Mindenképpen próbálkozz melegebb helyek keresésével: pl. egy panel épület alatti garázs már megfelelő. Használhatsz még az újraindításhoz a szokásoshoz képest dupla adag hidegtűrő élesztőt (feltétlenül élesztő tápsóval együtt). Van olyan, ami +4 °C-on már működik. Ez utánajárós, drága is, macerás is és nem biztos, hogy sikerül. A legrosszabb megoldás, ha a pálinkád fele "benne marad" a félig kierjedt cefrében.
Elejét veheted az ilyen problémáknak, ha az erjedés belefuthat a hidegebb időbe, eleve hidegtűrő élesztővel indítod az erjedést.
Egyáltalán tettél valami élesztőt az erjedés beindításához, vagy a vadélesztőkre bíztad? A fajélesztők és a sütőélesztő is gyorsabb és jobb alkoholkihozatalú, mint a vadélesztők.
Először is nézd meg,hogy leállt- e ,vagy alapból ennyire gyenge.Bár nem tudom elképzelni,hogy 2hét alatt ki tudott volna forrni ebben a hidegben.A legjobb megoldás a meleg lenne,de mivel nem tudod biztosítani, marad a hideg tűrő élesztő dupla adagban.Nem tudom mennyire sűrű a cefréd,de erős kézmeleg vizet az élesztőzésnél biztos elbír.Ez az én okosságom ,de biztos van még másnak is javaslata,tanácsa.
Gondoltam mivel itt a hosszú hétvége ránézek egy kicsit a maradék cefrékre.Azt gondoltam minden rendben de sajnos a törkölyöm ,vagy beindult vagy nem tudom mi lett vele de olyan emésztő szagú .Szerintetek dobjam ki,mert most ezt gondolom a legésszerűbbnek .
És ezt a leállt erjedést mivel lehet megelőzni ha nem nagyon tudom meleg helyre vinni, vagy mivel lehet ujra indítani ha megállt? Már két hete ledarálva a körte cefre és tettem bele cukrot is. Minden nap kavarom. Mit tudok még tenni hogy még jobb legyen? Mit tegyek még vele/bele?
Nem kostoltam, de holnapra maradt még kb 30 liter azt szeretném főzni de meg kostolom előtte. De már kiforrt szerintem mert megfordult a cefre tehát ilyen vizszerű a teteje. Átrostáltam szóval a főzőbe szinte csak sűrű levet öntök.
1,5-2literes PET palackot töltsd meg félig a híg cefrével,nyomd össze a palackot zárd le!Beviszed melegre,radiátorra,ha1-2napon belül felpúposodik, jobbik esetben felrobban,akkor az erjedés leállt a hidegbe.
Igen rendesen kiforrott ( megfordult) . Egyébként szilvanal, körtenel hogyan tudom pontosan megállapítani hogy kifort? van 2hete aprított körte cefrem. Naponta kavárom 500l-be 10kg cukrot tettem. Vannak olyan hordok amik kicsit surubbek. Mit tegyek meg vele hogy ne lehessen ilyen mint a szilvanal? Kezdő vagyok de tanulni szeretnek ezért a sok kérdés Bocsi :)
Szerintem valami nem stimmel a mérőddel ,vagy a cefrézésnél csesztél el valamit .(bocsi)
Hogy 20 fokosan induljon meg egy szilva cefre ,ilyet még nem is hallottam.
Feltételezem hogy te is az itt leírtakhoz hasonlóan jársz el cefrézéskor.( mosás megtörés darálás, élesztő, savazás, cukor... kierjedés után ha nem tudod rövid időn belül főzni ,savszint ellenőrzés- beállítás.)
Rendesen kiforrt a cefre?
Megmondom őszintén ,nálam ilyen alacsonyan indulna a csurgás ,abba is hagynám a főzést.
Sziasztok! Kezdő vagyok. Eddig főztem meggyet, cseresznyet, a cefre fozese 35-40fokrol indult meg. Történt hogy kaptam 100l Korte cefrét és az első ötven liter mikor megindult 20fok volt... Gyorsan elzártam biztos nagyon régi a cefre. Utána főztem barackot 40fokrol indult meg iható lett. Saját magam szedtem 80liter szilvát 1kilo cukorral és kirostáltan fel öntöttem ma 50litert. Érdekes módon 20foknal indult ez is is ez tudom, hogy saját cefrem. Jelenleg is Fozom lesz ami lesz. Meddig engedjem le a cefrét? Mi lehet a baj??
... ja, és persze azért is kell a hőfok-szabályzós, mert valszeg más energia-mennyiség kell az exoterm intenzív forrás alatt, és más akkor, ha a forrás mát lecsengőben van.
arra lennék kiváncsi, hogy hány wat-osat vegyek egy 100W-os 100L cefrét melegen tudna tartani?
Nem valószínű, az 1 W/1 l a klasszikus akváriumi számítás (még a szabályozható melegítők elterjedése előttről), tehát a 100 l-ben 100W arra alkalmas, hogy legyőzzön kb 5-6 fokos hő-különbséget, ami a szobalevegő és az ideális akvárium-víz között van. Én a helyedben egy szabályozós 300-400 W körülivel próbálkoznék, persze erősen függ attól is, hogy mennyi a helyiség hőmérséklete, és milyen jól hőszigetel a hordód - műanyagban nyilván jóval kisebb elég, mint a jó hővezető fémedényben.
Érdekes dolgot vettem észre, vagy lehet hallucinálok, 10 literes üvegbe van körte pálinka, kétszer vettem ki belőle fél -fél litert, a hűtőbe tárolom napi fogyasztásra, ahogy fogy úgy lesz egyre jobb az íze, mikor kiöntöttem fél literesbe még kicsit virág szerű íze volt, amint tovább áll egyre karakteresebb az íze, ezt tapasztaltam az első fél liternél is meg most a másodiknál is, utóbbit négy napja töltöttem ki, ezek szerint jobb lenne ha kitöltögetném kissebb üvegekbe, vagy hagyjam a tíz literesbe, mi a véleményetek?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kedves Fehérkutya! bementem a helyi mol kútra, ahol ráadásul kis település révén minden kutassal elég jó kapcsolatban vagyok. azt mondták nem is hallottak még ilyen termékről, és a kúton csak motorolajat tudnak adni...