lehet, hogy rosszul emlekszem, vagy rosszul ertelmeztem, de a Sacre Coronaban nem-e Geza kiralyunk halt bele a vezeklesbe, miutan valsztania kellett, a kissebbik vagy a nagyobbik aldozat kozott? Szoval visszaterve: amikor Istvan kiraly kettesevel kottette fel a besenyoket eroszakkal feltartoztato hataroroket, kulon lehetett-e valasztani a bun es az ember megiteleset?

 

Lehetseges-e olyan helyzet a mi eletunkben, amikor nem lehet kulon valasztani a bunt magatol a bunos embertol? Megtudjuk-e ezt mi emberek itelni? Meg kell-e tudnunk itelni?

Előzmény: prophet1 (1502)
Jávorfácska Creative Commons License 2009.05.22 -1 0 1504

 

 

A jeruzsálemi szent tűz orthodox katolikus, vagyis bizánci katolikus csoda, Rómának az 1054-es sajnálatos egyházszakadás óta nincs beleszólása ennek megítélésében.

 

http://www.vasarnap.com/clanok.asp?cl=3237380

Előzmény: Olajag (1501)
Jávorfácska Creative Commons License 2009.05.22 -1 0 1503

 

 

Szia Olajág!

 

 

1Tessz 5.21
Vizsgáljatok felül mindent, a jót tartsátok meg.
1Tessz 5.22
Mindenféle rossztól óvakodjatok.

 

A bűnt vedd észre és ítéld el, de a bűnöst ne. A bűnös bűnei ellenére is a felebarátod, mert Jézus is a vámosok és bűnösök barátja.

 

 

Jávorfácska

 

 

Előzmény: Olajag (1500)
prophet1 Creative Commons License 2009.05.21 0 0 1502

Bölcsesség kérdése a dolog. Egyrészt Jézus azt mondja: "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!" Másrészt meg azt: "Igaz ítélettel ítéljetek!"

 

Ő maga sem ítél senki, - mondja egyszer, másszor meg azt: "Ha én ítélek is, az én ítéletem igazságos."

 

Ha az ember megismeri magát a Szent Lélek világosságában, akkor megérti, és azután mindig tudni fogja, hogy ő (is) kárhozatra méltó bűnös, így nincs joga elítélni bárki embertársát.

 

Ugyanakkor átéli és megérti, hogy Jézus Krisztus lett számára "igazságul" is, tehát Ő vette magára a mi bűneinket, és tett eleget helyettünk Atyja igazságának. Elszenvedte bűnünk büntetését és halálunkat, így miután "meghaltunk Ővele", fel is támadtunk az új életre, és "úgy tekint ránk, mintha soha semmi bűnt nem követtünk volna el."

 

Így viszont már amikor ítélünk, nem elítélünk, hanem megítéljük valakinek a bűneit, és ha ezt megmondjuk neki, azzal szembe szállunk, az azért lesz, hogy Őt is szembesítsük a Jézus Krisztus igazságával.

 

Szóval: a "lelkek megítélésnek ajándékára" igenis nagy szükségünk van, ugyanakkor nem ítéljük el embertársainkat, hanem a kegyelmet hirdetjük neki. Ez persze nem jelenti azt, hogy szemet hunyunk a bűnök felett, bárki életében is jelentkezzten az, csak nem mindenkinek mond(hat)juk meg, csak aki ránk van bízva...

Előzmény: Olajag (1500)
Olajag Creative Commons License 2009.05.21 0 0 1501

Azt is szeretnem kerdezni, hogy hol lehet utananezni, hogy egyes csodakkal szemben mi a Vatikan hivatalos allaspontja (pl. jeruzsalemi Szent Tuz)?

Koszi - O.

Olajag Creative Commons License 2009.05.21 0 0 1500

Sziasztok!

A kovetkezo kerdesemet mar foltettem a HITBUFE foruman, de tartok tole, hogy ott gyulisek gyulnek, ami nem baj, had gyuljenek, csak az ertekrendjuk nem az en lelkisegemnek felel meg, ezert kerdezem meg itt is:

 

"Ugye van egy olyan tezis, amit szerintem sokan felreertelmeznek, a maguk konfliktuskerulesere formaljak, majd Isten szajaba djak, kivonva magukat a felelosseg alol. Vagy lehet, hogy nem? Ne itelj, hogy ne iteltessel.

 

Amikor pedig keresztelkedunk, mar ha van valaki olyan helyzetben, hogy maga dont a megkereszteleserol, de lehet, hogy a bermalasnal is igy van, mar nem emlekszem. Mindenesetre keresztelkedeskor arra teszunk igeretet, hogy szeretjuk a jot es gyuloljuk a rosszat/gonoszt.

 

eszerint viszont nemcsak jogunk, hanem szemelyes felelossegunk is, sot: kotelessegunk iteletet hozni, itelni."

 

Nagyon szeretnek erre valaszt kapni!

Koszi, O.

Eaglet Creative Commons License 2009.05.21 0 0 1499
2009. május 21.
Húsvét, 6. hét, csütörtök

(Magallanes Szent Kristóf)
A nap liturgikus színe: fehér

Földi életünk előkészület az istengyermeki élet teljességére, az örök életre. Az előkészület fáradságot, gyötrődést, sokszor szomorúságot is jelent. Jézus feltámadásával megmutatta az utat, szavaival pedig előkészített bennünket.

Napi igehelyek
ApCsel 18,1-8

Ezek után eltávozott Athénból, és elment Korintusba. Itt találkozott egy Akvila nevű, Pontuszból származó zsidóval, aki nemrégen jött Itáliából -- mivel Klaudiusz elrendelte, hogy az összes zsidó távozzon Rómából --, meg a feleségével, Priszcillával, és elment hozzájuk. Mivel ugyanaz volt a mesterségük -- sátorkészítők voltak --, náluk maradt és dolgozott. Minden szombaton vitatkozott a zsinagógában, hirdette az Úr Jézus nevét, és igyekezett meggyőzni a zsidókat és a görögöket. Amikor pedig Szilás és Timóteus megjöttek Makedóniából, Pál még többet fáradozott az igehirdetésben, és bizonyította a zsidóknak, hogy Jézus a Krisztus. Mivel azok káromlások között ellentmondtak neki, lerázta ruháit, és azt mondta nekik: ,,A fejeteken a véretek! Én tiszta vagyok, és mostantól fogva a pogányokhoz megyek.'' Elköltözött tehát onnan, és betért egy bizonyos Tíciusz Jusztusz nevű istenfélő férfinak a házába. Az illető háza a zsinagóga mellé épült. Kriszpusz pedig, a zsinagóga elöljárója hitt az Úrban egész házával együtt, sőt, a korintusiak közül sokan, akik hallgatták, hittek és megkeresztelkedtek.

Jn 16,16-20

Még egy kis idő, és már nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem.'' Ekkor a tanítványok közül néhányan így szóltak egymáshoz: ,,Mi az, amit mond nekünk: ,,Egy kis idő, és nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem'', és: ,,Az Atyához megyek''?'' Aztán megjegyezték: ,,Mi az, amit mond: ,,egy kis idő''? Nem értjük, mit beszél!'' Jézus észrevette, hogy kérdezni akarják, azért így szólt: ,,Arról tanakodtok egymás között, hogy azt mondtam: ,,Egy kis idő, és nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem''? Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul.
Eaglet Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1498
2009. május 20.
Húsvét, 6. hét, szerda

(Sienai Szent Bernardin)
A nap liturgikus színe: fehér

A Szentlélek elvezet minket a teljes igazságra – halljuk Jézustól. Mi az igazság? – kérdezzük mi is miként egykor Pilátus. Az evangélium üzenete az az igazság, amely elvezet az életre. Az evangélium igazságának elfogadása a hit által történik. De ki az igazság – kérdezzük később. Az igazság maga Krisztus. Az ő személye az igazság, akit az Egyház hirdet és őriz. Az igazság egyedül Jézusban van.
további gondolatok

Napi igehelyek

ApCsel 17,15.22 - 18,1

Akik elkísérték Pált, elvezették őt Athénig, aztán elutaztak, miután parancsot kaptak tőle Szilás és Timóteus számára, hogy mihamarabb menjenek hozzá. Pál pedig felállt az Areopágusz közepére és így szólt: ,,Athéni férfiak! Minden tekintetben nagyon vallásosnak látlak titeket. Amikor ugyanis körüljártam és megszemléltem a bálványképeiteket, egy olyan oltárra akadtam, amelyen ez a felirat volt: ,,Az ismeretlen istennek.'' Nos, akit ti nem ismertek és mégis tiszteltek, azt hirdetem én nektek. Isten, aki a világot alkotta, és benne mindent -- mivel ő a mennynek és a földnek ura --, nem lakik kézzel épített templomokban. Ő nem szorul emberi kéz szolgálatára, mintha valamire szüksége volna, hiszen ő ad mindennek életet, leheletet és mindent. Az ő műve, hogy az egytől származó egész emberi nem lakja a teljes földkerekséget. Ő szabta meg tartózkodásuk meghatározott idejét és határait, hogy keressék Istent, hátha megérzik őt és megtalálják -- bár nincs messze egyikünktől sem. Hiszen őbenne élünk, mozgunk és vagyunk, amint az egyik költőtök meg is mondta: ,,Az ő gyermekei vagyunk.'' Mivel tehát Isten gyermekei vagyunk, nem kell azt gondolnunk, hogy az istenség hasonló aranyhoz, ezüsthöz, kőhöz, a művészet és az emberi gondolat alkotásához. Isten elviselte ennek a tudatlanságnak az idejét, most azonban hirdeti, hogy mindnyájunknak bűnbánatot kell tartani mindenütt, mert meghatározott egy napot, amelyen ítélkezni fog a világ felett igazságban [Zsolt 96,13] egy férfi által, akit arra rendelt, és igazolt is mindenki előtt, mikor feltámasztotta halottaiból.'' Mikor a holtak feltámadásáról hallottak, egyesek gúnyolódtak, mások meg azt mondták: ,,Erről majd még egyszer meghallgatunk téged.'' Ezzel Pál eltávozott körükből. De néhány férfi csatlakozott hozzá és hívő lett, köztük Areopagita Dénes, valamint egy Damarisz nevű asszony, és velük együtt mások is. Ezek után eltávozott Athénból, és elment Korintusba.

Jn 16,12-15


Még sok mondanivalóm volna számotokra, de most még nem tudjátok elviselni. Amikor pedig eljön az igazság Lelke, ő elvezet majd titeket a teljes igazságra, mert nem magától fog szólni, hanem azt fogja mondani, amit hall, és az eljövendő dolgokat hirdeti nektek. Ő majd megdicsőít engem, mert az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; azért mondtam, hogy az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek.
magyarpityu Creative Commons License 2009.05.19 0 0 1497

2009. május 19.
Húsvét, 6. hét, kedd
A nap liturgikus színe: fehér


Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind házad népe! 
 
Napi igehelyek   
 
ApCsel 16,22-34

A nép is összecsődült ellenük, a bírák pedig letépették a ruháikat, és megvesszőztették őket. Sok ütést mértek rájuk, aztán börtönbe vetették őket. Az őrnek pedig megparancsolták, hogy szigorúan őrizze őket. Miután ilyen parancsot kapott, a belső tömlöcbe vitte őket, a lábukat pedig kalodába zárta. Éjféltájban Pál és Szilás imádkozva dicsérték Istent, a foglyok pedig hallgatták őket. Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, s a börtön alapjai meginogtak. Egyszerre minden ajtó kinyílt, és mindnyájuk bilincsei leoldódtak. Amikor a börtönőr felriadt és azt látta, hogy a börtön ajtajai nyitva vannak, kirántotta a kardját, és meg akarta magát ölni abban a hitben, hogy a foglyok megszöktek. Pál azonban fennhangon így kiáltott: ,,Ne tégy magadban semmi kárt, mert mindannyian itt vagyunk!'' Az erre világosságot kért, beljebb ment, és remegve borult Pál és Szilás lábához. Azután kivezette őket és így szólt: ,,Uraim, mit kell tennem, hogy üdvösséget nyerjek?'' Azok azt felelték: ,,Higgy az Úr Jézusban és üdvözülni fogsz, te és házad népe.'' Aztán hirdették neki az Úr igéjét, és mindazoknak, akik a házában voltak. Ő pedig még abban az éjjeli órában elvitte őket, megmosta sebeiket, s mindjárt megkeresztelkedett, és vele övéi is mindnyájan. Aztán bevezette őket otthonába, asztalt terített nekik, és örvendezett házanépével együtt, hogy híve lett Istennek.

 

Jn 16,5-11

Most elmegyek ahhoz, aki küldött engem, és senki közületek nem kérdi tőlem: ,,Hová mégy?'' Hanem, mivel ezeket mondtam, szomorúság töltötte be szíveteket. De én az igazságot mondom nektek: Jobb nektek, ha elmegyek. Mert ha nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el hozzátok, ha azonban elmegyek, elküldöm őt hozzátok. Ő, amikor eljön, meggyőzi a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről: vagyis a bűnről, hogy nem hisznek bennem; az igazságról, hogy az Atyához megyek, és többé nem láttok engem; és az ítéletről, hogy ennek a világnak a fejedelme megítéltetett.

Eaglet Creative Commons License 2009.05.18 0 0 1496
2009. május 18.
Húsvét, 6. hét, hétfő

(Szent I. János pápa)
A nap liturgikus színe: fehér

Tegyetek ti is tanúságot rólam, mondja Jézus az apostoloknak, akik teljesítve az Úr akaratát elmennek, és hirdetik az embereknek mindazt, amit láttak és hallottak. Tegyél te is tanúságot rólam – szól ma Jézus hozzánk. Ő maga hív meg bennünket erre a feladatra. Add, Urunk, hogy tanúságtételünk rólad mindig hiteles legyen, és elfogadása által megszülessen a hit azokban, akikhez Te küldesz minket.


Napi igehelyek

ApCsel 16,11-15

Elhajóztunk tehát Troászból. Egyenesen Szamotrákiába jutottunk, másnap Neápoliszba, innen pedig Filippibe, amely Makedóniának ebben a részében az első telepes város. Ebben a városban töltöttünk néhány napot, és beszélgetéseket folytattunk. Szombaton kimentünk a kapun kívül a folyóvízhez; úgy gondoltuk, hogy ott az imahely. Leültünk ott, és szóltunk az asszonyokhoz, akik összegyűltek. A hallgatóságban volt egy Lídia nevű istenfélő bíborárus asszony Tiatíra városából, akinek az Úr megnyitotta a szívét, hogy hallgasson mindarra, amit Pál mondott. Miután ő és házanépe megkeresztelkedett, így könyörgött: ,,Ha úgy ítéltek meg, hogy hűséges vagyok az Úrhoz, térjetek be házamba és maradjatok nálam.'' És erővel rá is vett minket.

Jn 15,26 - 16,4

Amikor pedig eljön a Vigasztaló, akit elküldök majd nektek az Atyától, az igazság Lelkét, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam; de ti is tanúságot tesztek, mert kezdettől fogva velem vagytok. Azért mondtam nektek mindezt, hogy meg ne botránkozzatok. Ki fognak zárni benneteket a zsinagógából, sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, szolgálatot vél tenni az Istennek. Azért teszik ezt, mert nem ismerték meg sem az Atyát, sem engem. Mindezt pedig azért mondtam nektek, hogy amikor eljön ezeknek az órája, emlékezzetek rájuk, hogy én megmondtam nektek. Kezdetben azért nem mondtam el nektek ezeket, mert veletek voltam.
Eaglet Creative Commons License 2009.05.17 0 0 1495
2009. május 18.
Húsvét, 6. hét, hétfő

(Szent I. János pápa)
A nap liturgikus színe: fehér

Tegyetek ti is tanúságot rólam, mondja Jézus az apostoloknak, akik teljesítve az Úr akaratát elmennek, és hirdetik az embereknek mindazt, amit láttak és hallottak. Tegyél te is tanúságot rólam – szól ma Jézus hozzánk. Ő maga hív meg bennünket erre a feladatra. Add, Urunk, hogy tanúságtételünk rólad mindig hiteles legyen, és elfogadása által megszülessen a hit azokban, akikhez Te küldesz minket.

Napi igehelyek

ApCsel 16,11-15

Elhajóztunk tehát Troászból. Egyenesen Szamotrákiába jutottunk, másnap Neápoliszba, innen pedig Filippibe, amely Makedóniának ebben a részében az első telepes város. Ebben a városban töltöttünk néhány napot, és beszélgetéseket folytattunk. Szombaton kimentünk a kapun kívül a folyóvízhez; úgy gondoltuk, hogy ott az imahely. Leültünk ott, és szóltunk az asszonyokhoz, akik összegyűltek. A hallgatóságban volt egy Lídia nevű istenfélő bíborárus asszony Tiatíra városából, akinek az Úr megnyitotta a szívét, hogy hallgasson mindarra, amit Pál mondott. Miután ő és házanépe megkeresztelkedett, így könyörgött: ,,Ha úgy ítéltek meg, hogy hűséges vagyok az Úrhoz, térjetek be házamba és maradjatok nálam.'' És erővel rá is vett minket.

Jn 15,26 - 16,4

Amikor pedig eljön a Vigasztaló, akit elküldök majd nektek az Atyától, az igazság Lelkét, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam; de ti is tanúságot tesztek, mert kezdettől fogva velem vagytok. Azért mondtam nektek mindezt, hogy meg ne botránkozzatok. Ki fognak zárni benneteket a zsinagógából, sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, szolgálatot vél tenni az Istennek. Azért teszik ezt, mert nem ismerték meg sem az Atyát, sem engem. Mindezt pedig azért mondtam nektek, hogy amikor eljön ezeknek az órája, emlékezzetek rájuk, hogy én megmondtam nektek. Kezdetben azért nem mondtam el nektek ezeket, mert veletek voltam.
Eaglet Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1494
Köszi a segítségét ismét !
Előzmény: magyarpityu (1490)
Eaglet Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1493
2009. május 17.

B év, Húsvét, 6. vasárnap
A nap liturgikus színe: fehér

Isten a szeretet, és szeretetét azzal mutatta meg hogy elküldte Fiat a földre, aki megváltónk lett. Szeretetből életét adta értünk, feltámadásával végleg megmutatta Isten szeretetét, és velünk maradt a kenyér és bor színe alatt. Szeretetére válaszunk, hogy elé állunk a Szentmisében, hallgatjuk tanítását, és kérjük kegyelmi erejét.
további gondolatok

Napi igehelyek
ApCsel 10,25-26.34-35.44-48

És történt, hogy amikor Péter belépett, Kornéliusz elébe jött, és a lábaihoz borulva hódolt neki. Péter azonban fölemelte őt és így szólt: ,,Kelj föl, én magam is ember vagyok!'' Akkor Péter beszélni kezdett: ,,Valóban azt tapasztalom, hogy Isten nem személyválogató, ellenkezőleg, kedves előtte bármelyik nép fia, aki féli őt és igazságot cselekszik. Miközben Péter ezeket a szavakat mondta, a Szentlélek leszállt mindazokra, akik az igét hallgatták. A körülmetéltségből származó hívek, akik Péterrel jöttek oda, elcsodálkoztak, hogy a Szentlélek kegyelme a pogányokra is kiáradt. Hallották ugyanis őket nyelveken beszélni és magasztalni Istent. Ekkor Péter azt mondta: ,,Vajon megtagadhatjuk-e a keresztség vizét azoktól, akik a Szentlelket éppúgy elnyerték, mint mi?'' Elrendelte tehát, hogy kereszteljék meg őket Jézus Krisztus nevében. Ekkor megkérték őt, hogy maradjon náluk néhány napig.

1Jn 4,7-10

Szeretteim! Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Mindaz, aki szeret, Istentől született, és ismeri Istent. Aki nem szeret, nem ismeri Istent, mert Isten a szeretet. Isten szeretete abban nyilvánult meg irántunk, hogy egyszülött Fiát küldte a világra, hogy általa éljünk. Ebben áll a szeretet. Nem mintha mi szerettük volna Istent, hanem mert ő szeretett minket, és elküldte Fiát engesztelésül a mi bűneinkért.

Jn 15,9-17

Ahogy engem szeretett az Atya, úgy szerettelek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. Ha parancsaimat megtartjátok, megmaradtok szeretetemben, mint ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Azért mondtam nektek ezeket, hogy az én örömöm bennetek legyen, és örömötök teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Ti a barátaim vagytok, ha megteszitek, amiket parancsolok nektek. Már nem mondalak benneteket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondtalak titeket, mert mindent, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, s hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek: szeressétek egymást!
Eaglet Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1492
2009. május 16.
Húsvét, 5. hét, szombat
(Nepomuki Szent János)
A nap liturgikus színe: fehér

A szolgáid vagyunk, Urunk. Nem kívánunk jobb sorsot, mint a Tiéd volt. Szeretnék kitartani melletted minden próbatétel idején. Téged követünk akkor is, ha a világ ezt nem érti, mert szolgáltunkkal rólad szeretnénk tanúságot tenni. Segíts nekünk, urunk, megérteni, hogy életünk a szolgálatban és az önfeláldozásban teljesedik ki.
Napi igehelyek
ApCsel 16,1-10

Eljutott Derbébe és Lisztrába is. Volt ott egy Timóteus nevű tanítvány, egy hívővé lett zsidó anyának és pogány apának volt a fia. A testvérek, akik Lisztrában és Ikóniumban voltak, jó véleménnyel voltak róla. Pál azt akarta, hogy vele menjen az útra, azért magához vette és körülmetéltette, tekintettel a zsidókra, akik ezekben a helységekben voltak; mindenki tudta ugyanis, hogy az apja pogány volt. Amikor sorra járták a városokat, s tudatták, mihez kell tartaniuk magukat, közölték velük a határozatokat, amelyeket az apostolok és a presbiterek hoztak, akik Jeruzsálemben voltak. Így az egyházak megerősödtek a hitben és gyarapodtak számban napról-napra. Amikor keresztülmentek Frígián és Galácia tartományán, a Szentlélek megtiltotta nekik, hogy Ázsiában hirdessék Isten igéjét. Míziába érve megkísérelték ugyan, hogy Bitíniába menjenek, de Jézus Lelke nem engedte őket. Ezért átmentek Mízián, és lementek Troászba. Itt látomás jelent meg Pálnak éjnek idején: egy makedón férfi eléje állt és könyörgött neki: ,,Jöjj át Makedóniába, és segíts rajtunk!'' Miután ezt a jelenést látta, késedelem nélkül igyekeztünk elindulni Makedóniába. Biztosan tudtuk, hogy Isten hívott minket, hogy hirdessük nekik az evangéliumot.
Jn 15,18-21

Ha a világ gyűlöl benneteket, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt nálatok. Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé. Mivel nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak titeket a világból, azért gyűlöl benneteket a világ. Emlékezzetek a szóra, amit mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak; ha az én szavamat megtartották, a tiéteket is megtartják majd. Ám mindezeket az én nevemért fogják tenni veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.
satya Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1491
A holnapi evangélium:

2009. május 15. - Péntek

Jézus így tanított az utolsó vacsorán: "Az az én parancsom, hogy
szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete
senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim
vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket
többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak
mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam
nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és
arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó
gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt
parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!"
Jn 15,12-17
magyarpityu Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1490

2009. május 14.
Húsvét, 5. hét, csütörtök
A nap liturgikus színe: fehér

 

ApCsel 15,7-21

Mivel azonban nagy vitatkozás támadt, Péter felállt, és így szólt hozzájuk: ,,Férfiak, testvérek! Tudjátok, hogy Isten a régmúlt napoktól fogva kiválasztott engem közülünk, hogy a pogányok az én számból hallják az evangélium igéjét és hívők legyenek. És Isten, aki ismeri a szíveket, tanúságot tett, mert nekik éppúgy megadta a Szentlelket, mint nekünk. Nem tett semmi különbséget köztünk és közöttük, amikor a hit által megtisztította szívüket. Most tehát miért kísértitek Istent azzal, hogy azt az igát rakjátok a tanítványok nyakára, amelyet sem atyáink, sem mi nem tudtunk elviselni? Ellenkezőleg, mi hisszük, hogy Jézus Krisztus kegyelme által üdvözülünk, amint ők is.'' Erre az egész sokaság elhallgatott, aztán meghallgatta Barnabást és Pált, akik elbeszélték, milyen nagy jeleket és csodatetteket művelt Isten a pogányok között általuk. Miután ők elhallgattak, Jakab szólalt meg: ,,Férfiak, testvérek, hallgassatok meg engem! Simon elbeszélte, hogyan és mi módon történt Isten látogatása első ízben azért, hogy a pogányok közül támasszon népet az ő nevének. Ezzel egyeznek a próféták mondásai is, amint meg van írva: ,,Ezután majd visszatérek, és felállítom Dávidnak leomlott hajlékát, kijavítom falainak repedéseit, és ami romba dőlt, megújítom, hogy keresse az Urat a többi ember és minden nép, amely segítségül hívta nevemet -- így szól az Úr, és meg is teszi azt'', [Ám 9,11-12] ami ismert volt öröktől fogva. -- Ennélfogva úgy gondolom, hogy nem kell háborgatni azokat, akik a pogányok közül megtérnek Istenhez, hanem meg kell írni nekik, hogy tartózkodjanak a bálványoktól, nehogy tisztátalanná váljanak, a paráznaságtól, a fojtott állatoktól és a vértől. Mert akik Mózest hirdetik, a régi időktől fogva ott vannak minden városban a zsinagógákban, és minden szombaton felolvassák azt.''


Jn 15,9-11

Ahogy engem szeretett az Atya, úgy szerettelek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. Ha parancsaimat megtartjátok, megmaradtok szeretetemben, mint ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Azért mondtam nektek ezeket, hogy az én örömöm bennetek legyen, és örömötök teljes legyen.

Szotyol Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1489

Magyarországon a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény szabályozza az egyházak bejegyzésének feltételeit. Ennek megfelelően jogilag is bejegyzett egyházat vallása gyakorlása céljából 100 természetes személy alapíthat, akik az egyház alapszabályát elfogadják, tisztségviselőit megválasztják, amennyiben az egyház céljai nem ellentétesek az Alkotmánnyal és a hatályban lévő más jogszabályokkal. Egyébként a bejegyzés nem kötelező, bárki gyakorolhatja a hitét, vagy a vallását akár egyénileg, vagy kisebb csoportokban is.
Ma már 230 van bejegyezne,abnormálisan sok,nagy részók ÁLEGYHÁZ ! Ténylegeseb bölcseleti irány vagy gazdasági szerveződés és csak az szja 1 plusz egy százalékát szeretné begyüjteni és kisebb közterhet.

Eaglet Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1488
Be vagyok havazva munkával, multkor református Tesó segített, hogy ne maradjon ki a napi
Evangélium. Ha valaki tud akkor segítsen az elkövetkező 2,5 hétben.
Eaglet Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1487
2009. május 13.
Húsvét, 5. hét, szerda
(A Fatimai Boldogságos Szűz Mária)

A nap liturgikus színe: fehér

Napi igehelyek

ApCsel 15,1-6

Eközben néhányan azok közül, akik lejöttek Júdeából, így tanították a testvéreket: ,,Ha nem metélkedtek körül Mózes törvénye szerint, nem üdvözülhettek.'' Mivel pedig Pál és Barnabás nagyon felháborodtak ezen, elhatározták, hogy Pál, Barnabás és még néhányan a többiek közül menjenek fel Jeruzsálembe az apostolokhoz és a presbiterekhez ennek a kérdésnek az ügyében. Az egyház elkísérte őket, ők pedig átmentek Fönícián és Szamarián. Elbeszélték a pogányok megtérését, nagy örömet szerezve az összes testvérnek. Amikor megérkeztek Jeruzsálembe, az egyház, az apostolok és a presbiterek fogadták őket, ők pedig elbeszélték, hogy milyen nagy dolgokat művelt velük az Isten. De egyesek, akik a farizeusok felekezetéből lettek hívők, előálltak, és azt mondták, hogy azoknak is körül kell metélkedniük, és nekik is meg kell parancsolni, hogy tartsák meg Mózes törvényét. Emiatt az apostolok és a presbiterek összegyűltek, hogy megvizsgálják ezt a kérdést.

Jn 15,1-8

Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám pedig a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz rajtam gyümölcsöt, lemetsz, és minden termőt megtisztít, hogy többet teremjen. Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet mondtam nektek. Maradjatok bennem, és én tibennetek. Miként a szőlővessző nem tud gyümölcsöt hozni önmagától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nálam nélkül semmit sem tehettek. Ha valaki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad; összeszedik, tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, és az én igéim tibennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy sok gyümölcsöt hoztok, és tanítványaim lesztek.

Eaglet Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1486
Látom nincs segítségem:(
Jávorfácska Creative Commons License 2009.05.13 -1 0 1485

 

Heti mottó:

„Legfőbb gondom ne az legyen, hogy gyönyört és sikert, egészséges életet vagy pénzt és nyugalmat találjak, sőt még erényt és bölcsességet se keressek önmaga­mért, hanem minden történésben egyetlen vágyam és örö­möm forrása az legyen, hogy tudjam: ez Isten akara­ta, ebben nyilvánul meg szeretete, s akaratának elfogadásá­val viszontszerethetem Őt és átadhatom magam Neki, nö­vekedhetem akaratának szemléletében, ami az örök élet.”

Thomas Merton

Eaglet Creative Commons License 2009.05.10 0 0 1484
2009. május 10.
B év, Húsvét, 5. vasárnap
A nap liturgikus színe: fehér

Emberi méltóságunk alapja, hogy Isten munkatársai vagyunk. Isten erejében élünk, a feltámadás fénye ragyog szívünkben, és ezzel az örömmel akarunk tevékenykedni mindennapjainkban. Minden Szentmise megerősít az Istenhez való tartozásban, és a tanúságtételben.
további gondolatok

Napi igehelyek
ApCsel 9,26-31

Mikor így Jeruzsálembe érkezett, a tanítványokhoz akart csatlakozni, de mindnyájan féltek tőle, mert nem hitték, hogy tanítvány. Barnabás azonban maga mellé vette, elvezette az apostolokhoz, és elbeszélte nekik, hogyan látta meg az Urat útközben, hogyan beszélt vele, és hogy milyen bátran tevékenykedett Damaszkuszban Jézus nevében. Velük volt, járt-kelt Jeruzsálemben, és bátran tevékenykedett az Úr nevében. Beszélt a pogányokhoz is, és vitatkozott a görögökkel, de azok az életére törtek. Mikor a testvérek értesültek erről, lekísérték őt Cézáreába, és elküldték Tarzusba. Az egyház ekkor egész Júdeában, Galileában és Szamariában békében élt és gyarapodott, az Úr félelmében járt, s telve volt a Szentlélek vigasztalásával.

1Jn 3,18-24

Fiacskáim! Ne szeressünk szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal! Erről ismerjük meg, hogy az igazságból vagyunk, és az ő színe előtt megnyugodhat a szívünk. Mert ha a szívünk vádol is minket, Isten nagyobb a szívünknél, és tud mindent. Szeretteim! Ha a szívünk nem vádol minket, bizalmunk van Istenhez, és bármit kérünk, megkapjuk tőle, mert megtartjuk parancsait, és azt tesszük, ami kedves előtte. És az ő parancsa az, hogy higgyünk Fiának, Jézus Krisztusnak nevében, és szeressük egymást, amint megparancsolta nekünk. Aki megtartja parancsait, az őbenne marad, ő pedig bennünk. Hogy pedig ő bennünk marad, azt a Lélektől tudjuk meg, amelyet nekünk adott.
Jn 15,1-8

Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám pedig a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz rajtam gyümölcsöt, lemetsz, és minden termőt megtisztít, hogy többet teremjen. Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet mondtam nektek. Maradjatok bennem, és én tibennetek. Miként a szőlővessző nem tud gyümölcsöt hozni önmagától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nálam nélkül semmit sem tehettek. Ha valaki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad; összeszedik, tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, és az én igéim tibennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy sok gyümölcsöt hoztok, és tanítványaim lesztek.
Eaglet Creative Commons License 2009.05.08 0 0 1483
2009. május 9.
Húsvét, 4. hét, szombat

A nap liturgikus színe: fehér

Oly régóta van velünk Jézus, és mi mégis oly nehezen akarjuk megérteni, hogy személyében az Atya is állandóan velünk van. Oly nehezen ismerjük el Őt, aki a Szentlélek által velünk marad mindig. Szent testének vételével minden Szentmisében megörvendeztet minket a mi urunk Jézus, és megadja, hogy a hit által felismerjük Őt.
további gondolatok

Napi igehelyek
ApCsel 13,44-52

A következő szombaton azután majdnem az egész város összegyűlt, hogy hallja Isten igéjét. Mikor azonban a zsidók a sokaságot látták, elfogta őket a féltékenység, s káromlások között ellentmondtak annak, amit Pál mondott. Erre Pál és Barnabás egész bátran kijelentették: ,,Először nektek kellett hirdetnünk Isten igéjét, mivel azonban ti visszautasítjátok azt, s nem tartjátok magatokat méltóknak az örök életre, íme, a pogányokhoz fordulunk, mert így parancsolta nekünk az Úr: ,,A pogányok világosságává tettelek téged, hogy szolgáld az üdvösséget a föld végső határáig'''' [Iz 49,6]. Mikor a pogányok meghallották ezt, megörültek, és magasztalták az Úr igéjét. Hittek is mindnyájan, akik az örök életre voltak rendelve. Az Úr igéje pedig elterjedt az egész tartományban. A zsidók azonban felizgatták a vallásos és előkelő asszonyokat, s a város első embereit. Üldözést szítottak Pál és Barnabás ellen, és kiűzték őket határukból. Ezek lerázták ellenük lábuk porát, és elmentek Ikóniumba. A tanítványok pedig elteltek örömmel és a Szentlélekkel.

Jn 14,7-14

Ha engem megismertetek volna, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek és láttátok őt.'' Ekkor Fülöp kérte őt: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk!'' Jézus így válaszolt neki: ,,Annyi idő óta veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem látott, látta az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: ,,Mutasd meg nekünk az Atyát''? Nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? Az igéket, amelyeket én mondok nektek, nem magamtól mondom, hanem az Atya, aki bennem lakik, ő cselekszi a tetteit. Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem. Ha másért nem, hát legalább a tetteimért higgyetek. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi majd végbe, amelyeket én teszek, sőt nagyobbakat is tesz majd azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek az én nevemben, megteszem azt, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem azt.
Eaglet Creative Commons License 2009.05.08 0 0 1482
2009. május 8.
Húsvét, 4. hét, péntek

A nap liturgikus színe: fehér

Jézus feltámadása az az örömhír, mely biztosít bennünket, hogy nem csak az Ősatyáknak tett ígéret teljesedett be, hanem Urunk ígéretei is valóra váltak. A megváltás ténye a mi feltámadásunk bizonyítéka.
további gondolatok

Napi igehelyek
ApCsel 13,26-33

Férfiak, testvérek! Ábrahám nemzetének fiai és a köztetek lévő istenfélők! Ennek az üdvösségnek az igéje hozzánk küldetett. Mert Jeruzsálem lakói és a vezetőik nem ismerték el őt, hanem ítélkezésükkel beteljesítették a próféták szavait is, amelyeket minden szombaton felolvasnak. Mert bár nem találtak benne semmi okot sem a halálra, a kivégzését kívánták Pilátustól. Miután mindent végrehajtottak, ami meg volt írva róla, levették őt a fáról, és sírba helyezték. De Isten feltámasztotta őt halottaiból, és több napon át megjelent azoknak, akik vele együtt jöttek fel Galileából Jeruzsálembe. Ezek tanúságot tesznek róla a mai napig a nép előtt. Mi is az atyáknak tett ígéretet hirdetjük nektek, mert azt Isten nekünk, az ő fiainak teljesítette, amikor föltámasztotta Jézust, amint meg is van írva a második zsoltárban: ,,Fiam vagy te, ma nemzettelek téged''

[Zsolt 2,7].
Jn 14,1-6

Ne nyugtalankodjék szívetek. Higgyetek Istenben, és bennem is higgyetek. Atyám házában sok hely van. Ha nem így volna, mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni számotokra? És ha már elmentem és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magamhoz veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ti is ott legyetek. Hiszen ismeritek az utat oda, ahova én megyek.'' Tamás erre azt mondta neki: ,,Uram, nem tudjuk, hová mégy, hogyan ismerhetnénk az utat?'' Jézus azt felelte neki: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csak általam.
Eaglet Creative Commons License 2009.05.07 0 0 1481
2009. május 7.
Húsvét, 4. hét, csütörtök

(Boldog Gizella)
A nap liturgikus színe: fehér

Szolgáid vagyunk, Urunk. Nem rabszolgaként, hanem Isten fiaként akarunk szolgálni Neked és Téged embertársainkban. Nem csak az általad ígért, és az általunk remélt jutalomért végezzük szolgálatunkat, hanem azért az örömért, amit te adsz nekünk. Újítsd meg lelkünket, Urunk, hogy téged lássunk minden rászorulóban, aki segítségünket várja, és add, hogy hűségesek maradjunk hozzád e szolgálatban.
további gondolatok


Napi igehelyek

ApCsel 13,13-25

Azután Pál, és akik vele voltak, elhajóztak Páfoszból, és a pamfíliai Pergébe jutottak. János azonban elvált tőlük és visszatért Jeruzsálembe. Ők pedig átmentek Pergén, s a pizídiai Antióchiába érkeztek. Szombaton bementek a zsinagógába és leültek. A törvényből és a prófétákból való felolvasás után a zsinagóga elöljárói hozzájuk küldtek ezzel az üzenettel: ,,Férfiak, testvérek, ha van valami intelmetek a nép számára, mondjátok el!'' Pál felemelkedett tehát, s a kezével csendet intve megszólalt: ,,Izraelita férfiak, és ti istenfélők, halljátok! Izrael népének Istene kiválasztotta atyáinkat és naggyá tette a népet, amikor Egyiptom földjén jövevények voltak. Azután hatalmas karral kivezette őket onnan, és negyven esztendeig tűrte viselkedésüket a pusztában, majd Kánaán földjén hét népet elpusztított, és sorsolással felosztotta nekik azoknak a földjét [Kiv 6,1.6; 16,35; Szám 14,34; MTörv 7,1], mintegy négyszázötven évre. Azután bírákat adott nekik Sámuel prófétáig. Ettől fogva királyt kívántak, és Isten negyven esztendőre Sault adta nekik, Kís fiát, a Benjamin törzséből való férfit. Ennek elvetése után Dávid királyt támasztotta nekik, aki mellett tanúságot is tett, mondván: ,,Szívem szerint való férfit találtam, Jessze fiát, Dávidot, aki megteszi majd minden akaratomat'' [Zsolt 89,21; 1 Sám 13,14; Iz 44,28]. Az ő ivadékából támasztotta Isten az ígéret szerint Izrael üdvözítőjét, Jézust, akinek eljövetele előtt János a bűnbánat keresztségét hirdette Izrael egész népének [Lk 3,3]. Mikor pedig János bevégezte pályafutását, azt mondta: ,,Nem az vagyok, akinek tartotok engem; íme, utánam jön, akinek a lábáról a saruit sem vagyok méltó megoldani.''
Jn 13,16-20

Bizony, bizony mondom nektek: Nem nagyobb a szolga uránál, sem a küldött nem nagyobb annál, aki őt küldte. Mivel ezeket tudjátok, boldogok vagytok, ha meg is teszitek. Nem mindnyájatokról mondom; tudom én, kiket választottam. De az Írásnak be kell teljesednie: ,,Aki kenyeremet eszi, sarkát emelte ellenem'' [Zsolt 41,10]. Már most megmondom nektek, mielőtt megtörténik, hogy mikor bekövetkezik, higgyétek, hogy én vagyok. Bizony, bizony mondom nektek: Aki befogadja azt, akit én küldök, engem fogad be, aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki küldött engem.''
Eaglet Creative Commons License 2009.05.06 0 0 1480
2009. május 6.
Húsvét, 4. hét, szerda
A nap liturgikus színe: fehér

Ha Jézust látjuk, látjuk az Atyát is, aki Őt küldte a világba és hozzánk. Krisztusban láthatóvá válik számiunkra a láthatatlan élő Isten. Mindannak szemlélése, amit az Atya krisztus személyében véghezvitt, annak látása, amit Jézus tett földi életében, és amit a Szentlélek tesz napjainkban, felhívás a hitre. Ne a látásért, inkább a hitért imádkozzunk. Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek.
további gondolatok
Napi igehelyek
ApCsel 12,24 - 13,5a

Az Úr igéje pedig növekedett és terjedt. Barnabás és Saul visszatértek Jeruzsálemből, miután elvégezték a szeretetszolgálatot. Jánost, akit Márknak is neveznek, magukhoz vették. Az antióchiai egyházban több próféta és tanító is volt, köztük Barnabás és Simon, akit Nigernek neveztek, a cirenei Lúciusz, továbbá Manaén, Heródes negyedes fejedelem tejtestvére, és Saul. Miközben ezek az Úr szolgálatát végezték és böjtöltek, a Szentlélek azt mondta nekik: ,,Különítsétek el nekem Sault és Barnabást a munkára, amelyre meghívtam őket!'' Erre böjtöt tartottak, imádkoztak, rájuk tették kezüket, azután útnak indították őket. Ők tehát a Szentlélektől küldve lementek Szeleukiába, onnan pedig Ciprusba hajóztak. Eljutottak Szalamiszba, és hirdették Isten igéjét a zsidók zsinagógáiban. János is a szolgálatukban volt.
Jn 12,44-50

Jézus pedig felkiáltott, és így szólt: ,,Aki hisz bennem, nem bennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. És aki engem lát, azt látja, aki küldött engem. Azért jöttem a világba, hogy világosság legyek, hogy mindaz, aki hisz bennem, sötétségben ne maradjon. Ha pedig valaki hallja az én igéimet, de nem tartja meg, azt nem ítélem el. Mert nem azért jöttem, hogy a világot elítéljem, hanem hogy megmentsem a világot. Van, aki megítélje azt, aki megvet engem, és nem fogadja el igéimet: az ige, amelyet szóltam, az ítéli el őt az utolsó napon. Mert nem magamtól beszéltem, hanem aki küldött engem, az Atya, ő parancsolta meg nekem, hogy mit mondjak és mit beszéljek. Tudom, hogy az ő parancsa örök élet. Amit tehát én beszélek, úgy mondom el, ahogy az Atya mondta nekem.''

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!