Keresés

Részletes keresés

(budai-)H.G. Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5670
December 27-én az Orbán Róbert-féle Vas megyei túramozgalmak teljesítésére indultunk. Itt szerencsére csak egyszer kellett pecsétet szerezni a Litera-túra iglapjára, a Kőszegi-hegység mozgalmaira pedig egyszer sem. Vonattal érkeztünk Ostffyaszonyfa állomásra, amely a falutól kb. 5-6 km-re található. A Hadifogoly-temető érintésével közelítettük meg a települést, ahol megkerestük a Petőfi emléktáblát. Innen térkép híján műúton mentünk át Csöngére, ahol a gondnok némitől megkaptuk a Weöres-emlékház kulcsát. A települést is sikerült alaposan megismerni, mivel a gondnok a falu nyugati szélén lakik, míg az emlékház a falu túlsó szélén található. Innen kissé monoton dűlőúton mentünk át Kemenesmihályfára, ahol a műutat elkerülve a szőlőhegyi utakon mentünk át a Berzsenyi-présházhoz. A présháztól a jól követhető turistajelzések segítségével értünk vissza Celldömölkre, ahol a túramozgalmat a határidő előtt 4 nappal teljesítettük.

Másnap a Csúcsrajáratás ill. a Gerinctúra volt tervezett programunk. A legelső vonattal mentünk át szombathelyi szállásunkról Kőszegre, ahonnan a hegység főgerincét jártuk végig a Gerinctúra keretében Írott-kőig, majd onnan osztrák területen haladva Oberkohlstättenig. Vigyázat, aki csak az Írott-kőig tartó belföldi szakaszt kívánja teljesíteni, az a Gerinctúra igazolólapját töltse ki, mert bár az útvonala megegyezik a Csúcsrajáratás mozgalom útvonalának belföldi szakaszával, de külön igazolólapja van, más kérdésekkel!
Az Írottkő Natúrpark honlapján egy egyértelmű leírás is található, a letölthető iglapok mellett!
Visszafelé Oberkohlstättentől a szanatóriumig (Heilanstalt Hirschenstein, a térképen Waldgebiet) a leírásban ajánlott utat követtük, onnan az 56-os út hajtűkanyarja után a Nußgrabenbach völgyében vezető Z jelzést választottuk. Ez a jelzés a térképeken nem szerepel, de szintén Rohoncra vezet egy hangulatos völgyben és nem hosszabb a műútnál!)
A határátkelőnél visszatérve Magyarországra találkoztunk először határőrökkel. A közeli Bozsokon a buszforduló melletti Imperial Pubban maradt elég időnk, hogy megvacsorázzunk. Ezt a helyet tudom ajánlani a DDk-t járóknak is mivel útbaesik, szimpatikus a személyzet, jó a kaja, és kérésre a bélyegzőt is pillanatok alatt előhozták (céges, de rajta van a "Bozsok" felirat).

(budai-)H.G. Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5669
Az ünnepek (2003-ban még) tt-mentes időszakát kihasználva én is szemezgettem kicsit a túramozgalmakból.

Dec. 23-án VadMalaccal indultunk Dömsöd vasútállomásról, hogy megismerjük a Pest megyei piros alsó szakaszát. Apaj területén találtunk néhány táblás-piros jelzést. A puszta területén kóvályogtunk egyet (mely a Hortobágyhoz hasonló...), majd a Dömsödi-árapasztó mentén tértünk vissza a jelzésre. Dömsödig meglehetősen ritkán találtunk jelzéseket (egy kb. 5 km-es szakaszon egyáltalán nem). Dömsödön az önkormányzaton készséggel bélyegeztek. Dömsödtől Ráckevéig az üdülőtelep mellett, a Duna-partján vezet az út, itt régi, festett jelzéseket is találtunk. Ráckevén a vázlattal ellentétben a jelzés érinti a HÉV-állomást (mi a hídfő közelében a postán bélyegeztünk). Ráckevétől többnyire festett jelek vannak, bár nem szabványosak. Egy helyen - az Öreg-hegy után - egy tanya mellett balra kell fordulni, itt szabadon voltak a kutyák, VadMalac nem kis ijedelmére. A jelzés felvezet a gátra és a Sillingi-erdőn át vezet Szigetújfaluig. Itt egy srégen jobbra induló utcán értük el a főutat, egy félrevezető jelzés következtében. A kocsmában bélyegeztünk (a posta már zárva volt :o(), de a bélyegzőre sajnos Ráckeve volt írva. A falut a temető mellett hagyja el a jelzés és eléri a HÉV vonalát. Itt érdemes rátérni a sínekkel párhuzamos P+-re, és azon menni Szigetcsépig! Mi megkiséreltük a P sávot követni, ami egy balra tartó földúton indult, majd arról hirtelen jobbra letért egy teljesen benőtt régi szekérútra. Az erdő szélén követtük a felhagyott, járhatatlan utat, mígnem az erdő sarkához értünk, ahol a jelzés is véget ért! Szigetcsépen a HÉV-állomáson bélyegeztettünk.

(budai-)H.G. Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5668
BUÉK!

Ennek a "Kisalföldi Pirosnak" van valamilyen igazolófüzete, díjazása, térképvázlat az útvonaláról???

Előzmény: felazso (5616)
Güsziológus Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5667
Remélem, 2004-ben nem leszek magányos.
:o)
Előzmény: HEV (5663)
Güsziológus Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5666
Nem szivattalak.

Ha figyelmesebben olvasnád beszámolóimat (ez persze lehetetlen, hisz ennyit nem lehet figyelmesen olvasni), akkor tudhattad volna, hogy a 90%-os kedvezményes jegyet kellett volna kérni.
Egyszer történt (meg is írtam), hogy busszal tettem meg 4 kilométert, teljes áru jegyet váltva. A jegy igazolásként is funkcionált, hisz más lehetőség nem volt (Lispeszentadorján). Vissza is mentem, legyalogolni a távot.
:o)

Az igazság az, hogy megtagadhatja a kedvezményes jegy kiadását, bár nála nem marad nyoma annak, hogy egy rubrikát felhasznált a kedvezményre jogosító papíron az utas. 2004-ben a 9 forint már nem igaz, vagy 10, vagy 11!!!

Előzmény: Törölt nick (5665)
Múzsla Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5664
Üdvözlet mindenkinek!
Bár a "szomszédban" már beköszöntem, most itt is megteszem.
Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

December végén voltam több túrán is.
-Bükk forrásai+szirtjei-Zete társaságában,
-Karancs és Kápolna-hegy-családommal,
-Pálos kolostorok, Börzsöny várai-egyedül.

Mindegyik túrán nagyon jól éreztem magam!

Szép túrákat!

Üdv

HEV Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5663
Szevasztok

az SK féle CD-t tőlem eddig hárman kérték, meg is kapták mindhárman, mivel én ajándekba kaptam igy az első igénylő is ajándekba kapta tőlem a masik kettő posta + 1 db cd arért.

MÁS:

2003-évben a Somogy Turistája jelvényszerző turamozgalmat 1 azaz EGY fő teljesitette: Babina László Fonyód.

Gratulálunk.

Güsziológus Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5662
Bingó!

Néha az a jó, ha gyorsan reagálok, de most úgy látszik az volt a jobb, hogy kivártam, míg leesik.
:o)

Bizony-bizony, a mozgalmakon van a hangsúly. Mix abból a szempontból is, hogy keverem a hosszú távú túrákat, de nem ez a lényeg.

Előzmény: Törölt nick (5661)
Güsziológus Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5659
Nem könnyű!
:o)
Előzmény: Törölt nick (5657)
Güsziológus Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5658
BUÉK mindenkinek!

Új év, új stílus (a szenvedély a régi).
2003-ban a KÖR volt a prioritás, 2004-ben nincs hasonló cél.

Még nem fejeztem be a felmérést, de restanciahegyek halmozódtak fel. Megkezdtem a ledolgozásukat, de azt hiszem, egy év nem elég.
Új megközelítésre lesz szükség!

Írok majd túrákról is, de gondoltam, beköszönök.
Úgy érzékelem, 2004-ben lesznek teljesítők és lesz olvasnivaló is.

Remélem, sikerül egy-két jó túrát összehozni, nyitott vagyok a közös túrázás vonatkozásában. Az OKT-n kelet-nyugat irány (eddig 2 szakaszon vagyok túl) az Alföldön fordítva (jelenleg csak Békés megye).
A 2. AK-s füzetet még nem szereztem be, de ami késik, nem múlik, a Békés megyei szakaszon csak a megyei füzetbe bélyegzek. Pénteken voltam, majd írok.

Az új túratípus a MIXTÚRA nevet kapta.
A lényege az, hogy a mozgalmak vannak előtérben, legalább 2 (a túrán kívül), de a 3 az ideális. A túra hossza nem szempont. Az alap, természetesen a kék! OKT, AK, na és a „titkos” túra, a Kohász Kék. Ez a jelvény még hiányzik a gyűjteményből.

Az első mixtúra az OKT Badacsonytördemic – Tapolca szakasza volt, a második az AK Geszt – Körösnagyharsány szakasza. (Volt folytatás is!)

A két kiemelt mozgalom a 10 megye 100 nevezetessége és a 9 megye 99 nevezetessége.

A prioritások:
Somogy megye és Kaposvár
Tápiómente (illene már befejezni!)

A utazások megszervezésekor mindig szem előtt tartom H.G. mozgalmát.
Tegnap kicsit megszenvedtem, de nagy élmény volt.

Nagyon örülök, hogy Nagypapi beindult. Még egy pici ”unalom”, majd kezdődik az ÖRSÉG. Érdemes megvárni a tavaszt! Iváncig még csak-csak, de utána van az a gyönyörű völgy és azok a hatalmas fák!

Haladjunk!

gethe Creative Commons License 2004.01.04 0 0 5656
Helló!

Mindenkit, aki tegnap átvette a G.kék kitűzőjét a BUÉKon, arra kérek, hogy küldjön egy e-mailt az izolir@freemail.hu-ra nevével, nickjével és címével. Köszönettel: -gethe-

HEV Creative Commons License 2004.01.03 0 0 5655
Bronz és ifjúsági turavezetői tanfolyam indul TOLNA megyében .Bővebb információ, jelentkezési lap stb. itt kérhető:

Gergely Péter: gemenc.tse@mail.datanet.hu

vagy

Dománszky Zoltán: tolnaiturista@freemail.hu

asciimo Creative Commons License 2004.01.02 0 0 5654
Ugy latszik teremtodik a hagyomany, tavaly december 22-en es 29en voltam kekezni, iden is megvolt a dec22 (errol mar irt Visztula)
es elmentem dec.29-en is.
A Bakony kozeperol hianyzott egy darab, megpedig Bakonybel-Zirc, ezt sikerult 4,5 ora alatt abszolvalni.
Ahol tudtam, ott kocogtam, a terep is idealis volt, raadasul elegge fent, de meg a muut elott egy csapat öz vonult el keresztben. 31-et szamoltam, tenyleg nagyon nagy latvany volt. A kilatonal kekturas tizenevesekkel talalkoztam. Kicsit jo erzes volt, hogy ok 1/2 9-kor, en pedig 3/4 10-kor indultam el Bakonybelrol. En kineztem magamnak a 15.15-os buszt Zircrol, ezert siettem, de a kilatoba azert felmentem. Nagyon szep a kilatas!Leszaladtam Szepalmapusztara, majd tovabb Borzavarra. Itt egy gyors pecset+kola es tovabb Zircre. 13.35-kor indult egy busz Veszprembe, es bar ilyen korai buszokat es menetrendet nem irtam ki, felszalltam ra, es jottem is hazafele. Jolesett egy kis mozgas az unnepek utan, es a kekbol is befoltoztam egy kis lukat, most Keszthelytol Bodvaszilasig megvan az OKT!

asciimo Creative Commons License 2004.01.02 0 0 5653
"ahogy a többiek jól ki vannak nyúlva a kocsinál "

Nem csoda, amilyen sulya annak a zsaknak volt..
:)

Amugy jo tura volt, a tav meg tenyleg el lehet merve...

Előzmény: Joeyline (5650)
HEV Creative Commons License 2004.01.01 0 0 5652
Tetra Alapítvány a környezettudatos társadalomért

A kerek-tó világa CD

A "kerek-tó világa" környezetvédelmi oktató CD ingyenesen kapható. A CD mint Windows, mint UHU-linux alatt futtatható!
Igényében írja meg Baka Évának eva.baka@tetrapak.com, hogy milyen címre (és hány darabot) kér.

***********BUÉK***********

nagypapi Creative Commons License 2004.01.01 0 0 5651
Legelőször is:
BOLDOG ÚJÉVET MINDENKINEK

Két ünnep közt sikerült 2 napra elszabadulnom, s a jó időt kihasználva elkezdtem következő nagy célom, a DDK-t teljesítését. Talán van néhány gondolat, amit nem teljesen haszontalan megosztani Veletek.
Szombathelyet néztem ki szálláshelynek, lévén sok az olcsó kollégium. Sajnos két ünnep között mind zárva, legtöbb helyen a telefont sem vették fel, másutt a takarításra hivatkoztak. Végül egy külvárosi panzióban sikerült szobát foglalni (6000 Ft a 3 ágyas szoba).

1.nap: Olad-Írottkő
Mivel elég korán sötétedik, az volt a cél, hogy minél hamarabb el lehessen kezdeni a túrát. Ezért a szombathelyi IC-t választottuk, majd a vasútállomástól az 5-ös és 25-ös buszok mennek Olad felé (A buszokon 140 Ft a jegy, az árusoknál 93!). Természetesen elpasszoltuk ugyan a megállót, de mivel a buszok 3 utolsó megállója közvetlenül a Kék út mellett van, 1 métert sem kellett pluszban megtenni. ¾ 10-kor sikerült végre elindulni. Mielőtt elhagyjuk a várost, a búcsúi főút és a Torony utca sarkán van egy Gösser söröző, valúszínűleg itt is lehet bélyegezni (nincs túl sok bélyegzési lehetőség Oladon!). Ugyan az Atlasz leírásával szembe haladtunk, nagyon jók a jelzések, nem nagyon lehet eltévedni. Kivétel ez alól a patakon (illetve helyén) való átkelés, ahol egy kerítésen kell átlépni (nincs az Atlaszban), majd a patak árkára merőlegesen haladva kell átvágni a tisztáson. Nagyon sok a vad, legalább 20 őzet láttunk, ráadásul – fényes nappal – egy 30-40 fős vaddisznócsorda (vagy konda?) is átvonult előttünk kb. 100 m-re az úton. Hát, nem volt semmi látvány!
Bozsok előtt – köszönhetően a szántóföldnek és a kevés fának – kevés a jelzés, de látszik a falu, ezért már könnyű letalálni. A falu első „háza” előtt színes ruhák tömkelege száradt a 0 fok körüli időben. Vajon kik lakhatnak itt?
Güszi és Tisztula leírásából igyekeztem beazonosítani a pizzériát, azt hiszem sikerült is, de inkább tovább mentünk egy egységgel (körülbelül +150 méter), s az Aranypatak vendéglőbe tértünk be egy sörre (220 Ft volt a Borostyán, a kaja is elfogadható áron [nem próbáltuk], mindazonáltal látszik, hogy az egész falu az átjáró labancokra rendezkedett be). Szó nélkül adtak (szép) bélyegzőt.
Bozsoktól szinte a határ mellett emelkedik az út Írottkő felé. Helyenként szép a kilátás, és jól nézzünk a lábunk elé, mert kis hazánkban igen ritkán látni ilyen zöldes kőzetet (valószínüleg zöldpala, de ne kövezzetek meg ha mégsem, régen tanultam kőzettant!). Érdemes kitérni mintegy 100-150 métert a Khrsz majd Kbarlang jelzésen, ez utóbbi nincs jelezve az Atlaszban.
Jól megnéztek minket a Nívás határőrök, aztán vissza is fordultak, nyílván rájöttek, ha nagyon akartunk volna, símán átmehettünk Osztrákiábam, látszanak a határkarók, nameg az árulkodó nyírfasáv.
A Sötét-völgy tényleg sötét! Valószínűleg a nedvesség festi be sötétre a bükkös amúgy világos kérgét. Itt ott látható egy-egy új Khrsz és Kkör jelzés is, ezek sincsenek a térképen! Piros-kéken hosszú, meredek kaptató az Írottkőig. Szerencse, hogy szinte semmi hó nem volt, kivéve a kilátó előtti nyitottabb részt. A pecsétről írtam a megfelelő fórumba.
1 óra volt még sötétedésig, így igencsak igyekeznünk kellett. A szinte gusztustalanul szeles idő ellenére szépszámú kirándulval találkoztunk az Írottkő és a Szt. Vid templom között. Új, gusztusos tájékoztató táblák és térképek segítik sok helyütt a tájékozódást. Már bőven sötétedett, mikor Velembe értünk. Csalódás. Egyetlen kocsma, vendéglő sincs nyitva (a térképen jelzett Gomba vendéglő megszünt), van egy lakópark jellegű épületegyüttes a falu aljában, állítólag ott van egy, aranyárban (valami Novák a tulaj, álítólag ő vásárolta fel és záratta be a falu műintézményeit, hogy jobban menjen a lakópark-biznisz).
Visszabuszozás Szombathelyre, kajálás a furcsa nevű VAOSZ étteremben (kiváló, hatalmas adag vadtál, őzsülttel, vaddisznópörkölttel 1070 forintért, mindenkinek csak ajánlani tudom!). Nem kis kavarás és gyaloglás után 10 után értünk a panzióba, a társaim úgy döntöttek, hogy másnap majd csak Jákon találkozunk, nem tartanak velem.

2.nap: Olad – Egyházasrádóc
Egy órával előbb sikerült Oladra érnem, ugyanott kezdtem a túrát mint előző nap, csak most az Atlasszal megegyező irányban.
Olad nem a szombathelyi prolicsaládok lakhelye, ez kiderül a villasorokból, nameg a szembejövő gépkocsikból. Út a jelzések és térkép alapján egyértelmű, bár mikor beérünk az erdőbe, rögtön van egy eltévedési lehetőség, egy elágazás mértani közepén van a jelzés. Először balra indultam, erre azonban már csak piros és zöld jelzések voltak. Visszatérve az elágazáshoz, jobbra indulva 100 m után a jel. Az oladi sípályát benőtték a bokrok és fák, a felvonónak más csak a csapása, és gépháza maradéka látszik. Nem messze innen a turitaúton keresztbe fektetett nagy fatörzsek, lejjebb kiszalagozott pálya maradványai tanúskodnak egy hajdan rendezett kerékpárversenyről. A rendezők „elfelejtették” rendbe tenni a terepet.
Becsatlakozik valahonnan egy új sárga jelzés, hamarosan azonban a feledés homályába vész, majd 1-2 km után jobbról újra előkerül (ez az, amit ábrázol a térkép is). Egy balról beágazó szekérúton zöld jelzés. Annak ellenére, hogy számos különböző jelzéssel találkozhatunk az úton, az Atlasz csak egy kékbe torkolló sárgát és egy rövid K+-t jelöl. Ez hiba. Az Atlasz térképével ellentétben az üdülőtelkek már szinte végig elérték a Gaj-árok mellett húzódó földút-turistautunk vonalát. Nárai felé az egymásra merőleges nyiladékokon kell kanyarognunk, és a szemétdombok között lépkedve, valamint az utolsó nyiladákból hosszasan „megcsodálható” élénk-türkiz háznál elérjük a falut.
Nárai semmi különös, ha pontosan követjük a Kéket egyetlen boltot-kocsmát sem érintünk. Azokhoz a delta elágazásnál a falu közepén nyugat felé le kell térni. Jákig 6 km országút. Elején még lehet menni füvön az út mellett, később más elég meredek a rézsű, sáros is, úgyhogy marad az aszfalt. Kellemetlen szakasz. Na nem a mellettem megálló határőrök kérdezősködései és igazoltatása miatt, hiszen tiszta a lelkiismeretem, egyetlen rossz szándákú pakisztáninak és srilankainak sem segítettem az úton. A térképen jelzett fasor a valóságban nem létezik. A falu főterén levő műintézmény vaskeresztesi kékfrankos nevű italát érdemes megkostolni, igazi, jellegzetes tájbor. És nem alföldi. Házmester formájában is ajánlható. Főtértől nem messze a Kék mentén turistaszálló, az Atlasz nem említi, lehet, hogy új. A templomot nem szabad kihagyni; annak ellenére, hogy hétfő volt, a déli kapun át be lehetett jutni – ingyen. A falut elhagyva balra kell térni, majd egy sorompóval lezárt magánterületen kellene áthaladni. Sötétedés után – az ottani portásbácsi két kutyájára tekintettel – ez erősen ellenjavalt, hacsak a terület őrzőjével nem sikerül megegyezni. Azt mondta egyébként, hogy a terület kerítése mellett délről ki lett alakítva egy ösvény, és ezt azonban nem nagyon tudtam beazonosítani.
Hosszú, jól járható, széles földút vezet neki az erdősávnak, ahol egy látszólag értelmetlen kunkort tesz az út. Nekem sem sikerült megfejteni az értelmét, mindenesetre szép a táj, úgyhogy nem bántam a kis kitérőt. Egyházasrádóc felé hosszú, egyenes útszakaszok, a jobbra jelzett és az Atlasz által is megemlített nagy gödrökhöz nem tettem kitérőt.
A széles – ám az egész nap szemerkélő eső miatt egyre sárosabb – földút közepén egy levágott őzfej. Valószínűleg orvvadászok lehettek, mindenesetre elég megdöbbentő látvány.
Egyházasrádócra, ahogy Güszi is említette, a Tanítók útján érkezünk le. Az egyik házon van a tábla, amit az Atlasz szerzője nem vett észre. A főúton balra először a Falatozó feliratú kocsma, majd 800 m-re a „feltűnően rendben tartott” állomásépület. Épp lekéstem a vonatot, kénytelen voltam a következő megérkezéséig visszasétálni „falatozni” egyet.

Tanulság: A Kék végig jól jelzett, az Atlasz leírása korrekt, a térkép nem annyira. Feltehetőleg egy régebbi Kartográfiás térképet próbáltak ápgrédelni, de látszanak a terepi bejárás hiányosságai: főként az egyéb turistajelzések hiányoznak róla, pedig mindkét nap számos ilyennel találkoztam. Jó lenne ezeket is felvezetni a következő kiadásra.
Ugyanígy megváltoztak a tereptárgyak is: a jáki fasort valószínűleg az útépítés miatt – jó magyar szokás szerint – kivágták, a mostani néhány csenevész fakezdemény a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető annak. A jelzett oladi síparadicsom is már a múltté.

Joeyline Creative Commons License 2003.12.31 0 0 5650
Még annyit hozzá, hogy buszon, amit elértünk, találkoztam az unokatesómmal, aki Veszprémből jött haza az egyetemről :) Tökre meglepődtünk mindketten ott. :)

Keszthelyen Ujfiu elfutott a kocsihoz, és hozta a cuccom a buszhoz, mert a busz már ment is tovább :)

Továbbinduláskor láttam, ahogy a többiek jól ki vannak nyúlva a kocsinál :)

Előzmény: Törölt nick (5645)
kvte Creative Commons License 2003.12.31 0 0 5649
Mindig nagy gond, hogy csoporttal hol lehet szállást szerezni, mondjuk kéktúrán. Találtam egy olyan oldalt, ahol viszonylag jó szálláshely tippek érhetők el (bár hibákat, elírásokat azért már találtam) Főleg az alföldi, kieső részeken lehet hasznos:

http://www.kokosz.hu/iranytu/index.html

kvte

alpesi Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5646
Igen erre gondoltam. Külsőleg is szép igényes kiadvány.
Előzmény: kvte (5643)
kvte Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5644
Mellesleg pedig elkészült a 2004-es békés megyei túranaptár.

ITT: http://www.kvte.hu/turak

kvte

kvte Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5643
Erre gondolsz: http://www.kvte.hu/kalauz/bmturakalauz.htm. A véleményemet ezen az oldalon részletesen leírtam. Szép kiadvány, fel lehetett érte venni némi pályázati pénzt...

kvte

Előzmény: alpesi (5641)
alpesi Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5641
2000-ben megjelent egy kiadvány is Békés megyei túrák kalauza címmel, amelyben benne van az Alföldi kéktúra Békés megyei szakaszának útvonala és bélyegzőhelyei; Mályvádtól Fokközig túra; Tisza István emléktúra; Kigyóspusztai túra, valamint a Két keréken Békésben. A kiadványban található adatok pontosságáért nem vállalok kezességet, mivel sajnos még személyesen nem ellenőriztem le őket.
Előzmény: kvte (5635)
Vlaszij Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5640
Visztula:)
Sebaj:)
Szösszenj azé:)
Előzmény: Törölt nick (5631)
olahtamas Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5639
Mail ment. A Nagy-Milic végül is a környék legmagasabb pontja tehát ne számíts rá, hogy könnyű babakocsis séta.
Én szilveszterkor egy túrához nem szokott esetleg még enyhén ittas társasággal kétszer is meggondolnám.
Előzmény: kellemeslány (5633)
Güsziológus Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5638
"...semmiféle Pici Paci tanya nincs arrafele..."

Ez így is van:o(

Az ui. a Bagó-tanya. Kéleshalmon idő kell, míg a jelenlegi nevét megjegyzik.

Ópusztaszer pedig Sövényháza volt.

Kéne egy "alias" lista az AK-hoz:o)

Előzmény: larzen (5637)
larzen Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5637
Kéleshalmon elszakadtam a csoporttól és a templom melletti boltban pecsételtem AK-s bélyegzővel...

Készülj fel arra, hogy mindennek más a neve helyben

+ ha jól emlékszem, egy helybeli megesküdött arra, hogy semmiféle Pici Paci tanya nincs arrafele, nem is volt.

Előzmény: Güsziológus (5625)
kvte Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5636
Bénázok, mint rendesen. Szóval a második linkben szereplő térkép a Békés megye térkép részlete, nem a Nemzeti Parkosé, az a szövegrész csak később került a szövegbe.

Karácsonykor amúgy a az AK-n tettem egy kis kört a Ruzsa melletti erdőben. Szép volt, bár elszomorító, hogy az egykor szebb napokat látott erdei pihenő miért olyan elhanyagolt. Az esőházból azért még maradt valami, táborhelynek ajánlható. Kút (az a modernebb kék típusú) van, bár a fagy miatt el volt zárva. Az igazolófüzet nem jelöli (miért is jelölne egy lehetséges kiépített táborhelyet), Ruzsától keletre, a falutól alig 600 m-re keletre az erdőben, közvetlenül a jelzésnél van mindez.

Ruzsán amúgy van Tourinform iroda is, lehet hogy szóvá lehetne tenni nekik az erdei táborhely állapotát.

kvte

Előzmény: kvte (5635)
kvte Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5635
Helló Visztula tt.!

Nem fényezni akarom az honlapomat (dehogynem), de a békési szakaszról ott (http://www.kvte.hu/kvk/kvk.htm) tényleg mindent megtalálsz, ami fellelhető volt. Egy dolog, ami régebbi: a Körösladány-Vésztő szaklasz frissítésére nem volt időm, remélem tavasszal belefér majd. A többi leírás 2003-as, ha ehhez képest is változást találsz, írj (ez másokra is vonatkozik, hiszen az idei frissítést is a visszajelzések hatására csináltam)!

Térképek: Cartographiás turistatérkép nincs, nem volt sohasem. 1999-ben jelent meg a Békés megye szabadidőtérképe, zöldes címlappal (hasonló dizájnnal van Pilis és Bükk térkép is). Erre áttételesen még én vezettem fel az útvonalat, de sajnos az áttételek miatt kapitális baromságok vannak benne (anno régi topográfiai térképekre rajzoltam fel, hát ezt nem sikerült teljesen átvenniük...). A Körös-Maros Nemzeti Park térképe nagyjából ez alapján készült, de lehet hogy a honlapomat is tudtom nélkül felhasználták (ami ugye már üzleti felhasználás, hiszen pénzt kaptak érte...). Azért gondolom ezt, mert azon kevesebb a hülyeség, a hibás adat.

A fenti honlapon szereplő térképek (például ez: http://www.kvte.hu/kvk/gekszak.htm) is innen származnak, de láthatod, hogy az eredetit kiegészítettem, esetenként helyesbítettem. A leírás a helyesbített útvonalat mutatja be. Az MTSZ-féle világoszöld igazolófüzet gyönyörű, de a térképei békésben nem sokat érnek egyes szakaszokon (másutt azért nem ilyen rossz a helyzet). Hasonlítsd össze az enyémmel, aztán döntsd el, minek hiszel.

Az útvonal azért mindezek ellenére szép, feltétlenül érdemes végigjárni. Személy szerint az április eleje-június közepe időszakot ajánlom.

kvte

Előzmény: Törölt nick (5627)
kellemeslány Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5633
Sziasztok!

Nem tudom teljesíthető-e, de egy olyan kérdésem és kérésem lenne, hogy a Zemplénben, Pusztafalun fogja tölteni egy 12 fős társaság a szilvesztert, és gondoltunk rá, hogy jó lenne egy kisebbfajta túrát beiktatni a sok tivornyába. Én fénykoromban jártam túrázni, de ez már igen régen volt, tudom, hogy ott van Füzér, voltam a Nagy-Milicen is, de emlékezetem szerint ez nem volt egy sétagalopp. Csak egy kisebb túrára gondoltunk, persze azért ne mindig szinten (max 10 km-es, kisebb emelkedőkkel). Na szóval ha valaki még a mai napon tudna nekem segíteni ezügyben, és esetlegesen lenne egy túrajavaslata, netalán egy térképpel is megdobna az emilemre (vagy egy internetes oldallal, ahol ilyet letölthetek, nem tudom van-e ilyen?) akkor hálás lennék és nagyon megköszönném.

üdv.

Güsziológus Creative Commons License 2003.12.30 0 0 5632
Bárányfoki Múzeum.

Ilyen csak papíron van.
Van egy pavilon és egy vendéglő (Trófea étterem). Nem kizárt, hogy nyitva van, telefonszámot sajnos, nem tudok.
Van busz Szekszárd és Keselyűs Csárda között, mely megáll Bárányfoknál. Ha megnézed a menetrendjét, akkor belőheted magadnak és kérhetsz egy kamu jegyet (9 pénz).

Amit tudok:
Keselyűsi Csárda
(74) 312-444
Lankóci Vízügyi Múzeum
Felker Zoltán
(74) 529-516

Az akadályok azért vannak, hogy legyen mit leküzdeni.

Előzmény: Törölt nick (5630)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!