Keresés

Részletes keresés

kornel8 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117771

Ment privát üzenet.

Előzmény: azoli88 (117743)
fehérkutya Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117770

Mol thermol 68 a teljes neve. 10 liter kb 12eFt. Kisebb nincs tudtom szerint. Nekem kikereste katalógusból és árat is mondott.

Ha erre keresel, webshop-ban találsz. Ha csak 5 liter kell, az gáz.

Előzmény: azoli88 (117742)
kupeci Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117769

Ha végképp nincs arra alkalmas meleg helyed,próbáld ki az elektromos ágymelegítőt,többen használják,sikerrel.

Előzmény: erkelrambo (117764)
kupeci Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117768

Akkor talán azt a lehetőséget amit a a kiborítás kínál ne hagyd ki!:)

Előzmény: caferészeges (117761)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117767

Mindenképpen próbálkozz melegebb helyek keresésével: pl. egy panel épület alatti garázs már megfelelő. Használhatsz még az újraindításhoz a szokásoshoz képest dupla adag hidegtűrő élesztőt (feltétlenül élesztő tápsóval együtt). Van olyan, ami +4 °C-on már működik. Ez utánajárós, drága is, macerás is és nem biztos, hogy sikerül. A legrosszabb megoldás, ha a pálinkád fele "benne marad" a félig kierjedt cefrében.

 

Elejét veheted az ilyen problémáknak, ha az erjedés belefuthat a hidegebb időbe, eleve hidegtűrő élesztővel indítod az erjedést. 

 

Egyáltalán tettél valami élesztőt az erjedés beindításához, vagy a vadélesztőkre bíztad? A fajélesztők és a sütőélesztő is gyorsabb és jobb alkoholkihozatalú, mint a vadélesztők. 

Előzmény: erkelrambo (117764)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117766

Először is nézd meg,hogy leállt- e ,vagy alapból ennyire gyenge.Bár nem tudom elképzelni,hogy 2hét alatt ki tudott volna forrni ebben a  hidegben.A legjobb megoldás a meleg lenne,de mivel nem tudod biztosítani, marad a hideg tűrő élesztő dupla adagban.Nem tudom mennyire sűrű a cefréd,de erős kézmeleg vizet az élesztőzésnél biztos elbír.Ez az én okosságom ,de biztos van még másnak is javaslata,tanácsa.

Előzmény: erkelrambo (117764)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117765

Sziasztok!

Gondoltam mivel itt a hosszú hétvége ránézek egy kicsit a maradék cefrékre.Azt gondoltam minden rendben de sajnos a törkölyöm ,vagy beindult vagy nem tudom mi lett vele de olyan emésztő szagú .Szerintetek dobjam ki,mert most ezt gondolom a legésszerűbbnek .

erkelrambo Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117764

És ezt a leállt erjedést mivel lehet megelőzni ha nem nagyon tudom meleg helyre vinni, vagy mivel lehet ujra indítani ha megállt? Már két hete ledarálva a körte cefre és tettem bele cukrot is. Minden nap kavarom. Mit tudok még tenni hogy még jobb legyen? Mit tegyek még vele/bele?

Előzmény: Törölt nick (117760)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117763

Nem kostoltam, de holnapra maradt még kb 30 liter azt szeretném főzni de meg kostolom előtte. De már kiforrt szerintem mert megfordult a cefre tehát ilyen vizszerű a teteje. Átrostáltam szóval a főzőbe szinte csak sűrű levet öntök.

Előzmény: Figyelget (117759)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117762

Szia!

Van ám aki komolyan segítséget kér....

Előzmény: caferészeges (117761)
caferészeges Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117761

főzném a cefrét azt 0 a szesz benne, mi van illenkor segicscscsetek na

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.23 0 1 117760

1,5-2literes PET palackot töltsd meg félig a híg cefrével,nyomd össze a palackot zárd le!Beviszed melegre,radiátorra,ha1-2napon belül felpúposodik, jobbik esetben felrobban,akkor az erjedés leállt a hidegbe.

Előzmény: erkelrambo (117758)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117759
Akkor meg nem erjedt az ki rendesen,kostóltad a cefrét,milyen ízű?
Hogy cefréztél?
Nincs az a szilva(meg semmi),ami ennyit tudna csak.
Előzmény: erkelrambo (117756)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117758

Ja és két fokoló is a 20fokot mutatta a szilvanal.

Előzmény: erkelrambo (117757)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117757

Igen rendesen kiforrott  ( megfordult) . Egyébként szilvanal, körtenel hogyan tudom pontosan megállapítani hogy kifort? van 2hete aprított körte cefrem. Naponta kavárom 500l-be 10kg cukrot tettem. Vannak olyan hordok amik kicsit surubbek. Mit tegyek meg vele hogy ne lehessen ilyen mint a szilvanal? Kezdő vagyok de tanulni szeretnek ezért a sok kérdés Bocsi :) 

Előzmény: envision (117754)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117756

2 hetet állt. 

Előzmény: Figyelget (117753)
envision Creative Commons License 2015.10.23 -1 0 117755

Nem haucinálsz ,valóban így van .

Az ízek kialakulásához szükség van arra hogy a párlat levegővel érintkezzen.

Ahogy a kis üvegből töltögetsz ,folyamatosan szellőzteted a pálinkát...ez jót tesz neki.

A szellőztetés -érlelés is ezt a célt szolgálja.

Én úgy járok el hogy a párlat tárolására használt edényt kb 3/4 részig töltöm csak fel ,hagyok felette levegőt .

Havonta  összerázom hogy az apró légbuborékok átjárják a párlatot.

Én így szoktam eljárni ..de kinek mi . 

Előzmény: kezman46 (117747)
envision Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117754

Szerintem valami nem stimmel a mérőddel ,vagy a cefrézésnél csesztél el valamit .(bocsi)

Hogy 20 fokosan induljon meg egy szilva cefre  ,ilyet még nem is hallottam.

Feltételezem hogy te is az itt leírtakhoz hasonlóan jársz el  cefrézéskor.( mosás megtörés darálás, élesztő, savazás, cukor... kierjedés után ha nem tudod rövid időn belül főzni ,savszint ellenőrzés- beállítás.)

Rendesen kiforrt a cefre?

Megmondom őszintén  ,nálam ilyen alacsonyan indulna a csurgás  ,abba is hagynám a főzést.

Előzmény: erkelrambo (117752)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117753

A baj az,hogy kevés benne az alkohol.Mármint a cefrében.Mennyit állt a cefre?

Vagy rossz a fokmérő.

Előzmény: erkelrambo (117752)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117752

Sziasztok! Kezdő vagyok. Eddig főztem meggyet, cseresznyet, a cefre fozese 35-40fokrol indult meg. Történt hogy kaptam 100l Korte cefrét és az első ötven liter mikor megindult 20fok volt... Gyorsan elzártam biztos nagyon régi a cefre. Utána főztem barackot 40fokrol indult meg iható lett. Saját magam szedtem 80liter szilvát 1kilo cukorral és kirostáltan fel öntöttem ma 50litert. Érdekes módon 20foknal indult ez is is ez tudom, hogy saját cefrem. Jelenleg is Fozom lesz ami lesz. Meddig engedjem le a cefrét? Mi lehet a baj?? 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117751

1 W/1 l a klasszikus akváriumi számítás (még a szabályozható melegítők elterjedése előttről)

És már akkor is hülyeség volt. A fűtésnek a hőveszteséggel kell egyensúlyban lennie, az meg a felületen történik, nem a térfogatban.

Előzmény: Antisystem (117749)
Antisystem Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117750

... ja, és persze azért is kell a hőfok-szabályzós, mert valszeg más energia-mennyiség kell az exoterm intenzív forrás alatt, és más akkor, ha a forrás mát lecsengőben van.

 

ÜdV

Előzmény: Antisystem (117749)
Antisystem Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117749

 arra lennék kiváncsi, hogy hány wat-osat vegyek egy 100W-os 100L cefrét melegen tudna tartani? 

Nem valószínű, az 1 W/1 l a klasszikus akváriumi számítás (még a szabályozható melegítők elterjedése előttről), tehát a 100 l-ben 100W arra alkalmas, hogy legyőzzön kb 5-6 fokos hő-különbséget, ami a szobalevegő és az ideális akvárium-víz között van. Én a helyedben egy szabályozós 300-400 W körülivel próbálkoznék, persze erősen függ attól is, hogy mennyi a helyiség hőmérséklete, és milyen jól hőszigetel a hordód - műanyagban nyilván jóval kisebb elég, mint a jó hővezető fémedényben.

 

ÜdV

Előzmény: janika.p (117740)
endrepp Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117748

Hűtve nem ad ki annyi ízt, sztem. minőségi pálinkát nem érdemes hidegen, de kinek a pap...

Jó nedűt! :)

 

Előzmény: kezman46 (117747)
kezman46 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117747

Érdekes dolgot vettem észre, vagy lehet hallucinálok, 10 literes üvegbe van körte pálinka, kétszer vettem ki belőle fél -fél litert, a hűtőbe tárolom napi fogyasztásra, ahogy fogy úgy lesz egyre jobb az íze, mikor kiöntöttem fél literesbe még kicsit  virág szerű íze volt, amint tovább áll egyre karakteresebb az íze, ezt tapasztaltam az első fél liternél is meg most a másodiknál is, utóbbit négy napja töltöttem ki, ezek szerint jobb lenne ha kitöltögetném kissebb üvegekbe, vagy hagyjam a tíz literesbe, mi a véleményetek?

 

sogi01 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117746

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (117695)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117745

Rátolod a kurzort a "küld"-re, jobb klikk, cím másolása. De ilyenkor a bal alsó sarokban is olvasható a cím...

Előzmény: azoli88 (117744)
azoli88 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 117744

Varadyz! próbáltam neked írni priviben, de kiába kattintok a küldésre, nem történt semmi... megkísérelnéd esetleg hogy te írsz nekem?

Előzmény: varadyz (117705)
azoli88 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 117743

Kornel8! fejérmegyében lakom, egész pontosan adonyban! de minden megoldás érdekel!

Előzmény: kornel8 (117671)
azoli88 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 117742

Kedves Fehérkutya! bementem a helyi mol kútra, ahol ráadásul kis település révén minden kutassal elég jó kapcsolatban vagyok. azt mondták nem is hallottak még ilyen termékről, és a kúton csak motorolajat tudnak adni...

Előzmény: fehérkutya (117681)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!